Ez a percről percre hírfolyam az Index vébémaratonjának legfontosabb eleme, alfája és ómegája, a zenit és a nadír. Ide minden bekerül, ami fontos, ami kevésbé fontos, vagy ami egyáltalán nem az, de vicces vagy érdekes.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ESPN a vb előtt kiadott poszterek stílusában szedte össze a csoportkör pár fontos pillanatát. RVP csukafejese és Suárez harapása persze nem hiányozhatott róla.

  • Vanden Borre-nak nem volt szerencséje a Dél-Korea elleni meccsen, ahol eltört a lábszárcsontja. Mindezt a belgák szövetségi kapitánya, Marc Wilmots írta saját twitterén. A védő ugyan nem játszhat a többi mérkőzésen, de a csapattal marad Brazíliában.

    Rajta kívül Vincent Kompany játéka is kérdéses, aki a Dél-Korea elleni harmadik csoportmeccset is kihagyta. A következő meccsük viszont csak kedden lesz, akkor találkoznak a nyolcaddöntőben az Egyesült Államokkal, addig pihenhet a védő.

  • Nem áll meg az élet Liverpoolban azzal, hogy jelenleg is próbálják kitalálni, mit kezdjenek az eltiltott Luis Suárezzel, sőt, a klub rendesen ráfeküdt az átigazolásokra. A Times újságírója, Tony Barrett szerint lényegében már mindenben megállapodtak a southamptonos Adam Lallana és a Lille-ben szereplő Divock Origi átigazolásában, és a Benficában játszó Lazar Markovicsot is nagyon szeretnék megszerezni.

  • Elio Di Rupo belga miniszterelnök fogadni szeretne Barack Obama amerikai elnökkel a két ország válogatottjának keddi nyolcaddöntőjére, a tétet pedig nagyszerű belga sörökben mérné. A belga kormányfő Twitter-oldalán kérte fel az Egyesült Államok első emberét a játékra:

    "Hé, Barack Obama, fogadok néhány nagyszerű belga sörben, hogy a mi Vörös Ördögeink jutnak tovább a nyolc közé!"

  • Jerome Valcke, a FIFA általános főtitkára szerint Luis Suáreznek kezeltetnie kellene magát az immáron harmadik harapása után. A nemzetközi szövetség embere pénteken, egy sajtótájékoztató keretén belül beszélt arról, hogy elfogadhatatlannak tartja az uruguayi csatár tettét, és megvédte a Fegyelmi Bizottság döntését, hogy minden mérkőzésre kiterjesztette a tiltást. Mint fogalmazott, a büntetés a játékos, és nem a Liverpool ellen van, ezért nem érti, a klub miért fontolgatja, hogy jogi úton támadja meg az ítéletet.

  • Már korábban is volt balhé, hogy vajon mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeket valóban a jogosultak kapták meg, de ez most újra feléledhet. Az Ecuador-Franciaország-meccsen is levideóztak egy szurkolót, aki laza sétálgatás után kerekes székbe ült bele.

    A foci csodákra képes
  • A csoportkör után a La Gazzetta dello Sport összeállította a világbajnokság eddigi legjobb és legrosszabb csapatát. Persze ezzel bőven lehet vitatkozni, hiszen a legjobbak közé a német Thomas Müller is simán beférhetett volna, illetve a legrosszabból még egy hasonló nívós csapatot össze lehetett volna állítani.

    A legjobb: Ochoa (Mexikó) - Gamboa (Costa Rica), Vlaar (Hollandia), Godin (Uruguay), Rojo (Argentína) - Aranguiz (Chile), Kroos (Németország) - Messi (Argentína), J. Rodríguez (Kolumbia), Neymar (Brazília) - Benzema (Franciaország). Kapitány: Pinto (Costa Rica)

    A legrosszabb: Akinfejev (Oroszország) - J. Pereira (Portugália), Pepe (Portugália), Piqué (Spanyolország), Jordi Alba (Spanyolország) - Muntari (Ghána), Gerrard (Anglia), Boateng (Ghána) - Diego Costa (Spanyolország), Balotelli (Olaszország). Kapitány: Hodgson (Anglia).

  • Egy laza 2,5 óra alatt 30209 nácizás volt twitteren az Egyesült Államok-Németország mérkőzés előtt/alatt/után, derül ki ebből a kimutatásból. Ha nem írják oda, akkor is lehetne tudni, mikor lőtte a „náci” Müller a németek gólját pénteken. De vajon az ilyeneket is vizsgálja-e a FIFA, vagy csak a stadionon belüli buzizás nem oké?

