Sashalmon épül Budapest első állandó ökopiaca

2010. április 7., 10:06 Módosítva: 2014.06.30 15:56
sashalmipiac.png

 

Pásztor Béla polgármester (aki nem mellesleg magyar rekorderként 45 éve vezeti ugyanazt a települést) mesélte egyszer, hogy amikor Veresegyházat várossá avatták, felvetették egyesek, hogy a piacot el kellene költöztetni a Fő utcából, mert nagyon szem előtt van. Ő viszont ragaszkodott hozzá, hogy az árusok hetente egyszer néhány órára elfoglalhassak azt a kis teret és a környező utcákat. Ez ugyanis hozzá tartozik a településhez. Hogy így van-e még ott, azt nem tudom, csak remélem, de az biztos, hogy a piac egyáltalán nem valami "falusi" dolog.

Tovább

Milyen lenne az LMP-s Budapest? Visszaépített villamosvonalak, behajtási díj, ötös metró és bekamerázott buszok

2010. április 6., 15:10 Módosítva: 2014.06.30 15:56

 

Pár napja az LMP is előrukkolt Budapest-programjával. Bár nem tartalmaz olyan látványos elemeket, mint az MDF "szélcsatorna-tisztítása"  vagy a Jobbik tehervillamosai, de elég sok mindenre kiterjed. Valójában két dokumentumból áll össze: egy általános települési kérdéseket felvető és nagy általánosságban tárgyaló vitaanyag (doc)  és egy kifejezetten  közlekedéssel foglalkozó program (pdf). Mivel konkrétumokat inkább ez utóbbi tartalmaz, lássuk ezt egy kicsit alaposabban.

Tovább

A panelprogram veszélyezteti a sarlósfecskék költőhelyét

2010. április 6., 09:57 Módosítva: 2018.08.30 17:04
Sarlósfecskeodú kihelyezési lehetőségei panelházon - fotó: mme.h Sarlósfecskeodú-telep, Kossuth Kiadó, Orbán Zoltán - fotó: mme.h

 

A panellakótelepek vagy akár az aszfaltozott-kövezett, sok emeletes házak alkotta belvárosok ökológiai szempontból leginkább a sziklás hegyeknek felelnek meg: kevés víz és növényzet, sok kő és nagy meleg. Nem csoda, hogy a városok madarainak természetes élőhelyei legtöbbször épp az ilyen kietlen kopárok. Kevesen gondolnak bele mondjuk, hogy a repülő patkányoknak becézett házi galambok őse is a sziklapárkányokon fészkelő szirti galamb volt. Na de most nem róla, hanem egy másik, szintén sziklafalakon költő fajról van szó, a sarlósfecskéről. Úgy tűnik, hogy bár a panelházak már neki is túl zord környezetet jelentenek.

Tovább

Hat négyzetméteres lakást árulnak Pesten. De vajon hogy fér bele a két szoba?

2010. április 1., 09:36 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Hat négyzetméteres lakás már szerepelt az Urbanistán - igaz azt Tokióban lehet bérbe venni. Most viszont egy hasonló méretű kéglit kínálnak eladásra a József utcában - mint azt az Ingatlan.net magazinja írja. A  2,9 millió önmagában nem tűnik soknak a "meditációs kapszulaként" hirdetett lakásért, bár azért 2 szobásnak (!) hirdetni egy összesen félszobányi lakást, elég merész. Viszont aranyos a szobafotó, ami akár hatalmasnak is tűnhetne, ha nem lennének ott azok a fránya konnektorok. Mindenesetre szerintem hamar el fog menni - igazi kuriózum.

Tovább

Vegyen lakást híres emberről elnevezett utcában!

2010. április 1., 08:11 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Szeretem az utcanévbokrokat. Nem az Akadémiatelep számozott útjaira gondolok, hanem a valamilyen logika szerint csoportba gyűjtött utcákra. Ebből is vannak azért egyszerűbbek, direktebbek. Mondjuk hét vezérről elnevezett bokrok Budapesten több helyen is vannak (néhol kiegészítve más vezérekkel) és ilyenek lennének a híres zsidómentőkről elnevezett rakpartok is. Vagy ott a Csata, Kartács, Tüzér, Röppentyű stb. utca a XIII. kerületben (bár az klassz csavar ez utóbbiban, hogy ott a Béke tér) és a sort hosszan folytathatnánk.

