új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rögtön egy gólra zárkózhatott volna az Egyesült Államok, miután a 48. percben egy amerikai szögletet követően Tim Ream lábához érkezett a labda, de a védő ötösön belüli próbálkozását Noppert kapus hárította. Nagy lehetőség volt. 

  • Kezdetét vette a Hollandia–Egyesült Államok-nyolcaddöntő második félideje, kétgólos holland vezetésnél. 

    Sürgősen gólra lenne szüksége az amerikai csapatnak ahhoz, hogy életben tartsa továbbjutási reményeit. 

  • Szinte ugyanaz a forgatókönyv valósult meg az első félidő ráadásában, mint a vezető gólnál, mikor újra Dumfires adta be a jobb szélről a labdát, de ezúttal Daley Blind érkezett a beadásra, aki 11 méterről nem hibázott, és kíméletlenül a kapuba lőtt. 2–0! 

    És ezzel vége is az első félidőnek, Hollandia kétszer találta el a kaput, amiből két gólt szerzett, így magabiztos előnnyel vonulhat a 15 perces pihenőre. 

  • Három perccel az első játékidő vége előtt jegyezhettük fel a második, kaput eltaláló amerikai próbálkozást. Ezúttal Timothy Weah eresztett el egy életerős lövést nagyjából 14-15 méterre a kaputól, de Noppert kapus hárította a bombát. 

    Két perccel később Sergino Dest cselsorozata után tört kapura, de lövését az utolsó pillanatban sikerrel blokkolta a holland védelem. 

  • Az Egyesült Államok birtokolta többet a labdát az utóbbi percekben, rövid passzos játékkal igyekeznek feltörni a hollandok védelmét, egyelőre sikertelenül. 

    A hollandok a vezető gól megszerzése óta nem vezettek veszélyesebb támadást, kétszer jutottak el szögletrúgásig, de ott sem történt olyan esemény, ami izgalomba hozta volna a nézőket. 

  • Az első gól szerzője, Memphis Depay vette célba újra a kaput, de ezúttal a tizenhatos sarkáról eleresztett lövése nem jelentett veszélyt a kapura, a labda méterekkel a kapu mellett hagyta el a játékteret.

    Az első játékrész feléhez érve az állás 1–0 Hollandiának. 

  • Gyönyörű támadás után, a mérkőzés 10. percében Dumfries jobb szélről érkező beadására érkezik tökéletes ütemben Memphis Depay, és a Barcelona támadója mértani pontossággal lövi ki a jobb alsót. Turner kapus tehetetlen volt. 

    Hollandia első valamirevaló támadásából gólt szerez, 1–0! 

  • A holland válogatott a legutóbbi 19 világbajnoki mérkőzésén, amikor nem európai ellenfél ellen lépett pályára, nem szenvedett vereséget (13 győzelem, 6 döntetlen).

    Legutóbb az 1994-es világbajnokság negyeddöntőjében kapott ki az Oranje nem európai együttestől: a negyeddöntőben Brazíliától.

  • Rögtön a találkozó harmadik percében bravúrt kellett bemutatnia Andries Noppertnek, miután a holland kapu előtti kavarodás után Pulisic elé került ajtó-ablak ziccerben a labda, de az amerikai szélső csak a kapust találta el. 

    Hatalmas lehetőség maradt ki. 

  • Elkezdődött az első nyolcaddöntő a katari labdarúgó-világbajnokságon, a Hollandia–Egyesült Államok-mérkőzés. 

    A találkozó esélyese az A csoportot megnyerő Hollandia, azonban a B csoport második helyezettjét, az Egyesült Államok csapatát sem szabad lebecsülni a Chelsea szélsője, Christian Pulisic vezérletével. 

  • Lezárult a vb csoportköre, a játékosok három meccsen mutatott teljesítményét követően pedig napvilágot látott a statisztikák alapján legjobbnak vélt futballisták listája. Érdekesség, hogy két összevetésben is annak a német csapatnak a labdarúgója végzett az élen, amely már búcsúzott a további küzdelmektől. Aissa Laidouni is helyet kapott a listában, a továbbiakat ide kattintva olvashatja!

