Tech blog

Jönnek a drótnélküli izzók?

2007. június 8., 10:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Áramvezeték nélkül kap energiát a Massachusetts Institute of Technology kutatói által kifejlesztett 60 wattos izzó. A vezeték nélküli energiatovábbítás nem új ötlet, de széles körben nem elterjedt módszer, mivel nem túl hatékony, mivel a töltő eszköz minden irányban szétszórja az energiát. Tavaly ősszel azonban Marin Szoljacsics, az MIT fizikus professzora kitalálta hogyan lehet hatékonyabbá tenni az energiaátvitelt speciálisan beállított hullámokkal. Elsősorban azt kell elérni, hogy a töltő és a kütyü ugyanazon a frekvencián rezonáljon be. (Ugyanezt a fizikai jelenséget használta volna ki Tesla egy évszázaddal ezelőtt, amikor egy Long Islanden felállított toronyból akart energiát sugározni a lakásokba.)

Sajnos az MIT rendszerének a hatékonysága igen gyatra, csupán 40-45 százalékos, tehát a kibocsátott energia nagy része nem jut el az izzóba. Így az eszköz egy ideig biztosan nem kerül kereskedelmi forgalomba, hiszen most az összes elektronikai gyártó arra koncentrál, hogy még hatékonyabbak legyenek az eszközeik.

Apró laptop a VIA-tól

2007. június 8., 06:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ilyenkor jó laptopnak lenni. Elkészült az első négymagos gép, az Asus 36 ezer forintért akarja adni a megdöbbentően jól felszerelt konfigot, erre a VIA is betámad egy szimpatikus koncepcióval.

Azóta, hogy az Intel- és AMD-alapú rendszerek piacán radikálisan csökkent a részesedése a vállalatnak, a VIA főként azokra a területekre koncentrál, ahol saját processzorainak és platformjainak felhasználásával kisméretű, kis fogyasztású rendszereket tud eladni. Az utóbbi évben különös hangsúlyt kapott a könnyű, hordozható számítógépek, UMPC-k fejlesztése. A VIA nem csupán arra koncentrál, hogy megfelelő processzorral, alaplappal lássa el a gyártókat, hanem átfogó terveket készített annak érdekében, hogy széles körben használható (és eladható), ergonomikus készülékek kerülhessenek piacra.

A vállalat szerint a PDA-knál valamivel nagyobb, de sokkal okosabb és teljesítőképesebb, x86-os processzorokkal szerelt UMPC-k fényes karrier előtt állnak, azt azonban maga is elismeri, hogy ma főként két dolog hátráltatja ezen eszközök terjedését. Az egyik a funkcionalitásukhoz mérve nagyon magas áruk, a másik pedig rövid akkumulátoros üzemidejük, ami éppen fő feladatuk ellátását gátolja, hogy bárhol, bármikor használhatók legyenek.



A gyártó a VIA Technology Forum 2007 keretében mutatta be legújabb referenciatervét, amit NanoBook UMD (Ultra Mobile Device) névre kereszteltek. A notebookokhoz hasonló felépítésű gép méretét (230 x 171 x 29 mm, 850 gramm) tekintve valahol a szubnoteszek és az UMPC-k között helyezkedik el, 7 colos, 840x480 pixel felbontású kijelzője egyértelműen az utóbbi kategóriát idézi. A képen a megjelenítő mellett látható, kínai piacot idéző óra szerencsére nem fix alkatrész, erre a helyre USB csatolós VoIP vagy 3G/CDMA kommunikációs modul, GPS navigációs kiegészítő vagy épp tévétuner is helyezhető.

A belső felépítés nem okoz különösebb meglepetést, az energiatakarékos, 1,2 gigahertzes VIA C7-M ULV processzor mellett UniChrome Pro II grafikus motort magában foglaló VX700 csipszet és legfeljebb 1 gigabájt DDR2 memória dolgozik. Az adatok tárolása egy 30 vagy 60 gigabájt kapacitású merevlemezre hárul. Lesz benne négy az egyben kártyaolvasó, wifi, és bluetooth-vezérlő, valamint DVI monitorkimenet. A rendszer együttműködik a Windows XP és Vista operációs rendszerekkel, de a Linux-támogatáson is dolgoznak. Az akkus üzemidő terén előrelépésként könyvelhető el a 4–4,5 órás folyamatos használat lehetősége.

