Tech blog

Génterápiával az impotencia ellen

2007. június 4., 15:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Amerikai kutatók új módszert dolgoztak ki a merevedési zavarok kezelésére. A génterápia első - állatokon és embereken elvégzett - tesztjei bíztatóak. Bővebben itt.

A Google megveszi a Panoramiót

2007. június 4., 15:07 Módosítva: 2016.10.13 09:17

A hihetetlen étvágyú Google következő fogása a Panoramio nevű spanyol fényképmegosztó oldal. A cég már kb. év eleje óta együttműködik a Panoramióval, a felhasználók e szolgáltatással linkelhetik fotóikat a Google Earth térképeihez. A kontribúciót felvásárlás követi, a bizniszt John Hanke, a Google Earth vezetője jelentette be a hivatalos Google-blogban. Mivel nem biztos, hogy a Panoramio mind a 300 ezer júzere (ez kb. egymillió fotót jelent) örül ennek, egy türelmi időszakban mindenki letörölheti az accountját és az esetlegesen publikált személyes információit a fényképmegosztó oldalról. A felvásárlás részletei (pl. a vételár) még nem publikusak.

Nyerészkednének a dínóleleteken a hobbirégészek

2007. június 4., 14:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Amatőr régészek jelentős őskori leletekre bukkantak az USA Montana államában – írja a Die Zeit hamburgi hetilap internetes változata. A 75 millió évesre becsült csontvázak egy ragadozótól és egy növényevőtől származnak. A ragadozó farka a másik őshüllő hátsó lábára van tekeredve, ezért a kutatók úgy vélik, valószínűleg halálos harcot folytatott a két állat. Robert Bakker, a világhírű dinoszauruszvadász is megtekintette a leletet, és úgy vélekedett, hogy a csontvázak igen sok pénzt érnek.

A szerencsés amatőrök el is adnák a csontvázakat, és ez nem tetszik a profi paleontológusoknak. Catherine Bagdley, az őskorral foglalkozó egyik társaság elnöke szerint a tudományág azon alapszik, hogy a kutatók egy fosszíliát bármikor tanulmányozhatnak. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a csontok nyilvános intézményekbe kerülnek, nem pedig magángyűjteménybe.

Korábban volt már példa arra, hogy egy komoly leletet elkótyavetyéltek néhány millió dollárért. Az egyik legismertebb eset egy Tyrannosaurus Rex csontvázáé, amelyet 1997-ben 8 millió dollárért vásárolt meg a McDonald's és a Disney. Szakértők attól tartanak, hogy a montanai dinoszauruszok is hasonló sorsra jutnak.

[via MTI]

Június végétől kapható az iPhone

2007. június 4., 14:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Megjelentek az első reklámfilmek az Apple első mobiltelefonról, és a vállalat szóvivője elismerte, hogy az iPhone június 29-én megjelenik a boltok polcain. Bővebben a készülékről ebben a cikkben.

Olcsóbb lesz a bluray-olvasó

2007. június 4., 14:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Tovább csökken a Sony bluray-olvasóinak ára, a kezdeti ezer dollár helyett már csak ötszáz dollárt kélnek az alapmodellért. A hd-dvd még mindig olcsóbb, a PlayStation 3 meg továbbra is jobban megéri. Részletek itt.

Csodarobotot tesztel a NASA

2007. június 4., 14:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mélytengeri robotot próbált ki az Amerikai űrhivatal, és a teszt bravúrosan sikerült – írja a Die Welt című német napilap online kiadása. A mélyvízi termál felderítő (angol rövidítése: DEPTHX) 335 méter mélyre merült a Mexikóban lévő Zacaton-hasadékban. A robotot a tervek szerint a Jupiter holdján, az Európán vetik be, ugyanis ott a csillagászok szerint létezik egy óceán. Ezt megelőzően azonban a szerkezetnek még sarkvidéki feltételek között is bizonyítania kell.

A másfél tonnás szerkezet képes önállóan döntéseket hozni, így például határoz arról, hogy milyen anyagmintákat gyűjtsön be, hol ússzon és hogyan térjen haza. A NASA információi szerint a robotot több mint 100 szenzorral és 36 számítógéppel szerelték fel. Akkumulátorai révén emberi segítség nélkül nyolc órán keresztül képes működni. A mostani kísérlet során a DEPTHX olyan mélyre merült a Zacaton-hasadékba, ahová búvárnak még nem sikerült eljutnia. A következő erőpróba jövőre lesz, a robotnak az antarktiszi Lake Bonney-ba kell merülnie, mert ott a feltételek valószínűleg nagyon hasonlóak a Jupiter holdján lévő körülményekhez.