  • Az Egyesült Államok kezdőcsapatának átlagéletkora 2010 óta a legfiatalabb, ami a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában pályára lép. Az amerikai kezdő tizenegy átlagéletkora 

    25,4 év. 

    Ennél fiatalabb csapattal egyenes kieséses mérkőzésen legutóbb Szlovákia állt ki a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon.

  • Az Athletic beszámolója szerint Cso Kue Szunnak annyira felfutott az Instagram-oldala, hogy a telefonját is ki kellett kapcsolnia a sok értesítés miatt. 

    Pihennie kellett. A telefonja egész éjjel rezgett-villogott, nem tudott aludni miatta. A labdarúgásra akart koncentrálni, de folyamatosan csak az üzeneteket kapta 

    – írja az oldal. 

    Cso Kue Szun szinte a semmiből tört be a köztudatba a világbajnokságon, miután Ghána ellen két nagy gólt fejelt. A torna elején még csak 20 ezer Instagram-követője volt, mostanra kétmillió felett jár a fiókja annak ellenére, hogy nem posztol gyakran. A privát üzenetek viszont folyamatosan záporoznak, a legtöbben össze szeretnének házasodni Szunnal. 

    A koreai játékosba valósággal szerelmes lett az internet. A Reuters egyik koreai újságírója feltöltött Twitterre egy videót, amelyen semmi különös nem történik, csak Szun ül a kispadon. A videót mostanra közel 8 millióan látták. 

  • A héten szállították kórházba a háromszoros világbajnok brazil futball-legendát, ma arról számolt be a brazil sajtó, hogy Pelé szervezete a kemoterápiás kezelésekre sem reagál, és palliatív ellátásban részesül. Minden továbbit ide kattintva olvashat!

  • Magyar idő szerint 16 órakor kezdődik a katari labdarúgó-világbajnokság első nyolcaddöntője, a Hollandia–Egyesült Államok-mérkőzés. Az amerikaiaknál egy ideig kérdés volt, hogy számíthatnak-e Christian Pulisicra, de végül kiderült, a Chelsea szélsője játékra alkalmas állapotban várja a találkozót. 

    A hollandok Cody Gakpo és Memphis Depay vezérletével készülnek rohamozni az amerikai kaput. 

    Hollandia kezdőcsapata: Noppert – Dumfries, Timber, van Dijk, Ake, Blind – de Jong, de Roon, Klaassen – Gakpo, Depay. 

    Az Egyesült Államok kezdőcsapata: Turner – Robinson, Ream, Zimmerman, Dest – Adams, Musah, McKennie – Weah, Ferreira, Pulisic. 

  • Több holland labdarúgó, köztük Frenkie de Jong és Marten de Roon is megfázással küszködik – írja a holland ad.nl. Korábban mindkét játékos a mérkőzéseket követő sajtótájékoztatón jelezte, hogy kicsit fáj a torka, és meg van fázva, de úgy érzik, játékra teljesen alkalmasak. 

    Louis van Gaal nem nevezte meg, hogy hány labdarúgóról van szó, de a tüneteket produkálóknak nem kellett edzenie tegnap. A hollandok mellett a brazilok is panaszkodtak, hogy a stadionok 16 fokra állított klímája túl hideg számukra, mert napközben 30, este nagyjából 23 fok van Katarban. 

  • A katari világbajnokság sem tudja beárnyékolni a Merkantil Bank Liga fényét, ráadásul 13.00 órától két nagy múltú alakulat feszül egymásnak az NB II-ben, a Diósgyőr a Szombathelyi Haladást fogadja. A 40. perc körül jár az összecsapás, amelyen némi meglepetésre Lucas Mario góljával a vendégek szereztek vezetést. A 29. minutumban Lukács Dániel egalizált, így jelenleg 1–1 áll az eredményjelzőn. 

  • A mindig jól értesült Fabrizio Romano szerint és más egybehangzó sajtóértesülések alapján a Kamerun elleni mérkőzésen Alex Telles és Gabriel Jesus egyaránt megsérült, a hírek szerint pedig a világbajnokságon már egyikük sem lép pályára. Szombat délután a Brazil Labdarúgó-szövetség közleményben jelezte, hogy mindkettőjük számára véget ért a világbajnokság. 