  • Miután Clint Dempsey eltörte az orrát Ghána ellen a csoportkörben, a németek elleni meccsen Jermaine Jones is csatlakozott mellé egy hasonló sérüléssel. Az Egyesült Államok szövetségének pénteki közlése szerint ugyanakkor a frankfurti születésű futballista ott lehet a belgák elleni, keddi nyolcaddöntős találkozón. „A meccs után többször is megvizsgálták, a törés nem súlyos. Kedden egy arcvédő maszkban játszhat” - írja az MTI a szövetség szóvivőjének szavait.

  • A holland csatár négy társával együtt az egész edzést kihagyta csütörtökön. Egyelőre bizonytalan, hogy tud-e játszani majd Mexikó ellen. Az edzést Stefen de Vrij, Daley Blind, Nigel de Jong, Brunio Martins Indi is kihagyta.

  • Luis Suárez meccs közben megharapta Giorgio Chiellinit, és ezért négy hónapos, kilencmeccses eltiltást kapott. Az olasz nem érzi, hogy elégtételt kapott, inkább sajnálkozik.

    Most sem örömet, sem bosszúvágyat, sem haragot nem érzek Suárez miatt. A gondolataim most együttérzőek vele és családjával, mert nagyon nehéz idők jönnek nekik. Tudtam, hogy egyértelmű lesz a fegyelmi bizottság döntése, de ezzel túl messzire mentek. Remélem, hogy legalább azt megengedik neki, hogy a csapatával legyen, mert egy ilyen tilalom nagyon furcsa egy játékosnak.

  • Bár az oroszok a csoportkör végén búcsúztak a labdarúgó-világbajnokságtól, Fabio Capello szövetségi kapitány elégedett a munkájával, és kitöltené a szerződését. „Úgy vélem, jó munkát végeztem az elmúlt két évben, és ha azt akarják, hogy folytassam, akkor folytatom” - mondta az olasz szakvezető, aki 68 évével a brazíliai vb legidősebb kapitánya.

    Ha a 2018-ban világbajnokságot rendező orosz szövetség vezetői mással képzelik el a jövőt, akkor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: miután Capellóval 12 után jutott ki újra vb-re az orosz csapat, januárban szerződést hosszabbítottak vele 2018-ig, amely évente 8 millió euróval gazdagítja őt.

    Az orosz sajtó viszont nem volt elragadtatva vele. A Szovjetszkij Szport című napilap szerint „egy nagy edző hanyatlásának vagyunk a tanúi, aki nem tudja tartani a lépést a korral”. A lap az okokra is kitért, közölve, az orosz válogatott végig a vb-hez méltatlanul játszott, és a mezőny egyik leggyengébb és legötlettelenebb csapata volt.

    A Szport Ekszpressz kifejtette, Capello szégyent hozott a válogatottra, és bizonytalan légkört teremtett az együttesen belül. „Az a legszomorúbb, hogy 2018-ig szól a szerződése, és semmi jele, hogy változtatna a stílusán” - tette hozzá a cikkíró. (MTI)

  • Spanyol sajtóértesülések szerint a Barcelona továbbra is szeretné szerződtetni a Liverpool uruguayi csatárát, Luis Suárezt, a futballistát sújtó súlyos büntetés miatt viszont jóval kevesebb pénzt akar kínálni érte.

    A Marca pénteken azt írta, a Barcelona ennek ellenére tovább érdeklődik a támadó iránt, sőt, a katalán klub a történtek után még kedvezőbb helyzetbe is került és az eredetileg kínált 87,5 millió eurós vételárat 50 milliósra akarja csökkenteni. A Sport című lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a Barca elvárná Suáreztől a nyilvános bocsánatkérést. (MTI)

    Suárez az olasz Chiellini megharapása miatt négy hónapig nem játszhat, ki kell hagynia kilenc válogatott-meccset és 100 ezer svájci frankot is be kell fizetnie a FIFA-nak. Ugyanakkor a CNN-nek dolgozó Manuela Lanza azt jelentette, hogy Suárez ügyvédje, Alejandro Balbi szerint a játékos már meg is egyezett a Barcelonával.

