Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kamerákkal, kitiltással a focihuligánok ellen

2009.11.02. 21:19 Módosítva: 2009-11-02 21:18:15
Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban kizárják a rendbontókat a stadionokból, Kelet-Európában általában még csak most készülnek a szigorúbb intézkedések bevezetésére. A szombati, Ferencváros–Diósgyőr botránya kapcsán körülnéztünk, Európa más országaiban mi a helyzet.

Nagy-Britanniában kamerarendszer figyel

Az angol futball legsötétebb epizódja a Liverpool és a Juventus 1985-ös BEK-döntője volt a brüsszeli Heysel Stadionban. Az angol szurkolók a meccs előtt rátámadtak a Juventus-táborra, a verekedésben és a pánikszerű tülekedésben 39 ember halt meg. Az angol klubokat ezután öt évre kizárták az európai kupákból.

A Premier League, az angol élvonal nagycsapatainak stadionjaiban arcazonosításra is képes zártláncú kamerarendszer figyeli a közönséget – ezt a belépőjegyeken fel is tüntetik –, és ha nyilvántartott bűnözőt fedeznek fel a lelátón, az illetőt a rendőrség kiemeli és eltávolítja.

Az óvintézkedések ellenére a West Ham United-Millwall augusztusi Ligakupa-mérkőzésén a vendéglátó West Ham pályáját a meccs alatt háromszor is több százan elözönlötték a nézőtérről, majd a két csapat szurkolótábora összeverekedett. Az éjszakai utcai zavargássá fajult tömegverekedésben egy személyt megkéseltek, sokan tégláktól, palackoktól, dartsnyilaktól szenvedtek sérüléseket.

Összességében azonban hosszú évek óta nem volt olyan kevés futballerőszak Nagy-Britanniában, mint jelenleg. Az élvonalbeli klubmeccseket rendszeresen 50-60 ezer néző látogatja – tavaly elérte a 37 milliót a nézőszám az angol és a walesi stadionokban –, ám az egész évadban mindössze 3842 személyt vettek őrizetbe rendbontás miatt.

Németországban rendbontás sem kell a kitiltáshoz

Az erőszak a német stadionokban sem ritka, de a Bundesliga első osztályára nem jellemző. Az alacsonyabb osztályokban és a regionális ligában gyakori a szurkolói randalírozás mind a lelátókon, mind a stadionon kívül. A klubok biztonsági alkalmazottai és a rendőrök közösen igyekeznek azokat megfékezni.

Stadionbetiltás az elmúlt években Németországban nem volt, stadioneltiltás annál gyakrabban, ugyanis stadionlátogatási tilalom rendelhető el, ha csak a gyanúja fennáll annak, hogy egy adott szurkoló rendzavarásban vett részt.

Az eltiltás maximum három év lehet. Korábban öt év volt, amit 2008-ban rövidítettek le 24 hónappal. 2008-ban a német stadionokban, illetve azok közvetlen közelében 4577 – a futballal, illetve a szurkolással összefüggő – bűncselekmény volt.

Ötéves eltiltást is kaphatnak a huligánok Franciaországban

A sportrendezvényeken tapasztalható erőszak ellen 1993-ban szavazták meg az első törvényt Franciaországban. A titkosszolgálatok ötszázra becsülik a francia futballhuligánok számát, nagy részük Párizsban él, elsősorban a hazai rangadókon okoznak jelentősebb rendbontásokat.

A szezon kezdete óta a francia stadionokban bekövetkezett 15 incidens, és a Belgrádban huligánok által megvert francia szurkoló halála miatt a belügyminiszter átfogó huligánellenes program előkészítéséről döntött.

A prefektúrának két éve joga van bírósági döntés nélkül kitiltani sporteseményekről, sportlétesítményekből mindenkit, akinek viselkedése veszélyeztetheti a közrendet. A bírói döntés nélküli kitiltás nem haladhatja meg a három hónapot, de annak megszegése közel négyezer eurós pénzbüntetéssel jár. A bíróság akár ötéves kitiltást és börtönbüntetést is kiszabhat a randalírozókra, és feloszlathatja az erőszakosnak ítélt szurkolói klubokat.

A rendőrségnek joga van a kitiltott személyek berendelésére a rangadók idején, de a belügyminiszter kilátásba helyezte, hogy ezentúl a kitiltottaknak a mérkőzések idején meg kell jelenniük a rendőrségen. Petárdát, füstbombát és tűzijátékot tilos bevinni a francia stadionokba, de használatukat ott már semmilyen jogszabály nem tiltja. A belügyminiszter ezen jogi kiskapu bezárására is ígéretet tett.

Ausztriában egyre több a futballhuligán

Ausztriában is kitilthatják a nézőtérről a rendbontó szurkolókat, de nem ritka a pénzbírsággal végződő rendőrségi eljárás sem. Külön rendőrségi szakértők tartják a kapcsolatot az egyes szurkolótáborokkal. A megbízottak név szerint ismerik a rendbontásra leginkább hajlamos drukkereket, és szükség esetén a mérkőzések alatt erélyes, de nem fegyveres fellépéssel próbálják meg csillapítani a feszültséget. Az összes feljelentés három év alatt 529-ről 1591-re nőtt, az osztrák futballhuligánok átlagosan 15-21 évesek.