[via MTI]

A zeneletöltés veszélyesebb mint a pornóoldalak

2007. június 4., 11:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Havonta 276 milliószor vezeti veszélyes oldalra az öt legnagyobb keresőmotor az internetezőket. A legkönnyebben úgy kaphatunk vírust, ha fájlcserélő szolgáltatások iránt érdeklődünk, de vigyáznunk kell a szponzorált linkekkel is. Részletek itt.

Acélnál is erősebb golyóálló anyagot fejlesztettek

2007. június 4., 10:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Korábban is ismert volt, hogy a műanyagszatyrok anyaga, a polietilén sűrű, nagy molekulatömegű rostok formájában képes megállítani egy kilőtt puskagolyót, de eddig senkinek nem sikerült vékony és erős golyóálló mellényt készítenie belőle. A New Scientist cikke szerint most megtörtént az áttörés: a hollandiai Heerlenben működő DSM polimergyártó már forgalmazza a Dyneema SB61 fantázianevű anyagot, ami 15-ször erősebb az acélnál és 40 százalékkal erősebb a golyóálló mellények leggyakoribb anyagánál, a kevlárnál.

A Dyneema SB61-ből a tervek szerint egy Los Angeles-i vállalat gyárt majd fél centi vastag, könnyen elrejthető mellényeket az amerikai rendőröknek. A piaci rés adott, mivel Amerikában éppen egy évvel ezelőtt tiltották be a Zylon nevű polimerből készült vékony golyóálló mellényeket. Ezeknek ugyanis volt egy komoly konstrukciós hibája: ha az anyag vízzel érintkezett, a golyókat jelentős horpadások árán tudta csak megállítani, így több rendőr komolyan megsérült Zylon mellényben. Ráadásul a horpadások okozta sérülések nagyon hasonlítottak a golyóütötte sebekre, emiatt az orvosok többször is felesleges sebészi beavatkozásokat rendeltek el.

Magyarországon is tombol a konzolháború

2007. június 4., 09:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Hivatalos adatok ugyan nincsenek, de nagyon úgy tűnik, hogy Magyarországra is jellemzők a világszerte megfigyelhető trendek: a Nintendo Wii váratlan siker, az Xbox 360 egy éves előnyével még mindig magabiztosan vezet, a Sony PlayStation 3 viszont gyengébben fogy, mint konkurensei. Részletek egy kattintásnyira.

Az univerzum legizgalmasabb bolygói

2007. június 4., 09:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A csillagászat egyik legfiatalabb altudománya az exobolygó-kutatás. Naprendszerünkön kívüli bolygókat nem egyszerű felfedezni (eddig csak pár százat találtak a kutatók), viszont szinte mindegyik újabb megmagyarázhatatlan rejtélyekkel szolgál a tudománynak. Az Index top10-es listája az univerzum legérdekesebb bolygóiról itt.

Drágák a régi Nintendo-játékok

2007. június 3., 08:39 Módosítva: 2012.07.31 15:52

A Nintendo pénteken bejelentette, hogy már a századik játék – a Zelda II: The Adventure of Link – került fel a Wii virtuális konzoljára (VC). A szolgáltatás lényege, hogy a játékos régi Nintendo konzolokra készült sikerjátékokat tölthet le a Wii-re. A japán cégnek bejött a retroőrületre építő üzletpolitika: a szolgáltatás eddig kb. 4,7 millió letöltésnél tart. A toplistában nincsenek nagy meglepetések: az 5 legnépszerűbb játék között 4 Mario- és 1 Zelda-programot találunk. (A képen az első helyezett, az 1985-ös Super Mario Bros látható, a VC-re megjelent játékok teljes listája itt található.)