Nekem mondjuk jobban tetszenek azok az utcabokrok, amelyekben a neveknek tartalmilag semmi köze egymáshoz, de nyelvileg mégis kapcsolódnak. A XVI. kerületben a Farkas-halom utcái mind farkasosak: Farkasbab, Farkasfog, Farkasfa, Farkasszőlő; Sashalom egy részén pedig sasosak: Sasvár, Sasfészek, Sasszem. Biztos vannak trükkösebb, szellemesebb bokrok is (el tudnék mondjuk képzelni egy teljes történetet elrejtve egy környék utcaneveiben), aki ismer ilyet, írja meg!

Na de mindez csak arról jutott eszembe, hogy maestro1 az utcanévbokrok egy egészen új alkalmazására hívta fel a figyelmemet - hiszen a név egyben a környéket is meghatározhatja (bár azért a "híres emberesnél" van egy kis kétségem ezzel kapcsolatban):

 

Tovább

Ki reklámoz lakást egy pokolgépes merénylet fotójával?

2010. március 30., 15:26 Módosítva: 2014.06.29 12:25
h4356223 10979263[1]

 

A tegnapi után itt egy újabb gerilla-ingatlanhirdetés vagy mi. Mondjuk a kifejezés ez esetben talán nem a legszerencsésebb, mert egy több halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletről van szó. Legalább is annak a fotójával hirdetik ezt az Aranykéz utcai lakást + egy diszkrét szmájlival.

Akár csak a józsefárosi atomhulladék-tárolónál, nem tudom, hogy valami figyelemfelkeltő akciónak szánta-e a hirdetés feladója, vagy épp ki akart szúrni valakivel. Midnenestre pénzt nem sajnált rá, mert a képfeltöltésért ugye fizetni kell a Comon. [Tipp: Péter. Kösz!]

Tovább

"400 köbméter radioaktív hulladék tárolására alkalmas, de kreatív lovardaként is helyt álló józsefvárosi ingatlan eladó"

2010. március 29., 08:43 Módosítva: 2014.06.29 12:25

Vicceskedünk, vicceskedünk? - gondoltam magamban, amikor átfutottam a Martin küldte linket, amelyben meglehetősen negatív színben tüntetnek fel egy lakást. Fiktív hirdetést feltenni a Comra olykor jó poén, de hosszú távon nem annyira. De! Itt úgy tűnik nem erről van szó, mert a szöveg alján található link valóban egy lakás hirdetésére mutat (már ha böngészőbe másoljuk, és értelemszerűen kiegészítjük egy .hu-val.

Na most valaki vagy úgy érzi, hogy a negatív reklám is reklám, vagy úgy, hogy nagyon ki kell tolnia egy ismerősével.  Szerintem hamarosan megtudjuk...

Tovább

Átadták az interaktív szökőkutat

2010. március 27., 08:48 Módosítva: 2014.06.30 15:56

TuRuL_2k2, mikor épp nem a Mandinert főszerkeszti, a Szabadság tér környékén dolgozik, leugrott hát a tegnapi interaktív szökőkút átadására és küldött pár fotót róla. A témáról bővebben itt írtam, ez meg itt az Építészfórum beszámolója.

 

Gombalányok buzdítanak szavazásra a Móriczon

2010. március 24., 17:25 Módosítva: 2014.06.30 15:56

GombaBár a tökéletes vírusmarketing az, amit a Szigeten ragasztottak a hátamra, a legjobb fertőzőbetegség-marketing címért Újbuda is rajthoz állhat. Bár kicsit félve nyitottam meg a a sajtóanyaghoz mellékelt Gombáslány1.JPG fájlt, az szerencsére a mellékelt bájos hölgy képét tartalmazta. A Móriczon található Gomba védett épületét ugye hasznosítani kellene, mint arról már korábban is hírt adtunk.

