Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Új világ augusztus elsejétől

2002.07.31. 11:39
Augusztus elsejével szűnnek meg véglegesen a Matáv átalánydíjas konstrukciói, a Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény. Emiatt múlt hónap közepén az informatikai tárca megállapodást kötött az öt magyar primer távközlési szolgáltatóval, melyek ezentúl azonos feltételekkel, állami támogatással kínálnak kedvezményes internetelérést. A legtöbb internetszolgáltató is előállt már az ezekhez valamiképpen illeszkedő internetes csomagjaival.
Egy hónapos halasztás után, július elseje helyett augusztus elsejével szűnnek meg a Matáv átalánydíjas konstrukciói, a Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény. A kedvezményeltörlés bejelentését követően, az internetezők zúgolódása és egy egértemetéssel öszekötött demonstráció után az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a távközlési szolgáltatókkal egyeztetve kedvezményes internetes díjcsomagokat alakított ki.

Hatmilliárd évente

A megállapodásokat a tárca az öt magyarországi primer távközlési szolgáltatóval, a Matáv Rt.-vel, a Vivendi Telecom Hungary Rt.-vel, a Monortel Rt.-vel, az Emitel Távközlési Rt.-vel és a Hungarotel Rt.-vel július közepén kötötte meg. A megállapodások révén az egész ország területén lehetővé válik a felhasználók számára, hogy augusztus elsejétől kedvezményesen csatlakozzanak a világhálóra. A kormány évi 3 milliárd forint összegű támogatást ad, melynek feltétele, hogy a szolgáltatók ugyanilyen mértékű engedményt adjanak tarifáikból. Így összesen évi 6 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet az internetezők a telefonos kapcsolatért.

Azonos feltételek

A kedvezményes - délután 4 órától éjfélig tartó - időszakban használható havi 15 órás csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 1550 Ft/hó (1,72 Ft/perc). A 40 órás csomagban a telefondíj bruttó 4000 Ft/hó (1,66 Ft/perc). A díjcsomagokat mind az öt szolgáltató azonos feltételekkel kínálja. Az ezekből származó bevételből a jogszabályok alapján az internetszolgáltatókat az átalánydíjas csomagok után járó 13 százalék illeti meg.

A Matáv által eddig biztosított éjszakai 150 Ft-os kedvezményt új konstrukció váltja fel, amely a 15 és 40 órás csomagok előfizetőinek automatikusan jár: minden nap éjfél és reggel 7 óra között az internet-hívások díja bruttó 0,50 Ft/perc lesz. Az új tarifák persze az eddigiektől eltérő felhasználói stratégiát követelnek meg.

Kapcsolódó internetes csomagok

Számos internetszolgáltató vezet be augusztus elsejétől a kedvezményhez kapcsolódó díjcsomagokat is. Az Interware-nél a 15 órás internethozzáférés havidíja bruttó 1550 forint, a 40 órás díjcsomag havidíja bruttó 3000 forint. A Telnetnél ezek a csomagok bruttó 1875, illetve 3750 forintba kerülnek. Az Enternet díjai ezzel megegyeznek, ők viszont e hónapban a 15 órás csomagot akciósan is árulják: a havidíj 1250 forint azoknak, akik három hónap díját egy összegben befizetik. Az Axelero 15 órás kedvezményhez illeszkedő csomagja bruttó 1800 forint, a 40 órás átalányhoz illeszkedő csomag díja pedig 4500 forint. A Datanet bruttó 3500 forintért kínál 50 órás előfizetést, 20 órás csomagjának díja 1875 forint. A V-net 15 órás csomagja bruttó 650 forint, 40 órás konstrukciója bruttó 1400 forint.

Ingyennet

Szintén a kedvezmények eltörlésére reagálva, a legrégebben működő ingyenes netszolgáltató, a Freestart mellett július elején három újabb ingyennet-szolgáltatás is feltűnt a színen. A Prím Média Prímnet-nek nevezett szolgáltatása keretében a Prímposta regisztrált felhasználói a nappali órákban (hétköznap 6-tól 18-ig, hétvégén 6-től 15-ig) ingyen létesíthetnek telefonos kapcsolatot. Július 4-től ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatást indított a Telnet Magyarország Rt. is, Extranet néven. Az Extranet egyelőre Budapest területéről érhető el (1-es körzetszám), a hét minden napján, egész nap. Elindult az Index kísérleti ingyenes internetszolgáltatása is, mely munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között érhető el.

Az ingyenesség természetesen minden esetben csak a netkapcsolatra vonatkozik, az 51-es számra érvényes tarifa szerinti telefonfogyasztást ki kell fizetni. Mindhárom szolgáltatás használata regisztrációhoz kötött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?