Ugyanakkor egyre többen berzenkednek a VC kínálata miatt: a 100 játék nagy része töltelék, olyan nagy nevek hiányoznak, mint a Metroid- vagy a Final Fantasy-sorozat. Ez utóbbi nem is várható, mivel a széria darabjait a Nintendo kézikonzoljára, a DS-re hozzák ki szép sorban – nyilván azért, mert így jóval több pénzt kérhetnek érte. Sok kritika érte a letölthető játékok árát is. A szoftverkövületek 500-1000 Wii pontba kerülnek, a pontok árfolyama pedig országonként változó. Japánban 100 Wii pont 100 jenbe kerül, az Egyesült Államokban 1 dollárba, az EU-ban pedig 1 euróba. Egy euró kb. 160 jennek felel meg, tehát az európai játékosok több mint másfélszer annyit fizetnek ugyanazért a programért, mint a japánok. A kínálatban szereplő játékok kb. fele 800 vagy 1000 pontba (kb. 2000, illetve 2500 forint) kerül.

Egymilliárd kattintással Magyarország az élen

2007. június 2., 09:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Sokan gondolták úgy, hogy a nagy klikkelős játék harmadik fordulója minden lelkesedést kivett a japán és a magyar csapatokból, hogy a versenyzők olyan erővel vetették magukat a harcokba, hogy nem marad motivációjuk a következő menetre. Ehhez képest a negyedik fordulóban olyan kattintásáradat zúdult a clickclickclick.com szervereire, hogy fejlesztés nélkül valószínűleg pillanatok alatt összeomlottak volna.

Az előző, minden korábbinál több harcost megmozgató forduló egy hétig tartott, ezalatt 502 milliószor nyomták meg az egér gombját a japánok, és 500,8 milliószor a magyarok. Úgy tűnt, ez felülmúlhatatlan eredmény, a negyedik fordulóban azonban 30 óra alatt elértük a korábban megdönthetetlennek hitt rekordot, szombat reggel negyed 10 körül, alig két nappal a start után viszont a játék történetében először bevittük az egymilliárdodik kattintást.  A játék olyan népszerű, hogy időnként a kattintgatós oldal, de még a magyar főhadiszállás is lehal.

Jelenleg vezetünk 130 millió klikkel, ami óriási eredménynek számít, de a harmadik forduló hajrájából kiindulva nincs olyan különbség, amit az ellenfél ne tudna pillanatok alatt felőrölni. Most is épp ez történik, a japánok szokásukhoz hűen tízmilliókat faragnak le hátrányukból óránként. Csak június hatodikán, a záráskor mondhatjuk ki, hogy győztünk. Ha egyáltalán.

Webkettes fülbe HTML-fülbevalót!

2007. június 1., 15:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Bár maga a HTML bántóan webegyes képződmény, ennél a remek ékszernél szebbet el sem tudnánk képzelni egy igazi geek hölgy fülében.

A cucc egyébként ezüstből van és megrendelhető itt, az ára húsz dollár plusz postaköltség. Nagyon nem kell sietni, egyrész éppen nincs raktáron, másrészt Magyarországra pont nem szállítanak.

Az Apple a százmilliárdosok klubjában

2007. június 1., 15:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ahogy közeledik az iPhone megjelenése, úgy srófolja fel a várakozás az Apple részvényárfolyamát. A cég, története során először átlépte a százmilliárd dolláros álomhatárt: ennyi a cég piaci kapitalizációja, vagyis az részvényeinek összértéke. A Yahoo Finance adatai szerint ma 51 vállalat tartozik ebbe az elitklubba. Az Apple ma a Microsoft egyharmadát éri, de a listában előtte áll még többek között az IBM (158 milliárd), a Google (155 milliárd), az Intel (128 milliárd), és a HP (122 milliárd).

Mégsincs meg az egymillió Zune

2007. június 1., 14:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Három napja a fél világ (mi is) átvette a San Francisco Chronicle interjújából Robbie Bach, Microsoft-törzsfőnök félmondatát, miszerint a cég iPod-gyilkosnak kikiáltott mp3-lejátszója elérte az egymillió eladott példányt. Aztán most elérhetővé vált az interjú teljes szövege podcast formájában, és kiderült, hogy nem eszik annyira forrón a kását. A mondat, aminek csak a vége jelent meg nyomtatásban, valójában valahogy így hangzott:

"...és június 30-án, amikor végetér az aktuális pénzügyi negyedévünk, elmondhatjuk majd, hogy túl vagyunk az egymillió eladott Zune-on..."

Tehát a hír igaz, csak nem Moszkvában hanem Leningrádban, nem Ladákat hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak hanem fosztogatnak.

