Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Új világ augusztus elsejétől

2002.07.31. 11:39
Augusztus elsejével szűnnek meg véglegesen a Matáv átalánydíjas konstrukciói, a Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény. Emiatt múlt hónap közepén az informatikai tárca megállapodást kötött az öt magyar primer távközlési szolgáltatóval, melyek ezentúl azonos feltételekkel, állami támogatással kínálnak kedvezményes internetelérést. A legtöbb internetszolgáltató is előállt már az ezekhez valamiképpen illeszkedő internetes csomagjaival.
Egy hónapos halasztás után, július elseje helyett augusztus elsejével szűnnek meg a Matáv átalánydíjas konstrukciói, a Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény. A kedvezményeltörlés bejelentését követően, az internetezők zúgolódása és egy egértemetéssel öszekötött demonstráció után az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a távközlési szolgáltatókkal egyeztetve kedvezményes internetes díjcsomagokat alakított ki.

Hatmilliárd évente

A megállapodásokat a tárca az öt magyarországi primer távközlési szolgáltatóval, a Matáv Rt.-vel, a Vivendi Telecom Hungary Rt.-vel, a Monortel Rt.-vel, az Emitel Távközlési Rt.-vel és a Hungarotel Rt.-vel július közepén kötötte meg. A megállapodások révén az egész ország területén lehetővé válik a felhasználók számára, hogy augusztus elsejétől kedvezményesen csatlakozzanak a világhálóra. A kormány évi 3 milliárd forint összegű támogatást ad, melynek feltétele, hogy a szolgáltatók ugyanilyen mértékű engedményt adjanak tarifáikból. Így összesen évi 6 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet az internetezők a telefonos kapcsolatért.

Azonos feltételek

A kedvezményes - délután 4 órától éjfélig tartó - időszakban használható havi 15 órás csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 1550 Ft/hó (1,72 Ft/perc). A 40 órás csomagban a telefondíj bruttó 4000 Ft/hó (1,66 Ft/perc). A díjcsomagokat mind az öt szolgáltató azonos feltételekkel kínálja. Az ezekből származó bevételből a jogszabályok alapján az internetszolgáltatókat az átalánydíjas csomagok után járó 13 százalék illeti meg.

A Matáv által eddig biztosított éjszakai 150 Ft-os kedvezményt új konstrukció váltja fel, amely a 15 és 40 órás csomagok előfizetőinek automatikusan jár: minden nap éjfél és reggel 7 óra között az internet-hívások díja bruttó 0,50 Ft/perc lesz. Az új tarifák persze az eddigiektől eltérő felhasználói stratégiát követelnek meg.

Kapcsolódó internetes csomagok

Számos internetszolgáltató vezet be augusztus elsejétől a kedvezményhez kapcsolódó díjcsomagokat is. Az Interware-nél a 15 órás internethozzáférés havidíja bruttó 1550 forint, a 40 órás díjcsomag havidíja bruttó 3000 forint. A Telnetnél ezek a csomagok bruttó 1875, illetve 3750 forintba kerülnek. Az Enternet díjai ezzel megegyeznek, ők viszont e hónapban a 15 órás csomagot akciósan is árulják: a havidíj 1250 forint azoknak, akik három hónap díját egy összegben befizetik. Az Axelero 15 órás kedvezményhez illeszkedő csomagja bruttó 1800 forint, a 40 órás átalányhoz illeszkedő csomag díja pedig 4500 forint. A Datanet bruttó 3500 forintért kínál 50 órás előfizetést, 20 órás csomagjának díja 1875 forint. A V-net 15 órás csomagja bruttó 650 forint, 40 órás konstrukciója bruttó 1400 forint.

Ingyennet

Szintén a kedvezmények eltörlésére reagálva, a legrégebben működő ingyenes netszolgáltató, a Freestart mellett július elején három újabb ingyennet-szolgáltatás is feltűnt a színen. A Prím Média Prímnet-nek nevezett szolgáltatása keretében a Prímposta regisztrált felhasználói a nappali órákban (hétköznap 6-tól 18-ig, hétvégén 6-től 15-ig) ingyen létesíthetnek telefonos kapcsolatot. Július 4-től ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatást indított a Telnet Magyarország Rt. is, Extranet néven. Az Extranet egyelőre Budapest területéről érhető el (1-es körzetszám), a hét minden napján, egész nap. Elindult az Index kísérleti ingyenes internetszolgáltatása is, mely munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között érhető el.

Az ingyenesség természetesen minden esetben csak a netkapcsolatra vonatkozik, az 51-es számra érvényes tarifa szerinti telefonfogyasztást ki kell fizetni. Mindhárom szolgáltatás használata regisztrációhoz kötött.