Tudblog

Középkori birtokközpont feltárása a Hajógyárin

2009. december 7., 14:56 Módosítva: 2009.12.07 14:56
4

A Budapesti Történeti Múzeum 2009. március 19. – október 2. között folytatta a Hajógyári-szigeten 2007-ben megkezdett feltárás sorozatot, a tervezett „Álomsziget” beruházáshoz kapcsolódó próbafeltárásokat. A feltárások idén három különböző lelőhelyre irányultak. A 2008-ban már nagyobb felületen érintett Árpád-kori falu újabb, 1017 m2-ét tudták feltárni, a 2008-évi kutatás közvetlen nyugati szomszédságában. A 3. számú, római, középkori és őskori objektumokat tartalmazó lelőhelyen idén 3969 m2 feltárását végeztek el. Csaknem teljes egészében bontakozott ki a 2. lelőhely (4. munkaterület, 8130 m2) középkori birtokközpontja. Utóbbi lelőhelyen a feltárás megtartandó, bemutatásra javasolt régészeti emlékeket is eredményezett két középkori, kifalazott pincével ellátott épület formájában.

Generikai oka lehet a gyerekkori kövérségnek

2009. december 7., 12:18 Módosítva: 2009.12.07 12:18

A Cambridge-i Egyetem kutatói háromszáz, legalább 100 kilogrammos testtömegű, tíz év alatti gyerek DNS-állományában kerestek hiányzó, illetve ismétlődő szakaszokat.

Megállapították, hogy több, ritkán előforduló hiány növeli az elhízás esélyét. Az egyik ilyen hiány jelenlétét 1200 súlyosan elhízott gyereknél vizsgálták, és a felmérésben résztvevők kevesebb mint egy százalékánál találták meg. A 16-os kromoszómán lévő hiány nyilvánvalóan gondot okoz, mert így hiányzik egy olyan gén is, amelyre az agynak van szüksége ahhoz, hogy az étvágyat szabályozó leptin hormonra megfelelően tudjon válaszolni.

Azok a gyerekek, akiknél hiányzott ez a DNS-darabka, alig csillapítható éhséget éreztek. "Nagyon-nagyon éhesek voltak, mindig enni akartak" - idézte fel Sadaf Farooqi, a kutatás egyik vezetője.

A tanulmányban szereplő családok közül négyre már a brit gyermekjóléti hatóságok is felfigyeltek, a szülőket hibáztatták gyerekük kóros kövérségéért, azt feltételezve, hogy túletetik őket. A kutatók közbenjárására két esetben megszüntették az eljárást, további kettőnél még folynak az egyeztetések.

A mostani vizsgálatban a korábbiakhoz képest nagyobb DNS-szakaszok hiányát elemezték, a 16-os kromoszómán talált hiány például kilenc gént érint. A kutatási eredmények segítik az elhízással összefüggésben lévő kromoszómarészek feltárását.

Meghaltak a pozsonyi sziámi ikrek

2009. december 4., 21:00 Módosítva: 2009.12.04 21:00

Nem élte túl az elválasztása érdekében végrehajtott pénteki műtétet a csütörtökön Pozsonyban született sziámi ikerpár. A világra jövetelük utáni napon azért vált halaszthatatlanná a beavatkozás, mert az egyik fiúnak nem működött a bélrendszere. A fiúk éppen a beleiknél, testük elülső részénél nőttek össze, és közös volt a májuk. Az egyiknek azonban az orvosok szerint volt esélye a túlélésre, ezért a gyors operáció mellett döntöttek. gyermekeket csütörtökön segítették a világra császármetszéssel. Állapotuk kezdettől súlyos volt, az utóbbi órákban pedig válságos. Szlovákiában 2007 áprilisában született egy fiú sziámi ikerpár. Őket is elválasztották, de ugyanazon év őszén meghaltak.

Kimúlt Európa egyik legöregebb teknőse

2009. december 4., 20:45 Módosítva: 2009.12.04 20:50

146 éves korában kimúlt Európa egyik legöregebb teknőse - közölte pénteken az állat gazdája. A Kiki névre hallgató, hímnemű teknősbékát 1923-ban vitték Franciaországba, egy párizsi növénykertbe. A hüllő bélfertőzés miatt múlt ki. Gazdája szerint "már az elmúlt hetekben is gyenge volt" a teknős, amely 250 kilogrammot nyomott - emiatt emelődaruval kellett mozgatni. A legutóbbi kimutatások szerint egyébként fogságban 375, a vadonban pedig 150 ezer óriás teknősbéka él a világon.