A First International Computerrel (FIC) közösen tervezett és kivitelezett NanoBook koncepcióra első vevőként a Packard Bell jelentkezett be, melynek EasyNote XS nevű modelljeként láthatjuk viszont a gépet. A rendszer a tervek szerint igen kedvező áron kerülhet piacra 2007 második felében. (via Prohardver)

Elfogadták az alacsony roamingtarifákat

2007. június 7., 21:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Európa Parlament által megszavazott roaming-rendelettervezetet az Európai Unió illetékes miniszterei csütörtökön megszavazták, így június 29-én hatályba léphet az új szabályozás: olcsó lesz a közösség tagállamaiból hazatelefonálni. A mostani döntés puszta formalitás volt, mint azt egy hónapja megírtuk, néhány szolgáltatót leszámítva mindenki biztosra vette, hogy a miniszterek elfogadják a parlament döntését. A rendelet értelmében az Európán belül kezdeményezett hívásokért a szolgáltató nem kérhet 140 forintnál többet, a fogadott beszélgetések percdíja meg 70 forint lesz. Magyarországon augusztus végétől léphet életbe az új tarifa.

Elkészült az első négymagos laptop

2007. június 7., 14:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az értelmetlen fejlesztések kategória legújabb győztese. Na jó, nem értelmetlen, mert egyrészt az egész világsajtó megírja most, hogy van egy Eurocom nevű gyártó, ráadásul tényleg akadnak olyanok, akiknek szükségük van az irgalmatlan teljesítményre, függetlenül attól, hogy az óriási fogyasztás miatt már nem is nevezhetik mobilnak a laptopjukat. A kanadai cég egy 2,4 gigahertzes Q6600-as, négymagos processzort pakolt a 17 colos gépbe, ami mellé a párhuzamos működésre is rábírható Geforce Go 8700-as került. A komoly felhasználók (és elsősorban ők tudnak profitálni a párhuzamos adatfeldolgozásból) Geforce Quadro FX3500-al is kérhetik a laptopot, de lesz benne hddvd-meghajtó is. A monstrum közel hatkilós lesz, és várhatóan többe kerül majd, mint a 3200 dolláros kétmagos verzió.


Filléres laptopot mutatott be az Asus

2007. június 7., 13:30 Módosítva: 2011.10.06 11:45
Az Asus vezetője mutatta be a társaság meglepően olcsó, 189 dolláros laptopját. A 900 grammos gép az angol PC Pro szerint 15 másodperc alatt tölti be az operációs rendszert, köszönhetően a memóriaalapú solid state drive-nak, a merevlemezt lecserélő meghajtónak.

De a legnagyobb meglepetést nem a gép fürgesége, hanem az ára jelenteti. A lap szerint a nézőközönség tapsviharban tört ki, amikor Jonney Shih közölte, hogy a gép 36 ezer forintnál is kevesebbe kerül majd. A vezető szerint ez a legolcsóbb és legkönnyebben használható személyi számítógép a piacon. A 22 centi széles, 16 centi mély és két centi vastag gépen Linux fut, de sok hely így sem marad a háttértárolón: mivel a 32 gigabájtos ssd többe kerül, mint az egész gép, az Asus csak egy 2 gigabájtos verziót épített be. Várhatóan lesz egy 16 gigabájtos verzióval szerelt modell is, ez azonban már 300 dollárba, nagyjából 60 ezer forintba fog kerülni,

Alapkiépítésben 512 megabájt memóriával érkezik a laptop, és várhatóan az Intel Pentium M-alapú Tolopai processzor kerül majd bele, aminek órajele 600 megahertz és 1,2 gigahertz között mozog. A szokásos kommunikációs csatornák mellett a wifinek is jutott hely, van benn hangszóró meg webkamera is, ami ennyiért tényleg durva. A 3ePC a világ minden pontján kapható lesz.

