Minden iPhone elkelt az internetes készletből

2008. augusztus 19., 20:58 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A T-Mobile azzal kérkedik, hogy az összes iPhone 3G elfogyott az online vásárlóknak félretett készletből. Ami legfőképpen akár bármit is jelenthet, mivel nem részletezték, hogy mennyi mobilt tettek félre az online vásárlóknak. A szolgáltató a megrendeléseknél nagyobb számú előregisztrációt is felvett, és további regisztrációra is van lehetőség, de a T-Mobile nem vállal semmilyen garanciát arra, hogy mikor szállítja le a megrendelt telefonokat. A boltokban mindenesetre még megszerezhető a mobil, 2008. augusztus 22-én 0 órakor a MOM Park Bevásárlóközpontban lévő T-Pontban az országban elsőként megkezdődik az iPhone 3G forgalmazása. Ezt követően a cég mind a 102 üzletben lesz készülék, de a T arra számít, hogy egyes helyeken átmenetileg hiánycikk lehet.

Fontos információ, hogy az iPhone 3G mellé megrendelhető két új díjcsomag esetében a hangposta hívások, valamint a belföldi és a külföldi előfizetőkkel folytatott beszélgetések számlázása egyperces egységekben történik. Ezzel szemben "a hangpostából és a tudakozóból indított hívások esetén és egyéb irányokban, ahol nincs külön jelölve, a forgalmi díjak mérése másodperces egységekben történik. A 30 másodperces vagy annál rövidebb hívások esetében 30 másodperc díját kell fizetni, és minden megkezdett egység – tehát a hívások első három másodperce is - díjköteles."

Novemberben jön a Google mobilja

2008. augusztus 19., 15:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Hamarosan megjelenhet a Google első mobiltelefonja, az amerikai hírközlési hatóság (FCC) ugyanis jóváhagyta a GPhone és HTC Dream néven ismert készülék bevezetését. A készüléken a nyílt forráskódra épülő Android platform fut, amelynek hétfőn adták ki a legfrissebb 0.9-es verzióját. Ebben már vannak minialkalmazások - vagy ha így jobban tetszik: widgetek -, egy könnyen elérhető és gyorsan reagáló gombbal elérhetőek a legfontosabb alkalmazások, és finomították a kezelőfelület dizájnját.

Noha a 0.9-es verzió már nagyon közel áll az 1.0-hoz, amelyet a végleges programoknak osztanak ki, a Wired által elért szakértők szerint még sokat kell várni az első Google-mobil megjelenésére. Korábban arról pletykáltak a blogok, hogy az amerikai T-Mobile már szeptember 17-én piacra dobja a készüléket, de az FCC dokumentumai alapján inkább a novemberi megjelenés valószerűbb.

Ha valóban szeptemberben jelenik meg a készülék, a Google már csak néhány napig csiszolgathatja a platformot, mert időben oda kell adnia a készülékgyártónak. Máskülönben aligha kerül fel a rendszer a mobilokra. Emellett még a T-Mobile-nak is le kell tesztelnie a mobilt.

Jack Gold elemző szerint a Google, a HTC és a T-Mobile szeptemberben csak bejelenti a készüléket, ahogyan az Apple tette az iPhone 3G-vel, és néhány héttel később kezdik leszállítani a mobilokat. Így korábbi ígéretükhöz hűen 2008 utolsó negyedévében piacra dobják a mobilt. Ugyanakkor a Wired cikke szerint elképzelhető, hogy az első androidos készülékben csupán alapszolgáltatások lesznek, és az extrákra, az igazi újdonságokra még várni kell.

Akit nagyon érdekel az Android 0.9 működése, készítsen magának egy könnyű délutáni kávét, dőljön hátra a székében, és nézze végig az alábbi hétperces videót.

Egy éves hűséggel is vihető az iPhone

2008. augusztus 18., 11:24 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Megjelent a T-Mobile hivatalos árlistája, az iPhone 3G négyféle konstrukcióban vihető haza: 9900 forintos és 16990 forintos havidíjjal, valamint 12 vagy 24 hónapos hűségnyilatkozat aláírásával. A vasárnap megjelent pletyka megalapozott volt, a T-Mobile ikon 400 nevű díjcsomagban valóban 400 lebeszélhető perc, 200 sms, és 2 gigabájt adatforgalom van, a T-Mobile ikon 600 díjcsomagban pedig 600 perc, 400 sms, valamint 4 gigabájt adatforgalom.

Amíg a beszédpercek minden belföldi irányban felhasználhatóak, addig díjcsomagba foglalt sms-ek csak a T-Mobile hálózatán belül küldhetőek el. A Vodafone és a Pannon hálózatába 30 forintért, külföldre 54 forintért küldhetnek üzenetet az előfizetők.

Képeink az iPhone 3G tesztjéből

Aki a legkedvezőbb alapárra hajt, 990 forintért megveheti az iPhone-t, de ebben az esetben csak a 8 gigabájtos háttértárral felszerelt készüléket kapja meg, és 16 990 forintos havidíjat kell fizetnie két éven át. Akinek viszont a kezdőár nem számít, 89 970 forintért megkaphatja a 16 gigabájtos modellt, választhatja fehér modellt is, havonta csupán 9900 forintot kell fizetnie, és egy év múlva lejár a hűségnyilatkozata.

Az iPhone árai alapján egy évnyi hűség 42 ezer forintot ér a T-Mobile-nak, hiszen ennyivel drágább a tizenkét hónapos hűségnyilatkozattal megvehető iPhone. Nagyon jó, hogy egy éves hűséggel is vihető a készülék, mert nem biztos, hogy a kötelezően előírt díjcsomagok mindenkinek megfelelnek.

 

Diszkó a zsebben

2008. augusztus 18., 06:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Összezárt állapotban a mobiltelefonokra hasonlít a legkevésbé a Sony Ericsson W980, a Walkman-sorozat aktuális csúcskészüléke. Tükröződő külső borításával simán szerepelhetne a Stargate Atlantisban, lehetne például a teleport távirányítója. Még narancssárgán világító, érintésérzékeny gombok is vannak rajta, amelyekkel egyébként a zenelejátszó kezelhető.