Döglött óriáshalak a Balti-tenger strandjain

2009. december 4., 14:40 Módosítva: 2018.09.03 10:04
11

A holdhal a világ legnehezebb csontos hala, súlya a két tonnát, hossza a 3,30 métert is elérheti. Alapvetően a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán lakója.

A szokatlan állatra járókelők bukkantak Schleswig-Holstein tartomány tengerpartján. Sehlendorf községnél egy 80 centiméter hosszú és 100 centiméter magas állat tetemét vetette partra a víz. A holdhalat a büsümi kutató- és technológiai központba küldték kivizsgálásra. Kiderült továbbá, hogy korábban egy kisebb holdhallal is találkoztak járókelők, de mivel az még élt, visszatolták a vízbe.

mola451

A másik tetemre Heiligenhafennél bukkantak. A vízvédelmi rendőrség közlése szerint ennek az állatnak csaknem egyméteres volt az átmérője.

A holdhal (Mola mola) az óceánok egyik legbámulatosabb teremtménye. A hatalmas állatokat korongformájú testük miatt úszó fejnek is nevezik. Mivel időnként oldalukra feküdve napoznak a vízben, angol nevük sunfish, azaz naphal (e kifejezés nálunk egy teljesen más faj megnevezése).

mola450

Bár a holdhalak alapvetően trópusi és mérsékelt tengerek lakói, ősszel az Északi-tengerbe is ellátogatnak, egészen a Kattegatig. Táplálékuk túlnyomórészt kocsonyás állatokból, például medúzákból áll.

Hatékony az ultrahangos mellrákszűrés

2009. december 3., 15:48 Módosítva: 2009.12.03 15:48

Constance Lehman, a Washingtoni Egyetem munkatársa két tanulmánya eredményeit ismertette az Amerikai Radiológiai Társaság chicagói találkozóján.

Az egyik felmérésben 1100, harminc év alatti nő ultrahangos vizsgálati leleteit elemezték, a másikban pedig 1500, 30 és 39 év közötti nőét. Mindkét tanulmányban megállapították, hogy a célzott ultrahang pontosan azonosította az emlő jóindulatú és rákos elváltozásait is. Egyetlen olyan tumor volt, amelyet a célzott vizsgálattal nem találtak meg: a teljes emlőre kiterjedő mammográfiánál bukkantak rá a daganatra a mell egy olyan területén, ahol fel sem merült keresése.

Lehman szerint a fiatal nőknél megfelelő alternatíva lenne az ultrahangos mellrákszűrés a biopszia és az ismétlődő sugárterhelés elkerülésére.

Az ébredés utáni cigaretta árt leginkább

2009. december 3., 15:42 Módosítva: 2009.12.03 15:42
4

Kis létszámú, 252 fős vizsgálatukban a Penn State College munkatársai úgy találták, hogy akár 75-szörös különbség is lehet a dohányosok vérében a nikotin egyik bomlástermékéből.

A kotinin nevű származék koncentrációját olyan embereknél vizsgálták, akik egyébként egyaránt napi húsz szál cigarettát szívtak el. Az egészségre veszélyes anyagból a legmagasabb szintet azoknál mérték, akik a felkelés utáni fél órában, éhgyomorra gyújtottak rá az első cigarettára.

A BBC hírportáljának ismertetése szerint a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban megjelent tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a leszokást segítő programokban érdemes különös figyelmet fordítani ezekre a nagy rákkockázattal élő, erősen nikotinfüggő emberekre.

Új embrionális őssejtvonalakat engedélyeztek az Egyesült Államokban

2009. december 3., 13:39 Módosítva: 2009.12.03 13:39

Ez az első elmozdulás azóta, hogy az Obama-kormány feloldotta az új embrionális őssejtvonalak felhasználására vonatkozó tilalmat. "Az irányelveknek megfelelően ezek az őssejtvonalak olyan embriókból származnak, amelyeket etikus, tájékozott jóváhagyási folyamatban adományoztak" - hangsúlyozta közleményében Francis Collins, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) igazgatója.

A humán embrionális őssejtek kutatási célú felhasználását júliusban szabályozta újra az amerikai kormány. Ennek értelmében kaphat újra állami támogatást az embrionális őssejtkutatás.

Az engedélyezett sejtvonalak közül tizenegy a Bostoni Gyermekkórháztól, kettő pedig a New York-i Rockefeller Egyetemtől származik. A közlemény szerint további 96 sejtvonal vár a NIH megfontolására, végső soron kutatási felhasználásra.