Csúcstechnikás szűrőközpont Pécsett

2007. június 7., 12:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Pénteken adják át a Térségi Szűrő és Diagnosztikai Központot Pécsett. A 2,2 milliárdos beruházással Közép-Európa legmodernebb diagnosztikai intézete jött létre. Európában itt telepítették az első teljes teszt szkenner készüléket, melynek segítségével az álló beteg teljes csontváz látható. Ez lehetővé teszi a diagnoszta számára a struktúra elemei egymáshoz viszonyított helyzetének az elemzését, ezáltal az ortopédusok holisztikus képet nyernek a vázrendszerről. Magyarországon csak a pécsi központban található dual source CT készülék, amellyel katéterezés nélkül lehetséges az érrendszer vizsgálata Teljes egészében magyar innováció a központ által működtetett szűrőkamion, amelyben digitális szűrőberendezésekkel végzik a vizsgálatokat a Pécstől távol eső kistelepüléseken.

Az Intelé a világ legjobb processzora

2007. június 7., 11:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Na, ilyen még nem volt: ki lett mondva, hogy az Intel gyártja a világ legjobb processzorát. Komoly megkötésekkel ugyan, de egy független vizsgálat szerint a Core 2 Duónál nincs feljebb, a kétmagos csip a processzortörténelem eszenciája, csimborasszója, a non plus utrája. Ha ezt két évvel ezelőtt mondja valaki, amikor még a Pentium 4-esekkel szenvedett a gyártó, remek humoristának tartották volna az illetőt.
Tovább

Csodálatos, zenélő mosógép kalandvágyó embereknek

2007. június 7., 10:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Zenélő mosógép szabadalmát védette le az Egyesült Államokban a dél-koreai LG, ami még az amerikai hivatalt is meghökkentette. "A beépített mp3 lejátszóval és hangszórókkal ellátott mosógép még csak ötlet, de ha igény lesz rá, rögtön lépni tudunk az amerikai piacon" - mondta a dél-koreai vállalat szóvivője. Amerikai részről felmerült, hogy a dél-koreai cég csupán azt akarta biztosítani a szabadalom levédésével, hogy más ne kezdhessen zenélő mosógép gyártásába az Egyesült Államokban, ám ilyen veszély nem volt, és nem is várható. "Akinek van egy csöpp esze, biztos nem vág bele ilyesmibe", kommentálta a szabadalmat egy műszaki hírekre szakosodott amerikai weboldal. (via MTI)

Fejlesztett a Youtube

2007. június 7., 10:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az a jó ezekben a webkettes cégekben, hogy mindenféle reklámhadjárat nélkül, fű alatt vezetik be a fejlesztéseiket. A júzer reggel felkel, böngészik, szörfölget, aztán meglepetten tapasztalja, hogy kedvenc ottlapján új funkciók jelentek meg. Most épp a Youtube innovált, a weboldalra beszúrt videókra menüpontokat, kapcsolódó anyagokat pakolt. A témával összefüggésben kirakott filmecskék apró ablakokban jelennek meg a videoablak alján, és ha végighúzzuk rajtuk az egeret, akkor azok a Mac OS X dockján szereplő ikonokhoz hasonlóan megnőnek, ami megkönnyíti a választást. Az ablak két oldalára nyilakat pakolt a Youtube, ezekkel tudunk az előző, vagy a következő kapcsolódó anyagra ugrani. Ha elhúzzuk a kurzort a Youtube ablaka felöl, eltűnnek a nyilak meg a kapcsolódó anyagok, és marad a webtiszta élvezet.



A fejlesztés állítólag még béta.

Késik az AMD Budapest

2007. június 7., 06:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Inquireren megjelent írásból kiderül, hogy az AMD Budapest kódnevű négymagos csipje a tervezettnél később kerül a boltokba. Az egyprocesszoros gépekhez készült Budapest késése a szuperszámítógépek építésére szakosodott Cray-nek különösen rossz hír, a társaság ugyanis sokat rendelt a csipből, de processzor nélkül, ugye, nem lehet gépet építeni.



A Barcelona kódnevű négymagos viszont időben megérkezik az AMD ígérete szerint. A többprocesszoros rendszerekbe szánt szervercsipre hárul a feladat, hogy visszaszerezze a gyártó dicsőségét, amit az új Intel Xeonok igencsak megtépáztak az utóbbi évben. A Barcelona és a Budapest az AMD szerint lényegesen fürgébb, mint a konkurens, ráadásul felépítésük alapján csak ezek nevezhetők valóban négymagosoknak, míg a Xeonok csak kétszer kétmagosak, ami nem ugyanaz.

