Orosz szurkolókat kapcsoltak le, kiutasítják őket Franciaországból

Az Európa-bajnokság ötödik napja

Index
2016.06.14. 11:15

Magyarország győzelemmel tért vissza az Európa-bajnokságra, az orosz szurkolók Lille-ben is megtalálták az angolokat, össze is hoztak egy kisebb balhét.

F csoport

  • Ausztria-Magyarország 0-2
  • Portugália-Izland 1-1

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Eurosport nagyon érdekes véleményt közöl Szergej Medvegyev moszkvai professzortól a szervezett orosz ultrák franciaországi turnéjával kapcsolatban. Medvegyev  szerint az ultrák a Kreml közkatonáinak tekintik önmagukat, és ugyanazokat a geopolitikai húzásokat hajtják végre kicsiben, mint Putyin nagyban. A mentalitás is pontosan tükrözi az Ukrajnából, a Baltikumból, vagy (korlátozottabban) Szíriából ismert orosz külpolitikai trollkodást:

    Nem fogunk semmit nyerni, de legalább bátran odaállunk, néhány embert megverünk, és az egész világ rólunk beszél.

  • Levették a felszerelésüket a francia rohamrendőrök, nem fogják megrohamozni a buszt – írta Alekszandr Sprigin. Az orosz szurkolói szövetség vezetője úgy tudja, hamarosan a helyszínre érkezik az orosz konzul.

  • – állítja Alekszandr Sprigin. Az orosz főszurkoló nem közölt részleteket, így nem tudni, miért szálltak le azok a szurkolók, miközben ő korábban arról írt, hogy nem szállnak le a buszról, a rendőrség kérése ellenére. A többiek továbbra is a buszon vannak. Hogy hova szállították a leszállt szurkolókat, arról nincs hír.

  • – ezt állítja Alekszandr Sprigin. Az orosz szurkolói szövetség helyszínen lévő vezetője szerint a francia belügyminiszter 11 óráig adott időt, hogy az 50 szurkoló megállított és egy rendőrségi parkolóba szállított buszáról mindenki leszálljon. Eközben a sajtó is megérkezett a helyszínre.

  • amúgy nem sikerült elfogniuk az utóbbi napokban a francia hatóságoknak, ezt a francia ügyészség is elismerte.

  • A bíróság döntésére hivatkozva huszonkilenc kiutasítási határozatot mutattak fel a rendőrök – írta twitteres bejegyzésében az oroszok főszurkolója, aki a Lille-be tartó, de a francia hatóságok által leállított buszon van, 50 társával együtt, egy rendőrségi parkoló területén.

    Alekszandr Sprigin szerint két ember rosszul lett a hőségtől a buszon, a légkondicionálót a szurkolók leszállását követelő rendőrök nem engedték bekapcsolni és vizet sem adnak.

    A Ria Novosztyi viszont 50 szurkoló kiutasításáról adott hírt.

  • A franciaországi Európa-bajnokságra tartó magyar labdarúgó-szurkolók - egyik utazásszervezőjük szerint - semmilyen törvényellenes cselekményben nem vettek részt, és amikor Milánó közelében hétfőn megállították őket, akkor ők szenvedtek el jogsértéseket, írta az MTI.

    Poszpischek Tamás kedden Facebook-oldalán azt írta: senki ne üljön fel semmilyen álhírnek, csúsztatásnak vagy esetleg dezinformációnak.

    "A magyar szurkolók semmilyen törvényellenes cselekményben nem vettek részt az Eb-re való utazásuk során, mégis fölösleges vegzatúrában volt részünk Olaszországban, ahol pirotechnikát és alkoholt vettek el tőlünk, és ezen kívül még élelmiszert és gyógyszert is" - írta. Hozzátette: táskáikat, bőröndjeiket nélkülük nyitották fel, és indok nélkül mindenüket szanaszét dobáltak.

  • Rosario Fiorello olasz show-man, színész, rádiós és televíziós műsorvezető vezetésével énekelték el az olasz himnuszt, de nem az eredeti szöveggel, hanem a játékosok nevének felsorolásával. Szenzációs!

    Olasz himnusz a válogatott keret névsorával

    Ez pedig a két évvel ezelőtti, brazíliai vb-re készült produkció:

    Az igazi cuki olasz szurkolók
  • Kiutasítják az Orosz Szurkolói Szövetség (VOB) hivatalos csoportját Franciaországból. A csoport 50 fős buszát Lille felé haladva állították meg a francia rendőrök.