A jóváhagyott tizenhárom őssejtvonalat egyebek közt szívizomsejtek és különféle típusú idegsejtek létrehozására irányuló kísérletekben használhatják fel.

A könyvek illata jelzi az állapotot

2009. december 3., 09:04 Módosítva: 2009.12.03 09:04

Matija Strlic, a University College munkatársa 72 történelmi papíron próbálta ki elemző módszerét, amely a papírból kipárolgó illékony szerves vegyületek mérésén alapul. Az új technikánál a gázok analizálásához nem kell mintát venni a könyvekből.

A megvizsgált papírok a 19. és a 20. századból származtak, gyanta- és farost-tartalmuk ennek megfelelően különböző mértékben bomlott le. A roncsolás nélküli eljárás kipróbálásakor 15 illékony anyagot találtak megfelelőnek arra, hogy mérésükkel meghatározhassák a papír állapotát. A lebomlás mértékének ismerete segíti, hogy az értékes könyvek és iratok megőrzésére a legmegfelelőbb technikát válasszák.

A tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság Analytical Chemistry című lapjában jelent meg.

Szorongás ellen fekete csokoládé

2009. december 3., 09:03 Módosítva: 2011.02.07 19:33

A tudomány állandóan fejlődik: új szakterületek nyílnak meg. Az utolsó évek specialitása a nutrimetabonomika, mely az egyén, egyedi, de a táplálkozástudomány minden ismeretével és vizsgálati módszerével tanulmányozott anyagcsere összefüggések, a genetika és az egész szervezet működését figyelembe vevő kapcsolatok tudománya.

Az új tudományág gyakorlása indította el a csokoládé hatásának tanulmányozását egészséges önkénteseken. A témaválasztás nem volt véletlen: a munkacsoport vezetője a Nestlé cég kutatóintézetének munkatársa. Sunil Kochbar és svájci, illetve német szakemberek 30 fiatal személyt vontak be a tanulmányba.

A vizsgálati alanyokat részletesen megvizsgálták, hogy anyagcsere vagy szívbetegségek szempontjából makkegészségesek-e. Ezután meghatározták mennyire szorongó a személyiségük. Arra is figyeltek, hogy ne vegyék figyelembe, ha valamelyik önkéntesnek csupán valami pillanatnyi gondja akadt, ami miatt feszültnek érezhette magát.

A csoport 19 tagja volt nő és 11 férfi. A szorongást mérő pszichológiai módszer tanúsága szerint 13 tartozott az erősen szorongók csoportjába, 17 pedig a kevéssé szorongók közé. A résztvevők ezután két hétig naponta, két részletben 40 gramm fekete, 74 százalék kakaót tartalmazó csokoládét fogyasztottak. A napi adag tehát kevesebb volt, mint egy átlagos, 100 gramm súlyú csoki tábla fele.

A részletes laboratóriumi vizsgálatok, melyeket a vizsgálat elején, közepén és végén is elvégeztek, egyértelműen bizonyították, hogy az erősen szorongók anyagcseréje, a stresszhormonok szintje jól mérhetően különbözik a nyugodt személyiségű emberekétől.

A mérések azt is világosan kimutatták, hogy a fekete csokoládé elmajszolása igen gyorsan csökkentette az erősen szorongók szervezetében lévő stresszhormonok mennyiségét. A kevéssé szorongók esetében ez a változás nem érte el azt a szintet, amit a tudományos vizsgálatokban jelentősnek értékelnek.

A vizsgálat két hete alatt az önkéntesek napi 220 többletkalóriát is elfogyasztottak. A kutatók mindenkit figyelmeztetnek, hogy hosszú távon a többletkalóriával nagyon kell vigyázni.

A VPOP cukorral segít a mocsári ciprusokon

2009. december 1., 15:22 Módosítva: 2012.07.02 14:50

>Nem mindennapi módját választotta a Vám- és Pénzügyőrség a jogerősen elkobzott, de nem értékesíthető cukor megsemmisítésének, ugyanis a miskolci Herman Ottó Múzeumnak adományozta, ahol a nyolcmillió éves mocsárciprusok konzerválásához használják majd fel.

A VPOP összesen 10650 kg cukrot adott át a múzeumnak. Ekkora mennyiségű cukor megsemmisítése hosszabb folyamat, ahogy hosszadalmas a mocsárciprusok tartósítása is: a hatalmas tartályokban álló két famatuzsálem cukros oldatban konzerválódik. A tervek szerint minden hétfőn 400 kilónyi cukrot emelnek majd ki a raktárból, és öntik bele a konzerváló oldatba - részletezte Sípos Jenő, a VPOP szóvivője.