Személyes adatok az iTunes-zenékben

2007. június 1., 14:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Alig indította be az Apple online zeneáruháza a másolásvédelem nélküli zenék árusítását, máris kitört az első botrány a DRM-mentes zenékkel kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy az iTunes rendszere a vásárló azonosítására alkalmas adatokat (név, emailcím) kódol bele a letöltött mp3-ba, így könnyen lenyomozható, ha a felhasználó azt például egy fájlcserélő hálózatban "bedobja a közösbe". Más kérdés hogy mennyire sérti a felhasználó jogait, ha a tudta nélkül belebélyegzik a nevét a megvásárolt fájlba, illetve mi is a célja ezzel az egésszel az Apple-nek. A cég egyelőre nem komkmentálta a hírt.

Jön az új Need for Speed

2007. június 1., 13:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Electronic Arts bejelentette a döbbenetesen sikeres autóverseny-játék idei epizódját. A 2007-es verzió alcíme ProStreet, és ennek megfelelően az illegális utcai versenyek világába visz el, tuningolhatunk majd könyékig a motorban turkálva két verseny között. Az idei nagy újítás a kocsik élethű törése - ez videojátékban azért nem megszokott, mert az autógyárak nem szeretik odaadni a járgányaik licencét olyan játékokba, ahol azok ripityára törnek (ez állítólag káros az adott márka hírnevére). A játék mindenesetre valahogy így fog kinézni, ha megjelenik idén késő ősszel, a látező összes konzolra és pc-re:

Európa legnagyobb napelemes tetője

2007. június 1., 13:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Több mint 21 ezer négyzetméteres lesz az a 16 ezer napelemből álló óriás napelem-rendszer, amivel egy most épülő madridi épületkomplexum, a Telefonica Business Park Complex tetejét fogják beborítani. A rendszer éves szinten 3,6 gigawattóra energiát fog termelni, amit az épület világításában, és légkondicionálásában hasznosítanak. A napelem-hálózat kiépítése 21,8 millió euróba kerül.

 

Hibridmozdony debütált

2007. június 1., 11:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A világ első hibrid meghajtású mozdonyát május 24-én mutatták be Los Angelesben. A tehermozdony képes beépített akkumulátorai segítségével a hőenergiát újrahasznosítani. A 4400 lóerős szerkezetben elektromos meghajtás és dízelmotor is található. A GE Evolution® Hybrid mozdony prototípusában olyan akkumulátorok kaptak helyet, melyek összegyűjtik és tárolják a dinamikus fékezés során felszabaduló energiát. Az akkumulátorokban tárolt energia a jelenleg használatban lévő tehermozdonyokhoz viszonyítva tíz százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a szennyezőanyag-kibocsátást.



„A mozdony kevesebb szennyezőanyagot bocsát ki, ugyanakkor gazdaságosabbá teszi a szállítást azáltal, hogy összegyűjti a vonat fékezése közben felszabaduló energiát” – fejtette ki Steve Gray, a GE Transportation üzletágának fejlesztési vezetője. „Miközben előkészítjük az Evolution® Hybrid mozdonyt a sorozatgyártásra, mérnökeink élő laboratóriumként használják majd a mozdonyt. Ügyfeleinkkel együttműködve tesztelik, tanulmányozzák és finomítják hibrid meghajtású mozdony technológiánkat.”

Egy 207 tonnás mozdony fékezése során annyi energia szabadul fel, amennyi felér 160 háztartás egy éves energia fogyasztásával.

Energiatakarékos processzor az AMD-től

2007. június 1., 10:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az AMD két új típussal gyarapította beágyazott rendszerekbe szánt, kis fogyasztású processzorainak kínálatát. Az 500 megahertzig skálázódó Geode LX800@0.9W nemcsak a nevében is jelzett kis fogyasztással tűnik ki, de –40-től +80 Celsius fokig terjedő hőtűrése is ritkaság. Ezek az értékek mostoha körülmények közötti, például ipari, telekommunikációs eszközökben, autókban történő felhasználásra is alkalmassá teszik a processzort. A csip 128 kilobájt első- és másodszintű gyorsítótárat kapott, 64 bites DDR400 memóriainterfésszel van benne, és sikerült belezsúfolni egy egyszerű videovezérlőt is.
Tovább