    A VOB vezetője az Interfaxnak elmondta: az orosz szurkolók elleni vád: terrorizmus.

    Alekszandr Sprigin elmondása szerint egy tagjuk szállt le a buszról, a rohamrendőrök átvizsgálták, és közölték vele a kiutasítást. Ezután két orosz nő kiutasításáról számolt be. „Ők biztosan nem vettek részt sehol, semmiben” – mondta az angolok elleni marseille-i utcai összecsapás miatt a hatóság célkeresztjébe került orosz szurkolók vezetője.

  • A szurkolók nem szállnak le, a rendőrök viszont nem tágítanak a Lille-be tartó, megállított orosz busz mellől. Roham még nincs, azt láthatóan mindenképp el akarja kerülni a rendőrség.

  • Sok kritika éri a francia hatóságokat amiatt, hogy a nagy terrorellenes készülődés közepette nem kalkuláltak a szurkolói huliganizmussal. De közben terrorfronton is elég nagy lehet a nyomás az országon, legalábbis Bernard Cazeneuve belügyminiszter reggeli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az elmúlt napokban több mint száz embert tartóztattak le, akik

    veszélyt jelentettek Franciaország biztonságára.

    Az éjjeli rendőrgyilkosságért felelős Larossi Abballa is azzal fenyegetőzött, hogy 

    az Európa-bajnokság temetővé fog változni.

  • Az orosz buszt megállító francia hatóságok fellépése miatt tolmácsot követelnek a szurkolók – derült ki az orosz szurkolói szövetség (VOB) vezetője, Alekszandr Sprigin twitteres videójából.

    A háttérben látszanak a felszerelt rohamrendőrök.
  • – ezt állítja az orosz szurkolói szövetség (VOB) helyszínen lévő vezetője. Twitteres bejegyzése szerint elővették a sokkolókat a francia rendőrök.

    A szurkolók nem szállnak ki és mindent rögzítenek a busz fedélzeti kamerájával, írta Alekszandr Sprigin.

    Az orosz nagykövetség nem tud a francia rendőri akcióról, de a francia hatóságok elimserték, hogy vizsgálódnak, azonosítják a szurkolókat és az adatokat továbbítják az illetékes szerveknek – írta a Ria Novosztyi.

  • Hétfő este a francia sportminiszter már beszólt az oroszoknak, hogy nem érti, miért engedték el az Eb-re a huligánjaikat, és kedd reggel már intézkedés is volt az oroszok ellen

    Az orosz szurkolói szövetséget vezető Alekszandr Sprigin ugyanis twitterén azt írta kedd reggel, hogy a francia hatóságok lekapcsoltak egy orosz szurkolókkal teli buszt, ami Lille-be tartott, itt játssza Oroszország a következő meccsét Szlovákia ellen.

    Egy embert sem vettek őrizetbe Marseille-ben,  viszont három nap múlva deportálják az Oroszországi Szurkolók Szövetségének hivatalos csoportját.

    Azt is írja, hogy 

    A csendőrök először azt mondták, kábítószert és fegyvert keresnének a buszon, most pedig azt, hogy a francia főügyész valamiféle rendelkezéséről van szó.

    Az UEFA korábban kizárással fenyegette meg az oroszokat és az angolokat is, ha a szurkolóik folytatják a balhézást. 

  • Na, maradt reggelre is egy Daniele De Rossi-nyilatkozat a tegnapi olasz mesterműről

    A győzelem azt mutatja, hogy jó csapat vagyunk. Az Eb előtt az emberek rengeteget beszéltek a többi csapatról, és talán alábecsülték az olaszokat. Hát mostantól ez másként lesz.

  • A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő északír válogatott tagjai együttéreznek vasárnap elhunyt szurkolójuk családjával, írta az MTI. Michael O'Neill szövetségi kapitány elmondta: megrázta őket a tragédia, és osztoznak a család gyászában.

    A 24 esztendős Darren Rodgers a nizzai tengerpart sétányáról zuhant le 8 méter magasból a köves tengerpartra, és súlyos fejsérüléseibe halt bele.

    Az észak-írek vasárnap 1-0-ra kikaptak a lengyelektől a C csoport első fordulójában, és a következő körben, csütörtökön Lyonban a szintén vereséggel rajtoló ukránokkal találkoznak.

