Nem kérdés, hogy 2008 Jankovicsé volt

2008.11.16. 18:29
A múlt vasárnap Venus Williams sikerével ért véget a dohai női világbajnokság, és ezzel lezárult az idei WTA-Tour is. Izgalmas év van mögöttünk: a világ legjobbja visszavonult, ötször is helycsere volt a világranglista élén, sokáig magyar is volt a legjobb húszban.

Májusban jött az év legnagyobb szenzációja. Még soha senki nem vonult vissza a világranglista éléről. A belgák 117 héten át éllovas klasszisa, Justine Henin megtette. A rengeteg sérüléssel bajlódó Henin két héttel a Roland Garros kezdete előtt jelentette be búcsúját. Hét Grand Slam-diadallal, 41 WTA-sikerrel a háta mögött fejezte be profi karrierjét.

A világranglistán ezek után óriási mozgás volt, ami ismét csak azt bizonyítja, Justine Henin mögött kiegyenlített a mezőny. Május 19-én az orosz Marija Sarapova került az élre, de csak két hétre, Ana Ivanovics június eleji Roland Garros-sikerével átvette a vezetést. Augusztus 11-én a szerb honfitársa, Jelena Jankovics előzött, de akkor még csak egy hét jutott neki.

Szeptember 7-én Serena Williams megnyerte a US Opent, így egy nappal később az ő nevével kezdődött a világranglista. Majdnem egy hónapig tudott ott maradni, ám Jelena Jankovics Pekingben, majd Stuttgartban is diadalmaskodott, két hónap után megint az élre tört, és azóta is őrzi vezető pozícióját. Immár hét hete.

Az idei Grand Slam-tornákat négy különböző teniszező nyerte. Melbourne-ben Sarapova diadalmaskodott, Párizsban Ana Ivanovics lett az első Wimbledonban Venus Wiliams, Flushing Meadowsban Serena Williams győzött. A négy tornát összesítve Serena Williams szerepelt a legjobban. US Open-győzelme mellett Wimbledonban testvérétől kapott ki, az Australian Openen negyeddöntős volt. A két Williams mellett csak Jankovics és Gyementyeva tudott legalább három Grand Slam-tornán is a legjobb négyig jutni.

Jelena Jankovics úgy vezeti a világranglistát, hogy még soha életében nem nyerte meg a négy legnagyobb torna egyikét sem, sőt döntős is csak egyszer volt, az ide US Openen. A harmadik helyen kezdte az évet, október 6. óta vezet, idén 65 győzelmet aratott és 19-szer kapott ki. Idén tizenkétszer jutott az elődöntőbe, hétszer játszott döntőt, Rómában, Pekingben, Stuttgartban és Moszkvában nyert, az utóbbi három tornán egymás után.

Mindkét Williams testvér javított az idén. A kereseti listát is ők vezetik, Serena rövid ideig a világranglistát is első volt, nagyon jó mérleggel zárt, 44 győzelme mellett 8 vereséggel, ebből kétszer Venustól kapott ki. Négy tornát nyert, párosban Venusszal olimpiai bajnok lett. Utóbbinak 40-11 az idei gyözelem/vereség mutatója, és hét Grand Slam-sikere után idén először megnyerte a WTA-világbajnokságot. Utoljára 2001-ben nyerte ezt a tornát amerikai, akkor Serena Williams.

Az év egyik legtöbbet fejlődő játékosa Dinara Szafina, aki csak a dohai torna után csúszott le a világranglista második helyéről. A 15.-ről kapaszkodott fel egy év alatt a legjobbak közé. Négy tornát nyert, olimpiai döntős volt, Szávay Ágnessel az oldalán Gold Coastban párost is nyert. Ha májusban nem sérül meg, még többet is elérhetett volna. 55 meccset nyert, 20 találkozót veszített el. Ana Ivanovics hullámzó teljesítményt nyújtott idén. Grand Slamet nyert, világelső is volt, majd a sérülések miatt visszacsúszott

Marija Sarapova augusztus elején, a montreali tornán megsérült, utána nem is lépett pályára idén. Pedig nagyszerű formában játszott az év első kétharmadában, 32 győzelme mellett mindössze négy vereséget szenvedett, Rómában aratta pályafutása 300. sikerét. Idén így csak három tornagyőzelem jött össze. Éppen csak bennmaradt a legjobb 10-ben. Visszaesett Kuznyecova és Csakvetadze is. Előbbi a második helyről a nyolcadikra, utóbbi a hatodikról a 18.-ra csúszott vissza.

Szafina mellett Gyementyeva és Zvonarjova zárt remek idényt az oroszok közül. Zvonarjova, aki Dohában a sérült Sarapova helyett beugróként lépett pályára, végül Venus Williamsszel döntőt játszott. A 22. helyen kezdte a szezont, a karriercsúcsnak számító hetediken zárt.

Feltétlen ki kell emelni Carolina Wozniacki és Alize Cornet nevét. A dán Wozniacki a 60. helyen kezdte az évet, és a 12.-en zárta. Cornet az 55. volt, most ő is húszban van, a 16. helyen áll.