Szétnyitott állapotában inkább steampunk a mobil, a kerek gombok a régi írógépeket idézték fel bennem. Állítólag a Sony Ericsson nem bírja elviselni, ha a készülékek kinézetét kritizálják, de emiatt nem kell aggódnia, dizájnban viszonylag jól teljesít. Viszont jobban odafigyelhetne az anyagválasztáskor, a W980 vékony hátlapja gyenge, hajlékony, nem tűnik ellenállónak.

Klikk a képre!
 

A készülék csatlakozója nem változott, ami bosszantó, muszáj a Sony Ericsson saját kábelét és fülhallgatóját használni. Ez utóbbi a W980 esetében jó minőségű, szépen szól, jó a készülék hangereje, de a zajszűrő, a hallójáratot teljesen bedugaszoló gumiköpeny idegesítően hatékony. Nem tudok hozzászokni ahhoz, hogy telefonálás közben nem hallom a saját hangomat, ezért általában kitépem a fülemből a dugaszokat, és a készüléket a fülemhez emelve hallózok bele a mobilba. A W980 ilyenkor megkérdezi, hogy akarom-e a kihangosítón folytatni a zenelejátszást, tehát nem feltétlenül kell bemutatnom a tömegközlekedőknek a zenei ízlésemet.

A kezelőfelülete is szép, színes, és ettől nem lomha a működése. Nagy hangsúlyt kapott a menüben a zenelejátszó, amely a média menüponton keresztül, és közvetlenül a főmenüből is elérhető. A W980 memóriája nyolc gigabájtos, amit hiába töltöttem fel zenével, az egy hetes teszt során ennek csak a töredékébe hallgattam bele. Kamerája 3 megapixeles, de nem a fényképezés az erőssége, nincs sem autofókusz, sem vaku, ráadásul a lencsét rossz helyre rakták - oda, ahol a mutatóujj tartja meg a készüléket. A fényképeket a térképre is lehet helyezni, de a készülékben nincs GPS, ezért csak a cellainformációkra tud támaszkodni. Ez a megoldás semennyire nem hasznos, a fényképem folyamatosan ugrált a Google Maps térképén, egyszer egészen közeli utcára mutatott nyíl, utána nagyjából öt kilométerrel messzebbre került.

A mobilba épített elmozdulásérzékelőt inkább kikapcsoltam, mert túl érzékeny volt. Akkor is elforgatta a Walkman interfészét, amikor nem kellett volna, és ilyenkor másodperceken át kell billegtetni a mobilt, hogy álló helyzetben legyen az interfész. Ezt az érzékelőt használja a W980 egyik kiegészítő alkalmazása, a háttérben működtethető lépésszámláló is, amellyel megtudhatjuk, hogy mennyit lépünk naponta. Fontos információ. A második leghaszontalanabb eszköz a felhajtható rész végébe épített diszkófény, amely zenehallgatás közben színesen villog - többnyire a zseb mélyén.

A Sony Ericsson W980 kisebb mobilkerekedésekben nagyjából 90 ezer forintba kerül.

Tízezer forintos havidíjjal vihető az iPhone?

2008. augusztus 17., 17:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Angelday nem megnevezett forrásokra sem hivatkozva közzétette az iPhone árát, és hogy a készülék milyen díjcsomagokkal lesz kapható.

Az iPhone ára Angelay szerint
8 gigabájtos16 gigabájtosbruttó fix havidíjez van a csomagban
28 000 forint48 000 forint10 000 forint400 lebeszélhető perc,
200 sms
2 gigabájt adatforgalom
2 év hűség
990 forint7 000 forint17 000 forint

600 lebeszélhető perc
400 sms
4 gigabájt adatforgalom
2 év hűség

 

A nem hivatalos árakat korai elemezni, de nem tudtam ellenállni a kísértésnek, mert rögtön szemet szúrt, hogy havonta körülbelül tízezer forintot kap tőlem a T-Mobile, és a pénzemért sokkal kevesebbet kapok cserébe, mint amit az iPhone csomagjai kínálnak. Kérdés, hogy a csomagban lévő 400 perc és 200 sms minden hálózati irányra érvényes-e, vagy csak hálózaton belül, mert egyáltalán nem mindegy.

Múlt hónapban nagyjából 8400 forintot fizettem 123 percért és 13 sms-ért, persze roamingdíjak nélkül. A fenti havidíjon kívül még befizetek 9600 forintot egy 8 gigabájtos mobilinternet csomagért, ebből viszont csak 2-3 gigabájtot használok el. Másfél év tapasztalata alapján úgy látom, hogy alkalmankénti internetezéssel simán ki lehet jönni 2 gigabájtból. A legolcsóbb csomaggal fájdalommentesen lecserélhetném a közepes mobilomat egy menő ájfónra, és nem kellene bekapcsolni a számítógépet, hogy esténként megnézzem a dzsímélt, az indexet az iwiwet meg a fészbúkot.

Nem túl sokat csevegő T-Mobile előfizetőként jónak tűnik a díjcsomag, viszont vannak, akiknek a fülükre nőtt a mobiljuk, és egyelőre nem derült ki, hogy a díjcsomagba foglalt keret elhasználása után milyen percdíjakkal lehet majd telefonálni. A független készülék ára is ismeretlen.

Blackberry a Pannontól

2008. augusztus 16., 07:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Csomagot kaptam a Pannontól, az asztalomra helyezett zacskóban egy Blackberry 8820 lapult, de a készülék egyelőre bután pislog rám, mert szerverbeállítások egyelőre nincsenek. Így meg éppen annyira izgalmas a BlackBerry, mint egy üres tankkal tologatott Ferrari. Csak jövő hétig kell várni a szolgáltatás indulására, az árak már elérhetőek a Pannon weboldalán. A készülékben 802.11g szabványú wifi van WPA2 titkosítással, beépített GPS, mp3-lejátszó, videolejátszó, és microSD kártyával bővíthető a memóriája. Természetesen megnyitja a levélmellékletben érkező Microsoft Word, Excel, Powerpoint és PDF fájlokat. Egyelőre nincs megbízható információm arról, hogy mikor lesz BlackBerry Bold, de a pletykák szerint idén ősszel kapható lesz Magyarországon.