Az utóbbi években elkobzott nagy mennyiségű cukrot azért csak most tudták átadni a múzeumnak, mert minden esetben bűncselekmények felderítéséhez kötődtek a lefoglalások. Az ügyek teljes körű kivizsgálása hosszabb időt vett igénybe.

Veres László múzeumigazgató elmondta, hogy a bükkábrányi bányában megtalált mocsárcipruserdőből négy fa került a miskolci Herman Ottó Múzeumba, közülük kettőt cukoroldatos eljárással tartósítanak, egy tiszta vízben áll, egyet pedig - az Ipolytarnócon kiállított leletekhez hasonlóan - műgyantás eljárással kezelnek.

A fák cukros tartósításával megpróbálják elérni, hogy - mivel a törzsek elveszették cellulóztartalmukat - a leletek ne porladjanak szét, hanem átitatódjanak a cukorral, és ezáltal szilárddá váljanak. Az átitatást minimális, öt százalékos cukoroldattal kezdték, ezt a koncentrációt emelik folyamatosan. Ezután lassan kiszárítják majd a két ősfát, a szerkezetébe beépülő kikristályosodó cukor pedig megadja a kellő szilárdságát.

A magány olyan ragályos, mint az influenza

2009. december 1., 13:19 Módosítva: 2010.01.19 10:36
1

A magány, akárcsak az influenza, ragályos - állapították meg amerikai kutatók. Csoportok között terjed, és a nőket könnyebben megfertőzi, mint a férfiakat - közölték tanulmányukban a Chicagói, a San Diegó-i és a Harvard Egyetem tudósai.

A kutatás szerint a magányos emberek környezetükre is ráragasztják érzelmeiket, aminek következtében megmaradt barátaikat is megfertőzik, akik szintén elmagányosodnak, végül mindannyian elszigetelődnek a társadalomtól. "A periférián élő embereknek kevesebb a barátjuk, és magányuk miatt még élő kapcsolataikat is elvesztik" - magyarázta John Cacioppo, a téma tekintélyes amerikai szakértője.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magányosság közrejátszhat szellemi és fizikai betegségek kialakulásában, ami megrövidíti az életkilátásokat. Ezért fontos, hogy az emberek felismerjék a magányosság jeleit, és segítsenek az érintetteknek, mielőtt még teljesen kirekesztődnének a közösségből.

A Journal of Personality and Social Psychology decemberi számában publikált tanulmányhoz egy eredetileg szívbetegségekkel kapcsolatos kutatás adatait vették alapul a tudósok. A Framingham Szívtanulmány 1948 óta vizsgálta több mint ötezer embernél a szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulásának kockázatát. A tanulmány mintavételét azonban időközben kiszélesítették, és a második generációs kutatás további 5124 személy bevonásával már a magányosság vizsgálatára koncentrált.

Kiderült, hogy a magányossá vált emberek kevésbé bíznak másokban, és mivel így nehezebben kötnek új barátságokat, a kör bezárul számukra. "A jelek szerint a közösségekben létezik egyfajta természetes hajlam arra, hogy kivessék magukból a magányos embereket. Ilyesmit korábban a majmok viselkedésének megfigyelése közben is tapasztaltak a tudósok" - mondta Cacioppo, aki a kérdés megoldásában a megelőzés szerepét hangsúlyozta.

Három űrhajós visszaérkezett a Földre

2009. december 1., 09:53 Módosítva: 2009.12.01 09:53

A Szojuz TMA-15 űrhajó fedélzetén visszaérkezett a Földre a 21. tartós űrexpedíció három tagja: Roman Romanyenko orosz, Frank De Vinne belga és Robert Thirsk kanadai asztronauta. 188 napot töltöttek az űrben.

A leszállás előírásszerűen ment végbe, az űrhajósok az első adatok szerint jól vannak - jelentették be a Repülésirányítási Központban. Tekintettel az új és a szezonális influenza járványára az illetékesek elrendelték, hogy az űrhajósokat fogadók egészségügyi maszkot viseljenek, és megtiltották, hogy a fotósok közel menjenek hozzájuk. A Veszti 24 hírtelevízió helyszíni közvetítésében látható segítők egyikén sem volt azonban maszk.