  • A brazil hatóságok eddig 121 szurkolótól tagadták meg a beutazást, akik állításuk szerint a világbajnokságra érkeztek. A visszautasítottak között voltak nyilvántartott huligánok és pedofilok, továbbá olyan drukkerek, akik pénz vagy meccsjegy nélkül akartak belépni az országba. A rendőrségi statisztikák szerint a legtöbb hoppon maradt futballturista az Egyesült Államokból jött (35), a második helyen az argentinok (28), a harmadikon a nigériaiak (19) állnak.

  • Két nap alatt két játékost is vett a Manchester United, ráadásul egyikület sem olcsón. Tegnap Ander Herrera érkezett hozzájuk 36 millió euróért az Athetic Bilbaóból, míg ma hosszas tárgyalás után végre megegyeztek a Southamptonnal Luke Shaw árában. A fiatal balhátvéd 27 millió fontba került, de ha kellően sikeres lesz, ez akár 31 millióra is nőhet. Ezzel Juan Mata után ő a második legdrágább Manchester United-igazolás, illetve a világ harmadik legdrágább védője David Luiz és Thiago Silva után.

    Shaw négyéves szerződést kötött a Uniteddel, heti fizetése 160 ezer font lesz.

  • Az első két jelölt Löw és Klinsmann, de előbbi - hacsak meg nem nyeri a vébét - nem jön el a német kispadról, utóbbi meg fixen nem hagyja ott az amerikai válogatott kispadját és az USA-ban élő családját a Galatasaray edzői posztjáért, így a klub kezdhet gondolkodni, kivel pótolja a most távozott Roberto Mancinit.

    Sőt, már ki is gondolták, Isztambulban beszélgettek David Moyesszal, a ManUniteddel megbukott és az egyesülettől kirúgott trénerrel. Megvárják a vb végét a döntéssel, mondta egy klubszóvivő, de a skótnak igen jó esélyei vannak az állásra.

  • Ha bejutnak a 8 közé, Rio de Janeiróban játszanak, aminek egyik legnagyobb klubja a Flamengo, aminek a meze ugyanolyan fekete-piros keresztcsíkos, mint Müllerék váltómeze, amiben az amerikaiakat verték. A Fla egész Brazília egyik legnépszerűbb klubja, úgyhogy ha akarnak pár pluszdrukkert a meccsre, abban fognak kimenni. A várható ellenfél Franciaország, aminek sötétkék az alapmeze, és ő lehet a pályaválasztó, így a FIFA a sötét-sötét miatt ezt is elronthatja, sajnos.

  • A marca.com szerint a Real Madrid Castillánál, azaz a klub B csapatánál vezetőedzői állást kapó Zinedine Zidane helyett Fabio Cannavaro lesz a Real-menedzser Carlo Ancelotti másodedzője a következő szezonban. Zidane saját útját akarja járni, így pótolni kell, Cannavaro meg ugyanúgy exrealos és ugyanúgy aranylabdás, mint a francia, szóval remek megoldás.

    Ahogy Zidane-t, úgy Cannavarót is edzette Ancelotti, közel 20 éve, még a Parmában.

  • "Luiska, veled vagyunk" - állt a pólóján egy tévéműsorban.

  • Az eddig lejátszott 48 mérkőzésen 136 gól esett, amely 2,83-as átlagot jelent, ennél magasabb (2,96) legutóbb 1970-ben volt. A csúcsot jelenleg az 1998-as franciaországi torna tartja, amelyen 171 gól született. A csoportkör leggólerősebb csapata a holland volt tíz találattal, ráadásul kilencet akcióból szerezett. Második Kolumbia kilenccel, harmadik Franciaország nyolccal.

  • A világbajnokságon eddig a legtöbb helyzetet, 12-t Mirlem Pjanics teremtette az Opta adatai szerint.

  • Hülye szokások vannak a mexikói csapatnál, a születésnapját ünneplő védő, Miguel layun így járt.

    Ütötték, rúgták, mert szülinapja van
  • A világbajnokságon csereként szóhoz jutott játékosok rekordot döntöttek azzal, hogy 24 gólt szereztek a csoportkörben. A korábbi csúcsot a 2006-os németországi tornán regisztrálták, amelyen 23-szor voltak eredményesek a találkozó közben pályára lépett futballisták.