OLED kell a Nokiának

2008. augusztus 14., 20:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Nokia csak olyan kijelzőgyártó cégtől akar rendelni, amely képes AMOLED paneleket gyártani, annek ellenére, hogy most egyetlen készülékében sem használja a technológiát. Iparági szakértők szerint a világ legnagyobb mobilgyártója nagyon bízik abban, hogy az AMOLED-ben rejlik a mobilkijelzők jövője.

Az OLED önmagában szerves fénykibocsátó diódákból felépített kijelzőt jelent, az AMOLED pedig ennek az aktívmátrixos változata. Az AMOLED kijelzőkben az OLED pixelek egy aktívmátrixos TFT panelra vannak ráhelyezve, amely meghatározza, hogy az egyes pixelek mennyi áramot kapjanak. Az elterjedtebb passzívmátrixos OLED-nél csak soronként lehet szabályozni az áramfogyasztást.

Az AMOLED ugyanolyan szép képet ad, mint a passzív változat, de sokkal kevesebbet fogyaszt, ezért érthető, hogy a Nokia miért szeretne minél több készülékbe ilyen kijelzőt építeni.

A Justamp hírportál szerint a Nokia két beszállítója foglalkozik ezzel a technológiával, de jelenleg egyik sem gyárt nagy volumentben AMOLED paneleket. Az AU Optronics két évvel ezelőtt a nagy anyagköltségek miatt bezárta az AMOLED gyártósorait, de állítása szerint azokat bármikor újra tudja indítani. Emellett újraszervezi a fejlesztőcsoportját, és az év második felében új termékekkel is előáll.

Az TPO Display csapata is fejleszt AMOLED kijelzőket, és vannak gyártósorai, de a tömegtermelés beindításához sokkal több berendezésre lesz szüksége.

Szeptembertől lesz Android

2008. augusztus 12., 18:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nemrég még arról jelentek meg pletykák, hogy az első androidos készülékek csak 2009-re készülnek el, egy blogger azonban állítja, hogy a Google platformjával felszerelt első mobil 2008 szeptemberében megjelenik. A TmoNews megbízható forrása szerint a G1 kódnevű mobil először az amerikai T-Mobile kínálatában lesz elérhető, és a szolgáltató meglévő előfizetői 150 dollárért megvehetik majd. A többeknek egy hetet várniuk kell. Most még keveset tudunk a HTC által gyártott mobilról. Fekete, fehér és barna színekben lesz kapható, 3 megapixeles a kamerája, használatához mindenképpen elő kell fizetni valamilyen adatcsomagra, és állítólag csak meglévő Google Gmail hozzáféréssel működik majd. Egy nemrég megjelent videóból sokan arra következtettek, hogy az érintőkijelzője 5x3 hüvelykes, és kihúzható qwerty gombkészlete lesz.

Koreában is bukik a mobiltévé

2008. augusztus 12., 17:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Ne mondja senki, hogy nem kongattuk meg időben a vészharangot. Legutóbb a németek számoltak be a mobiltévé csúfos bukásáról, most a világ egyik legfejlettebb országából, Dél-Koreából érkeztek vészjósló adatok. A TMC Media tanulmánya szerint a csúcsidőben mobilon tévéző dél-koreaiak száma alig haladja meg a statisztikai hibahatárt. A nézőközönség 1,17 százaléka használta tévézésre a készülékét, és csúcsidőben is csak 3,58 százalék guvasztotta a szemét a készüléke előtt.

Ha a koreaiak nem tévéznek, akkor ki a fene hiszi el, hogy a magyarok hosszan bámulják majd a pici  kijelzőket? Ne vicceljünk már, kevés a szabad frekvencia ahhoz, hogy elhasználjuk ilyen blődségekre. Dél-Korea rettenetesen fejlett, szinte mindenkinek van internetelérése, elsőként vezetnek be csúcstechnológiákat, mégis megbukik a mobiltévé. Hihetnénk nekik, mert sokkal drágább lesz, ha csak a saját szemünknek hiszünk majd.

Állami díjcsökkentés segíti a mobilinternet terjedését

2008. augusztus 8., 11:35 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A mobiltelefon hálózatok üzemeltetőinek 34 százalékkal alacsonyabb díjat kell fizetniük a harmadik negyedévtől a frekvencia-lekötés és használat után egy pénteken megjelent rendelet szerint. Ennek köszönhetően a szolgáltatók várhatóan bővítik kapacitásaikat, és elsősorban az elmaradott térségekben.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az említett díjak mértéke nagymértékben függ a szolgáltatók által telepített bázisállomások számától, ez pedig meghatározza a szélessávú mobilinternettel lefedett területek méretét. Eddig nem volt gazdaságos bevezetni a mobilinternetet olyan régiókban , ahol egy bázisállomással kevés ügyfelet lehet elérni.

Sűrűn lakott területeken, ahol egy bázisállomás sok ügyfelet kiszolgál, eddig sem volt gond a mobilinternet elérhetőségével.

Azok a térségek, ahol nincs mobilinternet, általában a vezetékes hozzáférések szempontjából sincsenek jó helyzetben. Több száz településen még mindig nincs mód szélessávú internetelérés létesítésére. (mti)

Jaj, jön a Windows Mobile!

2008. augusztus 7., 20:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A napokban egy Motorola és egy LG telefonon láttam meg a Start menü pici ikonját. A Motorola abban bízik, hogy ez majd megmenti? Az LG a szépséges mobiljára ráereszt egy ilyen szörnyeteget?