Szávay Ágnesről korábban sokszor írtunk, nem ez volt élete legjobb szezonja. A 20. helyről indult az év elején, április 14-én már a 13.-on is állt. Párizsban döntős volt, majd három tornán a negyeddöntőig jutott. Az év második felében azonban érthetetlen vereségeket szenvedett, a végén 26 győzelemmel és 25 vereséggel a 28. helyen zárt.

Az idei tornákon 17-szer fordult elő, hogy az első kiemelt nyert, 9-szer a második, 3-szor a harmadik. Öt teniszező akadt, aki nem kiemeltként végzett az élen, és három olyan (Llagostera Vives, Tanasugarn és Wozniak), aki selejtezőből érkezve tette meg ezt.

Tavaly Justine Henin nyerte a legtöbb tornát, 10-et, idén Jankovics, Szafina és Serena Williams 4-4-et hozott. Hat teniszező van, aki idén nyert életében először WTA-versenyt: az ukrán Bondarenko, a román Cristea, a francia Cornet, az olasz Errani, a dán Wozniacki, valamint a kanadai Wozniak. A legalacsonyabb ranglista-helyezéssel Llagostera Vives tudott első lenni, a spanyol a 114. helyen állt, amikor győzött Bogotában.

A 2008-as szezon tornagyőztesei és statisztikái

Grand Slam (4)

1 – Maria Saparpova (Melbourne), Ana Ivanovics (Párizs), Venus Williams (Wimbledon), Serena Williams (Flushing Meadows).

Tier I-es tornák (9)

3 – Dinara Szafina (Berlin, Montreal, Tokió).

2 – Serena Williams (Miami, Charleston), Jelena Jankovics (Róma, Moszkva).

1 – Maria Sarapova (Doha), Ana Ivanovics (Indian Wells).

Tier II-es tornák (14)

2 – Justine Henin (Sydney, Antwerpen), Jelena Jankovics (Peking, Stuttgart).

1 – Anna Csakvetadze (Párizs), Jelena Gyementyeva (Dubai), Serena Williams (Bangalore), Maria Sarapova (Amelia Island), Agnieszka Radwanska (Eastbourne), Aleksandra Wozniak (Stanford), Dinara Szafina (Los Angeles), Carolina Wozniacki (New Haven), Venus Williams (Zürich), Ana Ivanovics (Linz).

Tier III-as tornák (17)

2 – Nagya Petrova (Cincinnati, Quebec), Flavia Pennetta (Vina del Mar, Acapulco).

1 – Li Na (Gold Coast), Nuria Llagostera Vives (Bogotá), Linday Davenport (Memphis), Agnieszka Radwanska (Isztambul), Anabel Medina Garrigues (Strasbourg), Katerina Bondarenko (Birmingham), Tamarine Tanasugarn (‘s-Hertogenbosch), Alize Cornet (Budapest), Pauline Parmentier (Bad Gastein), Patty Schnyder (Bali), Vera Zvonarjova (Kuangcsou), Carolina Wozniacki (Tokió), Jelena Gyementyeva (Luxemburg).

Tier IV-es tornák (13)

3 – Marija Kirilenko (Oeiras, Barcelona, Szöul).

2 – Sara Errani (Palermo, Portoroz).

1 – Lindsay Davenport (Auckland), Eleni Danilidu (Hobart), Agnieszka Radwanska (Pattaya), Gisela Dulko (Fes), Vera Zvonarjova (Prága), Caroline Wozniacki (Stockholm), Lucie Safarova (Forest Hills), Sorana Cristea (Taskent).

Olimpia játékok

1 – Jelena Gyementyeva (Peking), párosban Venus és Serena Williams (amerikai).

WTA-világbajnokság

1 – Venus Williams (Doha)

Összes verseny 2008-ban (57)

4 – Serena Williams (amerikai), Jelena Jankovics (szerb), Dinara Szafina (orosz).

3 – Maria Saparpova (orosz), Maria Kirilenko (orosz), Caroline Wozniacki (dán), Ana Ivanovics (szerb), Agnieszka Radwanska (lengyel), Jelena Gyementyeva (orosz), Venus Williams (amerikai).

2 – Vera Zvonarjova (orosz), Sara Errani (olasz), Nagyja Petrova (orosz), Linday Davenport (amerikai), Justine Henin (belga), Flavia Pennetta (olasz).

1 – Aleksandra Wozniak (kanadai), Alize Cornet (francia), Anabel Medina Garrigues (spanyol), Anna Csakvetadze (orosz), Eleni Danilidu (görög), Gisela Dulko (argentin), Katerina Bondarenko (ukrán), Li Na (kínai), Lucie Safarova (cseh), Nuria Llagostera Vives (spanyol), Patty Schnyder (svájci), Pauline Parmentier (francia), Sorana Cristea (romám), Tamarine Tanasugarn (thaiföldi).

Kereseti lista 2008-ban

1. Serena Williams 3 852 173 dollár

2. Venus Williams 3 747 565 dollár

3. Jelena Jankovics 3 064 465 dollár

4. Ana Ivanovics 2 838 390 dollár

5. Dinara Szafina 2 515 020 dollár

Páros-világranglista

1. Cara Black (zimbabwei) 5060 pont

2. Liezel Huber (amerikai) 5060 pont

3. Anabel Medina Garrigues (spanyol) 3240 pont

4. Katarina Srebotnik (szlovén) 3120 pont

5. Virginia Ruano Pasvual 3065 pont