Tovább

Hátfájásra mobiltelefon

2009. december 1., 08:42 Módosítva: 2009.12.01 08:42

Mobiltelefonról nyeri az energiát az a csip, amelyet hátfájdalom esetén a beteg bőre alá ültetnek be - számoltak be fejlesztésükről tajvani tudósok. A telefon által támogatott csip továbblépést jelent a most használt gerinctáji stimulátorokhoz képest. Ezek a készülékek beültetett elemekkel működnek, ez pedig kellemetlenné teszi a használatot a betegek számára - magyarázták a kutatók.

Az új készülékkel már elvégezték az állatokon végzett teszteket, és jó eredményeket kaptak a kutatók - mondta Lin Csi-van, a Tajvani Nemzeti Egyetem biogyógyászati mérnöke. Az érme nagyságú fájdalomcsillapító készüléken két elektróda kapott helyet, ezek közvetítik az elektromágneses hullámokat, hogy csökkenjen a fájdalomérzet. Az eljárás hatévi kutatómunka eredménye.

Tajvanon a hát alsó részén tapasztalható fájdalmak kezelése a negyedik legjelentősebb egészségügyi kiadást jelenti. A szigeten 25,3 millió darab mobiltelefon van használatban, ez azt jelenti, hogy minden tajvanira 1,1 készülék jut.

Már másfél évesen kezelhető az autizmus

2009. november 30., 14:57 Módosítva: 2010.02.09 15:11

Másfél-három éves autista gyerekek kis csoportjánál a tünetek jelentős javulását érték el két éven át tartó viselkedésterápiával - közölték amerikai kutatók a Pediatrics című szaklapban. A 18 és 30 hónapos kor közötti gyerekeket véletlenszerűen választották ki a Washingtoni Egyetem kutatói a terápiára. A csoportban heti öt napon át négyórás foglalkozásokat tartottak, ráadásul a szülők is legalább heti öt órát foglalkoztak a gyerekekkel.

A viselkedésterápiában részesülő gyerekek intelligenciahányadosa két év elteltével átlagosan 18 pontot emelkedett, miközben a többieké csak 7 pontot. Nyelvi készségük is jelentősen javult. A terápiás csoportban lévő gyerekek 30 százalékánál az autizmus kevésbé súlyos formáját állapították meg a kezelési periódus végén, míg a kontrollcsoportban csupán öt százalék volt ez az arány.

Rekord energiaszintet ért el az LHC

2009. november 30., 10:24 Módosítva: 2010.02.02 10:17

Világrekordot értek el a genfi nagy hadronütköztetőben, minden eddiginél nagyobb energiaszintre sikerült felgyorsítani atomi részecskéket - közölte az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet.

"A CERN nagy hadronütköztetője ma a világ legnagyobb energiájú részecskegyorsítójává vált azáltal, hogy két protonnyalábot 1,18 teraelektronvoltra (ezer milliárd elektronvoltra) gyorsított fel a kora reggeli órákban" - adta hírül a szervezet.

A CERN végső soron ennél is nagyobb, 7,0 teraelektronvoltos energiaszintet akar elérni. A mait megelőző világrekordot az Egyesült Államok Fermi Nemzeti Gyorsító Laboratóriumában, a Tevatron ütköztetőben állították be 2001-ben, ekkor 0,98 TeV-ot értek el.

Visszatért a Földre az Atlantis

2009. november 27., 16:40 Módosítva: 2009.11.27 16:58
3

Tizenegy napos űrrepülést követően pénteken visszatért a Földre az Atlantis amerikai űrsikló, fedélzetén hét asztronautával, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az Atlantis a tervezett időpontban - közép-európai idő szerint délután fél három után hét perccel - tért le Föld körüli pályájáról, s egy órával később landolt a floridai Kennedy Űrközpontban.

Az űrsikló november 16-án indult útjára hat asztronautával, majd két nappal később kikötött a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az Atlantis küldetése végeztével szerdán kapcsolódott le az űrállomásról.

Tovább

Jövő októberben indul a kínai holdszonda

2009. november 27., 15:56 Módosítva: 2009.11.27 15:56

A második holdszonda más jellegű hasznos terhet visz magával, mint elődje, és más oldalról közelíti meg a Holdat, mondta az első kínai holdszonda vezető tervezője, Je Pej-csien, hozzátéve, hogy e misszióval több és sokkal pontosabb tudományos adathoz szeretnének hozzájutni. Ennek érdekében magán az űrszondán is végeztek átalakításokat, továbbá felszerelését, műszereit korszerűsítették, kameráját jobbra cserélték.

A Csang'o-3 önjáró szonda prototípusa is kész már, űrbe juttatására még 2013 előtt sor fog kerülni. Már Holdra szállásának pontos helyét is kiválasztották, ez a Sinus Iridium (Szivárvány-öböl) lesz.