Csak a durvább szurkolókat tiltják ki Romániában

Aki Romániában szurkolóként rendbontásra vetemedik, azt a hatóságok nyilvántartásba veszik, súlyos esetben ki is tilthatják a stadionokból.

Az utóbbi években a csendőrség már nem a stadionon belül, hanem azon kívül, a környező utcákban áll, hogy a vadabb szurkolókat ne ingerelje az egyenruha. A Steaua meccseire csak személyi igazolvánnyal lehet jegyet venni, így maga a tulajdonos előre kiszűrheti a randalírozókat, igaz, Gigi Becali és a szurkolók között kibékíthetetlen a kapcsolat.

A Dinamo Bucuresti-Slovan Liberec Európa Liga-selejtezőn a vendégek már 3-0-ra vezettek, a hazai szurkolók berontottak a pályára, a meccset le kellett fújni.

Oroszországban nincs nyilvántartás

Oroszországban a szurkolói egyesületek ismerik azokat, akik hajlamosak a rendbontásra, de nyilvántartást nem vezetnek róluk, jogszabályok hiányában nem is lehet kitiltani őket a stadionokból. Az oroszok szerint nem helyes listát vezetni, vagy kitiltani bárkit, mert könnyen előfordulhat, hogy ártatlanokat sújt az intézkedés. Inkább igyekeznek meggyőzni azokat, akikről tudják, hajlamosak a rendbontásra.

Szerbiában drákói szigorra készülnek

Féktelen erőszak harapózott el a futballstadionokban, a pusztításban három patinás fővárosi klub, a Crvena zvezda, a Partizan Beograd és a Rad szurkolói járnak az élen.

Megfékezésükre eddig nem sok történt, a meccsek előtt az utcákra kivezényelt rohamrendőrök a belvárosban összpontosulnak, hogy a meccsre vonuló, onnan távozó drukkerek tombolásának elejét vegyék. Léteztek ugyan jogszabályok (egy bíró akár el is tilthatott valakit a meccsek látogatásától), de a jogalkalmazók nem éltek ezekkel, mert a tilalmakat gyakorlatilag büntetlenül át lehetett hágni.

Pár hete egy ügyész kezdeményezte tizenöt szurkolói csoport bírósági ítélettel történő feloszlatását. Szerb sajátosság, hogy a nagy szurkolói táborok (a Crvena zvezdánál a Daliák, a Partizan Beogradnál pedig a Sírásók) több alcsoportra tagolódnak. Ezek kor, lakóhely, harciassági szint szerint szerveződnek, a nagy egészen belül külön jelképeik vannak. Mozgásuk mindig szervezett, az alvilághoz kötődő főnökök irányítják őket.

Elkészültek a stadionokban uralkodó erőszak megszüntetését szolgáló drákói törvényszigorítások is, amelyek legkésőbb december 1-jéig a parlament elé kerülnek. Ha jóváhagyják őket, a pályákról kitiltott erőszakoskodóknak a mérkőzések előtt két órával jelentkezniük kell a rendőrségen, ahol legalább két órára őrizetbe veszik őket. Így lesz ez akkor is, ha lakóhelyüktől távol tartózkodnak - akkor a hozzájuk legközelebbi őrs az illetékes. Aki elmulasztja a megjelenést, 10 és 60 nap közötti elzárással büntethető. A rendbontásért járó, ma 500 és 50 000 ezer dinár (1500 és 150 000 forint) közti büntetést a tízszeresére emelik.

A szlovákok szigorították a nézők felügyeletét

November elsejétől a nemzeti labdarúgó- és jégkorong-bajnokság mérkőzéseit olyan stadionokban kellene lejátszani, ahol kamerás figyelőrendszer van.

A stadionokban a felügyeletet a klub rendezőinek kell biztosítani, a rendőrség csak a rendezők kérésére avatkozik be, a beavatkozás nem ritkaság. Az azonosított rendbontók fényképeit megkapják a rendezők, őket nem engedik be a mérkőzésekre, tartós kitiltásra eddig nincs eset.

Csehországban rögtönitélő bíróságok is működhetnek

A két éve érvénybe lépett törvény szerint a rendőrség az utcán, míg a klubok rendezői a stadionokon belül kötelesek biztosítani a közrendet, a kommandósok csak a rendezők kérésére avatkozhatnak be a stadionokban. A rendőrségi beavatkozás költségeit a kluboknak állják.

Helyszíni rögtönítélő bíróságot a kiemelten kockázatosnak minősített mérkőzések idejére lehet felállítani. A Sparta az utóbbi három évben kétszer kemény intézkedést hozott a saját szurkolóival szemben is, és a kemény mag legkeményebb tagjait hosszabb időre kitiltotta stadionjából. Több csehországi stadionban kamerás figyelőrendszer működik, amely lehetővé teszi, hogy a rendbontókat utólagosan is azonosíthassák. Fényképeiket a rendezők megkapják, az illetőket kitilthatják a stadionokból.