Csoportelsőként jutott tovább Magyarország

A csoportkörök utolsó napja, négy meccs, négy rangadó

Vége
IMG 4864

A legfontosabbak

2016.06.22. 12:37

  • A válogatott veretlenül megnyerte csoportját, Portugáliával 3-3-at játszott
  • Magyarország megint transzban, örömünnep kezdődött az országban
  • A nyolcaddöntőben Belgium lesz az ellenfelünk

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dél körül rendőrök ürítették ki a mai olasz-ír meccs helyszínének közelében lévő lille-i médiaközpontot, miután egy ismeretlen telefonáló bejelentette, hogy bombát rejtettek el az olasz újságírók munkaállomásainál. A riadó hamisnak bizonyult. 

  • Az esti mérkőzésre készül BBC kommentátora, akinek mi segítettünk a nevek kiejtésében (pedig elég lett volna ezt a videónkat megnéznie).

  • Nem tudni, mi történik, Ronaldo mindenesetre úgy vonul egy patakparton, mintha az enyingi maffia vonulna a siófoki sétányon, amikor egy riporter odapattan hozzá, és feltesz neki egy kérdést, akkor:

    Ronaldo, készen álltok a mai mérkőzésre?
  • Mintha nemzeti ünnepre készülne az ország. 

  • A 29 éves Nolito (akit valójában Manuel Agudo Duránnak hívnak) 3 éves szerződésben egyezett meg az angol klubbal, Manszúr sejknek már csak a 18 millió eurós kivásárlási árat kell kicsengetnie a Celta Vigónak. A Barcelonában nevelkedett játékos eddig jól teljesített az Eb-n, a törökök ellen gólt is szerzett, de állítólag Pep Guardiola már korábban kivetette rá a hálóját.

    (Guardian)

  • Mit fog ellenünk színészkedni Pepe?

  • Minimum szokatlan, hogy a szövetség még egy torna vége előtt kikezdje a szakvezetőt. Márpedig a Guardian megszellőztette - és ugye nincs anélkül szellőztetés, hogy valaki odabent előbb ki ne nyissa az ablakot - , a Football Association vezetősége nagyon mérges amiatt, hogy Roy Hodgson a szlovákok elleni variálásokkal elbaltázta a csoportgyőzelmet. Sőt, a csapatkapitány Wayne Rooney is neheztel rá, hogy hétfőn kihagyta a kezdőből (nem mintha olyan sokat dobott volna beállásával a játékon). Azt is furcsállják, hogy Hodgson nem utazik el személyesen megnézni a potenciális nyolcaddöntős ellenfeleket.

    George Dyke, az FA elnöke egyébként korábban már egyértelművé tette, Hodgson csak akkor kap megbízást a 2018-as vb-selejtezőkre, ha legalább az Eb-elődöntőbe vezeti a háromoroszlánosokat.

  • Beérkezett hozzánk a Wizz Air közleménye, melyben a légitársaság azt írja, hogy a nyolcaddöntőre is indítanak szurkolói járatokat. A pontos helyszín és dátum még nem ismert, de az már biztos, hogy este kilenckor lesz a meccs. A gépek délután háromkor szállnak majd fel Budapestről, és hajnali háromkor már vissza is érkeznek Magyarországra. A retúrjegyek árai 129 980 forintnál kezdődnek majd, és a wizzair.com honlapon lehet foglalni a csoportkör lezárulta után. 

  • A tegnapi spanyol-horvát meccsen a sérülés miatt a kispadon ülő Modric adott tippet Darijo Srna csapatkapitány közvetítésével Danijel Subašićnak, nézzék csak!

    Más kérdés, hogy a nagy trükk nem ez volt, hanem ahogy Subašić - szabálytalanul - kitáncolt kapujából Ramos lövése előtt.

  • A BKK ünneplésre készül szerda este, amikor a magyar válogatott befejezi a csoportküzdelmeket Portugália ellen, ezért néhány változtatásra kell számítani. Az Origo híre szerint 19.30-tól valószínű, hogy lezárják a Margit hidat, továbbá a Nagykörúton sem közlekednek a villamosok a Margit híd és a Blaha Lujza tér között. De lezárják a Károly körutat, a Deák Ferenc teret és az Erzsébet teret. 