A kínai holdkutatás célja nyilvánvalóan többirányú. Túl a tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi szempontokon, Kína bizonyítani szeretné, hogy magas technikai és technológiai háttérrel rendelkezik, korszerű rakéták előállítására, piacképes műholdak gyártására és felbocsátására képes.

Ereszkedik az Atlantis

2009. november 27., 15:46 Módosítva: 2009.11.27 16:40

Az Atlantis a tervezett időpontban - közép-európai idő szerint délután fél három után hét perccel - tért le Föld körüli pályájáról, és várhatóan rövidesen landol a floridai Kennedy Űrközpontban. Az űrsikló november 16-án indult útjára hat asztronautával az említett űrközpontból, majd két nappal később kötött ki a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson. Az Atlantis küldetése végeztével szerdán kapcsolódott le az űrállomásról.

Milliárdos kincslelet Angliában

2009. november 27., 12:14 Módosítva: 2009.12.28 08:30

Az Anglia középső részén fekvő staffordshire-i mezőn talált arany és ezüst műtárgyak híre izgalomba hozta a brit régészek közösségét. Ezerötszáz darabjával ugyanis ez a valaha talált legnagyobb angolszáz lelet. Azoknak az intézményeknek, amelyek meg akarják szerezni a műkincseket, fizetniük kell mind a megtalálónak, mind a lelőhely tulajdonosának.

Két közép-angliai intézmény közösen próbálja megszerezni a kincset. A Birminghami Múzeum és Művészeti Galéria valamint a Stoke-on-Trent-i Fazekasmúzeum pénzügyi alapot hozott létre, hogy megvásárolhassa a páratlan értékeket.

Tizenkét új korallfajt fedeztek fel Panamában

2009. november 26., 15:31 Módosítva: 2009.11.26 15:31

Tíz év alatt 75 korallfajt azonosítottak a Csendes-óceánban Panama partjainál. Most 12 korábban ismeretlen fajt mutattak be, ezen kívül 40 fajt észleltek itt először. Elredge Birmingham, a panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet igazgatója szerdán elmondta, hogy a kutatást egy 3324 négyzetkilométeres területen végezték.

Birmingham szerint itt is hasonló változásokat észleltek, mint az olyan korallzátonyokon, amelyeket a turizmus miatti beépítés és a tarvágások pusztítanak.

Jön haza az Atlantis

2009. november 25., 14:38 Módosítva: 2009.11.27 16:40

Az Atlantis űrsikló november 16-án indult útjára hat asztronautával a floridai Kennedy Űrközpontból, majd két nappal később kötött ki a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrbázison. Az űrhajósok háromszor sétáltak a világűrben. Felszerelték a Columbus európai űrlaboratórium két antennáját, valamint egy tartóelemet egy színképelemző berendezéshez, amely jövőre érkezik meg. Egy ammóniatartályhoz csöveket rögzítettek a Unity amerikai modulon, és megszerelték a vezeték nélküli videoláncot, amelybe az űrhajósok sisakjára szerelt kamerák közvetítenek majd képet.

Az űrsikló a tervek szerint pénteken száll le Floridában, hét asztronautával. Az alaplegénységgel tér haza Nicole Stott amerikai űrhajós, aki augusztusban érkezett az űrállomásra.
Ez volt idén az Atlantis ötödik és egyeben utolsó útja. A NASA jövőre is ötször indítana űrsiklót az ISS-re, és ezzel lezárja az 1981-ben kezdett programot. Utoljára várhatóan 2010 szeptemberében, de legkésőbb 2011 elején repül űrsikló az ISS-hez. Az amerikai űrkutatási hivatal addig is igyekszik az űrállomásra minél több olyan nagyméretű alkatrészt és berendezést eljuttatni, amely csak a űrsiklók rakterében fér el.

Az űrrepülőgépek leszerelése után az ISS ellátását orosz, európai és japán teherűrhajókkal oldják meg, az űrhajósokat pedig Szojuz űrhajókkal lövik fel.

Gazdag kincsleletet rejtett az Irakban feltárt párthusi sír

2009. november 25., 09:12 Módosítva: 2009.11.25 14:24
2

Kaisz Hasszán, az Iraki Régészeti Hatóság vezetője elsősorban a sírkamra érdekes építészeti megoldásait emelte ki. A 306 négyzetméteres építmény több szintre tagolódott, amelyeket speciális lépcsők kötöttek össze - olvasható az az-Zamán című angol nyelvű iraki hírportálon.

