Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kamerákkal, kitiltással a focihuligánok ellen

2009.11.02. 21:19 Módosítva: 2009-11-02 21:18:15
Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban kizárják a rendbontókat a stadionokból, Kelet-Európában általában még csak most készülnek a szigorúbb intézkedések bevezetésére. A szombati, Ferencváros–Diósgyőr botránya kapcsán körülnéztünk, Európa más országaiban mi a helyzet.

Nagy-Britanniában kamerarendszer figyel

Az angol futball legsötétebb epizódja a Liverpool és a Juventus 1985-ös BEK-döntője volt a brüsszeli Heysel Stadionban. Az angol szurkolók a meccs előtt rátámadtak a Juventus-táborra, a verekedésben és a pánikszerű tülekedésben 39 ember halt meg. Az angol klubokat ezután öt évre kizárták az európai kupákból.

A Premier League, az angol élvonal nagycsapatainak stadionjaiban arcazonosításra is képes zártláncú kamerarendszer figyeli a közönséget – ezt a belépőjegyeken fel is tüntetik –, és ha nyilvántartott bűnözőt fedeznek fel a lelátón, az illetőt a rendőrség kiemeli és eltávolítja.

Az óvintézkedések ellenére a West Ham United-Millwall augusztusi Ligakupa-mérkőzésén a vendéglátó West Ham pályáját a meccs alatt háromszor is több százan elözönlötték a nézőtérről, majd a két csapat szurkolótábora összeverekedett. Az éjszakai utcai zavargássá fajult tömegverekedésben egy személyt megkéseltek, sokan tégláktól, palackoktól, dartsnyilaktól szenvedtek sérüléseket.

Összességében azonban hosszú évek óta nem volt olyan kevés futballerőszak Nagy-Britanniában, mint jelenleg. Az élvonalbeli klubmeccseket rendszeresen 50-60 ezer néző látogatja – tavaly elérte a 37 milliót a nézőszám az angol és a walesi stadionokban –, ám az egész évadban mindössze 3842 személyt vettek őrizetbe rendbontás miatt.

Németországban rendbontás sem kell a kitiltáshoz

Az erőszak a német stadionokban sem ritka, de a Bundesliga első osztályára nem jellemző. Az alacsonyabb osztályokban és a regionális ligában gyakori a szurkolói randalírozás mind a lelátókon, mind a stadionon kívül. A klubok biztonsági alkalmazottai és a rendőrök közösen igyekeznek azokat megfékezni.

Stadionbetiltás az elmúlt években Németországban nem volt, stadioneltiltás annál gyakrabban, ugyanis stadionlátogatási tilalom rendelhető el, ha csak a gyanúja fennáll annak, hogy egy adott szurkoló rendzavarásban vett részt.

Az eltiltás maximum három év lehet. Korábban öt év volt, amit 2008-ban rövidítettek le 24 hónappal. 2008-ban a német stadionokban, illetve azok közvetlen közelében 4577 – a futballal, illetve a szurkolással összefüggő – bűncselekmény volt.

Ötéves eltiltást is kaphatnak a huligánok Franciaországban

A sportrendezvényeken tapasztalható erőszak ellen 1993-ban szavazták meg az első törvényt Franciaországban. A titkosszolgálatok ötszázra becsülik a francia futballhuligánok számát, nagy részük Párizsban él, elsősorban a hazai rangadókon okoznak jelentősebb rendbontásokat.

A szezon kezdete óta a francia stadionokban bekövetkezett 15 incidens, és a Belgrádban huligánok által megvert francia szurkoló halála miatt a belügyminiszter átfogó huligánellenes program előkészítéséről döntött.

A prefektúrának két éve joga van bírósági döntés nélkül kitiltani sporteseményekről, sportlétesítményekből mindenkit, akinek viselkedése veszélyeztetheti a közrendet. A bírói döntés nélküli kitiltás nem haladhatja meg a három hónapot, de annak megszegése közel négyezer eurós pénzbüntetéssel jár. A bíróság akár ötéves kitiltást és börtönbüntetést is kiszabhat a randalírozókra, és feloszlathatja az erőszakosnak ítélt szurkolói klubokat.

A rendőrségnek joga van a kitiltott személyek berendelésére a rangadók idején, de a belügyminiszter kilátásba helyezte, hogy ezentúl a kitiltottaknak a mérkőzések idején meg kell jelenniük a rendőrségen. Petárdát, füstbombát és tűzijátékot tilos bevinni a francia stadionokba, de használatukat ott már semmilyen jogszabály nem tiltja. A belügyminiszter ezen jogi kiskapu bezárására is ígéretet tett.

Ausztriában egyre több a futballhuligán

Ausztriában is kitilthatják a nézőtérről a rendbontó szurkolókat, de nem ritka a pénzbírsággal végződő rendőrségi eljárás sem. Külön rendőrségi szakértők tartják a kapcsolatot az egyes szurkolótáborokkal. A megbízottak név szerint ismerik a rendbontásra leginkább hajlamos drukkereket, és szükség esetén a mérkőzések alatt erélyes, de nem fegyveres fellépéssel próbálják meg csillapítani a feszültséget. Az összes feljelentés három év alatt 529-ről 1591-re nőtt, az osztrák futballhuligánok átlagosan 15-21 évesek.

