Fucsovics tornagyőztes: 36 éve nem látott magyar teniszsikert ért el

Fucsovics-Gojowczyk a genfi ATP-torna döntőjében

Vége
K EPA20180525162

A legfontosabbak

Index
2018.05.26. 17:06

Összefoglaló

Fucsovics Márton nagyszerű játékkal 6:2, 6:2-re megnyerte a genfi ATP-torna döntőjét
36 év után tudott újra ATP-tornát nyerni magyar férfi teniszező
A döntőben a top50-es német Peter Gojowczyk volt Fucsovics ellenfele
A magyar teniszező nagyon nyugodt, koncentrált volt az 1 óra 8 perces mérkőzésen
Az első szervák mögött szinte mindig nyerte a pontokat, míg a német végig többet hibázott
A tornagyőzelemmel Fucsovics bejön a legjobb 50-be, a 45. lesz a világranglistán
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fucsovics is Gojowczyknak gratulált először, dicsérte az egész hetes játékát. Megköszönte mindenkinek a szervezők részéről. Elmondta, hogy nagyon szereti Svájcot, tavaly Bázelben jutott be az első ATP-negyeddöntőjébe, most pedig Genfben érte el az első tornagyőzelmét. „Ez nagyon különleges nekem" – mondta. Csapatának, családjának, barátainak is köszönetet mondott.

    Ezen a ponton ki kellett cserélni a mikrofonját, mert valami gond volt vele. Aztán a másikkal is, úgyhogy a közönséggel együtt nevetve visszacserélte az előzőre. Végül el tudta mondani, hogy az elmúlt két év nagyon nehéz volt, de nagyon jó is, és reméli, hogy még sok sikeres szezon áll előtte.

  • A Star Wars zenéjére emelte a magasba.

  • Gojowczyk azt mondta, nehéz egy elveszített döntő után beszélnie, de gratulált Fucsovicsnak, és a csapatának. Elmondta, hogy a saját edzője nem tudott vele jönni, így a családja volt vele a torna alatt, minden nézőnek megköszönte, hogy támogatták a torna alatt. Hozzátette, hogy a salak nem a kedvence, és nem a legjobb napot fogta ki vasárnap, de jövő héten már megy a Roland Garrosra. Jövőre pedig visszajön Genfbe is.

  • Fucsovics már azzal is történelmet írt, hogy döntőbe jutott, de most ennél is nagyobb sikert ért el. 36 éve, 1982-ben nyert utoljára magyar férfi teniszező ATP-tornán, akkor 1982-ben Hilversumban Taróczy Balázs győzött.

  • Fucsovics már pacsizott egyet edzőjével, Sávolt Attilával, aztán autogramokat oszt, egy füzetet, és néhány teniszsapkát írt alá éppen.

  • Game, set, match
    Fucsovics
    6:2,6:2

    A nézők már ászt követeltek, és Fucsovics is bent látta a szerváját. Lejött a bíró, és mutatta Gojowczyknak is, hogy bent volt az adogatás, így Fucsovics ásszal megnyerte a meccset, és ezzel a genfi 250 pontos ATP-tornát.

  • Hálóba ütötte a német, két labdája van a tornagyőzelemhez Fucsovicsnak. 40-15.

  • Bejött egy jó rövidítés Gojowczyknak, és a következő pontnál is támadott, de rossz helyre ütötte a lecsapást, Fucsovics szépen ütött el mellette. Hosszúra szállt a német a következő labdamenetben is. 30-15.

  • Brék
    Fucsovics
    5:2

    Szépen mozgatta hátulról Gojowczykot, megint két bréklabdához jutott. Az elsőt még hárította a német, de a másodiknál már elvette a szerváját Fucsovics. Egy játékra a győzelemtől.

  • Hiába mutatott be egy szép röptét Gojowczyk, Fucsovics utána rögtön be is ütött egy ászt, és megint nagyon simán erősítette meg az előnyét. (6:2, 4:2)

  • Brék
    Fucsovics
    3:2

    Megint egyenlő lett a német adogatásánál, Gojowczyk hiába javult fel a második szettben, továbbra is fontos pillanatokban ront. Fucsovics kiharcolt egy újabb bréklabdát, de annál hiába védekezett nagyon jól, végül a németé lett a pont. A második bréklabdánál előnyösebb helyzetben volt Gojowczyk, de ziccért hibázott el újból, már majdnem a földhöz csapta az ütőjét, de végül visszahúzta a kezét.

  • Gojowczyk kettős hibával kezdte a szerváját. Aztán szélesre ment Fucsovics nyesése, de a következő pontnál egymás után két borzasztó jó tenyerest ütött a sarokba, a második már a pontot is meghozta. 15-30.