Űrszonda-randevú a Vénusznál

2007. június 6., 15:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy amerikai és egy európai űrszonda találkozik nemsokára a Vénusz mellett. A NASA Messenger szondája a Merkúr felé tart, és a Vénusz gravitációs mezejét használja ki irányváltoztatásra és újabb lendület gyűjtésére a további úthoz. At Európai Űrkutatási Ügynökség, az ESA Venus Express nevű szondája már évek óta kering a Vénusz körül, és vizsgálja annak atmoszféráját.

A két szonda találkozása véletlen, a pályájuk megtervezésekor a két ügynökség nem egyeztetett egymással - de ha már így alakult, a Messenger és a Venus Express kihasználja a közelséget, egyeztetik mérési adataikat, és két-három napig együtt figyelik a Vénusz felhőzetét. A dupla megfigyelés fontos adatokat adhat a tudósoknak a bolygó felhőrétegeiről, ahol a kutatók baktérium-szintű élet nyomait sejtik.

Száz megabit mindenkinek Bólyban

2007. június 6., 15:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A 3600 lakosú kisváros alighanem Magyarország legirigyeltebb teleülése, már ami az internetelérést illeti; az Ericsson Magyarország ugyanis most adta át a városban száz megabites optikai hálózatát és TriplePlay (internet, ipalapú hang, és ip-alapú interaktív tévé ugyanazon a hálózaton) szolgáltatását.

Az előfizetőknél az optikai szál egy digitális előfizetői berendezésben végződik, ami akár egy helyi hálózat központi egysége is lehet. Az eszköz több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket) tud kiszolgálni, alkalmas multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére vagy videotelefonálásra, de lehetővé teszi a régebbi telefonok és faxok csatlakoztatását is. 

Napelemes Vatikán

2007. június 6., 13:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01

XVI. Benedek pápa aggódik a Föld egyre fogyatkozó erőforrásai és a környezetszennyezés miatt, ezért a Vatikán néhány épületét az esedékes felújítás során napelemekkel szerelik fel, hogy példát mutassanak a világnak. Az első napelemesített épület a VI. Pál pápáról elnevezett, 6300 férőhelyes előadóterem lesz, aminek az eddig betonnal borított tetejét fedik be napelemekkel. A munkálatok 2008-ban kezdődnek, és később további épületeket is átalakítani tervez a Szentszék.

A Szent Péter Bazilikához nem nyúlnak.

(MTI)

A japán robot szereti a sushit és fél az elnöktől

2007. június 6., 11:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Tokióban bemutatták a Kansei névre hallgató robotot, ami (aki?) mimikával rendelkezik, és 36 különféle arckifejezéssel reagál a hozzá beszélő emberre. A robot beszédfelismerő modulja egy félmillió szóból álló, állandóan frissülő adatbázisához küldi a felismert szavakat, ott pedig egy keresőrendszer asszociációk után kutat, és azok alapján állapítja meg, milyen arcot kellene produkálnia a szilikon arcmaszk alatti 19 mimikai izom segítségével.

Az első nyilvános bemutatón Kansei szélesen mosolygott a "sushi" szóra, megrémült a "bomba" szó hallattán, az "elnök" kifejezésre pedig undorral vegyes ijedt arcot vágott - mivel éppen a háború fogalma jutott róla eszébe...

A Google nyomában az Ask.com

2007. június 6., 10:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Megújult a főleg Amerikában népszerű (a Google, a Yahoo és az MSN után a piac negyedik legnagyobb szereplője, 5 százalék körüli részesedéssel) Ask.com kereső. Az Ask3D névre átkeresztelt szolgáltatás az új Google-höz hasonlóan egy találati listára gyűjti a weboldalakat, képeket, videókat, wiki- és blogbejegyzéseket, de azokat szépen átláthatóan három hasábba rendezi (bal oldalon a javasolt kapcsolódó keresések, középen a weboldal-találatok, a jobb szélen minden egyéb). Első pillantásra barátságosabbnak tűnik a Google-nél, egy próbát mindenképpen megér.