    Jesusnak már klubcsapatában, az Arsenalnál is problémás volt a térde, elvileg a kiújult sérülése nem súlyos, de egy hónapot így is ki kell hagynia. Alex Telles esete azonban kellemetlenebb, benne van a pakliban, hogy műteni kell a térdét. A Kamerun elleni mérkőzésen egy ütközést követően terült el a pályán, amelyet később könnyek között hagyott el. 

    Nincs könnyű helyzetben Tite, a brazil szövetségi kapitány, mert a szerbek ellen Neymar és Danilo sérült meg, később pedig Alex Sandro is kihullott a keretből.  

  • A 37 éves klasszis elég mérgesnek tűnt, amikor a Dél-Korea elleni mérkőzés 65. percében lecserélte őt Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya. A portugál sajtó a cserét követően útjára indította a hírt, hogy Cristiano Ronaldo a lecserélését követően a pályáról lesétálva vitatkozni kezdett az edzőjével, közben pedig vulgáris kifejezéseket használt. Az pedig a kamerák képein látszott, hogy Ronaldo nagy vehemenciával folyamatosan beszél lefelé jövet. 

    Az igazság az, hogy a cserémet követően az egyik játékos mondta, hogy siessek lefelé a pályáról. Mondtam neki, hogy fogja be a száját, nincs joga nekem parancsolgatni. Az edzőmmel nem volt összekülönbözés 

    – mondta az ötszörös aranylabdás a Reutersnek. 

    Santos is megerősítette, hogy ő is látta, ahogyan a koreai játékosok odaszólnak Ronaldónak. Santos szerint Ronaldo is csak azért szólt így vissza, mert rossz napja volt. 

  • Rigobert Song, a kameruni labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint Brazília legyőzése a katari világbajnokság csoportkörének utolsó játéknapján annak a bizonyítéka, hogy akár többet is elérhettek volna a tornán annál, mint hogy négy ponttal a csoportkör után búcsúzzanak.

    Az afrikai csapat a Svájc elleni 1–0-s vereséggel kezdte a vb-t, majd úgy játszott 33-as döntetlent Szerbiával, hogy kétgólos hátrányból egyenlített, végül pedig pénteken hosszabbításban elért góllal 10-ra kerekedett a fő favoritok közé sorolt brazilok fölé.

    Song szerint a kameruni játékosok megérdemlik a gratulációt, főként mert a dél-amerikaiak ellen a győzelmen túl azt mutatták meg, hogy az első két meccsen akár jobb teljesítményt is nyújthattak volna.

    Azt hiszem, csak most sajnálhatjuk igazán a korábbi eredményeinket, mert rájöttünk, hogy azokon a meccseken többet is elérhettünk volna. Ami a dolog pozitív oldalát illeti, az a csapatszellem, az »oroszlánszellem«, ami mindig a kameruni válogatott teljesítményének kulcsa kell legyen

    – mondta. Hozzátette: fiatal csapatként most már tisztában vannak vele, mire lehettek volna képesek, és abban bízik, hogy ettől a tudattól is válnak a jövőben egyre erősebbé.

    Teljes mértékben elégedett vagyok a brazilok ellen nyújtott teljesítményünkkel. A közelmúltban vehettem át a válogatott irányítását, és úgy vélem, hogy a fejlődésünk folyamatos, amiért büszke lehetek a csapatomra

    – nyilatkozta.

    Kamerun nyolcadszor szerepelt a vb-n, és az 1990-es tornát leszámítva  amikor negyeddöntőbe jutott  hetedik alkalommal végzett a csoportkörben. Viszont pénteki győzelmével legalább megszakította kilenc vb-mérkőzése óta tartó nyeretlenségi sorozatát, ahol nyolcszor kikapott. A vereség ellenére csoportgyőztesként nyolcaddöntős Brazília hét győzelem után először veszített vb-mérkőzést afrikai riválissal szemben.

  • Az egyértelműen látszott a vb-n, hogy a négy évvel ezelőtti tornán bronzérmes Belgiumnál nincs meg az összhang a pályán, nagy meglepetésre már a csoportkör után kiesett Roberto Martínez alakulata – a kudarc után le is mondott a szövetségi kapitány.

    Nos, a pályán kívül sincs minden rendben, erről tanúskodik ugyanis a belga sajtó szombati híre, mely szerint öt futballista, Thomas Meunier, Axel Witsel, Jeremy Doku, Arthur Theate és Lois Openda nem akart a csapattal együtt hazatérni, így saját költségre egy korábbi járatra foglaltak repülőjegyet, és utaztak vissza Brüsszelbe.

    A csoportmeccsek alatt sem volt felhőtlen a hangulat a játékosok között, Kevin De Bruyne, az együttes sztárja több társával is nézeteltérésbe került, Toby Alderweirelddel, Jan Vertonghennel, Eden Hazard-ral és Romelu Lukakuval is összeveszett, és a sajtó szintén kritizálta a csapat játékát.

  • Tite, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya óvatosan tekint a nyolcaddöntős folytatásra a katari világbajnokságon, miként sérült kulcsjátékosa, Neymar visszatérésére is. A Paris Saint-Germain sztárja még az első csoportmeccsen szenvedett sérülést – a dél-amerikaiak azon 2–0-ra verték meg a szerbeket –, társai már nélküle győzték le Svájcot 1–0-ra, pénteken viszont 1–0-ra kikaptak Kameruntól.

    A bokasérülést szenvedett Neymar azóta még labdás edzésen sem vehetett részt, így közel sem biztos, hogy hétfőn ott lehet a dél-koreaiak elleni nyolcaddöntőben a pályán. Tite kiemelte: óvatosan tekintenek a folytatásra, de már óvatosak voltak a kameruniak elleni meccs előtt is, amelyen végül még a vereség is csoportelsőséget jelentett számukra.

    Kikaptunk Kameruntól, a portugálok Dél-Koreától, a franciák Tunéziától, az argentinok Szaúd-Arábiától. Ezek az eredmények önmagukért beszélnek. Különösen az, hogy ezek nagyon intenzív és kemény meccsek voltak. Nem gondolhatjuk, hogy bármilyen korábbi teljesítményünk megkönnyíti a dolgunkat. Kimondottan óvatosnak kell lennünk, de már azok voltunk a Kamerun elleni meccsen is. Ezt határozottan kijelenthetem

    – idézi az MTI a brazil szövetségi kapitányt.

    A vesztes találkozóról kifejtette: azon megvoltak a problémáik, ellenfelüknek pedig az érdemei, amivel aztán esélytelenebbnek vélt csapatként mégis sikerült nyernie, miként korábban Tunéziának és társaiknak.

    Nem mondhatjuk, hogy könnyebb lenne a mi helyzetünk, és ebből aztán előnyünk származik. Ezt egészen biztosan nem mondhatjuk

    – mondta.

    Tite kényszerű és taktikai okokból pénteken teljesen más kezdőt jelölt, mint a nyitómeccsükön, amelyből csupán ketten maradtak hírmondónak. A szakember szerint a felelősségük és a vereségük is közös.

    Ki veszített? Mi mindannyian. Ahogy a felkészülésünk és a győzelmeink közösek, úgy a vereségünk is közös vereség. Amit megfelelően át kell érezzünk, mert ez egy világbajnokság, ahol általában nincs második esély. Ezúttal azért nekünk adódott. Huszonnégy óránk van a koncentrációra, ugyanennyi a szenvedésre, majd azt követően megkezdjük a felkészülést a következő feladatunkra

    – nyilatkozta.

    A braziloknak a pénteki vereséggel megszakadt a 2021 nyara óta tartó veretlenségi sorozata, a csapat ebben az időszakban 17 mérkőzésen nem talált legyőzőre, legutóbbi kilenc mérkőzését pedig megnyerte.

    Neymar bizonytalan egészségi állapota mellett Alex Sandro még mindig lábadozik, viszont Danilo már társaival edzhet. A dél-amerikai orvosi stáb nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy hétfőn előbbi két futballista is bevethető állapotban lesz. A Kamerun elleni összecsapáson Alex Telles és Gabriel Jesus szenvedett térdsérülést, az ő állapotukról azonban még nem adott tájékoztatást a brazil orvosi stáb.

  • Az argentin–ausztrál-párharcban is az első vb-meccs jön hivatalosan, de azért itt tudunk egy kis lábjegyzettel élni. Hiszen az 1994-es mundial interkontinentális pótselejtezőjében éppen ez a két nemzet csapott össze az indulás jogáért.

    Az ausztrálok Sydney-ben Puhl Sándor bíráskodása mellett 1–1-re végeztek, Buenos Airesben viszont egy öngóllal a dél-amerikaiak nyertek, így utazhattak az amerikai világbajnokságra. Ott számukra a románok elleni nyolcaddöntő jelentette a végállomást, a brazil–olasz döntőt pedig épp a legendás magyar játékvezető dirigálta.

    Visszatérve a mostani párharcra, az első összecsapást, még 1988-ban az ausztrálok 4–1-re megnyerték, volt ez az 1–1, ezen kívül mind az öt fellépésen az argentinok örülhettek, közte a 2005-ös Konföderációs Kupa 4–2-es sikerével. Itt a fináléban a brazilok Adriano duplájával, valamint Kaká és Ronaldinho góljával 4–1-re kiütötték a Pablo Aimar révén szépítő argentinokat.

  • Hollandia és az Egyesült Államok első egymás elleni tétmeccsére készül, eddig ötször találkoztak felkészülési összecsapáson, és nem sok babér termett a tengerentúliak számára.

    Először 1998 februárjában futottak össze, akkor Ronald de Boer és Clarence Seedorf találatával nyert 2–0-ra az oranje, négy évre rá Roy Makaay és Andy van der Meyde góljával szintén, 2004-ben Arjen Robben döntött, 2010-ben pedig Dirk Kuyt büntetője és Klaas-Jan Huntelaar gólja után Carlos Bocanegra a lefújás előtt megszerezte az első amerikai találatot.

    A felek ötödik meccse sem úgy tűnt, hogy változást hoz, hiszen Huntelaar duplájával és Memphis Depay góljával 2015 nyarán már 3–1-re is vezettek a hazaiak Amszterdamban, az utolsó húsz percben viszont háromszor is betalált az USA, Bobby Wood 90. perces gólja pedig 4–3-as amerikai sikert eredményezett. 

  • Miután Dél-Korea 2–1-re legyőzte Portugáliát, a koreai játékosok a pálya közepén egy körben állva várták, hogy véget érjen az Uruguay–Ghána-mérkőzés. Ugyanis azon a meccsen ha újabb gólt szerzett volna Uruguay, az Dél-Korea kiesését jelentette volna, miközben Suárezék mehettek volna tovább. 

    Életem leghosszabb hat perce volt, de a körben állva mindannyian nagyon pozitívak voltunk 

    – idézei a Reuters Szon Hung Min szavait, aki a 91. percben szerzett győztes – és továbbjutást érő gólt Portugália ellen. 

    A többieknek azt mondtam, ha Uruguay lő még egy gólt, akkor is nagyon boldog és büszke leszek erre a csapatra

    – mondta a Tottenham játékosa. 

    Dél-Korea ellenfele a legjobb tizenhat között a torna egyik nagy esélyese, Brazília lesz, a mérkőzést magyar idő szerint hétfőn 20.00-kor játsszák. 

  • A Sofascore nevű Twitter-oldal nyilvánosságra hozta a záróforduló álomcsapatát a teljesítmények alapján, mutatjuk:

  • Dragan Sztojkovics, a katari világbajnokságon a csoportkör után búcsúzott szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem elégedett a tornán nyújtott teljesítményükkel és az ott elért eredményeikkel, viszont nincs szándékában lemondani a posztjáról.

    A szerb csapat nyeretlenül végzett a G csoportban, ahol előbb 20-ra kikapott Brazíliától, majd úgy játszott 3–3-as döntetlent Kamerunnal, hogy kétgólos előnyben is volt. Végül pénteken izgalmas körülmények között maradt alul Svájccal szemben 32-re.