  • Fucsovicstól is jött egy kettős hiba, de aztán nagyon szépen támadott be egy fonák kereszttel, kilőtte az alapvonalat. Jó szerva utána sima befejezés a hálónál, és megint egy pontot veszítve hozta is az adogatását. (6:2, 2:2)

  • Egy fonák kereszt, aztán a másik irányba mozduló német mellett egy tenyeres nyerő ugyanoda Fucsovicstól. Utána neki is becsúszott egy hiba, míg Gojowczyk stabil tudott maradni az alapvonalról, és egy szép rövidítése is bejött. (6:2, 1:2)

  • A szerváját, a német próbálkozott ugyan, de Fucsovics nem adott neki esélyt. (6:2, 1:1)

  • Rögtön egy fonák nyerővel indult Fucsovics, de utána több ütése is pont kicsúszott, Gojowczyk pedig bevágott egy tenyeres nyerőt. (6:2, 0:1)

  • Szett
    Fucsovics
    6:2

    Pazar tenyeres nyerőt ütött a sarokba Fucsovics, majd pedig második szerva ellenére jött a következő nyerő is. Végül Gojowczyk hibájával 33 perc alatt megvan az első szett, nem volt esélye visszajönni a németnek.

  • Hajrá, Marci!

    – kiáltották be Fucsovicsnak, folyamatos a szurkolás egyébként a nézőtérről. Egy nagyszerű rövidítéssel jutott Fucsovics újabb bréklabdához, de ezt hárítani tudta a német. Végül megfordította ezt az adogatójátékát is. (5:2)

  • Először kellett lejönnie a játékvezetőnek, a vonalbíró kint látta Gojowczyk ütését az alapvonalnál. A székbíró viszont megadta a németnek a pontot. Fucsovics reklamált kicsit, aztán a következő szervánál is megnézte magának a nyomot. Hiába indult azonban 30-0-vel a német, Fucsovics megint eljutott egyenlőig.

  • Leginkább Fucsovics második szervái mögött van esélye a németnek, de továbbra is sok a hiba Gojowczyknál. Fucsovics egy ászt is bevágott, majd egy szintén nagyon jó adogatással fejezte be, mindössze egy pontot engedélyezett ellenfelének. (5:1)

  • Nem volt tökéletes Fucsovics rövidítése, Gojowczyk beérte, de aztán a legjobb magyar teniszező biztos kézzel fejezte be a röptét. Egy újabb szélesre ütött tenyeres a némettől megint két bréklabdát jelentett Fucsovicsnak. Ezúttal mindkettőt hárítani tudta Gojowczyk, és esélye volt arra, hogy hozza az adogatását. Fucsovics azonban nagy nyomás alá helyezte hátulról, belehibázott a német. Végül két jó szerva mögött először a mérkőzésen sikerült megfordítania egy szervagémjét. (4:1) 

  • Megint 30-30 volt Fucsovics szervájánál, de újból előhúzott két nagyszerű adogatást, és ezzel nem adott esélyt Gojowczyknak. (4:0)

  • Brék
    Fucsovics
    3:0

    Fucsovics sokkal koncentráltabban és nyugodtabban kezdte a döntőt, mint a német, aki rengeteget hibázik. Fucsovics nagyon jól tudott élni a lehetőségekkel, megint két bréklabdához jutott, és másodszor is elvette Gojowczyk szerváját.

  • Fucsovics első adogatásánál kialakult a meccs első hosszabb labdamenete, mindketten ütötték a vonalakat, végül a németé lett a pont. A következőnél viszont már hosszúra ütötte a fonák egyenest, aztán a hálóban kötött ki egy tenyerese. Egy második szervát le tudott támadni Gojowczyk, de aztán jött két jó első Fucsovicstól, aki lezárta a gémet. (2:0)

  • Brék
    Fucsovics
    1:0

    Túl sokat rontott a német, végül egy kettős hibával veszítette el a szerváját.

  • Második szervára kényszerült az adogatást kezdő német, Fucsovics egy tenyeressel letámadta. Utána Gojowczyk rontott, 0-30-cal indult a meccs.

  • És a játékosok bemutatása, pillanatokon belül kezdődik a döntő.

  • Fucsovics 2017. október 15-én lépett a 100. helyre és azóta folyamatosan javít. Jelenleg a 60. helyen áll, a legjobbja az 59. volt és már ezzel az eredménnyel is előrébb fog lépni. Új karriercsúcs lesz belőle, mert ha bukja is a döntőt az 50., helyen kezdi a jövő hetet. A győzelemért járó plusz száz pont viszont egészen a 45. helyig repítheti. Mivel megvédhető pontjai nem nagyon vannak tavalyról, még ennél is előrébb juthat.

     

  • ATP-tornán ez lesz az első egymás elleni meccsük, de korábban egyszer már játszottak egymás ellen. A 2015-ös US Open selejtezőjének második körében Gojowczyk magabiztosan, 6:2, 6:0-ra verte magyar ellenfelét.

  • A döntőben a világranglistán a 49. helyen álló, 28 éves Peter Gojowczyk lesz majd az ellenfele, aki karriercsúcsot döntve áll éppen a legjobb ötvenben, és az elődöntőben a sérüléssel bajlódó olasz Fabio Fognini ellen nyert. A müncheni fiatalember eddig karrierje során egyszer, 2017-ben Metzben nyert ATP-tornát.

    Az elődöntőben mutatott játéka alapján egyáltalán nem a verhetetlen ellenfelek közé tartozik. Nem véletlen nézte aggódó szemekkel a Fucsovics-Johnson meccs utolsó szettjét is. Az mindenesetre tiszteletet parancsoló, hogy a tornán a horvát Ivo Karlovic, a spanyol David Ferrer, valamint a két olasz, Andreas Seppi, Fognini legyőzésével jutott el a döntőbe.