Nem nyílhat új internetcafé Kínában

2007. június 6., 10:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy friss kormányrendelet szerint nem nyílhat új internetcafé Kínában 2007-ben. A kínai kormány aggódiak amiatt hogy a fiatalság az interneten olyan tartalmakhoz jut hozzá, amelyekhez nem kellene (erőszakos játékok, pornó, szerencsejáték...), ezért júniustól nem engedélyezi új netkávézók indítását - az ország 137 milliós online közönségének többsége egyébként ilyen helyekről éri el az internetet. A tiltással párhuzamosan átfogó programot indítanak egy globális internet-cenzúrázó rendszer kifejlesztésére, ami blokkolná a veszélyesnek minősített oldalak elérését.

Ne húzz ujjat Jack Bauerrel!

2007. június 6., 10:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Akár három év börtönt is kaphat az a chicagoi férfi, akit most állítottak bíróság elé azzal a váddal, hogy ő szivárogtatta ki az internetre idén januárban a 24 című tévésorozat hatodik évadjának első részeit, egy héttel azelőtt, hogy adásba kerültek volna. Jorge Romerót három hónapos nyomozás után áprilisban fülelte le az FBI.

3D scanner legóból és fél liter tejből

2007. június 6., 10:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kezdjük a napot egy igazán bizarr házibarkács-hardverrel: egy Friedrich Kirschner nevű úriember háromdimenziós scannert eszkábált össze egy webkamerából, legó-építőkockákból, egy műanyag tálból és némi tejből.

Az elv egyszerű: a céltárgyat betesszük az edénybe, a webkamera készít róla egy képet. Három kanál tej, újabb kép - és ez folytatódik, míg a tej el nem fedi teljesen a tárgyat. Mivel a tej fehér, könnyű utólag szoftveresen eltüntetni a képekről, amelyek a tárgy egy-egy szeletének körvonalait fogják így mutatni, és amelyekből összeállítható a 3D-s modell. Íme a technológia működése a gyakorlatban:

 

Kibelezték a MacBook Prót

2007. június 6., 07:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Apple frissítette MacBook Pro-sorozatát kedden. A kaliforniai cég felsőkategóriás laptopja megkapta az Intel Santa Rosa platfromját, ami gyakorlatilag mindegyik alkatrésznek gyorsulást jelent. A rendszerbusz órajele 667 megahertzről 800 megahertzre nőtt, így fürgébb lett az adatforgalom. Ezzel összefüggésben nőtt a processzorok frekvenciája is, a 2,16-os és a 2,33-as Core 2 Duo helyett mostantól a 2,2 gigahertzes és a 2,4 gigahertzes modellek között válogathatnak a vásárlók. Nőtt a beépíthető memória mérete is, akinek az kell, 4 gigabájtot is beletömködhet a vékonyka gépbe.



A 15 colos laptop kijelzője LED-háttérvilágítást kapott, ami jótékony hatással van a fogyasztásra: a cég szerint az új MacBook Pro akkumulátora akár egy órával hosszabban tart ki (ha ez a gyakorlatban 15-20 percet jelent, már örülhetünk). A 17 colos verzió megvilágítása nem változott, viszont opcióként 1900x1200-as felbontás is választható az alapesetben 1680x1050-es kijelzőhöz. Fejlődött a grafikus mag is: az Ati Radeon X1600-at az Nvidia Geforce 8600-as váltotta, ami jóval gyorsabb elődjénél, ráadásul DirectX 10-kompatibilis, ami azoknak lehet fontos, akik Windowst is futtatnak majd a gépükön, Mac OS X alatt a dolognak nincs jelentősége. A hivatalos közlemény szerint az új laptop 53-57 százalékkal gyorsabb Quake 4 vagy Doom 3 futtatása közben, mint az előző sorozat. Azok a kevesek, akik nem fps-ek futtatására használják az Apple gépeit, ennél szerényebb különbségre számíthatnak.

Hány magyarnak van szélesávú net az otthonában önön kívül?

2007. június 5., 18:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Idén áprilisban a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentésében szereplő szolgáltatók szélessávú internet-hozzáféréseinek száma meghaladta az 1 milliót, így a teljes magyarországi szélessávú előfizetői szám pedig az 1,1 milliót.

A hagyományos telefonvonalon szélessávú internetszolgáltatásra, azaz xDSL-re előfizetők száma áprilisban a márciusihoz képest 1,52 százalékkal 669 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 2,56 százalékkal közel 337 ezerre nőtt.

A négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, így - a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva - a teljes magyarországi szélessávú előfizetői tábor meghaladja az 1,1 milliót.

