Ez a poszt a következő Percről percre része:

Szlovákia-Magyarország

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szlovákok 1993-ban kerültek fel a FIFA világranglistájára, de már egy év elteltével előttünk jártak. 1994-től 2011-ig egyszer sem előztük meg őket. 2015-ben és 2016-ban is közel azonos szinten voltunk, de azóta megint bőven előttünk járnak. A már igazságosabb rangsorban jelenleg Szlovákia a 29. helyen áll, mi pedig az 52. vagyunk.

  • A himnuszokkal kezdünk.

  • A vendégszektor melletti hazai lelátóra sikerült bejutni magyar drukkereknek is, mert ott is látni pár magyar zászlót. Közben a magyar drukkerek olyan hangosak, hogy majdnem elnyomják a hangosbemondót, majd leengedtek egy hatalmas „Erő, hűség, remény" feliratú molinót.

  • Hogy a közel 20 ezres stadion fél órával kezdés előtt erősen foghíjas, talán fél ház sincs, miközben a vendégszektor tele van magyarokkal. Pár keményebb magyar ultra megpróbált találkozni Nagyszombaton a helyi vagy pozsonyi ultrákkal, azonban hiába álldogáltak a város közepén előző este órákig, nemhogy a helyi faszagyerekek nem bukkantak fel, de még csak a rendőrök sem.

  • Az már nem újdonság, hogy otthon lassan csak ott nincs hipermodern focistadion, ahol nem fideszes a polgármester, ahogy az sem, hogy az egyre-másra épülő stadionok kihasználtsága focimeccseken kívül a zéró felé konvergál. Az egy dolog, hogy a Fradi-pályán kívül gyakorlatilag a kutya sem jár már magyar focimeccsekre, de sikerült a pályák többségét (kivéve például a debrecenit) úgy felépíteni, hogy ne is legyen alkalmas semmi másra, csak futballra. Így lehet bármennyire szép a kisvárdai, felcsúti vagy mezőkövesdi kis ékszerdoboz, gyakorlatilag csak az adófizetők pénzét égetik benne heti egy focimeccsen kívül. Elég csak a szombathelyi milliárdos bohóckodásra gondolni.

    Az Anton Malatinský stadion egy remek példa arra, hogyan lehetett volna a kormánynak ésszerűen felhúzni a csodastadionjait úgy, hogy ne csak a helyi focicsapat profitáljon belőle. A stadionhoz 2015-re hozzáépítettek egy plázát, és a 65 ezres Nagyszombaton a stadion nem valami földön kívüli űrhajóként van jelen a városban, mint a Pancho Aréna a felcsúti mezők szélén, hanem szerves része a városnak, és akkor is használják, ha mondjuk nem játszik benne meccset a helyi Szpartak.

  • Két meccset már lejátszottak, további nyolcat a magyar meccsel egy időben játszanak az Eb-selejtezők nyitónapján. Kazahsztán óriási meglepetésre kiütötte Skóciát. Asztanában, bocsánat Nurszultánban rendezett meccsen a hazaiak Percuh, Vorogovszkij és Zajnutdinov góljaival 3-0-ra nyertek a jóval esélyesebb skótok ellen. Ciprus már 31 perc után 4-0-ra vezetett San Marino ellen, a vége 5-0 lett.

  • A magyar válogatott 44 évnyi szünet után, 2016-ban jutott el az Európa-bajnokságra. A pótselejtezőt nyertük meg a norvégok ellen, de akkor sem kezdtük jól a sorozatot. Pintér Attila egyetlen tétmeccsén 2-1-re kaptunk ki a Groupama Arénában az északírektől. Sőt a második meccsen is egy 1-1-es döntetlen született Romániában. Nagyon sokat kell visszamenni az időben, amikor az Eb-selejtezőben a nyitómeccset nyerni tudtuk. Egészen pontosan 1983. március 27. ez a dátum, amikor Luxemburgban kezdtünk és 6-2-re nyertünk úgy, hogy a 4. percben már a vendégek vezettek. Legutóbb 2002. október 12-én Svédországban egy 1-1-es döntetlen volt az az eredmény, amikor legalább nem vereséggel indult a sorozat.

  • Eddig három meccset játszott egymással a két válogatott. Sok gól egyszer sem volt, ahogy magyar siker sem eddig. 1999. március 31-e a történelmi dátum, az első szlovák-magyar Pozsonyban 0-0-val ért véget. Három hónappal később Győrben kaptunk ki 1-0-ra Martin Fabus góljával. Majd egy bangkoki vajaskenyér-túrán, a pontosan ma 57 éves Lothar Matthäus irányításával és hét újonccal lett megint 0-1. A legutóbbi meccs 2008. február 6-án, megint egy felkészülési tornán, Limasszolban 1-1 lett. Az eddigi egyetlen magyar gólt Gera Zoltán rúgta a szlovákok kapujába.

  • Itt vagyunk a szlovák-magyar meccs helyszínén Nagyszombaton, ahol eddig nagyobb balhé nélkül ment minden. A magyar szurkolók kifejezetten sokan jöttek, miközben a városban egyáltalán nem lehet érezni, hogy annyira lázba hozná az embereket a meccs.

    Talán ezért, de a rendőrség is meglepően összeszedetlenül kezelte az érkező magyar szurkolókat. A többséget a vendégszektor bejáratánál terelték össze kordonokkal, azonban folyamatosan bukkantak fel kisebb-nagyobb csoportok a stadion környékén, egy alkalommal egy tucat magyar drukker össze is akaszkodott pár szlovákkal, repültek a sörös dobozok is, de a készenlétisek hamar rendet vágtak.

    Sokak szerint meglepő, hogy ennyire lazán kezeli a helyi rendőrség a meccset, a szlovák drukkerek rendszeresen belesétálnak az álldogáló magyarokba, és ebből néha kisebb kakaskodás is volt, de alapvetően a drukkerek nagy része el volt foglalva a füstgránátozással és az énekléssel, bár szárnyra keltek olyan hírek is, hogy a beengedésnél a szurkolók szlovák zászlót égettek, és megpróbáltak betörni a stadion melletti plázába.

    Gondot jelenthet még, hogy a hírek szerint sokan helyi magyarokkal vetették meg a jegyeiket a hazai szektorokba, miután a vendégbe minden jegy elfogyott. Több helyről is hallottuk,hogy ebből még probléma lehet, ugyanis kizárólag szlovák személyi igazolvánnyal engednek be embereket a hazai szektorokba.

  • Így áll fel a magyar csapat: Gulácsi – Lang, Kádár, Orbán, Korhut – Lovrencsics, Kalmár, Nagy Ádám – Kovács, Kleinheisler – Szalai.

    A szlovákok kezdője: Dúbravka – Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka – Rusnák, Duda, Hámsik – Mak.