A régészek összesen 216 művészi kivitelű tárgyat  találtak a sírkamrában, köztük arany ékszereket, drágaköveket, kerámia- és üvegedényeket. A leletek korát kétezer évesre becsülik. 
A párthus ókori iráni nép volt, nevét a Szeleukida Birodalom Parthia nevű tartománya után nyerte. Az Arszakida-dinasztia vezetésével a párthusok a Kr. e. III. század közepétől kezdve a Szeleukida Birodalom területeinek rovására építették ki a többek között Iránt és Mezopotámiát magában foglaló birodalmukat. Hatalma csúcspontján, a Kr. e. I. században a Pártus Birodalom az Eufrátesztől Afganisztánon keresztül az Indusig, illetve az Oxosz folyótól az Indiai-óceánig terjedt. Fővárosa a babilóniai Ktésziphón lett, a legfontosabb párthiai városok Ekbatana, Szeleukeia, Ktésziphón és Hekatompülosz.

Összeírja a Google az iraki múzeum kincseit

2009. november 24., 14:57 Módosítva: 2010.04.06 14:25

Az iraki nemzeti múzeum a Szaddam Huszein uralmának megdöntésekor kialakult zűrzavarban komoly károkat szenvedett. Nabhal Amin, a bagdadi múzeum igazgatóhelyettese a 2003-as invázió után "a civilizáció születésétől datálódó, több milliárd dollár értékű, százhetvenezer antikvitás elrablásáról" számolt be.

A pártalan gyűjteményt idén februárban nyitották meg ismét a turisták előtt, miután a titkosszolgálatok segítségét is felhasználva számos műkincset megtaláltak, és visszavittek Irakba.

"Az emberi civilizáció kezdete szó szerint Irakban játszódott; nyomait helyben, az iraki múzeumban őrzik" - mondta Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója.

A Google közel 14 ezer fényképet készített a múzeumban lévő tárgyakról, amelyek között a kőkorszaktól kezdve a babiloni, illetve asszír uralmon át egészen az iszlám korszakig találhatók emlékek.

Félmilliárd forintos pályázat segíti a szuperlézert

2009. november 24., 11:22 Módosítva: 2009.11.24 11:22

Félmilliárd forintra lehet pályázni az európai közös lézerkutatóhoz kapcsolódó gazdasági, kutatás-fejlesztési és oktatási tendereken, amit a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) ír ki - olvasható a Napi Gazdaság keddi számában.

Magyarország, Románia és Csehország decemberben mutatja be az Európai Bizottságnak az Extreme Light Infrastructure (ELI) nevű lézerkutató közös megvalósítási tervét.

A hELIos néven futó szakmai program pályázatának 500 millió forintos pénzügyi forrását a Kutatási, Technológiai és Innovációs Alap biztosítja. A nyertes pályázók minimum 25 millió, maximum 250 millió forint támogatást nyerhetnek el.

A magyarországi helyszín a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tíz hektáros területe lesz.

Végeztek az űrsétával az Atlantison

2009. november 24., 08:36 Módosítva: 2009.11.27 16:40

Robert Satcher és Randolph Bresnik egy kisebb műszaki probléma miatt a tervezettnél egy órával később lépett ki nyílt a világűrbe. Egy szelep hibásodott meg a sebész végzettségű Robert Satcher szkafanderének abban a berendezésében, amely segítségével az űrhajós inni tud a világűrben, emiatt történt a késlekedés. Azonban öt óra alatt végeztek feladataikkal, így előbb be is fejezték a sétát, mint eredetileg tervezték.

A feladat egy féltonnás oxigéntartály behelyezése volt a zsilipkamrába. A NASA illetékesei nagyon elégedettek voltak a végén. Az idén ez volt a 22., egyben az utolsó űrséta. A 22 eggyel kevesebb, mint az éves rekord. Az amerikai űrséták történetében pedig ez volt a 230., a Nemzetközi Űrállomás építésének megkezdése óta eltelt tíz év alatt pedig a 135. űrséta. Az Atlantis 11 napos küldetés után szerdán indul vissza a Földre.

Eddig vécében porosodott az első Darwin-könyv

2009. november 22., 14:33 Módosítva: 2009.11.22 14:33

Egy illemhely polcáról került elő Charles Darwin forradalmi műve, a "Fajok eredete" egyik első kiadványa, amit kedden, a könyv megjelenésének 150-ik évfordulóján árverésre bocsátanak. Ezt vasárnap jelentette be Londonban, a Christie's aukciós ház, amelynek közlése szerint a különlegesség egy polcon porosodott a dél-angliai Oxford egyik családi házában, pontosabban az ottani vendégszobához tartozó illemhelyen.