Áprilisban folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése. A vonalak száma közel 4 ezerrel 3,327 millióra csökkent.

Homoszexuálissá változtatta volna az ellenséget egy amerikai kísérleti bomba

2007. június 5., 17:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Jó tíz évvel ezelőtt az amerikai légierő több olyan fegyvert is szeretett volna kifejlesztetni, melyek ugyan nem okoznak halálos pusztítást, de teljes mértékben alkalmasak az ellenség megbénítására.

A CommonDreams meg nem erősített híresztelése szerint az amerikai légierő egyik ohiói bázisának laboratóriuma kért a Pentagontól pénzt a fura fegyverek kifejlesztésére.

Az egyik ötlet az úgynevezett "szerelembomba", mely afrodiziákos vegyszerekkel "homoszexuális viselkedésre" ösztönözte volna az ellenséges katonákat. Nyilván ez lett volna az Enola Gay humánusabb verziója.

Az alig hihető tudósítás szerint olyan bombát is szívesen birtokolt volna az USA hadserege, mely az ellenség környezetében élő rovarokat és rágcsálókat dühítette volna föl.

A harmadik horrorfilmbe illő ötlet pedig állítólag egy olyan vegyi anyag lett volna, mely az ellenséges katonáknál erős és kibírhatatlan szájszagot okoz.

Innen már valószínűleg csak egy lépés a halálos vicc kifejlesztése:

Jobb kézfejet ültettek bal karba

2007. június 5., 16:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy spanyol kórházban sikerrel végezték el azt a műtétet, melynek során a páciens jobb kézfejét ütették a bal karjába. A műtét során a kézfejen csak a hüvelykujjat kellett áthelyezni a túloldalra, hogy a beteg használni is tudja új baljobb kezét.

Az AFP hírügynökség a spanyol orvost is idézi, aki szerint a beteg jól van, boldog, és máris tudja mozgatni új hibrid végtagját. A műtét elsősorban azért fontos lépés, mert rendszerint a saját testrész beépítése sikeresebb, mintha donorok testrészeit ültetik be a páciens testébe. Kéztranszplantációkat 1998 óta végeznek sikerrel.

Telefonáljon a karórájával a víz alatt

2007. június 5., 16:36 Módosítva: 2014.02.12 09:45
Egy ausztrál SMS Technology fejlesztése mindössze 60 grammos, és leginkább egy karórára hasonlít, mégis, elsősorban telefonálásra alkalmas. A Daily Telegraph szerint a karóramobil egyben vízálló is, ami lehetőséget ad a kalandos kedvű geekeknek arra, hogy teszteljék a víz alatti telefonálást. Sőt, a 128 megás belső memóriára akár mp3-akat is felmásolhatunk, úgyhogy a karórába beszélés mellett akár karórába is hallgathatunk.

Kísérlet 12 emberrel: a mozgástól elmegy az étvágyunk

2007. június 5., 16:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A magyar távirati iroda újabb hírt vett át a Wissenschaft német tudományos portáltól. A meghökkentő tudományos megállapítás szerint
a mozgás, - közvetlenül étkezés után -, sokat segít a fogyásban.
A sporttevékenység ugyanis rövid időre növeli a szervezet azon hormonjainak szintjét, amelyek az étvágy csökkentéséért felelnek - állítják brit kutatók. A Journal of Endocrinology című szaklapban közölt tanulmány arról szól, hogy 12 (!) személyen végeztek el egy vizsgálatot. A kísérletben résztvevők valamennyien egyforma reggelit kaptak, majd megfelezték a csoportot, hat személy sportgyakorlatokat végzett, míg hatan ülve maradtak és olvasgattak.

Egy óra múlva valamennyien annyit ehettek, amennyit csak akartak. A kutatók azoknál a személyeknél, akik különböző gyakorlatokat végeztek, jelentős hormonszint növekedést mértek abból a hormonból, amely jelzi az agynak, hogy a gyomor megtelt. Ezzel egybeesik a kísérleti alanyok nyilatkozata, miszerint ebben az időszakban az éhségérzetük csökkent.

