Géza
-12 °C
-4 °C
Jégkorong
ma 15:45

'Nem tudtam volna megbocsátani magamnak, ha nemet mondok'

2005.11.17. 14:17
Gellei Imrét csak egy hete nevezték ki a Ferencváros labdarúgócsapatának új edzőjévé, de ő máris úgy érzi, sokkal több van csapatában, mint azt a bajnokságban elgoglalt 12. hely mutatja. Örült a felkérésnek a ciprusi Nea Szalaminától nemrég menesztett szakember és bízik benne, játékosai is megértik, hol és miért játszanak. Interjú az Üllői útra költözött volt szövetségi kapitánnyal.
Megbánta már?

Soha semmit nem bántam meg életemben. 27 éves korom óta vezetőedző vagyok, csak egy kis ideig voltam másodedző Bicskei Bertalan mellett a válogatottnál, - vele egyébként még együtt is játszottam a főiskolai válogatottban, mellyel a világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutottunk - így bár fiatal korom óta vezetőként dolgozom, soha nem bántam meg egyik csapatnál sem az eltöltött időt.

Miért kellett Ciprusról idő előtt távoznia?

Gellei Imre (fotó: ftc.hu)
Gellei Imre (fotó: ftc.hu)
Hét forduló alatt hét pontot gyűjtöttünk és ezt a vezetőség kevésnek tartotta, így szerződést bontottunk. Azt azonban elmondanám a mentségemre , a tavalyi kerethez képest komoly változás volt a csapatban, és az első fordulókban a bajnoki címre is esélyes együttesek mindegyikével játszottunk, így a folytatásban papíron könnyebb ellenfelek következnek. De ez a szakma egyébként is olyan, mint ha puskaporos hordón ülnénk, a tizennégy ciprusi csapatból eddig tizenegynél volt edzőváltás.

Erősebb a ciprusi bajnokság, mint a magyar?

Szomorú, hogy ezt kell mondanom, de igen. Ez azonban nem az ottani játékosoknak köszönhető, mert a csapatokban 7-8 külföldi is szerepel, ők teszik színvonalassá a bajnokságot.

Miután hazajött, a Fradié volt az első ajánlat, amit kapott?

Igen, de nem sokat gondolkoztam rajta. Amikor szövetségi kapitány voltam, igen sok segítséget kaptam a ferencvárosi játékosoktól, így értelemszerű volt, hogy segítsek nekik, ha most ők vannak bajban. Egyébként is nem tudtam volna megbocsátani magamnak, ha nemet mondok.

Az sem zavarta, hogy nem egyedül Ön volt a képben?

Nem. Ez egy ilyen szakma, nyílt a pálya, és ez a történet egyébként sem rólam szól. Egy edző nem válogathat, nem várhat később megüresedő kispadokra. Egyébként egykori mentoraim, Baróti Lajos és Illovszky Rudolf nem sokkal kinevezésem után azonnal gratuláltak, és mint mondták, az én helyemben ők is így döntöttek volna.

Détári Lajos szerint Magyarországon a Fradi és a válogatott a csúcs. Ez a jelenlegi edzői garnitúrából eddig csak Garami Józsefnek adatott meg...

Mondtam már, ez a történet nem rólam szól. Nem válogatok a csapatok között, itt felkértek és egy szolgálatot teszek, ha lehet, minél jobban. A Ferencvárosnál úgy érezték, segíteni tudok, én pedig örültem a felkérésnek.

Milyen hosszú távon gondolkozik a Ferencvárosban?

Nem távlatokban gondolkozom. Ottmar Hittzfeld mondta egyszer - és én is követem ezt - mindig egy meccsben gondolkozom, de addig alkotni akarok.

Túl van több edzésen, véleménye szerint miért szerepel idén ilyen gyengén a Ferencváros?

Őszintén mondom, nem tudom. Azt már most látom, nagyon akarnak a játékosok, az edzésmunkájuk eddig kifogástalan. Több sérült is felépült, így a választék is bővült, remélem sikerül hamarosan előrelépnünk.

Mik a saját elvárásai?

Bízom benne, hogy a hátralévő négy őszi meccsből legalább hat pontot szerzünk. A szórakoztató ipar egyik ágában dolgozunk, ezt tudomásul kell venniük a játékosoknak is. Mi a pillanatnak élünk, nem lehet úgy kimenni a pályára, hogy ha ma nem nyerünk, majd jövő héten úgy is nyerünk. A keret tele van tehetséges fiatalokkal, akik hirtelen kerültek a nagycsapatba, és ezt mindenki másként dolgozza fel.

Hogy tud ebben nekik segíteni?

Mindenkinek önvizsgálatot kell tennie, hiszen mindannyiuknak megvan a saját felelőssége az eddigi szereplésben. Elmondtam nekik, többet várok tőlük, mint eddig nyújtottak. Lehet, hogy frázisnak tűnik, de át kell érezniük, mit jelent ebben a klubban játszani. Nem mindegy mi motiválja őket, nem mindegy, hogy hogyan megy ki a pályára - csak ki ne kapjak, vagy mindenképen győzni akarok.

A Ferencvárosnál elkerülhetetlen, hogy a szurkolók szóba ne kerüljenek. Egyik része egy megfontolt, tapasztalt edzőt lát önben, míg a túloldal épp a "tüzet" hiányolja.

Talán emiatt is választotta mellém ifjabb Albert Flóriánt másodedzőnek a vezetőség, hogy legyen mellettem egy "ősfradista". Mondjuk nem is bánom, mert az ifiknél nyújtott eddigi eredményei alapján jobb választás nem is lehetett volna. Azt csak halkan mondom, eddig a legtöbb helyen az addigi másodedzőim váltottak távozásom után. Egyébként meg úgy gondolom, a szurkolók az eredmény alapján fognak megítélni.

Hogyan viszonyulnak Alberthez a játékosok, akik közül van, akivel még együtt is játszott?

A legelején megbeszéltük, hogy a futballban nincs barátság, tudni kell, ki vezet kit. Velem "csendőrpertuban" vannak a játékosok, azaz én tegezem őket, ők magáznak, Flóri valakivel tegeződik, de akadnak, akik magázzák. Azt azonban elmondtam neki, most már nem játékos, hanem edző és sokkal nagyobb felelőssége van a csapat iránt.