Elképesztő tűzijátékot hozott a brazíliai F1-sprintfutam

2023.11.04. 20:07
A világbajnok Max Verstappen nyerte meg a Formula–1-es Brazil Nagydíj sprintfutamát, megelőzve a McLaren brit pilótáját, Lando Norrist, valamint Red Bull-os csapattársát, Sergio Pérezt.

A pénteki viharos időjárási körülmények után szombaton Esteban Ocon Fernando Alonsóba rohanása jelentette az izgalmakat, no meg az, hogy a sprintkvalifikáción Lando Norris mindkét Red Bullt maga mögé tudta utasítani.

Szinte mindenki a lágy gumit részesítette előnyben, a két Haas mellett a Willamsnél Logan Sargeant vállalta be a közepes keveréket.

A rajton viszont a páros oldal indult jóval erősebben, Max Verstappen bebújt Norris mellé, George Russell pedig megelőzte Pérezt, akit nem sokkal később már Lewis Hamilton is levadászott.

Sőt, Russell az első kört már a második helyen zárta, miután bevetődött Norris mellé, kicsit hátrébb Pérez a negyedik kör elején visszavette a pozícióját Hamiltontól, akit már a ferraris Charles Leclerc is követett.

Az 5. kör elejére jött vissza a McLaren gumihőmérséklete, Norris vissza is vette a második helyet Russelltől, és indult Verstappen után.

Pérez a DRS-sel a táv harmadához érve simán állva hagyta a Mercedes másik britjét is, de Russell a következő egyenesben vissza tudott támadni, és csak két körrel később tudta a mexikói megkaparintani a harmadik helyet.

A verseny felénél Verstappen 1,5 másodperccel vezetett, Pérez hátránya már öt másodperc volt Norris mögött, miközben a legnagyobb csatát Carlos Sainz és Daniel Ricciardo között láthattuk, ezt kihasználva Oscar Piastri előzte meg honfitársát a kilencedik helyért.

Az izgalmas kezdés után megmerevedtek az álláspontok, az utolsó négy körhöz érve kaptak új csavart, amikor Hamilton lágy gumijai kezdték megadni magukat, és előbb Leclerc, majd Cunodi Juki is elment mellette.

Verstappen elsőségét semmi nem veszélyeztette, Norris második pozícióját még annyira sem, és az is fix volt, hogy Pérez ér be harmadikként.

A folytatás holnap 18 órától a főfutammal.

Brazil nagydíj, sprintfutam

  1. Max Verstappen (holland, Red Bull)
  2. Lando Norris (brit, McLaren) 
  3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
  4. George Russell (brit, Mercedes)
  5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
  6. Cunoda Juki (japán, AlphaTauri)
  7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
  8. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)

A pontverseny állása

  • 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 499 pont
  • 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 246
  • 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 222
  • 4. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 184
  • 5. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 183
  • 6. Lando Norris (brit, McLaren) 176
  • 7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 170
  • 8. George Russell (brit, Mercedes) 156
  • 9. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 87
  • 10. Pierre Gasly (francia, Alpine) 56