Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teremtő isten, de cukik a Boston Dynamics ajtónyitogató robotkutyái <3 <3 <3

2018.02.13. 15:13

Már korábban is írtunk a Boston Dynamics kutyaszabású robotjáról, Spot Miniről, de most bemutatták a csápos robotkarral felszerelt változatot is, ami legalább olyan ügyesen nyitogatja az ajtókat, mint a Jurassic Park velociraptorai.

Big DogHandle és Atlas tervezői ismét bebizonyították, hogy ők a robotpiac királyai, még azután is, hogy a japán SoftBank megvette őket a Google-től. A Spot Mini felturbózott verziójának bemutatójában a robotok már a gesztusaikkal is két, rosszban sántikáló kutya benyomását keltik.

A rövid kedvcsináló nem tér ki a Spot Mini műszaki adataira. A korábbi bemutatókból tudjuk, hogy a Microsoft Kinect 3d kameráját idéző szenzora van; valószínűleg ezt használja a térbeli tájékozódásnál a távolságok felméréséhez. Ennek alapján feltételezhetjük, hogy autonóm robotokról lehet szó, de nehéz megmondani, hogy maguktól produkálják-e ezt a viselkedést, vagy távirányítóval vezérlik őket.

Kérdéses, hogy mennyire lehet piacképes egy intelligens robot, ami akár el is szökhet a gazdájától; ha megfelelő analógiákat keresnénk egy ilyen helyzetre, nagyjából a rabszolgatartás koráig kéne visszamennünk, amikor az intelligens szerszámokból még korbáccsal kellett kiverni a szökési hajlamot. Az sem példátlan, hogy egy robot megszökjön a gyártójától: utoljára a Promobot nevű orosz cégnél fordult elő ilyesmi. Igaz, ahogy a mostani esetben, akkor is felmerült, hogy sima reklámfogásról van szó. 

(TechCrunch)