    A mostani világbajnokság legemlékezetesebb cserególját a német Miroslav Klose szerezte, aki a Ghána elleni meccsen egy perccel azután, hogy pályára lépett, pontot mentett csapatának, és ezzel utolérte a vb-k góllövőlistáján 15 találattal élén álló brazil Ronaldót.

  • Az Arsenal vezetőedzője, Arsene Wenger a helyszínen tekinti meg a világbajnokságot, így testközelből figyelheti kiszemeltjeit. A Guardian úgy tudja, Nicklas Bendtner és a koreai Pak Dzsujung biztosan távozik a londoni csapattól, az érkezők pedig a következők lehetnek: Lioc Rémy, Mario Balotelli, Mario Mandzukic.

  • Nem edzett csütörtökön a nigériai válogatott, az ok megint a pénz. Az afrikai csapat addig nem hajlandó pályára lépni, míg otthonról meg nem érkezik a nyolcaddöntőbe jutásért megígért 15 ezer dollár. A válogatott hétfőn játszik Franciaországgal a negyeddöntőbe jutásért. A szövetség szerint félreértés lehet, ugyanis a továbbjutásért megszavazott 30 ezer dollárt már megkapták, de a játékosok úgy gondolják, a Bosznia elleni győzelemért még 10 ezer, az Irán elleni döntetlenért pedig plusz ötezer dollár járna.

  • Messi, Neymar, Thomas Müller négy találattal áll az élen, így jó esély van arra, hogy a legutóbbi két világbajnoksággal ellentétben több mint öt gól kell majd a gólkirályi címhez. Ha Müller megtartja pozícióját, ő lehet az első, aki két vb-n is a legeredményesebb lesz. A német csatár egyébként az elmúlt két vb-jén 9 meccsnél, 9 gólnál, és 4 gólpassznál tart, mindezt 24 évesen érte el. A legtöbb gólpasszt a holland Daley Blind és a kolumbiai Juan Cuadrado adta, 3-3-mal vezetik a listát.

  • Fura történetről ír a brazil globoesporte.com: egy fiú kijátszotta a biztonságiakat a portugál válogatott brazíliavárosi szállodájában, és bejutott Cristiano Ronaldo hotelszobájába a Ghána-Portugália vb-meccs előtt.

    Yago Leal, 15 éves, helyi lakos, azt mondta, egy erkélyen át sikerült bemennie a szupersztárhoz, majd lefeküdt az ágyára, és megvárta, azért épp így, mert "Cristiano is biztosan aludt már azon az ágyon".

    Cristiano Ronaldo érkezett is, de nem dobatta ki a gyereket, hanem adott neki aláírást, és hagyta, hogy arra távozzon, amerről érkezett. Yago Leal ekkor fotózta le kedvencét. A srác azt mondta, Ronaldo jófej volt vele.

    Yago Leal egy másik portugállal, William Carvalhoval
    Yago Leal egy másik portugállal, William Carvalhoval
  • Karműtétje után már nem léphet pályára a világbajnokságon Michael Babatunde, a nigériai válogatott csatára. A 21 éves futballista az Argentína ellen 3-2-re elveszített csoportmérkőzésen sérült meg csapattársa, Ogenzi Onazi kapu felé tartó erős lövésétől, és le is kellett cserélni a 65. percben.

    A szövetségi kapitány, Stephen Keshi pénteken erősítette meg, hogy bár a hétszeres válogatott Babatunde műtétje jól sikerült, a torna további részében már nem számíthat rá. Nigéria a második helyen jutott tovább az F csoportból, és a nyolcaddöntőben az E csoportot megnyerő Franciaország ellen játszik hétfőn.

  • A legtöbb szabálytalanságot a hollandok követték el, 68-at, ráadásul a védelem egyedüliként a mezőnyben két büntetőt is összehozott. A szenvedők listáját a görögök vezetik, akiket 61-szer állítottak meg szabálytalanul.

  • Súlyos kritikákat fogalmazott meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel szemben Diego Maradona, amiért a szervezet példátlanul szigorú eltiltással sújtotta az uruguayi Luis Suárezt.

    "Mit gondolnak, kicsodák ők? Miért nem küldik mindjárt Guantánamóra?" - mondta felháborodva a venezuelai televíziónak adott interjúban Maradona, aki azt is megkérdezte: megölt valakit Suárez, hogy ilyen súlyos büntetést kapott? Szerinte ez egy nagyon sportszerűtlen döntés, a FIFA-t pedig maffiának nevezte.