Most a nép is hallathatja hangját az ügyben. Mondjuk olyan nagyon nem lesz befolyása semmire, mert az összes terv közül csak a döntőbe jutott kettő közül választhat és aztán "az önkormányzat képviselő-testülete a szavazatokat is figyelembe véve hozza meg döntését májusban". Vagyis garantálni semmit nem garantál az eredmény, de legalább kicsit felhívják a figyelmet egy építészeti kérdésre, és az is valami. A gombás csaj meg jó ötlet. Teljes sajtóközlemény alant:

Tovább

Marketingterv Pécsnek. Rengeteg remek ötlet, amellyel "felfrissítenék a város megfakult imázsát"

2010. március 24., 08:47 Módosítva: 2014.06.30 15:56
 

Tisza cipő pécsi mintákkal? Dzsámis stencil más magyar városokban? Pécsi kocsmák országos hálózata cirfandlival és a városra utaló belső dizájnnal? Fesztiválszervező játék a neten? Néhány ízelítő három pécsi egyetemista - Berke Sabine, Kocsis Eszter Tilda és Tóbi István - ötletparádéjából, amit egy komplett pécsi városmarketing koncepcióba csomagoltak.

Tovább

Egy rakétasilókra szakosodott ingatlanügynökség

2010. március 23., 08:33 Módosítva: 2014.06.30 15:56
housess[1] AtFArtistRend[1]

 

Mit szólnátok egy erdei vityillóhoz, amelyhez egy kétszintes, 200 négyzetméteres, 3 hálószobás, 2 fürdős luxuspince tartozik. Ja és van még hozzá egy 1850 négyzetméter beépíthető egyéb helyiség: egy rakétasiló kilenc emelet mélyen. Cakli-pakli 2,3 millió dollárért.

Tovább

Hány kerület marad Budapesten?

2010. március 20., 17:02 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Kevés dologban szoktak egyetérteni az Urbanista olvasói, de azt eddig mindenki elismerte, hogy Budapest jelenlegi önkormányzati rendszere tarthatatlanul pocsék. Ennek ellenére húsz év alatt senki nem mert hozzányúlni. Éppen ezért örültem meg a tegnapi hírnek, hogy a Fidesz ismét elővette a kérdést.

Mivel nem feltétlenül szavazatszerző témáról van van szó („nehéz beszélgetéseket” kell lefolytatnia a párt fővárosi polgármestereivel - mondta Orbán), nagyon úgy tűnik, lesz is belőle valami. De mi? Konkrétumok sajnos nem szivárogtak ki, lássuk hát mit emlegettek korábban! Bő egy éve négy elképzelésről volt szó, íme emlékeztetőül:  

Tovább

Dal a bozalmas pesti tömegközlekedésről - 1911-ből

2010. március 17., 16:37 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Hatalmas ovációval fogadtam a blog.hu tegnapi levelét a Gramofon Online indulásáról, mert nagyon szeretem a század első felének magyar könnyűzenéjét. Mondjuk az eszembe sem jutott, hogy az Urbanistán is használni fogom tudni. Pedig itt van ez a pompás kis kuplé, amelyik egyből szertefoszlatja a "régen minden sokkal klasszabb volt" illúzióját. Na nem azért, mert vacak a szám, hanem mert bemutatja, milyen volt a pesti tömegközlekedés 1911-ben. 99 éves korához képest baromi jól szól, bár azért nem hiszem, hogy ez lesz a himnusza a Villamost a Rákóczi útra! mozgalomnak.

Miért heverészik valaki a konyhaszigeten?

2010. március 16., 08:32 Módosítva: 2014.06.30 15:56
Konyhasziget

 

Ha csak annyi segítséget adnék a fenti képhez, hogy egy hosszabb fotósorozat egyik eleme, alighanem minden jóérzésű ember egy pornógaléria első kockájára gondolna egy olyan teljesen hétköznapi jelenttel, hogy mondjuk a háziasszony nyugodtan heverészik a konyhaszigeten, amikor egyszer csak becsönget a mosógépszerelő, akin - mit ad Isten - csak egy pár zokni van.

Tovább

A Szabadság híd a Flickr nyitóoldalán

2010. március 12., 08:31 Módosítva: 2014.06.30 15:56
http://easycaptures.com/fs/uploaded/269/2102426318.jpg

 

Mire megkaptam Bálint figyelmeztető levelét, már csak a Flickr blogjának nyitóposztjában tudtam elkapni a ködbe burkolózó Szabadság hidat, de aki idekattint az megnézheti, milyen volt a fotó az amúgy több mint négymilliárd képet tartalmazó Flickr.com nyitóoldalán. A remek fényképet (amit sajnos nem lehet beágyazni) amúgy Arman-h آرمان Hamburgban élő iráni fotós készítette (ha nem kamu az adatlapja) és van egy csomó más budapesti fotó is az oldalán.