Egy rakás embert kirúg a Dell

2007. június 1., 10:22 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Legalább nyolcezer munkahely esik áldozatául a Dellnél a régi-új vezérigazgató, Michael Dell kezdeményezte átalakításnak, írta meg az IT.news. Az irányítást az év elején ismét magához ragadó névadó-cégalapító reformjainak célja, hogy a vállalat kilábaljon az elmúlt évben beköszöntött válságból. Dell szerint a komoly leépítés ugyan nehéz lépés, de elengedhetetlen a cél eléréséhez. A vállalat jelenlegi 81 ezres dolgozói állományának tíz százaléka kerül most lapátra.
Tovább

Másolásvédelem nélküli zene az iTuneson

2007. június 1., 10:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Apple megkezdte a másolásvédelem nélküli zenék árusítását iTunes zeneboltjában. Mivel csupán az EMI-jal sikerült megállapodni a DRM-mentes dalok terjesztéséről, egyelőre csak egy kiadó előadóitól vásárolhatunk dalokat az online áruház iTunes Plus névre keresztelt részlegéből. Vásárolhatnánk, de Magyarországon hivatalosan továbbra is elérhetetlen az iTunes, szóval nem sok vizet zavar az új szolgáltatás megjelenése.

 
Tovább

Embert ölt a robot

2007. június 1., 07:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Lehet röhögni a SkyNeten, vakon bízni a három törvényben, meg abban, hogy a hűtőm sem esett még nekem, akkor miért pont egy robot tenné, de tessék, itt van az eredménye annak, ha intelligenciával ruházunk fel egy rakás áramkört meg vezetéket: teremtőjére, emberre támadt a fűnyíró, sőt, meg is ölte. A csütörtök délutáni tragédia leírása rövid: a robot felborult egy emelkedőn, és ráesett a dolgát végző 45 éves dán közmunkásra. Persze lehet szerencsétlen véletlenről beszélni, ami csak azt bizonyítja, hogy a fűnyíró elég intelligens volt ahhoz, hogy gyanú nélkül öljön. A videóból kiderül, hogy a Dvorak Spider felmászik a falon, megküzd minden akadállyal, valószerűtlen, hogy pont egy dombocska fogna ki rajta. Aztán senki se lepődjön meg, ha álmában megfojtja a házimozi erősítője egy jack-jack kábellel.

Valamivel használhatóbb lesz az Apple TV

2007. május 31., 14:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Pár hete teszteltük az Apple set-top boxát, és elég vegyes véleménnyel voltunk róla. Az megbocsáthatatlan, hogy hagyományos tévékkel nem lehet összekötni, de ennél bosszantóbb, hogy számos szolgáltatás szoftveresen tiltottak vagy korlátoztak le. Ha csak a kimeneti csatornák szűkössége jelentené a problémát, akkor plazmatévéseknek, meg lcd-seknek akár ötpontos készülék is lehetne, de volt még egy rakás baj.



Steve Jobs szerdai bejelentése javít valamelyest az összképen. Kiderült, hogy a készüléken nyártól megjelenik egy új menüpont, amin keresztül elérhetővé válik a Youtube. A szoftverfrissítés júniusban érkezik, és azokat is érinti, akik már megvették a készüléket (legjobb tudomásunk szerint ez Magyarországon legfeljebb pár tucat embert jelenthet). Az Apple vezetője bejelentette még, hogy egy 160 gigabájtos merevlemezzel felszerelt készülék is piacra kerül a közeljövőben.

Négymagos processzor 4,8 gigahertzen

2007. május 31., 14:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Még pár hónap, és a boltokba kerülhet az Intel QX6850-es négymagos processzor, de persze volt, aki már most kipróbálhatta a csipet. A jelenlegi leggyorsabb négymagos a 2,93 gigahertzes QX6800-as, ennél csak alig magasabb az újdonság órajele: 3 gigahertzes lesz. A lényeg nem is ez, hanem a rendszerbusz, ami 1066 megahertzről 1333 megahertzre nő, tehát lényegesen több adat tud majd eljutni az új processzorhoz, mint a mostani modellhez. Négymagos csipnél ez az egyik legfontosabb szempont. De az sem jelentéktelen, hogy a QX6850-et kipróbáló csapatnak sikerült megnövelni a processzor órajelét, 1640 megahertzes rendszerbusz mellett végül 4,8 gigahertzen futott üzembiztosan, ami egy négymagostól több mint durva.

Klikkeljen Magyarországért VII.