    • 19.30 órától várhatóan 22 óráig a 4-es és a 6-os villamos csak a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér között közlekedik.
    • A 9-es autóbusz megosztva és terelve  jár majd Óbuda, Bogdáni út és Batthyány tér, illetve Kőbánya alsó vasútállomás és az Astoria között.
    • A 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Margit körúton át a Széll Kálmán térre terelve közlekedik.
    • A 74-es trolibusz rövidített és terelt útvonalon a Csáktornya park és a Keleti pályaudvar között jár.
  • Az ugye biztos, hogy a magyar csapat a mai meccs eredményétől függetlenül továbbjutott. Azonban - részben az igen furcsán alakuló kieséses szakasznak köszönhetően - nem mindegy, merre folytatja útját:

    1. Csoportgyőzelem: Ehhez Portugália ellen legalább döntetlent kellene elérni. Viszont utána egy könnyebbnek tűnő ágra kerülne a válogatott, ehhez előbb az E-csoport második helyezettje: a svédek vagy a belgák
    2. Második hely: ha Portugália győz, a másik meccsen pedig nem Izland nyer, akkor a nyolcaddöntőben jön Anglia, illetve a brutális ága franciákkal, olaszokkal, spanyolokkal, németekkel.
    3. Harmadik hely: ehhez együttes portugál és izlandi győzelem kell, ez esetben a nyolcaddöntőben a horvátok jönnek.
  • A mai nap nem csupán a magyarok utolsó csoportmeccséről (lesz) emlékezetes. Éppen ma 30 éve, hogy Maradona kézzel szerzett gólt Anglia ellen a mexikói világbajnokságon a negyeddöntőben.

    0-0-nál hat perc telt el a második félidőből, amikor Maradona elindult az angolok kapuja felé, kényszerítőzött volna Valdanóval, de Steve Hodge-nak sikerült beleérnie a labdába, viszont éppen visszaemelte a büntetőterületen belülre. A 185 centis Shilton is kirohant kiöklözni, de Maradona megelőzte, pontosabban a 20 centivel kisebb argentin a kezével a hálóba ütötte a labdát. Aztán még egyet rúgott, míg az angolok a végén szépítettek (2-1)

    Maradona a meccs végi sajtótájékoztatón mondta az elhíresült mondatot, amikor a gól körülményeire kérdeztek rá:

    Un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios

    (egy kicsit Maradona fejével, és egy kicsit Isten kezével).

  • Hiába lett az Eb negatív meglepetéscsapata Oroszország, hiába követeli az ellenzék a sztálini mozgósítást/ a donbasszi szakadárok behívását, a kormány bizalma mégis rendületlen a lemondását felajánló Leonyid Szluckij szövetségi kapitányban. Vitalij Mutko sportminiszter ugyanis kijelentette, szeretné, ha ő vezetné a válogatottat a 2018-as - hazai rendezésű - vébére. Dmitrij Szviscsev, az orosz állami duma sport- és ifjúsági bizottságának elnöke viszont azt követelte hogy

    eresszék szélnek a válogatottat, és meg se hallgassák a szövetségi kapitány parlamenti beszámolóját.
  • Hétfő este Roy Hodgsont azért kritizálta a sajtó, mert hat helyen változtatott a walesi meccshez képest a szlovákok ellen, Vicente del Bosque pedig amiatt magyarázkodhatott a spanyol lapoknak, miért küldte pályára a horvátok ellen ugyanazt a kezdőt, mint az előző két csoportmeccsen. Pontosabban nem is magyarázkodott, csak azt mondta

    Nincs tudományos módszer annak eldöntésére, hogy kinek kell pályára lépnie.

    Aha. Del Bosque védelmébe vette a győztes gólt éles szögből, ráadásul a rövid sarokra bekapó - de előtte is több bizonytalansággal játszó - De Geá-t is

    Nem sok mindent tudott tenni, és nem hibáztathatom a gólokért. Az elsőt közelről kapta, a második pedig egy gyors kontrából született.

    Nekem inkább úgy tűnt, hogy de Gea arra számított, a becsúszó Piquet blokkolja majd a rövid sarkot, de hát akkor is.

  • Úgy is fel lehet fogni a legjobb 16 közé jutást, hogy bejutottunk a szokásos, nem kibővített, négy évvel ezelőttig 16 csapatos Eb-re. A következő vb-re Európából összesen 13 csapat kvalifikál, plusz a címvédő Németország. Nem kicsinyítésként, viszonyításként írom.

  • Na, kezdjük a reggelt egy hírrel a hátországból: az ifjúsági és serdülőcsapatok teljesítményét megvizsgálva, és az elmúlt öt évet tekintve arra jutott az MLSZ Versenybizottsága, hogy az ifiből felkerült játékosokra az első csapatban is számító Honvédé a legjobb utánpótlás. Második az MTK, harmadik a Quaestorral csődbe ment Győri ETO.

  • pedig tartott tőle a horvát szövetség. Igazából a spanyolverést a csapat mérsékelten ünnepelte, a szurkolók eléggé örültek, de azért nem őrültek meg. Ha jobban meggondoljuk, egyébként 9 pontos is simán lehetett volna Horvátország, ha nincsenek olyan helyi ultráik, akik a saját válogatottjuk kárára is balhéznak.