Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A kivetítő alapján bírálta felül magát a futballbíró

2005.02.28. 14:47
A Bundesliga huszonharmadik fordulójának vasárnapi mérkőzésén, Leverkusenben Wack játékvezető történelmi tettet hajtott végre, a kapu feletti kivetítő alapján bírálta felül saját ítéletét. A Német Labdarúgó-szövetség vezetői komolyan gondolkodnak azon, hogy visszajátszás után megváltoztathassák döntésüket a bírók.
A Bundesliga huszonharmadik fordulójában az ötödik helyezett Leverkusen a hatodik Stuttgartot fogadta. A két gárda azonos pontszámmal állt a tabellán, így mindkét félnek fontos volt a pontszerzés, ennek megfelelően nagy iramú volt a mérkőzés.

Wack intézkedett, Hildebrand értetlenkedett

A negyvenkettedik percben aztán olyan dolog történt, amire eddig sem német bajnokságban, de vélhetően az egész világ futballjában nem volt még példa. A hazaiakat erősítő lengyel Krzynowek tört kapura, tizennyolc méterről bal lábbal lövésre vállalkozott, a labda pedig Hildebrandot érintve fölészállt.

A játékvezető elsőre nem vette észre, hogy a kapus segítette a labdát a léc fölé. A kapu feletti kivetítőn azonban meglátta, hogy a kapus érintette a labdát, ezért odarohant a kirúgáshoz készülődő Hildebrandhoz, szó szerint kiszedte kezéből a labdát, nyomatékosítva, hogy megváltoztatta ítéletét, és a játékszert a szögletzászló felé hajította. Hildebrand néhány másodpercig nem értette, mi történik körülötte.

Nehéz, de szükséges lépés

Wack játékvezető ekkor már másodszor bírálta felül saját magát a meccsen, hiszen percekkel az eset előtt, Berbatov visszahúzása felett szemet hunyt, a stuttgartiak kontrájánál viszont megítélte Hleb felrúgását. A partjelző ugyanakkor magához kérette a bírót, és ismertette vele, hogy a bolgár csatárt visszahúzták. Wack nem habozott, a Hleb elleni szabálytalanságot annulálta, Stranzlt ugyanakkor sárga lappal büntette.

A játékvezető az Index helyszíni tudósítója előtt elismerte, nem volt szokványos a tette, de úgy érezte, ez a helyes megoldás. "Ez az első, igen nehéz lépés, hogy a döntéseink ne sújtsák indokolatlanul hátrányosan a csapatokat" - mondta.

Nem megengedhető Wack cselekedete

Más kérdés azonban, hogy Wack egy leshelyzetnél a Leverkusen kárára tévedett, az utolsó előtti percben pedig egy igen vitatható büntetőt ítélt meg a Stuttgart javára. Ezt a brazil Cacau értékesítette is, ekkor már a pályán volt Szabics Imre is.

A bíró magatartása nem kis vihart kavart, a Bild által megkérdezett játékvezető ellenőr, a berlini Peter Gabor úgy vélte, nem megengedhető, hogy egy játékvezető felülbírálja korábbi ítéletét.

Bevezethetik a videobíráskodást

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) a stadionokban idén valamennyi pályán kötelezővé tette a kivetítő táblák elhelyezését, azt viszont eddig nem adták utasításba, hogy a bírók szükség esetén használják a vitatott eseteknél. A szövetség szóvivője kijelentette, szorgalmazni kívánják a videóról történő bíráskodás bevezetését, de egyelőre nincs döntés az ügyben.

A legutóbbi német fordulóban egy szabályos gólt nem adtak meg a Hamburgnak, valamint Bastürk kezezését is elnézte a bíró.