2007. május 31., 14:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Valószínűleg Magyarországon már alig akad olyan, aki ne hallott volna a nagy klikkelős versenyről, de annak az egynek, aki kimaradt az elmúlt három hét eseményeiből leírjuk: a clickclickclick.com oldalon az a nemzet nyer, ahonnan többet kattintanak. A második fordulóban az ötödik helyen végeztünk, a harmadikban viszont a remek csalószoftvereknek, a fejlett közösségnek, a médiatámogatásnak és a lelkesedésnek hála a második helyen végzett Magyarország Japán mögött. Egy nappal a végeredmény előtt még úgy tűnt, megnyerjük a versenyt, százmilliós előnyünk volt, de végül az ellenfél győzött, alig több mint egymillió kattintással.
Tovább

Elkészült a PS3 Portable

2007. május 31., 06:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Úgy látszik, mostanában minden jó ötlet Kínából jön. Egyértelmű bizonyíték nincs rá, de bizonyos jelekből arra lehet következtetni, hogy az 1,3 milliárdos országban készült a Sony iPod is, most meg itt van ez az izé, amit a Konnektor blogon találtunk.



A készülék szemérmetlenül azt állítja magáról, hogy köze van a PlayStation 3 játékgéphez, ugyanis PS3 game playernek hívják. Úgy tűnik, digitális kamera is került a kézikonzolra, formavilága alapvetően a Sony PSP-t idézi, a játékok meg a nyolcvanas évek végét, kilencvenes évek elejét. Aki a Street Fighter II Turbo klónjával akar szórakozni, jobban teszi, ha azonnal beszerzi.

Na de akkor már ezerszer inkább ez a másik őrült, aki egy igazi PS2-ből hegesztett hordozható gépet.

Compubeaver, a hód-pécé

2007. május 30., 11:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01
16

Amikor néhány hete beszámoltunk az egérbőrbe bújtatott egérről, biztosak voltunk benne, hogy a döglött állatok és a pc fúziójának mindörökre alulmúlhatatlan mélységeibe pillantottunk bele.

Tévedtünk.

 

Bemutatjuk Kasey McMahon kétes művészi értéket felmutató alkotását, a pc-házként funkcionáló kitömött hódot! Készítse el ön is otthonában a Compubeavert, 29 egyszerű lépésben!

 

A halott hód bőrében egy Intel Core 2 Duo processzor dolgozik egy AOpen Mini ITX A-I945GTT-VFA alaplapon, egy giga RAM mellett, a háttértár egy 160 gigás laptop-winchester, és még egy dvd-író is jutott bele, ami ízlésesen (?) az állat hasánál nyílik.

 

Színes, hajlékony OLED TFT monitor

2007. május 30., 11:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Sony bemutatta az első, OLED technológiára épülő színes (16 millió szín 120*160-as felbontás mellett), szupervékony (0,33 milliméter) kijelzőt, amit minitévék gyártásában használnak majd fel már az idei év második felétől. Nem voltak túl meggyőzők a technikai paraméterek? A videó az lesz!

 

Jön fel a Firefox, sehol nincs a Vista

2007. május 30., 10:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Még egy internetes statisztika, mert alapvetően imádjuk az internetes statisztikákat - de ígérjük, mára ez lesz az utolsó. A W3Counter ingyenes forgalomelemző szoftver fejlesztői lapátoltak össze egy kis elemzést a programjukat használó 4500 weboldal 32 millió látogatójának adataiból, különös tekintettel a felhasználók operációs rendszereire és böngészőire.

Böngésző-fronton nem meglepő, hogy az Internet Explorer a legelterjedtebb (az új, 7.0-s verzió még nem hogy lenyomni, de megközelíteni sem tudta a 6.0-t), viszont feltartóztathatatlanul tör előre a Firefox! Ha az különféle verziókat összegezzük, az Explorer 66,36 százalékkal bír, a Firefox pedig 24,87-tel (a "futottak még" kategória éllovasai a Safari 1,94 és az Opera 1,28 százalékkal).

Az operációs rendszerek között a Windows XP nyomasztóan uralja a terepet, 84,74 százalékos részesedéssel, mögötte a Windows 2000 (!), majd a Mac OSX következik 4,28, és 3,87 százalékkal. A Winsows Vista meglepő módon még a dobogóról is leszorult, és 1,94 százalékos eredménnyel szerénykedik.