Vilma
3 °C
11 °C

Zászlóval támadó drón zavart meg egy EL-meccset

2019-10-03T195032Z 541785807 RC182968B340 RTRMADP 3 SOCCER-EUROP
2019.10.04. 09:38

Politikai balhé miatt szakadt félbe rövid időre csütörtökön az Európa Liga egyik csoportmeccse, amikor egy drónra rögzített zászlóval zavarták meg Luxemburgban a Dudelange-Qarabag mérkőzést.

A drónról az Örményország és Azerbajdzsán által vitatott hovatartozású terület, Nagorno-Karabah zászlóját lógatták le, hogy ezzel hergeljék az azeri csapat játékosait, a zászló ugyanis főleg az örmény színeket foglalja magába. A problémát fokozta, hogy a Qarabagot eredetileg Agdam városában alapították, amit az 1990-es évek közepén kellett elhagyniuk, miután Örményország megtámadta a várost a két ország közötti hatéves háború alatt. Agdamból mára szellemváros lett, a környéket pedig az örmények felügyelik az 1994-es fegyverszünet óta – ami óta egyébként hivatalosan nincs diplomáciai kapcsolat a két ország között.

A játékot nagyjából 15 percre meg kellett szakítani az első félidőben, ezalatt mindkét csapat játékosai megpróbálták a labdával lerúgni az égről a drónt, sikertelenül.

A közjáték után a vendég Qarabag gyorsan irányítása alá vette a meccset, és végül 4-1-re nyertek.

Az incidens miatt a Dudelange képviselői elnézést kértek az azerbajdzsáni csapattól, de alighanem az UEFA nem éri majd be ennyivel, és komolyabb büntetésre számíthatnak majd. Hasonló drónos politikai hergelések korábban Albánia és Koszovó miatt történetek futballpályán.