A Christie's bejelentése szerint egyértelmű, hogy a könyv annak a 1250 példánynak az egyike, amelyek 1859-ben jelentek meg. Az aukciós ház azt várja, hogy a ritkaság 60 ezer fontért - átszámítva csaknem 18 millió forintért- gazdára talál. A Christie's azt nem közölte, hogy kié a könyv, és hogyan történhetett meg, hogy eddig egy toalettben porosodott. A világ egyébként ebben az évben ünnepli Charles Darwin születésének 200-ik évfordulóját.

Végre sétálhattak az űrhajósok

2009. november 21., 18:23 Módosítva: 2009.11.27 16:40

Mike Foreman és Randolph Bresnik űrsétája azért késett, mert szombatra virradóra ismét hamis riasztást adott le a légnyomást fenntartó rendszer szirénája. A sziréna közép-európai idő szerint hajnali 4 óra tájban szólalt meg, két órával azután, hogy az űrhajósok nyugovóra tértek.

A houstoni repülésirányító központ rövid idő alatt kiderítette, hogy hamis riasztás történt, de életbe léptek a Nemzetközi Űrállomáson légnyomáscsökkenés esetén szokásos rendkívüli intézkedések. Ezek értelmében az űrhajósoknak el kell hagyniuk a helyiséget, amelyben csökken a légnyomás, amíg a houstoni központ nem végzi el az összes szükséges ellenőrzést. Michael Foreman és Randolph Bresnick az érintett helyiségben aludt.

Az incidens miatt az űrséta a tervezettnél harminc perccel rövidebb, hatórás lesz - közölte a NASA a honlapján közzétett közleményben. A két űrhajósnak elvben valamennyi tervezett munkát, így a Columbus európai űrlaboratórium két antennájának felszerelését el kell végeznie.
Miközben Randolf Bresnik az űrsétán kitűzött feladatokat végzi, felesége, Rebecca gyermekük születését várja. Péntekre volt kiírva, de a második űrséta kezdetéig nem indult meg a szülés. A házaspárnak már van egy hároméves kisfia. Az irányító központban megállapodtak, hogy az űrséta végéig minden információt visszatartanak, hogy a 42 éves Bresnik a munkájára összpontosítson.
Az Atlantis legénysége a tervek szerint egy harmadik űrsétát is végrehajt. Az űrsikló szerdáig marad a Nemzetközi Űrállomáson.

Megtörheti a jeges-tengeri táplálékláncot a jégsapka olvadása

2009. november 20., 14:38 Módosítva: 2010.09.14 13:46

Kanadai kutatók az 1980-as évek vége óta vizsgálják a Jeges-tenger legnagyobb medencéjének, a Kanadai-medencének a vízminőségét. Fiona McLaughlin, a kanadai Óceántudományi Intézet kutatója szerint már kimutatható, hogy a jégolvadás következtében a vízben csökken az aragonit-koncentráció, ami veszélyezteti a mészhéjúak páncélképződését. A leginkább érintett élőlények a tengeri pillangók és a tengerfenéki kagylók - mondta McLaughlin.

A páncélosok számának csökkenése ugyanakkor veszélyezteti az egész táplálékláncot, hiszen a páncélosok jelentik a halak, azok pedig a fókák és medvék fő táplálékforrását. "A jeges-tengeri tápláléklánc igen rövid, ezért nagyon sérülékeny" - magyarázta a tudós.

A Nature brit tudományos folyóiratban szeptember végén megjelent, Planetary boundaries (Bolygónk határai) című cikkből kiderül, hogy a Jeges-tenger jégborításának olvadási üteme már kiszakadt a tudósok által jósolt sávból, és szabadesésbe ment át.

Október közepén egy kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az Északi-sark nyári jégsapkája 20-30 éven belül teljesen elolvad.

Leonardo da Vinci kiállítás nyílik a New York-i Times Square-en

2009. november 20., 11:10 Módosítva: 2009.11.20 11:10

A kiállításon látható lesz többek között egy nagy sárkányra emlékeztető repülő alkalmatosság, Leonardo önjáró kocsijának működő prototípusa, valamint a reneszánsz polihisztor denevért és oroszlánt formázó mechanikai szerkezete is.

A látogatók érintőképernyőkön maguk is háromdimenziós modellekké alakíthatják Leonardo vázlatait.

A Leonardo da Vinci műhelye elnevezésű kiállítás márciusig látogatható.