  • A 138. magyar-osztrák meccsről, persze Király Gáborral a címlapon

  • Az európai szövetség, az uefa.com szerint

    A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság keddi programja, várható kezdőcsapatokkal:

    F csoport, 1. forduló:

    Ausztria-MAGYARORSZÁG, Bordeaux 18.00, v: Clément Turpin (francia)

    Ausztria: Almer - Klein, Dragovic, Prödl, Fuchs - Alaba, Baumgartlinger - Harnik, Junuzovic, Arnautovic - Janko.

    Magyarország (a hétfői sajtótájékoztató alapján): Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Pintér, Nagy - Dzsudzsák, Kleinheisler, Németh - Szalai

    Portugália-Izland, St. Étienne 21.00, v: Cüneyt Cakir (török)

    Portugália: Rui Patrício - Vieirinha, Bruno Alves, Pepe, Raphäel Guerreiro - Joao Mário, Danilo, Joao Moutinho, Adrien Silva - Nani, Cristiano Ronaldo

    Izland: Halldorsson - Savarsson, R Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthórsson, Finnbogason

  • Azt a napokban lehetett először hallani, hogy a török Trabzonspor és a portugál Benfica szívesen látná a Ferencváros fiatal, tehetséges középpályását, most egy Serie A-s csapat is érdeklődik. A Corriere  di Bologna szerint a Bologna is szerződtetné a magyar válogatott játékosát

  • A világ egyik leghíresebb sport napilapja, a L'Equipe is terjedelmes cikkben foglalkozik a 44 év után, az Eb-re visszatérő magyar válogatottal. Megemlíti az olimpiai bajnok csapatunkat, a legendák közül Sárosi Györgyöt, Puskás Ferencet, Kocsis Sándor és Albert Flóriánt is. A klubcsapatok közül a VVK-t nyert, majd a KEK-döntős Ferencvárost, valamit az Újpestet és az MTK-t is.

    A cikk aztán a nehéz örökséggel és a magyar futball visszaesésével foglalkozik. Aztán mostani válogatottat említi, különösen a fiatalok, Nagy Ádán Ádám és Kleinheisler László szerepét, valamint Orbán Viktor futballszeretét. Végül Bernd Storck munkáját dicséri.

    1. Mindenki számára javasolt a tömegközlekedés használata. A stadion a városon kívül található, a parkolás és egyéb okokból lényegesen egyszerűbb dolga lesz azoknak, akik tömegközlekedéssel - elsősorban villamossal - érkeznek a közelbe, akár belvárosból, akár a fanzone-ból.
    2. Akinek megsérült a belépője, esetleg elvesztette a jegyét, minél előbb, lehetőség szerint még délelőtt keresse fel a 10.00-kor nyitó Ticket Collection Pointot, ne halogassa ezt a mérkőzést közvetlenül megelőző órákra.
    3. A megbeszélésen elhangzott az is, hogy a csapat felelősséggel tartozik a szurkolóiért, illetve a szurkolók viselkedéséért. Amennyiben azonosíthatóan a magyar szurkolók viselkednek sportszerűtlenül vagy a stadion szabályzataival ellentétes módon (jellemzően görögtűz, pirotechnika, rasszizmus, stb.), valamint közterületen is azonosíthatóan magyar szurkolók jogsértő cselekményeket követnek el ezekért minden esetben a magyar válogatottat sújtja büntetéssel az UEFA. 

    (via mlsz.hu

  • A felső kapufára ugrott, aztán a hátára esett, rosszabbul is végezhette volna.

  • Biztos, hogy mi fogjuk nyerni a kedd esti meccset
  • Idézzük fel azt a napot. 1972. június 17-én, a liége-i Sclessin Stadionban játszotta a magyar válogatott a 1972-es Európa-bajnokság bornzmeccsét, amelyen 2-1-re kapott ki Belgiumtól. Ez volt a magyar válogatott utolsó Eb meccse egészen a mai napig.

    A csapatunk így állt fel: Géczi - Fábián, Páncsics, Juhász Péter, Bálint, Kű, Kozma, Albert, Dunai Antal, Juhász István, Zámbó (Szúcs Lajos, 46.). A gólunkat 0-2 után Kű Lajos lőtte az 53. percben.

    Azóta eltelt 10 keserű emlékekkel megvívott Eb-selejtező sorozat, mire eljutottunk a norvégek elleni sikerhez és a továbbjutáshoz.