Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A sírból hozott vissza egy pontot az MTK

2001.05.13. 20:39
Nem kis tétje volt a forduló zárómérkőzésének, hiszen ha az MTK idegenben nyer a Vasas ellen, akkor pontszámban utoléri a Ferencvárost. A Vasasnak azonban mindenképpen el kellett kerülnie a vereséget, mert kizárólag így maradhatott esélyük arra, hogy tartsák a lépést az élmezőnnyel, és esetleg nemzetközi kupás helyezést szerezzenek. Végül döntetlenre végeztek a csapatok, aminek kétségkívül az MTK örülhet jobban, mert gyenge napot fogtak ki.
A Vasas a szokásostól eltérően ezúttal csupán egy csatárral vette fel a harcot, de Bozsik Péter szerint ez a felállás mindenképpen eredményre vezethet, hiszen a középpályán támadó felfogású futballistái vannak. A Vasas számára nem kezdődött rosszul a rangadó, hiszen Aranyos elfutása után a középre tette labdát Elek középre bólintotta ki, az érkező Pető pedig huszonöt méterről hatalmas erővel, kapásból bombázott a jobb sarokba. Szépségdíjas találat.

Az MTK a múlt vasárnapi Fradi elleni diadalhoz képest lényegesen pontatlanabbul játszott, nem volt meg a kellő lendület a játékukban, többször előfordult, hogy saját térfelükön megállították a támadásukat a Vasas játékosai. Ettől függetlenül, igen váratlanul egyenlített a kék-fehér társulat. Illés kapott egy kósza labdát a tizenhatoson belül, amit rosszul vett át, kikeveredett lövőpozícióból, ám pontosan ívelt át a túloldalra, ahol az érkező Bükszegi belsővel a felső sarokba passzolt. Kövesfalvi nem állt feladata magaslatán.

Nem nyugodhatott meg azonban az MTK, mert négy perc sem telt el, amikor újra hátrányba kerültek. Szili szögletét a hosszú sérüléséből nemrégiben felépült Tóth fejelte a felső sarokba, Vlaszák csak érinteni tudta a játékszert. Az MTK védelmébe újonnan bekerült Elek és Szmiljanics láthatóan nem találta a helyét, sokszor hibáztak, bizonytalankodtak, csak a Vasas támadóinak határozatlansága miatt nem kaptak újabb gólt.

Juhász a Fradi után a Vasas ellen is eredményes volt

A második félidőre aztán egy kreatívabb, szellemesebb és nem utolsó sorban hajtósabb MTK futott ki. Átvették a játék irányítását, bár kapura több veszélyt nem jelentettek. Egyedül a 18 éves Juhász volt az, aki komolyabban veszélyeztetett, de Kövesfalvinak nem kellett közbeavatkoznia.

A félidő második felére a Vasas feltámadt, és Sowunmi beállításával veszélyesek is lettek a támadásai. Ekkor a kék-fehéreknek momentumaik sem voltak, és kevéssel a vége előtt Sowunmi végleg eldönthette volna a három pont sorsát, de gyönyörű cselsorozat után Vlaszák mellett nem sikerült elvinnie a labdát. Ezek után pedig - ahogy a futball íratlan törvényei szerint - lenni szokott, egyenlített az MTK.

A csereként beállt Buzsáky kanyarított be tökéletesen egy szabadrúgást - már túl a rendes játékidőn -, az ugyancsak csereként beállt Juhász megelőzte a védőjét, és előrevetődve menthetetlenül fejelt a jobb felső sarokba. A folytatásra már nem is maradt idő. A meccs hőse egyértelműen Juhász volt, aki második élvonalbeli találkozóján is eredményes tudott lenni. A Fradi után a Vasas ellen is betalált.

Mindent egybevéve, ennek az eredménynek - feltétlenül - az MTK örülhet, hiszen nyoma sem volt a Ferencváros elleni sziporkázó játéknak, időnként borzalmasan futballoztak Bognár György tanítványai. Viszont nem eredménytelenül, ebben azonban jelentős érdemei vannak az olykor túlságosan is visszafogott Vasasnak.

Jegyzőkönyv
Vasas: Kövesfalvi - Tóth A., Juhár, Zováth, Aranyos - Mónos, Simek (Sowunmi 65.), Pető T. (Zabos 75.), Szili, Tóth N. - Kabát (Tiber 85.)

MTK: Vlaszák - Smiljanic, Kuttor, Elek, Szamosi - Madar (Buzsáky 73.), Jezdimirovic, Erős (Balaskó a szünetben), Illés - Bükszegi (Juhász 62.), Ferenczi

Gólszerzők: Pető T. (10.), Tóth A. (28.), illetve Bükszegi (25.), Juhász (91.)

Sárga lap: Simek (64.), Mónos (66.), illetve Jezdimirovic (40.), Balaskó (58.), Juhász (63.)