Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Fehér Miklóst ünnepelték a Benfica drukkerei

2005.05.24. 21:59
A tavaly januárban huszonnégy évesen elhunyt magyar válogatott csatárra, Fehér Miklósra megemlékeztek a Benfica hétvégi bajnoki diadalakor. Az Index meglátogatta a csatár idén átadott bronzszobrát is, valamint a sokkoló látványt nyújtó mezt, amit utoljára viselt.
Vasárnapi, idegenbeli döntetlenjével története harmincegyedik bajnoki címét szerezte meg a legpatinásabb portugál futballcsapat, a Benfica. Az olasz szakvezető, Giovanni Trapattoni vezette lisszaboni társulat a portói Boavista ellen biztosította be sikerét, de a legfontosabb lépést az utolsó előtti fordulóban, a városi rivális Sporting hazai legyőzésével tette a diadal felé.

Bronzszobor, mez, cipő, nadrág

A Benfica tizenegy éve nyert legutóbb, és a klub hívei most egyértelműen a hatvanas évek nagy sikerszériájának megismétléséről álmodoznak. Abban az évtizedben hét bajnoki elsőségét jegyeztek az Eusébiót is a soraikban tudó "Sasok" neve mellé, és két BEK-győzelmet is, '61-ben és '62-ben, utóbbi mindmáig az utolsó.


Kattintson a galériához

A klub hívei közül azonban sajnálkozik is valamennyi, mégpedig azon, hogy a magyar támadó, Fehér Miklós már nem élhette meg az aranyérem átadását, mert mindössze huszonnégy évet élt. Többen lerótták az ünneplés után kegyeletüket az Európa-bajnokságra épített impozáns stadion, az Új Katedrális főbejáratánál elhelyezett bronzszobránál, ahová az Index tudósítója is ellátogatott.

Így szembesülhetett a sokkoló, az elől, az orvosok által szétvágott piros Benfica-mezzel, a csatár cipőjével, huszonkilences nadrágjával, és a gyászoló család szívbemarkoló köszönetnyilvánításával. Az emlékhelyet Fehér halálának egyéves évfordulóján adták át.

A Fehér család köszönetnyilvánítása
Szeretnénk megköszönni a BENFICA CSALÁDNAK és PORTUGÁLIA EGÉSZ NÉPÉNEK, és minden mélyen érző embernek azt a tiszteletet és végtelen szeretetet, amely drága fiunkat és bennünket ölel át.
Ez a meleg szeretet enyhíti mérhetetlen fájdalmunkat, s elkísér bennünket életünk végéig.
A BENFICA CSALÁD és PORTUGÁLIA EGÉSZ NÉPE fájó szívünk mélyén apró lángocskát gyújt, mely fénnyel és melegséggel árasztja el lelkünket, és eszünkbe juttatja, akit szeretnek soha nincs egyedül.
Drága kisfiam, örökre velünk maradsz, őrizzük mosolyodat.

Fehér Miklós idén július huszadikán lett volna huszonhat éves, nem élt annyi esztendőt, ahányszoros válogatott volt, hiszen huszonötször lépett pályára a nemzeti csapatban. Kár, hogy arra a szobornál és az emléktárgyaknál egy kis koszorún kívül semmi sem utal rá, hogy magyar volt.

A megrendítő tisztelgés azt az érzést kelti, hogy Fehér Miklós emléke Portugáliában sokkal fontosabb, mint szülőhazájában. Igaz, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, Makray Balázs egy magyar válogatott mezt februárban eljuttatott a klubhoz, ám azt helyhiány miatt még nem sikerült kiállítani.


Nézze meg a többi képet
Vannak magyar zarándokok is

"Mikire" amúgy nemcsak Lisszabonban emlékeznek meghatottsággal, miután a portói pincér meghallotta, hogy magyaroknak szolgál fel, elhomályosult tekintete, és felelevenítette Fehér utolsó mosolyát, amelyik sárga lapját kísérte. Ezután esett össze, és már nem tudták megmenteni a guimaraesi stadion gyepén.

Az egyik óceánparti szállodatulajdonos ugyanakkor arról emlékezett meg, hogy pár hete, a bajnokság hajrájában mintegy tízfős magyar "fanklub" lakott nála és tagjai végigjárták azokat a klubokat és stadionokat, ahol Fehér Miklós pályára lépett.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft