2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00 ÉLŐ
Skócia 1
Svájc 0

További három évig feszülnek egymásnak Budapesten Európa legjobbjai

2024.05.31. 17:47
A 2024-es női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének hivatalos sajtótájékozatóján Michael Wiederer, az európai szövetség (EHF) elnöke bejelentette, hogy további három éven át, 2027-ig Budapesten rendezik meg a sorozat végjátékát. Az eseményen David Szlezak, az EHF marketing igazgatója, és Ilyés Ferenc, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke szólalt fel.

Idén 10. alkalommal ad otthont Budapest a női kézilabda Bajnokok Ligája szezont lezáró négyes döntőnek. 2014-től kezdve hétszer – kivéve a pandémia alatt 2020-ban – a Papp László Budapest Sportarénában, majd 2022-től az MVM Dome-ban rendezik meg az eseményt.

A final four sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy –

a magyar főváros további három éven át, 2027-ig lesz az esemény házigazdája.

A péntek délutáni sajtóeseményen  Michael Wiederer  kiemelte: nagy öröm, hogy Budapest tizedszer is megrendezheti a női klubkézilabda csúcseseményét.

„Az elmúlt évtizedben az esemény szervezése és a sportág is hatalmasat fejlődött, utóbbit azelőtt nem látott magasságokba emeltük. Az MVM Dome a második olyan helyszín, ahol minden adott a remek hétvégéhez. A mostani alkalom kiváló ahhoz, hogy beszéljünk az esemény jövőjéről.”

Az EHF örömmel jelenti be, hogy a női kézilabda Bajnokok Ligája Final Four még három évig, 2027-ig Budapesten kerül megrendezésre. Ez hatalmas lépés a sportág további fejlődése felé.

David Szlezak is a 10. alkalmat emelte ki, valamint azt, hogy ennél jóval többször érkeztek Magyarországra.

„A sikernek három alappillére van: a szurkolók, a játékosok és a szponzorok. A hangulat minden évben fantasztikus, évről évre több ezer fanatikus látogat ki a budapesti négyes döntőre. A játékosok is izgatottan várják, hogy minden évben visszatérjenek a magyar fővárosba. Új támogatókat is köszönthetünk, akikkel szívesen működünk együtt a jövőben is. Számos új elképzelésünk, ötletünk van, nagyon várjuk a szombaton kezdődő eseményt. Szeretnénk méltóképpen megünnepelni a final four tizedik évfordulóját.”

Ilyés Ferenc azt hangsúlyozta, hogy az MKSZ-nek nagyon fontos, hogy minél több olyan eseményt tartsanak Magyarországon, amely a sportág népszerűsítéséhez vezet. 

„A honi szövetség a kezdetektől fogva amellett állt, hogy nagyon fontos, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknek is legyen egy csúcseseményük. Az MKSZ elsőként pályázott 2013-ban, majd egy évvel később a Papp László Budapest Sportarénában útjára indult a négyes döntő. Most pedig hatalmas öröm, hogy további három éven át Budapesten marad a rendezvény. Külön köszönet minden támogatónak, nélkülük ez nem jöhetett volna létre. Elit eseményt tudunk rendezni egy elit helyszínen. Sűrű tavasza volt a hazai kézilabdának, ez a hétvége méltó lezárása lesz a szezonnak. Bízzunk abban, hogy rengeteg néző látogat el az MVM Dome-ba. A résztvevő csapatoknak pedig sok sikert kívánok!”

A magyar kormány május elején foglalta határozatba, hogy a 2025-ös és a 2026-ös budapesti négyes döntőre mintegy 5 milliárd forintot különít el. Emellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelős honvédelmi miniszternek Rogán Antal bevonásával előterjesztést kell készítenie a 2027. évi megrendezéshez kapcsolódó feladatokhoz és költségekhez is.

A tavalyi négyes döntő nézőcsúcsot hozott: több mint 20 ezren látogattak ki az MVM Dome-ba. Akkor két magyar csapat, a Győr és a Ferencváros is érdekelt volt, előbbi bronz-, utóbbi ezüstérmet szerzett. Idén csak az ETO van ott a BL végjátékában, de a szervezők célja, hogy 2024-ben is „szintet lépjen” az esemény.

Június első hétvégéjén Budapesten feszülnek egymásnak Európa legjobbjai

Szombaton az elődöntőket rendezik meg. 15 órától az ötszörös aranyérmes Győr a dán bajnok Esbjerggel, míg 18 órától a Faluvégi Dorottyával és Háfra Noémivel felálló német bajnok Bietigheim a francia első helyezett Metz-cel csap össze. A kisalföldiek hatodik elsőségükre hajtanak, az idei szezonban csak ezt a trófeát szerezhetik meg, mivel a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is az FTC nyerte meg. Amennyiben nem sikerül a győzelem, 20 év után először maradhat trófea nélkül az ETO. A többiek először emelhetik magasba a Bajnokok Ligája trófeát. Vasárnap a bronzmérkőzéssel és a döntővel zárul a női kézilabda Bajnokok Ligája 2023–2024-es szezonja.

A győriek vezetőedzője, Per Johansson – akivel a napokban hosszabbítottak szerződést – szerint szombaton a világ két legjobb csapata találkozik egymással. Kiemelte, hogy a csapatjáték a legfontosabb, ez lehet a győzelem kulcsa.

Csütörtökön biztossá vált, hogy a sportág európai kupasorozatait hosszútávon a Sport TV közvetíti, beleértve a budapesti final fourokat is.