Benedek
-4 °C
5 °C

Fehér Miklósra emlékeztek a Celtic szurkolói

2006.11.02. 16:50
A Benfica-Celtic Bajnokok Ligája-találkozón a vendég skót szurkolók egy nyolc négyzetméteres drapériával emlékeztek a közel három éve elhunyt magyar játékosra.

A labdarúgó Bajnokok Ligája negyedik fordulójának szerdai találkozói közül több is magyar vonatkozású volt. Tőzsér Dániel végigjátszotta az AEK Athén-Lille találkozót, amely a görög csapat történetének első BL-győzelmét hozta. Az Anderlechtben futballozó Juhász Roland pedig 2003 októbere után az első magyar játékos lett, aki gólt szerzett az elitsorozatban. Igaz, ezzel se mentek sokra, hiszen a Milan könnyedén verte 4-1-re a brüsszelieket.

Sohasem leszel egyedül


A drapéria még tervként

A legemlékezetesebb azonban mégis a Benfica-Celtic találkozó előtt történt. A vendég skót szurkolók egy nyolc négyzetméteres drapérián emlékeztek a 2004 januárjában elhunyt Fehér Miklósra. A hatalmas vásznon Fehér 29-es Benfica meze volt, alatta pedig portugálul a "Nunca Caminharás Sozinho" felirat, ami angolul a Liverpool indulójának szövege (You'll Never Walk Alone), magyar fordításban pedig azt jelenti: sohasem leszel egyedül.

A mez és a felirat mellett a két együttes címere volt még a drapérián. A szurkolók már hetekkel korábban megtervezték a drapériát, és gyűjtésbe kezdtek, három nap alatt 838 fontot, vagyis 325 ezer forintot szedtek össze.

Őszinte gesztus

Az akciónak semmilyen különleges apropója nem volt a Celtic-szurkolók részéről azonkívül, hogy a Benficával játszott Gordon Strachan csapata. Sőt, a drapériát nem is vitték haza, hanem a lisszaboniaknak ajándékozták. A glasgow-iak egyszerű figyelmességnek tekinteték a gesztust, annak, hogy két csapat szurkolótáborának nem kell feltétlenül harcban állnia egymással.

Visszavonultatott mez, szobor


Fehér Miklós 1979-2004 (fotó: AFP)

A Benfica huszonötszörös válogatott magyar csatára a 2004. január 25-én a Guimaraes elleni idegenbeli portugál bajnoki hosszabbításában esett össze váratlanul, s az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Már a pályán megállt a szíve, ekkor még az orvosok sikeresen újraéleszették. A mentőautóban ez újra sikerült nekik, de a harmadik szívleállás már végzetesnek bizonyult. A 24 esztendős játékos nem sokkal a kórházba szállítás után életét vesztette.

A Benfica vezetősége az eset után nem sokkal visszavonultatta az elhunyt Fehér Miklós 29-es mezét, a klub székházában pedig szobrot állítottak a támadó emlékére.