Jászberény mint ökováros? Érdekes kísérlet az etnikai öntudat és a marketing összekapcsolására

2010. március 11., 08:30 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Mi lenne, ha ráébresztenék a jászberényieket, hogy a környezettudatosság a jász kultúra része, amihez álmoziplakátokon dolgoznák fel Mária Terézia rendeletét? A jászsági ökováros meghökkentő marketingterve nem egy sok millióért vásárolt szakértői tanulmányban, hanem egy főiskolai csapat pályamunkájában bukkan fel.

Tovább

Ilyen lesz a Finta-felhőkarcoló a Rendőr-palota mellett

2010. március 10., 08:34 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Frissítve: A Vision Graphics ideiglenes eltávolította honlapjáról a képeket és erre kért meg engem is. Remélem hamarosan visszakerülhetnek! - dá

Legutóbb tavaly nyáron, a tervtanácsban volt szó a Rendőr-palota mellé épülő "tűtoronyról", és Finta József terve már akkor is tíz éves volt. Most viszont a klassz képeiről ismert Vision Graphics honlapjára felkerült néhány mutatós látványterv az épületről. Úgy látszik történt némi előrelépés...

Tovább

Forgó kávézó épül a siófoki víztoronyba

2010. március 10., 06:47 Módosítva: 2014.06.30 15:56

http://www.viztorony.hu/h/somogy/siofok/01-41.jpg

A siófoki "víztorony földszintjén egy 130 négyzetméteres, acél szerkezetű, üveg borítású szélfogó épül, míg a toronyban - forgó padozattal - kétszintes kávézó kap helyet. Emellett 3 körteraszt is kialakítanának a víztornyon, amelyben a vendégeket két panorámalift szállítaná."

foglalja össze a fejlesztés lényegét az Ingatlanmagazin. A beruházást a Strabag végzi majd 333,6 millió forintért. A víztoronyban korábban Tourinform-iroda működött (Részletes történetét, a panorámát és sok más fotót a Víztorony.hu oldalon találtok - én is onnan loptam egyet.)

Sírhelyeket reklámoz a Hermina Bau

2010. március 9., 09:00 Módosítva: 2014.06.30 15:56

A Hermina Baut szórakoztató hirdetései miatt szeretjük az Urbanistán és a Homáron egyaránt, de amit Gabi talált, az valami egészen különleges gyöngyszem. Már az új piacra lépés is meglepő az ingatlanfejlesztő cégtől, de a stílus az egészen magával ragadó:

 

Farkasréti Temetőben sírhely átadó.

A főbejárathoz nagyon közel, attól csupán pár lépésre található, mely területén a Temetőnek esély sincs már sírhely vásárlására.


Nagyjából 100 éves, ódon, széles, több elhunyt számára is kényelmes örökmegnyugvást jelentő "ingatlan" Déli-fekvésű, kifejezetten csendes, szép zöld, megnyugtató környezet.

Átadási ára: 100.000 euró.

Ingatlan, jármű, régiség csere lehetséges.

 

Sírjunk vagy nevessünk?

Tovább

Budapest legcukibb hókotrója

2010. március 8., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:56
Kispolszki3

 

Bár idén az FKF is beerősített cukiságfronton (a bringások hókotró-spottingot tartottak, olyan lelkesen fogadták a kerékpárút-tisztító járműveket), ám az első helyhez ez kevés volt. Budapest legaranyosabb hókotrója ugyanis minden bizonnyal a Hotel Kariné - amint azt Éva Újpestről küldött fotója is bizonyítja. Van rajta hóeke, hólánc, villogó, lámpa - teljes profin felszerelt kis munkagép. Szinte a fülembe csengnek a Malacka és a Tahó örökbecsű sorai:

Több száz deka ez a járgány!
A vezető igazi bálvány!
Gyönyörű, csodaszép látvány!
Ez egy KGST-gyártmány!

Na de minden irónia nélkül. Az ember legszívesebben megsimogatná...

Tovább

Mikor vezetik be a távfűtést a Belvárosba? Óbudán és Újpesten biomassza-fűtőmű épül, Rákoskeresztúron geotermikus hőforrás

2010. március 6., 16:24 Módosítva: 2014.06.30 15:56

ökopluszTíz éven belül új geotermikus hőforrások és biomassza-fűtőművek vesznek majd részt Budapestet távfűtésében. Mégpedig láncra fűzve, így olyan helyekre is eljuthat a távhő, ahová korábban nem. Ám a lehetőségek ezzel koránt sincsenek kimerítve! Vagy hallottatok már olyanról, hogy távhűtés?

