Alfréd
-3 °C
3 °C

EU: A Microsoft büntesse meg magát

2004.03.13. 14:03
Az Európai Bizottság nem sokkal a Microsoft elleni eljárás lezárása előtt fokozza a szoftvercégre gyakorolt nyomást. A Wall Street Journal pénteki beszámolója szerint a Bizottság el kívánja érni, hogy a Micsoroft maga tegyen javaslatot az üzleti gyakorlata miatt rá kiszabandó büntetésre.
Ezzel több legyet is ütnének egy csapásra, hiszen elejét veszik annak, hogy a szoftvercég az Európai Bíróság előtt támadja meg a szerinte túl drákóira sikereredett büntetést.

Az EU iletékeseinek elképzelései szerint a Microsoft maga tehetné le az asztalra az esetet lezáró javasatát. Ha ez a Bizottság meglátása szerint túlságosan elnéző lesz, még megvan a lehetőség a megfelelőbb büntetés kiszabására.

Gyógyszercég a példa

A kétlépcsős megoldás emlékeztet az amerikai Commercial Solvents gyógyszeripari vállalattal szemben az EU-hatóságok által még a 70-es években folytatott eljárásra.

Akkoriban az EU felszólította a vállalatot, hogy adjon saját javaslatokat arra, hogyan volna lehetséges a tuberkulózis elleni gyógyszere egyik alapanyagát a versenytársak számára is elérhetővé tenni. A konszern tiltakozott a felvetés ellen, ezzel azonban nem ért el semmit, és végül engednie kellett az EU által kiszabott ítéletnek.

Nem dugja a fejét a hurokba

A Microsoft az EU-val támadt vitájában jóval szelídebb húrokat penget, és a kiegyezéses megoldás hívének látszik. A jelek szerint viszont visszautasítja az új javaslatot a büntetés közös kiszabásáról.

"Ez nem jelentene mást, mint dönteni az ember saját kivégzési módjáról. Miért kellene olyan javaslatokat tenni, amelyek mindenképpen sérteni fogják a cég saját üzleti érdekeit" - tette fel a kérdést a gazdasági lapban az eljárásban az érintett oldalán részt vevő egyik szakértő.

Pénz vagy szigorítás

Az EU leginkább a Media Player multimédia alkalmazás kötelező Windowsba kötése ellen lép fel. Az eljárás végén a legrosszabb esetben az éves forgalom tizedét elérő, azaz 3 milliárd dolláros bírságot is kiszabhatnak a szoftvercégre.

A gyakorlatban azonban az EU által kiszabott bírságok sokkal alacsonyabbak szoktak lenni. A Wall Street Journal szerint a Microsoftot sokkal érzékenyebben érintenék az üzleti gyakorlatát érintő megszorítások.