Federer megnyerte 20. Grand Slamjét, legyőzte Cilicet az AusOpen döntőjében

6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1-re nyert Federer

Vége
000 L68X4
ivand
2018.01.28. 09:47

Összefoglaló

A címvédő Roger Federer megnyerte 20. Grand Slamjét a hatodik kiemelt Marin Cilic ellen az Australian Openen
Az első szett 6:2-re lett a nagyon jó játékkal kezdő Federeré, Cilic sokat hibázott
A második szettre feljavult a horvát, három gémben hárított bréklabdákat, rövidítésben kiegyenlített 7:6-ra
A harmadik szettet lendületesen kezdte Cilic, de Federer stabil maradt, a kínálkozó lehetőségnél tudott brékelni, aztán biztos kézzel fejezte be 6:3-ra
A negyedik játszmában is brékelőnyben volt a svájci, de aztán elszálltak az első szervái, Cilic agresszív tudott lenni, fordított 6:3-ra
A döntő játszma elején a svájci bréklabdákat tudott hárítani, utána pedig duplabrékelőnnyel 6:1-re győzött
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megvan Cilic első pontja Federer adogatásánál, be tudott támadni. Federer viszont megint simán hozta a szerváját, míg Cilic már 9 ki nem kényszerített hibánál jár. (4:0)

  • Brék
    Federer
    3:0

    Egyet fonák egyenes nyerővel hárított Cilic, de aztán jött egy újabb rontás fonák kereszttel.

  • 0-30-cal kezdődött Cilic újabb adogatógémje is, a horvát játék közben gyorsan ütőt cserélt. Ennek ellenére egy újabb széles tenyeressel három bréklabdája lett a nagyon jól kezdő svájcinak.

  • Federer viszont nagyon magabiztosan kezdett, semmire meg is erősítette a brékelőnyét. (2:0)

  • Brék
    Federer
    1:0

    Federer egy második szervára bevágott egy fonák nyerő returnt. A bréklabdánál is másodikat kellett ütnie a horvátnak. A vonalbíró bemondta az outot, de a challenge-ből kiderült, hogy vonalon volt Cilic labdája. A megismételt pontnál végig a horvát irányíthatott, de aztán a hálóba bombázott egy lecsapást.

  • Cilic kezdte az adogatást, rögtön jó szervákkal. Kétszer is hibázott azonban a horvát. 30-30.

  • Tegnap a női döntőben hőségszünetet is tartottak. Most annál is melegebb, 38 fok van, de a Rod Laver arénában úgy próbáltak ezen segíteni, hogy behúzott tető mellett játsszák le a döntőt.

  • Decemberben jött egy váratlan közös edzés is Federernek és Cilicnek, miután kiderült, hogy pont egyszerre nyaraltak a Maldív-szigeteken. Pont ütőpartnert kerestek, úgyhogy ki is használták a lehetőséget. A kétszer 45 perces edzés mellett megittak egy italt, és a családjuk is találkozott.

    • 36 és fél évesen Federer a legidősebb Grand Slam-döntős 1974 óta, amikor a 39 éves Ken Rosewall bejutott a fináléba a US Openen.
    • Már most is Federer a második legidősebb Grand Slam-győztes az 1968 óta számolt Open-érában, és azzal sem fogja még megelőzni Rosewallt, ha megnyeri a döntőt. Az ausztrál utoljára 37 évesen győzött Ausztráliában.
    • Ez Federer hetedik Australian Open döntője, ami rekord az Open-érában.
    • A svájci 30. alkalommal döntős egy Grand Slamen, ebből hatodszor jutott úgy a fináléba, hogy szettet sem veszített közben.
  • A horvátnak az első körben Vasek Pospisil jutott, akit 6:2, 6:2, 4:6, 7:6-ra győzött le, majd Joao Sousa 6:1, 7:5, 6:2-re kapott ki tőle. Ryan Harrisonon 7:6, 6:3, 7:6-tal lépett túl, aztán a nyolcaddöntőben 6:7, 6:3, 7:6, 7:6-ra győzte le a 10. kiemelt Pablo Carreno Bustát. 

    Cilic nagy meccset játszott a negyeddöntőben a világelső Rafael Nadallal, aki azonban a végére lesérült, fel kellett adnia a meccset (3:6, 6:3, 6:7, 6:2, 2:0). Az elődöntőben aztán 6:2, 7:6, 6:2-re győzte le a torna egyik meglepetésemberét, a brit Kyle Edmundot.

  • A 36 és fél éves svájci eddig nagyon magabiztos volt az egész tornán, szettveszteség nélkül jutott a döntőbe. A szlovén Aljaz Bedenét (51.) 6:3, 6:4, 6:3-ra verte, utána Jan-Lennard Struff (55.) következett 6:4, 6:4, 7:6-tal, majd a harmadik körben a most ranglista 31., korábbi top10-es Richard Gasquet-t győzte le 6:2, 7:5, 6:4-re.

    Aztán a nyolcaddöntőben jött Fucsovics Márton, aki nagyot játszott, de 6:4, 7:6, 6:2-vel a svájci ment tovább. Legnehezebb meccse a negyeddöntőben Tomas Berdych ellen volt, beragadt az elején, de aztán 7:6, 6:3, 6:3-ra nyert, és ott sem töltött többet 2 óra 15 percnél a pályán. Az elődöntőben a dél-koreai Csung Hjon 6:1, 5:2-es Federer vezetésnél sérülés miatt feladta a meccset.

  • Ha valaki esetleg lemaradt volna róla, itt írtunk Babos Tímea néhány órával ezelőtti vegyespáros GS-döntőjéről. Babos a pénteki, női párosban elért győzelme után indiai partnerével, Rohan Bopannával az oldalán vegyespárosban is nagyon közel volt a győzelemhez, mérkőzéslabdájuk is volt a döntő tie breakben, de 2:6, 6:4, 11-9-re a Gabriela Dabrowski, Mate Pavic kettős nyerte az Australian Opent.

  • Eddig kilencszer játszottak egymással, ebből nyolcszor a svájci nyert. Cilic a végül meg is nyert 2014-es US Open elődöntőjében győzte le Federert, akkor olyan bombaformában volt, hogy valószínűleg senki sem tudta volna megállítani.

    Azóta volt egy kemény, ötszettes meccsük a 2016-os wimbledoni negyeddöntőben, és a tavalyi ATP-vébé csoportkörében is döntő szett kellett Federernek. A tavalyi Wimbledonon már Grand Slam-döntőben is találkoztak, ott 6:3, 6:1, 6:4-re nyert a svájci, de Cilic sérüléssel is bajlódott.

  • Cilic is elmondhatja magáról, hogy a Federer-Nadal-Djokovics-Murray-Wawrinka ötös mellett tudott Grand Slamet nyerni, a 2014-es US Openen diadalmaskodott. Így neki ez a második Grand Slamje lehetne.

  • Federer egészen elképesztő, 20. Grand Slam-győzelmére készül. Egy sérülés miatt fél évet kihagyva tért vissza tavaly év elején, rögtön megnyerte az Australian Opent, és aztán Wimbledonban is győzni tudott.

  • Federer és Cilic között, már pályán a játékosok, jön a bemelegítés.