Pont a napokban kellett egy kollégámnak segíteni egy Windows Mobile beállításában. Ért a szemítógépekhez, de utál a beállításokkal bíbelődni, mert azt szereti, ha a termékek egyszerűen működnek. Szerintem vállalható elvárás. Csak annyit akart, hogy legyen internetelérése, de ehhez egy nevetséges pálcikát kellett szorongatnia, és legalább húsz kattintás volt, mire összeraktuk a hozzáférést.

Pont akkor volt nálam a Nokia E71, ami meg automatikusan beállította nekem az összes hozzáférést, meg sem kottyant neki, hogy cserélgettem benne a T-Mobile és a Pannon SIM-kártyáit. Ezt már az N80 is tudta, pedig nem a legújabb modell. Szerintem ilyen apróságokon (is) múlik a siker, ezért nem értem, hogy miért próbálkoznak sokan ezzel az bonyolult oprendszerrel.

Megabitek háromszázhatvan településen?

2008. augusztus 7., 20:18 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Hihetetlen információt rejtett el a Pannon egy csütörtökön kiküldött meghívóban. A mobilcég ugyanis azt írja, hogy hamarosan háromszázhatvan településen lesz elérhető a szélessávú hsdpa kapcsolat. A Pannon weboldala még kétszáz alatt jár, egészen pontosan 188 lefedett településről ír. Szép előrelépés, de ne legyünk nagyon optimisták, még mindig van hová fejlődni. Az ország településeinek 90 százalékát még így sem érte el a mobil szélessáv, és akkor a lakatlan területekről még nem is beszéltünk.

A Pannon, Magyarország vezető mobil szélessáv szolgáltatója jelentősen növelte a leggyorsabb, 3G/HSDPA hálózattal lefedett települések számát: ügyfeleink hamarosan már háromszázHatvan településen érhetik el az internetet a legnagyobb [Bocsánat, a legnagyobb az hány megabit? Ehh...hagyjuk.] adatátviteli sebességet biztosító hálózaton keresztül.

Megnéztem a riválisok szájtját is, a T-Mobile 195 településről ír, A Vodafone listáján 143 települést számoltam össze. Kíváncsi vagyok, hogy ők milyen számokkal állnak elő.

Az iPhone uralja majd a mobiljátékok piacát

2008. augusztus 4., 20:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az Apple mobiljára ezerháromszáz kiegészítőt lehet letölteni, ennek a negyede játék, és a felhasználók főleg az utóbbiak közül válogatnak: a tíz legnépszerűbb programból hét játék, derül ki a Time elemzéséből. Nem meglepő, hogy a tipikus ájfónos szeret játszani, hiszen az érintőkijelzős készülék szórakoztatásban a legjobb.

A mobilos játékok a Time eddig azért nem voltak túl népszerűek, mert meglévő pécés, Xboxos vagy PS3-as játékok végletesen lebutított változatai. Ezt nem vitatom, már sikerült mobiljátékokat tesztelnem, a második nekifutásnál már összeroskadtam az unalomtól. Nagyon kevés játék ötletes, a többségük túlságosan kiszámítható, egyszerű. Legutóbb fejjel lefelé nézve simán végignyomtam egy autóversenyzős játékot, miközben a mobil a majd' kétéves fiam aaatóóó, aaatóóó kiáltások közepette még rángatta is a mobilt. Semmi kihívás nem volt benne, csak unaloműző, pénzt nem adnék érte.

Az iPhone-ra viszont állítólag olyan játékok majd jelennek meg (például a Spore), amelyek a Time szerint a Nintendo DS és a Sony PSP szintjére emelik a mobilt. Az iPhone-nak megvannak az ehhez szükséges tulajdonságai, nagy kijelzője, erős a processzora, nagy a memóriája. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Nintendo Wii egyetlen forradalmi újítással, a mozgásérzékelős irányítójával elsöpörte a riválisait. Mozgásérzékelő pedig az iPhone-ban is van.

Emellett a mobilra könnyebben lehet új játékot vásárolni, mint a konzolokhoz. Csak néhány kattintás az egész az Apple online szoftverboltjában, míg a konzolokhoz még mindig memóriakártyát vagy lemezt kell venni. Az iPhone sikerét még a kiegészítőket gyártó cégek is segíthetik, mivel minden készülék ugyanolyan, könnyen készíthetnek olyan rápattintható tokot, amelyen néhány extra gomb is van. Így a szokványos irányítást kedvelők is jól tudnak vele játszani.

Készülhetünk a mobiltévé mellőzésére

2008. augusztus 4., 15:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Teljesen fölösleges multiplexeket feláldozni a mobiltévézésért, inkább a rendes felbontású tévécsatornák számát kellene növelni. Legalábbis ez a tanulsága egy külföldi példának, ami csúnya bukás, ablakon kidobott eurómilliókkal.

A német szolgáltatók berágtak a DVB-H hálózat üzemeltetési jogát elnyerő cégre, és nem forgalmaztak DVB-H szabvánnyal kompatibilis készülékeket, inkább olyan mobilokat árultak, amelyekkel a teljesen ingyenes DVB-T adások foghatóak, írta meg a MocoNews. A szolgáltatók elsősorban a saját érdekeiket védték: attól féltek, hogy a mobiltévére előfizető emberek kevesebbet költenek majd más mobilszolgáltatásokra. (Annak, aki nem követte a digitális átállás körüli felhajtást: DVB-T szabványú lesz a tévékészülékeken fogható adás, a DVB-H pedig kifejezetten a mobilok kis kijelzőjére lett optimalizálva.) A németeknél a mobiltévés szolgáltatók 5-10 eurós havidíjat kértek volna az előfizetőiktől, de ezt az üzleti modellt megtorpedózta a DVB-T ingyenes elérhetősége.