A kísérlet résztvevői a következő étkezésnél mégis többet ettek azoknál, akik nem sportoltak, mivel azonban energiafelhasználásuk két és félszer nagyobb volt a kontrollcsoporténál, ők mégis veszítettek súlyukból. A tudósok ezzel az eredménnyel ellentmondanak annak a félelemnek, amely szerint a sport kedvező hatását semmissé teszi az, hogy utána többet esznek a sportolók, zárja Wissenschaft-szemléjét az MTI.

A nap bosszankodnivalója: a düh segíti a racionális gondolkodást, grrr

2007. június 5., 16:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A harag nem mindig rossz tanácsadó, a düh segítheti a racionális gondolkodást és döntéseket, - állítják amerikai pszichológusok. A Wissenschaft német tudományos portál idézi a Personality and Social Psychology című szaklapot, amely szerint a megállapítás akkor érvényes, ha a düh nem válik mindent elsöprő érzelmi kitöréssé.

A kutatók több száz diákkal folytattak kísérletet, akik oktatási intézményük miatt váltak dühössé, és azt vizsgálták, hogy vajon a racionális érvelés hat-e rájuk. A kutatók szerint a düh inkább növelte az úgynevezett analitikus döntési kompetenciát a diákoknál.

Az egyik tesztfeladat során két szöveget kaptak arról, hogyan bánnak a diákok a pénzzel. Az egyik szöveg közhelyekből építkezett és felületes volt, míg a másik szigorú logika szerint érvelt. A feldühített diákok jobban értékelték a logikus érvelést, mint azok, akikbe nem "oltották be" a haragot.

További tesztek is azt mutatták, hogy a harag akkor vezet hibás döntésekhez, a kockázat rossz felméréséhez, illetve agresszióhoz, ha érzelmileg túltöltött, és ennek következményeként egyfajta rövidzárlat áll be az illető személynél. Ha viszont a feldühödöttek kordában tartják érzelmeiket, jobb döntéseket képesek hozni.
forrás: mti

A nap tanácsa: tessék folyamatosan haragban lenni a világgal, de csak mértékkel, és akkor jobban megy a matek. Más kérdés persze, hogy mi lesz emberi kapcsolatainkkal.

A britek a legaktívabbak, mégis a németek vannak legtöbben, ám a hollandok a legaddiktívabbak, mi az?

2007. június 5., 16:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Internethasználat Európában.

Naponta 122 millió ember internetezik Európában, az átlagos európai felhasználó pedig havonta 16-17 napon összesen 24 órát tölt az interneten és 2662 weboldalt keres fel a comScore elnevezésű amerikai piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint.

A comScore 16 nyugat-európai állam és Oroszország 15 éven felüli lakosságának internethasználati szokásait vizsgálta. A világháló használata a felmérés alapján Hollandiában a legelterjedtebb, ahol 83 százalék internetezik rendszeresen. Kiemelkedően magas, 70 százalék körüli a penetráció a skandináv országokban is. Németországban találták a legtöbb felhasználót, 32,6 milliót. Ez 46 százalékos internetpenetrációs arányt jelent, a 40 százalékos európai átlag alatti értéket pedig csak Spanyolországban (39), Olaszországban (36) és Oroszországban (11 százalék) mértek.

Nagy-Britanniában a legaktívabb a netpolgár közösség: egy átlagos napon 21,7 millióan interneteznek a szigetországban - ez a legmagasabb arány a vizsgált országok között. Ezenkívül a brit felhasználók csatlakoznak a világhálóra a legtöbbször - jellemzően havonta 21 napon - és ugyancsak ők az elsők a virtuális térben eltöltött idő szerint, ami 34,4 órára rúg havonta.

Átlagosan havonta 16,5 napon interneteznek az európai felhasználók. A legkevesebbszer az oroszok, akik jellemzően csak 11 napon, de jóval az átlag alatt van még Ausztria 12 nappal és Olaszország is havi 12,9 nappal.