    Sztojkovics dicsérte a szerb játékosok elszántságát, sajnálatát fejezte ki azonban azért, hogy közülük sokan nem voltak százszázalékos fizikai állapotban, illetve sérülés miatt pár meghatározó futballistáját már a keretbe sem tudta beválogatni.

    Nem lehetünk elégedettek a vb-n elért eredményünkkel, de tekintettel azokra a problémákra, amelyekkel ide érkezésünk előtt, majd az itt tartózkodásunk során szembesültünk, együttesen már túl sok volt ahhoz, hogy megbirkózzunk velük

    – mondta.

    Hozzátette: nyilvánvaló, hogy elsősorban a védekezésükkel akadtak problémáik a vb-n, amit majd alaposabban ki kell elemezniük. Kiemelte: az elmúlt egy-másfél évben voltak ugyan sikeresebb szakaszaik, ezúttal viszont visszaesett a formájuk – írja az MTI. 

    Ennek ellenére őszintén ráztam meg a játékosaim kezét, akiknek azt is mondtam, hogy fel kell emelniük a fejüket, mert minden tőlük telhetőt elkövettek és a maximumot nyújtották. Végig küzdöttek, harcoltak, csak ezen a szinten ez önmagában már nem elég. Ami a jövőnket illeti, márciusban megkezdjük szereplésünket az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, és nagy vágyunk, hogy továbbjussunk

    – utalt Sztojkovics közös céljaikra a válogatottnál.

    Szerbia az Eb-selejtezőkön azonos csoportban szerepel a magyar, valamint a montenegrói, a bolgár és a litván válogatottal.

  • Piers Morgan, az az újságíró árulta el a „titkot”, akinek a nagy vihart kavart interjúját adta a portugál sztár.

  • Murat Yakin, a katari világbajnokságon nyolcaddöntőbe jutott svájci labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csapata pénteki győzelmét követően kiemelte, hogy kiélvezik a pillanatot, amiért megdolgoztak.

    A szakember örömét fejezte ki, hogy bejutottak a torna legjobb tizenhat csapata közé – ahol kedden majd Portugáliával találkoznak –, további esélyeiket illetően azonban tiszta spekulációnak nevezte a találgatásokat.

    Most csak ki akarjuk élvezni ezt a pillanatot, a győzelmet és a továbbjutást, ami sok érzelmünkbe és energiánkba került. Korrekt mérkőzés volt

    – mondta a szerbek elleni fordulatos, 32-re megnyert csoportmeccsről. Hozzátette: az arra való felkészülés alatt sokat beszélgettek helyzetükről, lehetőségeikről, hogy megfelelő állapotban tudjanak szembenézni ezzel a feladattal.

    A paprikás hangulatú összecsapáson a svájciak egyik kulcsembere, Granit Xhaka szóváltásba keveredett a szerb kispad előtt az ellenfél cserejátékosaival, majd kakaskodásra is sor került. Yakin az incidenssel kapcsolatban azt mondta, hogy Xhaka teljes mértékben a mérkőzésre koncentrált, és azon kiválóan teljesített, az esetnél pedig annyit látott, hogy a szerb cserejátékosok átlépik a kispadjuk előtt lévő technikai zóna vonalát, majd úgy kellett megnyugtatni a feleket. A szakember szerint ilyen felfokozott hangulatú találkozón egy ilyen eset normálisnak nevezhető – írja az MTI. 

    A mérkőzés első gólját szerző Xherdan Shaqirit a 69. percben lecserélte Yakin, a középpályás bosszúsnak tűnt, amikor elhagyta a játékteret. A szövetségi kapitány kiemelte: egyik futballista sem szereti, ha lecserélik.

    Minden játékos végig akarja játszani a mérkőzést, de az én feladatom és felelősségem része, hogy vigyázzak a játékosaimra. Gólt szerzett, majd az előkészítésből vette ki a részét, a cseréink viszont új lendületet hoztak a játékunkba, és jól teljesítettek

    – mondta.