Bármennyire is támogatja az Európai Unió a DVB-H szabványt, szerintem néhány éven belül a világ minden tájáról azt fogjuk hallani, hogy hatalmas bukás, fölösleges pénzkidobás volt külön mobiltévés adást indítani. Mire lekapcsolják az összes analóg csatornát, és mire nemcsak eladni akarják majd a mobiltévét, hanem lesz nagyon sok néző is, addigra a csúcskategóriás mobilok simán lejátsszák majd a DVB-T műsorokat. Fontos a dőlt betűs rész, mert nyilván most is vannak olyan elvetemültek, akik 3G-n tévéznek, és nyilván lesznek olyanok, akik azonnal vesznek majd DVB-H tuneres mobilt. De nem lesznek nagyon sokan. Ki akar tízcentisnél kisebb kijelzőn tévézni? Viszont már most bárki vehet magának hordozható DVB-T tévét (itt vannak).

Magyarországon persze más a helyzet, mint Németországban, mert a mobilszolgáltatóink eddig is örömmel dolgoztak együtt az Antenna Hungáriával, amely időközben nyert a DVB-tenderen. Többször közösen tesztelték a technológiát. Fontos a jó viszony, a szolgáltatóknak látniuk kell, hogy miként lesz bevételük a mobiltévézésből. Viszont valaki még így is keresztbe tehet a DVB-H hazai elterjedésének, mégpedig a furfangos magyar felhasználó. Az Antenna Hungária helyében felütném a technikatörténeti enciklopédiát a WAP-nál, mert tanulságos történet.

A WAP esetében ugyabár megpróbálták szépnek hazudni a gagyit, a fél világ a 120x120 pixelbe sűrített interneten röhögött, majd megjelent a rendes mobilinternet, és máris beindult(-gatott) az üzlet. Vajon mivel próbálják majd eladni a lebutított zsebtévét? Emelt díjas sms-ben szavazhatunk majd a műsorokra? Magasabb áron gyengébb minőségű zenéket és klipeket vehetünk majd, amelyeket a pocsékul működő DRM-rendszerek miatt kizárólag a mobilunkon tudunk majd lejátszani? Vonzó lehetőségek.

Húszforintos mobilok a Pannontól

2008. augusztus 4., 15:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Keddtől szeptember közepéig húsz készülék húsz forintba kerül a Pannonnál. A Pannon új akciót indított az alsó szegmensben, 2008. augusztus 5. és szeptember 14. között érvényes akciójában az új lakossági számlás előfizetést vásárlók 20 forintért vehetnek maguknak mobilt. Az akcióban húszféle modell lesz kapható, például a Samsung E250 és a Sony Ericsson T280i, amelyhez ajándék bluetooth headset is tartozik. A készülékek teljes listája itt látható.

Új útmutató a mobiltartalmak gyártásához

2008. július 30., 21:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az internetes tartalomgyártást szabványosító World Wide Web Consortium (W3C) frissítette a Mobile Web Best Practices és az XHTML Basic 1.1 nevű ajánlásait, amelyek lényegében útmutatók a mobilra optimalizált webszájtok gyártásához. Bár úgy látom, hogy a hazai mobilszolgáltatók portáljai elég jól igazodnak a kijelzők megnövekedett átlagméretéhez, sok hazai tartalomgyártónak még jól jöhet a leírás. Egyelőre elég kevés magyar webes cég veszi komolyan a mobilplatformot. Csak nehogy a végén nagy csodálkozás legyen, amikor a mobilinternetezére alkalmas eszközök száma meghaladja a számítógépek számát, és az emberek a metrón a Metró helyett elkezdenek szájtokat böngészni.

Egyébként tudjátok, hogy mennyi internetező volt 1999-ben, amikor az Index.hu elindult? Negyedmilliárd, világszerte. Most pedig 1,5 milliárd van. Az IDC becslése szerint jelenleg nagyjából félmilliárd mobilinternetező van, és szerintem az 1999-es állapotokhoz illetve a pc-s piachoz képest rengeteg előnye van a mobilplatformnak. Egyrészt egy évtizeddel ezelőtt azt is nehéz volt megmagyarázni az embereknek, hogy mire jó a számítógép, és a pc még most is lassan terjed. A Forrester piackutató cég szerint 2008 végére talán lesz egymilliárd pc a háztartásokban. Ezzel szemben már most több mint 3 milliárd embernek van mobilja, a készülékek egy-két év alatt elhasználódnak (hamar új technológiákhoz jutnak), és sok fejlődő ország egyszerűen kis is hagyja a pc-t a fejlődésből, mert egyből mobilon valósítják meg az e-kereskedelmet és az e-bankolást.

Természetesen nem azt mondom, hogy óriási portálokat kell készíteni a mobilozóknak, hiszen éppen arról szól a W3C ajánlása, hogy a tartalmakat alaposan meg kell válogatni és át kell szabni, hogy a kis kijelzőn is fogyaszthatóak legyenek.

Atomot az UMPC-re!

2008. július 30., 21:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Kéretik nem félreolvasni a címet, nem az UMPC-be, hanem az UMPC-re, noha a hír éppen az, hogy WiBrain agyatlan fejlesztői Intel Atom processzort raknak a hordozható micsodájukba. Elég nehéz pontosan definiálni a képen látható készüléket, ilyesmik a zsékategóriás scifikben szoktak szerepelni. Ezek a filmek valószínűleg épp azért lesznek rettenetesek, mert a színészeket a magukba fojtott kínzó röhögés györti. Aki tudja, hogy mire jó egy ilyen gép, írja meg hozzászólásban.

Elbújhat a Nokia N96 a Samsung i8510 mögött

2008. július 29., 16:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Amíg a Nokia csúcskészülékeiben csupán 5 megapixeles kamera van, addig a Samsung 8 megapixeles kamerával próbálja megához csábítani azokat, akinek a méret a lényeg. A Samsung i8510 mobilnak a kijelzője is nagy, 2,9 hüvelykes és 16 millió színű. Emellett van benne 7,2 megabites hsdpa, wifi, gps, tévékimenet, támogatja a DivX formátumú videók lejátszását, és a memóriája 16 gigabájtos, amely jókora összegért akár 32 gigabájtra is kibővíthető. A DLNA-kompatibilis készülék simán meg tudja osztani a rajta tárolt multimédiás tartalmakat más DLNA-kompatibilis készülékekkel, például tévékkel, és a középső gombja optikai egérként is funkcionál.