A Főtáv múltheti sajtótájékoztatójáról a legtöbb médium csak az MTI közleményét vette át, hogy milyen eredményeket ért el a cég, amióta kicsit rákapcsolt az új vezetése. Pedig a legizgalmasabb része nem ez volt, hanem az új fejlesztések tervei, amelyeknek az első lépései már idén elkezdődhetnek. Na és végre az Urbanista olvasók kérdéseit is nekik szegezhettem a háttérbeszélgetésen. Szokás szerint némi késéssel, de jöjjön tehát a részletes beszámoló.

Tovább

Miért fojtogatják Vörösmarty Mihályt? A korábbi kupolás megoldás helyett idén télen furcsa ruhát kapott a költő

2010. március 5., 07:02 Módosítva: 2014.06.30 15:56

A fuldokló költőIdén télen más ruhát kapott Budapest egyik legismertebb szoborcsoportja, a Vörösmarty Mihály emlékmű. Míg az elmúlt években nejlonkupola óvta az időjárás viszontagságairól, idén télen csak egy hatalmas fóliát borítottak rá, amit elég furcsán, a nyaka körül rögzítettek. Tudja valaki, miért? Bár reményeim szerint már vége van a zord időnek, még mindig nagyon érdekes az, amire Ákos tegnapi levele hívja fel a figyelmet.

Tovább

Bemikrofonozott* baldachinos ágy és a világ leghosszabb, véletlenül hirdetésben maradt ingatlanos szövege

2010. március 4., 08:45 Módosítva: 2014.06.30 15:56
http://img7.indafoto.hu/3/9/28459_afb10ddfce75e4a231f083365f04e08f/7018977_80bdb46c9a9c4ec451165fd6644bf2ef_m.jpg

 

Miután tíz percen belül már a második helyről kaptam megy ugyanannak a hirdetésnek a linkjét, visszakérdeztem, hogy mi történik. Mint kiderült, belső céges levelezésben terjeng futótűzként, hogy a konkurencia kipakolt valamit véletlenül egy hirdetésbe. Bevallom nem tudtam megfejteni, hogy pontosan miről szól a kilométer hosszú szöveg (talán valami szétpottyant táblázat vagy űrlap lehet), de az biztos, hogy egy közepesen profi diktatúrában ilyenért már lazán elviszi az embert a titkosszolgálat, hogy mit üzengetünk mi itt kérem rejtjelezve lakáshirdetésekben.

Tovább

A Széchenyi Fürdő a világ egyik legfertőzőbb helye? FRISSÍTVE!

2010. március 2., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Széchenyi bathesA közelmúltban a Life két toplistájára is felkerült Budapest. Ami a pozitív rangsort illeti, a tíz legfestőibb város egyikének ítélték fővárosunkat a magazin munkatársai. Hogy én mégis inkább a negatívummal foglalkozom, az nem csak a velem született rosszindulatnak köszönhető, de annak is, hogy az sokkal érdekesebb. A világ legfertőzőbb helyeiről van ugyanis szó!

Tovább

Kló-parádé: fogadj örökbe egy vécét!

2010. március 1., 20:36 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Schönbrunn - wc HerrenGilicze Bálint barátom már az indiai metrós hullaszállítással szerepelt egyszer az Urbanistán, most egy hasonlóan meghökkentő témával rukkolt elő. Miért nincsenek Budapesten tematikus vécék? És miért nem lehet örökbe fogadni őket?

 

Tegnap beszélgettünk arról, hogy milyen kevés Budapesten a nyilvános wc, és hogy Bécsben milyen jó, mert tematikus wc-k vannak, Hundertwasser, meg opera-wc, ahol operarészletek szólnak stb.

Én meg erre kitaláltam, hogy kellene csinálni egy nyilvános mobilwc-prototípust (nagyobbat és komfortosabbat, mint a toi-toi), és úgy kellene megtervezni, hogy a külseje alakítható legyen, legalábbis tetszőleges "skin"-t húzhassanak rá. Le kellene gyártatni sok száz darabot, és kiírni egy olyan pályázatot, mint a Cow Parade-re, vagyis, hogy tervezzenek a pályázók "skin"-eket nekik (akár a környezet függvényében is, merthogy az elhelyezésük előre meghatározott lenne). A zsűri eredményt hirdet, és a támogatók örökbe fogadhatják a wc-ket, a Cow Parade-hoz képest azzal a különbséggel, hogy nem vihetnék őket haza, hanem a helyükön maradnának.