Csak a durvább szurkolókat tiltják ki Romániában

Aki Romániában szurkolóként rendbontásra vetemedik, azt a hatóságok nyilvántartásba veszik, súlyos esetben ki is tilthatják a stadionokból.

Az utóbbi években a csendőrség már nem a stadionon belül, hanem azon kívül, a környező utcákban áll, hogy a vadabb szurkolókat ne ingerelje az egyenruha. A Steaua meccseire csak személyi igazolvánnyal lehet jegyet venni, így maga a tulajdonos előre kiszűrheti a randalírozókat, igaz, Gigi Becali és a szurkolók között kibékíthetetlen a kapcsolat.

A Dinamo Bucuresti-Slovan Liberec Európa Liga-selejtezőn a vendégek már 3-0-ra vezettek, a hazai szurkolók berontottak a pályára, a meccset le kellett fújni.

Oroszországban nincs nyilvántartás

Oroszországban a szurkolói egyesületek ismerik azokat, akik hajlamosak a rendbontásra, de nyilvántartást nem vezetnek róluk, jogszabályok hiányában nem is lehet kitiltani őket a stadionokból. Az oroszok szerint nem helyes listát vezetni, vagy kitiltani bárkit, mert könnyen előfordulhat, hogy ártatlanokat sújt az intézkedés. Inkább igyekeznek meggyőzni azokat, akikről tudják, hajlamosak a rendbontásra.

Szerbiában drákói szigorra készülnek

Féktelen erőszak harapózott el a futballstadionokban, a pusztításban három patinás fővárosi klub, a Crvena zvezda, a Partizan Beograd és a Rad szurkolói járnak az élen.

Megfékezésükre eddig nem sok történt, a meccsek előtt az utcákra kivezényelt rohamrendőrök a belvárosban összpontosulnak, hogy a meccsre vonuló, onnan távozó drukkerek tombolásának elejét vegyék. Léteztek ugyan jogszabályok (egy bíró akár el is tilthatott valakit a meccsek látogatásától), de a jogalkalmazók nem éltek ezekkel, mert a tilalmakat gyakorlatilag büntetlenül át lehetett hágni.

Pár hete egy ügyész kezdeményezte tizenöt szurkolói csoport bírósági ítélettel történő feloszlatását. Szerb sajátosság, hogy a nagy szurkolói táborok (a Crvena zvezdánál a Daliák, a Partizan Beogradnál pedig a Sírásók) több alcsoportra tagolódnak. Ezek kor, lakóhely, harciassági szint szerint szerveződnek, a nagy egészen belül külön jelképeik vannak. Mozgásuk mindig szervezett, az alvilághoz kötődő főnökök irányítják őket.

Elkészültek a stadionokban uralkodó erőszak megszüntetését szolgáló drákói törvényszigorítások is, amelyek legkésőbb december 1-jéig a parlament elé kerülnek. Ha jóváhagyják őket, a pályákról kitiltott erőszakoskodóknak a mérkőzések előtt két órával jelentkezniük kell a rendőrségen, ahol legalább két órára őrizetbe veszik őket. Így lesz ez akkor is, ha lakóhelyüktől távol tartózkodnak - akkor a hozzájuk legközelebbi őrs az illetékes. Aki elmulasztja a megjelenést, 10 és 60 nap közötti elzárással büntethető. A rendbontásért járó, ma 500 és 50 000 ezer dinár (1500 és 150 000 forint) közti büntetést a tízszeresére emelik.

A szlovákok szigorították a nézők felügyeletét

November elsejétől a nemzeti labdarúgó- és jégkorong-bajnokság mérkőzéseit olyan stadionokban kellene lejátszani, ahol kamerás figyelőrendszer van.

A stadionokban a felügyeletet a klub rendezőinek kell biztosítani, a rendőrség csak a rendezők kérésére avatkozik be, a beavatkozás nem ritkaság. Az azonosított rendbontók fényképeit megkapják a rendezők, őket nem engedik be a mérkőzésekre, tartós kitiltásra eddig nincs eset.

Csehországban rögtönitélő bíróságok is működhetnek

A két éve érvénybe lépett törvény szerint a rendőrség az utcán, míg a klubok rendezői a stadionokon belül kötelesek biztosítani a közrendet, a kommandósok csak a rendezők kérésére avatkozhatnak be a stadionokban. A rendőrségi beavatkozás költségeit a kluboknak állják.

Helyszíni rögtönítélő bíróságot a kiemelten kockázatosnak minősített mérkőzések idejére lehet felállítani. A Sparta az utóbbi három évben kétszer kemény intézkedést hozott a saját szurkolóival szemben is, és a kemény mag legkeményebb tagjait hosszabb időre kitiltotta stadionjából. Több csehországi stadionban kamerás figyelőrendszer működik, amely lehetővé teszi, hogy a rendbontókat utólagosan is azonosíthassák. Fényképeiket a rendezők megkapják, az illetőket kitilthatják a stadionokból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!