Egyesüljön a Symbian és az Android?

2008. július 25., 21:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A J. Gold Associates elemzője szerint a Google Androidja és Nokia Symbianja a jövőben egyesül majd, és egyetlen közös nyílt forráskódú mobil operációs rendszer jön létre. Ez a zseni még azt is kitalálta, hogy minderre 3-6 hónapon belül sor kerülhet. Nem tudom, mit szívott ez az elemző, de a Google örülhet, ha 3-6 hónapon belül piacra kerül az első androidos mobil, a Nokia pedig épp csak bejelentette, hogy a Symbian nyílt forráskódú lesz, de kódok megnyitása hosszú hónapokig eltarthat. Ráadásul arról is elfeledkeztek, hogy a két rendszer más nyelven van megírva (Java illetve C++), tehát a kódok összefésülése korántsem egyértelmű. A J. Gold mindenesetre állítja, hogy az Android és a Symbian egyesülése jót tenne az iparágnak. Ügyes elemző, megtalálta a szinergiákat.

Bénázik a Facebook

2008. július 24., 11:45 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Ülök a 7-és buszon, kezemben egy Nokia E71-gyel, nézegetem a Facebook mobilra optimalizált szájtját, és bejelölök egy ismerőst, akit véletlenül pont ekkor dobott elő az online rendszer, mint potenciális havert. Közben a telefon mailkliensét is beindítom, és látom, hogy egy másik haverom épp ebben a pillanatban talált rám. Ráklikkelek az emailben kiküldött linkre, erre az ostoba Facebook nem a mobilos szájtot nyitja meg, hanem a rendeset. A mobilos verzión, ami még mindig nyitva van egy másik ablakban, nem találom az értesítést.

Szóval ez a minimális feladat nem elvégezhető mobilon, gratulálok a fejlesztőknek. Közben persze korholom az E71 írássegítő T9-ét, ami olyan ostoba néha, mint egy kő.

Update: Lehetne mobilbarátabb a bloghu felülete, és gyorsabb a metróalagút mobilhálózata, de még így is meg tudtam írni ezt a bejegyzést a Ferenciek tere és az Újpest városkapu megállók közt. Mire beértem a szerkesztőségbe, addigra nukleotid le is hülyézett a T9 használata miatt.

Ismerős formák a Sony Ericssontól

2008. július 23., 22:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Három új Walkman-mobilt mutatott be a Sony Ericcson, a legfontosabb a csúcskategóriás W902, amelyben öt megapixeles kamera, hsdpa, 8 gigabájtos memóriakártya van, és jobb minőségű HPM-77 fülhallgató jár hozzá. A W595 már csak két gigabájtos memóriakártyával és 3,2 megapixeles kamerával érkezik, a W302 pedig 2 megapixellel és 512 megabájttal célozza meg az alsó kategóriát. A mobilok formája nem túl innovatív, persze ami bevált, azon nem is érdemes változtatni. Csak nehogy megunjuk majd, mint a Moto RAZR-t.

Google sms - gyilkos válaszok

2008. július 21., 16:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Google SMS-paródia a The Vacationeers csoporttól.
Érdemes megnézni mindet. Ezt is.

Zsebszámológépnek álcázott nagypapamobil

2008. július 21., 06:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Zenehallgatásra, fotózásra, navigációra és böngészésre teljesen alkalmatlan mobilt kaptam a Pannontól. Olyan készüléket, amely a telefonáláson kívül semmi másra nem jó. Ma már ritka az ilyen mobil, a Doro HandleEasy 326gsm is csak azért ilyen végletesen egyszerű, mert időseknek szánták, akiket nem érdemes összezavarni mindenféle modern multimédiás izével.

A készüléket nem próbáltam ki, inkább odaadtam 65 éves apósomnak, aki néha úgy rákattan a telefonálásra, hogy egy egyik füléhez teljesen hozzánő a kagyló. A másik fülére pedig süket. Kapóra jött a Pannon készüléke, mert nemrég mondta apósom, hogy szeretne egy mobilt. Nála volt egy hétig, és azt mondta, hogy jó. Lehet vele telefonálni, az egyszínű lcd-kijelző jól olvasható. Ennél többre nincs is szükség.

Persze nem kimondottan az apósom a Doro-mobil célközönsége, hiszen ő például Photoshopban szerkeszti a családi fotókat, rendszeresen emailezik és böngész, és eddig is rengeteget telefonált, sokkal kisebb kijelzővel felszerelt rádiós vezetékes telefonon. A Doro  inkább azoknak való, akik bizonytalanul használják az elektronikai kütyüket.

A Doro HandleEasy 326gsm ötven telefonszámot tud tárolni, és a négy legfontosabb telefonszám hozzárendelhető a kijelző alatti négy gyorshívó gombhoz. Vibrálva is jelez, ellenálló a burkolata és a gombok elég nagy távolságra, úgy egy-két milliméterre vannak egymástól, hogy nehéz legyen mellényúlni. Az akkuja majdnem egy hetet kibír készenléti módban, és 140 percet beszélhetünk vele. Sajnos álca a zsebszámológépre hajazó kinézet, nincs benne kalkulátor.

 

Klikk a képre!

Kétmillió eurót bukott a Sony Ericsson

2008. július 18., 21:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Kétmillió eurós üzemi veszteséget szenvedett a japán-svéd Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó a második negyedben, és az év további részére is kemény piaci körülményeket vár. A veszteség elsősorban a drágább mobiltelefonok tartósan gyenge értékesítése és a növekvő verseny következménye, írta az MTI. A cég adózott eredménye 6 millió euróra fogyatkozott az előző negyedévi 133 millióról és az egy évvel korábbi 220 millió euróhoz képest. A második negyedben a Sony Ericsson 24,4 millió telefont szállított ki, 2 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az első negyedben még sikerült kissé növelni az eladott készülékek számát az egy évvel korábbihoz képest, de már csak éppen 2 százalékkal, és az eladás a szezonálisan indokolhatónál is jobban elmaradt a tavalyi utolsó negyedévi 30,8 milliótól. Ugyanakkor a cég világpiaci részesedése 8 százalékra emelkedett az első negyedbeli 7,5 százalékról. Ezzel a Nokia, a Motorola, a Samsung, és az LG Electronics Inc. után az ötödik helyen áll.