A 16 országból 13-ban ugyanazok az oldalak állnak a webhely-népszerűségi lista elején: a Google a legkedveltebb, a második a Microsoft honlapja, harmadik a Yahoo. A leginkább kíváncsiak a svéd felhasználók, akik havonta átlagosan 4019 különböző weboldalon böngésznek, és így minden egyes hónapban 51 százalékkal több helyen járnak, mint az átlag európai internetező a maga 2662 oldalával.

forrás: mti

Bottal üti az elefánt késő gondozóját

2007. június 5., 11:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Folytatjuk állatos híreinket, az MTI jóvoltából. Bottal veri egy elefánt a gondozóját, ha késik az étkezés Pakisztán egy állatkertjében. A bot ráadásul a gondozójé, ám az elefánt elgragadja orrmányával, és lendületeseket suhint a férfira - adta hírül a Daily Times című pakisztáni lap helyt adva egyúttal a lahorei állatkert kérésének, miszerint szükségük lenne adományokra Suzi, az elefánt etetéséhez. A távirati iroda megjegyzi, hogy a hír forrása nem tér ki arra a minden szempotból fontos részletre, hogy az elefánt vajon nevelő szándékkal alkalmazza-e a makarenkói pedagógia alaptételét.

Mobiltelefonnal csalják tőrbe a leopárdokat - a kecskék örülnek

2007. június 5., 11:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01
India az IT-robbanás egyik központja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a magyar távirati iroda egyik mai szösszenete, mely arról szól, hogy kihangosított mobiltelefonnal csalják tőrbe a falvakban portyázó leopárdokat az indiaiak.

Az új módszert az észak-indiai Gujarat állam vadőrei dolgozták ki a félreeső falvakba egyre gyakrabban merészkedő nagymacskák ellen, azok messzire költöztetésére. Sokáig az volt a szokás, hogy élő csalit - pl. kecskét - kötöttek fákhoz, majd körbeásták és az árkot befedték. Úgyhogy az új mobilos megoldásnak - az emberek mellett - az indiai kecskék örülnek a legjobban.

A leopárdok nem annyira: öt példányt már sikerült elfogni mobillal, "és mindegyiket sértetlenül visszaengedték a vadonba - persze jóval messzebb" - adja a hepiendet a hírhez a távirati iroda. Arról nem tudni, hogy az éhes leopárdok aztán merre garázdálkodtak tovább a vadonban.

Állt a T-Online levelezése

2007. június 5., 10:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Információink szerint Magyarország legnagyobb internetszolgáltatójánál nem működnek az emailszerverek. Egy olvasónk azt állítja, hogy a szerverek legalább 24 órája nem működnek, igaz ezt az információt saját T-Online-os emailcíméről juttatta el hozzánk. Annyi biztos, hogy az 1234-es telefonszámon elérhető ügyfélszolgálat reggel automatikusan azt közölte, hogy az email szerverek nem működnek, és a szakértők dolgoznak a helyreállításukon.

Megkeresük a T-Online sajtófelelősét, de egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikorra áll helyre a levelezés.

Friss információ: Kiderült, hogy a T-Online ügyfélszolgálati rendszerében véletlenül bennmaradt egy korábbi hibával kapcsolatos figyelmeztetés, olvasónk pedig valószínűleg kifogott egy "mikroméretű hibát", és ezért nem tudta elérni a levelezését. Talán sikerült elérnünk a hírrel, hogy a T-Online jobban figyeljen az ügyfélszolgálat automata közleményeire.

Sms-lottó: de vajon milyen számokat ikszeltem?

2007. június 4., 21:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Moon kolléga kipróbálta az sms-lottózást, élményei alant:

Sétáltam ma a városban, és egy szembejövő citylight poszter arra ösztökélt, lottózzak sms-ben. Be is pötyögtem kedvenc számaimat a telefonba, majd megnyomtam a Send gombot. Egy perc múltán megérkezett a válasz, melyben a Szerencsejáték Zrt. arra figyelmeztetett, a szerencsejáték függőséget okoz, és csak 18 éven felettiek játszhatnak. "Ez minden?" - gondoltam, és kicsit furcsállottam, hogy nem kapok visszaigazolást a fogadásról. Vártam kicsit, aztán zsebre vágtam a telefonomat, és bementem a sarki boltba. Mire öt perccel később kijöttem (tej, kenyér, sajt, kefír, müzliszelet, Blikk, Népszabi), három sms is várt a telefonomon.

Az első visszaigazolást kért a fogadásról: "Rendben vannak az adatok? Ha igen, küldjön válasz sms-t. Tétel: ötöslottó, ár: 175 forint, info: fogadás SzZrt." Tök jó, végülis minden benne van, csak az nem, hogy milyen számokat ikszeltem.

Tovább