[Fotó: DorteF]

Ökonegyed épül a XVII. kerületben. Skanzennel, tavakkal, görög katolikus templommal és forgalomcsillapított utcákkal. FRISSÍTVE!

2010. február 27., 17:00 Módosítva: 2014.06.30 15:56

rakoskeresztur7[1]

 

FRISSÍTVE: Hopp-hopp. Mint Riz Levente, polgármester meglepően udvaris és meglepően hajnali kommentjéből kiderül, az Ingatlan.net kicsit összekeverte a beruházásokat (időközben frissített cikkében). Ugyanis nem az itt is bemutatott projektre nyert támogatást a kerület, hanem a városközpont újjávarázsolására. Részletek itt. És ha már itt volt, reagált pár hozzászólásokban felmerült problémára is. Köszönjük!

Ehhez hasonló címmel már elég sok közlemény, cikk, bejegyzés jelent meg. Ez annyiban különbözik azoktól, hogy nagyon úgy néz ki, meg is valósul. A Rákosmente Önkormányzata (magyarul Budapest XVII. kerülete) ugyanis 963 millió forint uniós támogatást nyert el ökováros-programjához Brüsszeltől. "A beruházás márciusban indul, és októberben fejeződik be. A városrész-rehabilitációt az EUrbanitas Tervező Kkt. tervei alapján végzik majd el. Az úgynevezett „Nyilas-tábla” területén olyan új, öko-szemléletű városrészt szeretnének megalkotni a tervezők, amely teljes egészében a megújuló energiaforrások használatára fog épülni." - adta hírül az Ingatlan.net.

Tovább

A legmókásabb extra, amit lakáshirdetésben eddig leírtak

2010. február 25., 10:00 Módosítva: 2014.06.29 12:25

Ha lakáshirdetést adunk fel, könnyen megfeledkezünk azokról az extrákról, amelyek számunkra talán megszokottak, de sokak szemében növelik ingatlanunk értékét. Ilyen lehet például a különleges szilícium alapú nyílászáró, amely szinte hihetetlen módon a fényt átengedi, de a szelet nem. Vagy említhetném azt az utóbbi néhány ezer évben divatba jött megoldást, hogy a lakást belső térhatároló elemekkel kisebb egységekre osztjuk, így a különböző funkciók praktikusan szétválaszthatók. Esetleg azt, amit Dani talált az Urbanistának: egy lakáshirdetést, ahol külön kiemelik, hogy

Tovább

Egyre többen laknak Budapesten. A természetes szaporulat csökkenését a bevándorlók ellensúlyozzák

2010. február 24., 13:30 Módosítva: 2014.06.30 15:56

A beköltözéseknek köszönhetően növekszik Budapest népessége - áll az önkormányzat legfrissebb sajtóközleményében, ami elég érdekes, hisz nem véletlenül épp a budapesti agglomerációban nő leginkább a lakosságszám Magyarországon. Bár a természetes szaporulat a fővárosban is negatív, a magyarországi és külföldi bevándorlók egyelőre pozitívban tartják a mérleget. A teljes közlemény élve születés és halálozási adatokkal, a bevándorlási és elvándorlási mutatókkal, valamint a roma lakosság arányának változásával alant:

Tovább

Lebontanak két nagy állatházat az Állatkertben. Helyükre a különleges, száz évvel ezelőtti épületeket állítják vissza

2010. február 24., 08:20 Módosítva: 2014.06.30 15:56
Bölényház Zsiráfház
Bölényház Zsiráfház

 

"Újra felépül a Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervezte régi Zsiráfház és Bölényház. Az épületeket eredetileg 1912-ben építették, ám a második világháborúban mindkettő elpusztult. Az 1960-as években Kéri Gyula és Bodnár Ferenc tervei szerint épült, hasonló nevű újabb állatházak napjainkra elavultak, és nem is igazán illeszkednek a többi, Kós és Zrumeczky-féle épület műemléki környezetébe sem." - írja a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapja.

Tovább