Tavaly óta a Sony Ericsson igyekszik növelni jelenlétét az új, felzárkózó piacokon, és csökkenteni hagyományos ráutaltságát a telített európai piacra. Az idén azonban a jelek szerint ez a stratégia sem ellensúlyozza az általános világgazdasági lassulás következményeit. Egy Sony Ericsson mobiltelefon átlagos listaára a negyedben 116 euróra esett az első negyedbeli 121 euróról és az egy évvel korábbi 125 euróról. (mti)

Közepes lesz az érintőkijelzős Nokia

2008. július 17., 17:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Ez nem előítélet, csak azt szajkózom, amit a Nokia egyik vezetője, Kai Oistamo mondott, miszerint a mobilgyártó az év második felében több érintőkijelzős mobilt bemutat, amelyekkel a tömegpiacot veszik célba, a középkategóriát. A csúcskategóriás és az előfizetési kötöttségek miatt drága iPhone itt nem rivális, bár ha az Apple megtartaná az EDGE-es modellt, és a 3G-nél jóval alacsonyabb áron lenne kapható...de az Apple nem tartja meg.

Ne feledjük, hogy a Nokia tudja, hogy mivel lehet sok pénzt keresni, és ez momentán a középkategória. Ez a teljes mobilpiac fele, uszkve. Azt se feledjük, hogy a Nokia piaci részesedése momentán 40 százalék, és a finn cég az elmúlt negyedévben 122 millió mobilt adott el, 74 eurós átlagáron. Az MTI szerint ezzel a Nokia 1365 millió eurós adózott eredményt ért el, ami nyolc százalékkal több az egy évvel korábbinál, és hat százalékkal több az első negyedévinél.

FRISSÍTVE: Az MTI kihagyott egy 1-est az adózott eredménynél, tehát 1365 millió euró volt a Nokia negyedéves profitja.

 

Megvizsgálja az EU a gyanús csengőhangokat

2008. július 17., 14:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Átláthatatlan díjszabással és érthetetlen felhasználói feltételekkel zavarja össze a vásárlókat a csengőhangokat, zenéket és háttérképeket áruló weboldalak nagy része, ezért az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot indított. Az EU egy év alatt több mint ötszáz weboldalt vizsgált meg az Európai Unió 27 tagállamában. A szájtok 80 százalékát további vizsgálatnak kell alávetni, mondta az EU fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva csütörtökön Brüsszelben.

Az elsősorban fiatalokat és gyermekeket megcélzó szájtokon az ár sokszor nem tartalmazza az adókat, nem derül ki, hogy a vásárló valójában előfizetésre iratkozik fel, vagy nincs feltüntetve a szolgáltató elérhetősége. A legfontosabb információk az apró betűs részben szerepelnek, vagy nehezen találhatók a honlapon vagy az "ingyenes" szó megtévesztő használatával ráveszik a fogyasztókat hosszú lejáratú szerződések megkötésére, írja az MTI.

Európában több mint 495 millió mobiltelefon van, és tavaly a csengőhangpiac körülbelül 691 millió eurós lehetett. Az MTI szerint Norvégia, Finnország, Svédország, Lettország, Izland, Románia és Görögország máris nyilvánosságra hozza a jogsértő honlapok nevét.

Nem kelt el egymillió iPhone 3G?

2008. július 16., 22:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Frissítés: Munster tévedett, elszámolta, újraszámolta, és igaz lehet az Apple állítása. Phew. Tote, köszönöm a linket!

Ügyesen kozmetikázza az Apple a róla készült híreket. Amikor Steve Jobs arról számolt be, hogy egyetlen hétvége alatt egymillió iPhone 3G kelt el, akkor elfelejtette kifejteni, hogy a vevők nem a júzerek, hanem a mobilszolgáltatók. Akik aztán végül valóban eladják a készülékeket az embereknek. Gene Munster, a Piper Jaffray elemzője úgy számolt, hogy az Apple-féle hantának a fele sem igaz, és hétfőn legfeljebb 425 ezer iPhone rohangált az utcákon. Megkérdezett márkaboltokat, hogy óránként mennyi iPhone-t tudnak aktiválni, beszorozta a kereskedések számával, és így jött ki a becslése, amely alapján tizenhét napnak kell eltelnie az egymilliós határ eléréséig.

A Fortune is ezt a témát boncolgatja: az Apple márkaboltjaiban az eladás azt jelenti, amikor eladnak egy készüléket, de a szolgáltatók esetében az Apple már akkor rögzíti az eladás tényét, amikor a raklapon heverő készülékek elhagyják a dokkokat valahol Ázsiában. Magyarán az egymillió eladott készülék egy része még lehet, hogy valamelyik óceánon ringatózik.

Mindezen persze nem kell meglepődni, az Apple egyik legfőbb képessége, hogy szép álomba tudja ringatni az embereket. Azt nem mondom meg, hogy mi lesz, amikor felébrednek.

Lifegő gombok és megapixeles nyári élmények

2008. július 16., 10:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Egyetlen évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a megjelenésekor abszolút csúcskategóriás N95 összes lényeges tulajdonsága megjelenjen a középkategóriában. A Nokia 6220 classic az egyik trónfosztó, egyedül a wifi hiányzik belőle. Ugyanakkor van benne GPS és Nokia Maps 2.0 térképszoftver, 3,6 megabites mobilinternet, az 5 megapixeles kamerával VGA felbontású videók is készíthetők, és tévékimeneten lejátszhatók, illetve a képek néhány gombnyomással közzétehetők az interneten. Így tehát erre a linkre kattintva bárki megtudhatja, hogy egészen pontosan hol nyaraltam, hiszen exponáláskor a GPS segítségével automatikusan lementettem a földrajzi koordinátákat.

Klikk a képre!

 

Más kérdés, hogy a képeket valamiért nem tudtam megnézni sem a mobil beépített térképszoftverével, sem a Flickr térképén. Az EXIF adatok közt ott volt a koordináta, de a képmegosztó szájt csak az adatok manuális megadása után tudta a térképre helyezni a fotómat. A Nokia N78 esetében nem volt gond a földrajzi adatokkal. Természetesen a fájlt már itthon töltöttem fel az online tárhelyre, mert külföldön még mindig túl sokba kerül egy megabájt adatforgalom - nagyjából ekkora képeket ment le a 6220c legnagyobb felbontáson. Képek megosztásához persze előre regisztrálni kell, vagy a Flickr-en, vagy a Nokia saját Ovijá(ba)n.

A fényképező Xenon vakujával sötétben viszonylag jól lehetett embereket fotózni, de nem érdemes sokat várni egy telefontól. Buliképnek megteszi, és a nyaralásról készült fotók is éppen alkalmasak arra, hogy a haveroknak bemutatót tartsunk. Én vittem magammal egy profibb Nikon D40-et is, de azt csak kétszer használtam, mert brutálisan nagy, a mobillal viszont naponta többször is fotóztam. Nyaralásnál első a kényelem.

 

Klikkelj!

 

Első ránézésre úgy tűnt, hogy a készülék nagyszerű nyaralási kellék lesz, mivel a hátsó borítása rendkívül erős. Talán még a sátorcövekeket is beverhettem volna vele, ha nem lett volna brutálisan kemény a kemping talaja. A mobil előlapja viszont tragikusan gyenge. Furcsán nyöszörögtek a gombok, lifegett a *+ a bal alsó sarokban. Én pedig megfogtam, és könnyedén kiszedtem az egész gombkészletet. Gyenge volt a ragasztás, de miután elég kitartóan visszagyömöszöltem a vékony műanyag gombokat, azok végre nem álltak ki, és nem akadtak bele a zsebemben lévő bankjegyek. Lehet, hogy csak minden százezredik készüléknél lesz hasonló probléma, de tény, hogy a többi Nokiánál nem tapasztaltam hasonlót. Érdekes megoldás a kamera fedlapját kezelő szerkezet is, a műanyag lap nem mindig húzódik félre teljesen, ami baj, mert így némi árnyékot vethet az optikára.

A Nokia 6220c a nemrég tesztelt N78-hoz hasonlóan a Symbian S60 operációs rendszer legfrissebb változatát futtatja, tehát a menü animált, a kép forog jobbra-balra, ha a rendszer éppen úgy akarja. Az N-sorozatba tartozó modellekkel ellentétben a 6220c nem érzékeli, ha az oldalára döntik. A zenelejátszó viszonylag jól szól, de sajnos a készüléken 2,5 milliméteres jack aljzat van, tehát adapterrel lehet csak normális, a gyárinál jobb fülhallgatót a készülékre kötni.

Jelenleg a Nokia 6220c hetvenöt-nyolcvanezer forintba kerül kártyafüggetlenül, így tehát árban az N78 és az N82 kategóriájába esik, amíg a kezdőár lejjebb nem esik.

Egymillió iPhone 3G elkelt

2008. július 14., 20:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az Apple bejelentette, hogy egyetlen hétvége alatt több mint egymillió iPhone 3G-t adott el. A mobiltelefon péntek óta kapható 21 országban, és mindegyik Apple-bolt előtt hosszú sorokban várakoztak a márka fanatikus rajongói, hogy megszerezzék a készüléküket. A hétvége sajnos nem mindegyik felhasználónak volt örömteli, mivel az Apple szerverei nem bírták a terhelést. Volt, aki másfél nappal a vásárlás után tudta aktiválni a mobilját, és akadozva lehetett elérni az új MobileMe szolgáltatást.

Steve jobs cégvezér elmondta, hogy az első iPhone 74 nap alatt lépte át az egymilliós határt, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy az első modellt eleinte csak Amerikában árulták, nem két tucat országban, mint a mostanit. Amíg az első változatból egyféle volt, az iPhone 3G fekete vagy fehér műanyag burkolattal is kapható, és az Ars Technica cikke szerint a fekete a népszerűbb.

Az iPhone tulajdonosai olyan jól belejöttek a költésbe, hogy még új szoftvereket is vettek a készülékükhöz. A mobilhoz kizárólag a szintén most megnyitott App Store nevű online kereskedésben lehet szoftvereket venni, ezekből a hétvége alatt több mint tízmillió kelt el. Persze ezeknek egy része ingyenes.

Ilyen eladások mellett nagyon valószínű, hogy az Apple év végére bőven túllépi a tízmilliós határt, mert addigra további ötven országban lesz megvásárolható az iPhone, többek között hazánkban is.

Wozniak betolakodott a sor elejére

2008. július 13., 15:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Woz, a kütyümániások istene, szuperhatalmát kihasználva San Jose Apple-boltjában betolakodott a sor elejére, hogy hamarabb rátehesse a kezét az új iPhone 3G-re, noha ő maga kérkedett vele, hogy a másik Steve simán küldene neki egyet, ha kérne. Ebből nyilván azért lett hír a Cneten, mert az amerikai iMániákus újságíróknak sincs miről írniuk ebben a szánalmas uborkaszezonban.

Arra viszont kíváncsi lennék, hogy vajon Woznak van-e külön belépője az Apple szervereire, merthogy külföldi lapok szerint azokat sokan nem tudták elérni. Talán nem kellett volna a hatmillió meglévő iPhone-tulajdonost és az új vevőket egyszerre rászabadítani a szerverekre, amelyekről az előbbiek a telefon operációs rendszerének a 2.0-ás verzióját tölthetik le, az utóbbiaknak meg a regisztráció, illetve új szoftverek vásárlása miatt kell csatlakozniuk.