Kiégett lakást árulnak az Ingatlan.com-on

2010. február 23., 10:57 Módosítva: 2014.06.30 15:56
kiégett kiégett

 

TuRuL_2k2 túl azon, hogy a Mandiner főszerkesztője, rendszeresen remek linkeket is passzol az Urbanistának. Legutóbb például ezt. A Mátyás térre hirdetett, állapotát tekintve "felújítandó" kecót az ingatlanos egy frappáns felütéssel (Nem szereti a tereket, és szeret felújítani?) és rengeteg fotóval ajánlja a vásárlók figyelmébe. Nekem annyira nem tűnik olcsónak a tér többi lakásához képest, bár ha valóban ki lehet alakítani két lakást akkor talán megéri. Vajon a tűzfal fotóját csak a szójáték kedvéért tették fel?

Tovább

Mennyit keres az ingatlanos? Titkos ügynökünk sorozatának befejező része

2010. február 22., 15:36 Módosítva: 2014.06.29 12:25

Negyedik, egyben befejező részéhez érkezett "titkos ügynökünk", a rejtélyes levélíró sorozata. Miként előző posztjai, alighanem ez is meg fogja osztani az olvasókat és miként eddig, most sem kívánom előre kommentálni a leírtakat. Lássuk, mennyit is keres egy ingatlanos, mennyit kap a jutalékból és hogy mire is elég ez? Ja és mit tegyünk, ha magunk is fel akarunk csapni ügynöknek?

Tovább

Jövőre lakáshiány lesz Budapesten?

2010. február 19., 10:18 Módosítva: 2014.06.30 15:56

"Évente átlagosan 20 százalékkal szűkül folyamatosan a budapesti új lakás kínálat, ennek eredményeként 2006-hoz képest mára 50 százalékos a csökkenés. A trend folytatódása 2011 végére lakáshiányhoz vezet." - számol be a Napi Gazdaság egy tegnapi sajtótájékoztatóról.

A fenyegető élt némiképp tompítja, hogy a felmérést a Futureal végezte, ami egy kicsit azért olyan, mintha egy vitamingyártó jósolna nagy influenzát, de ne legyünk gyanakvók. Tulajdonképpen igazuk van, itt ugyanis csak új lakáspiacról van szó! Csakhogy a lakás az nem olyan egyszer használatos dolog, szerintem a turkált ruháktól frászt kapó finnyások sem ragaszkodnak mindenáron az új lakásokhoz. Márpedig ha a teljes lakáspiacot nézzük, akkor nemhogy csökkenésről, hanem értelem szerűen bővülésről beszélhetünk. Kérdés persze, hogy milyen támogatási rendszer lesz 2011-ben az új lakást vásárlóknak, az ugyanis jelentősen befolyásolhatja a vonzerejét.

Na de nem ez volt az egyetlen érdekesség, amely a felmérésben szerepelt. Lássunk kimazsolázva pár adatot:

Tovább

Tóni és az intelligens szökőkút. Rogánék olyat ígérnek a Belvárosba, ami Európa szerte ritkaságszámba megy

2010. február 18., 09:00 Módosítva: 2014.06.29 12:25

Szökőkút látványterve

Mostanában annyit járok Rogán-beszédeket hallgatni, hogy lassan megírhatnám az életrajzát (a "Tóni és az intelligens szökőkút" szerintem bestseller-gyanús cím lenne egy ifjúsági regénynek). A Fidelitas bringás konferenciája után tegnap ugyanis a Fugában hallgattam meg Belváros-Lipótváros polgármesterének sajtótájékoztatóját, amelyet Cselovszki Zoltán kerületi főépítésszel közösen adott.

Ami miatt érdekelt az elsőre gyanúsan kampányba időzítettnek tűnő rendezvény, az az, hogy a Belváros új főutcája program sorsát már békeidőben is követte az Urbanista, ráadásul a meghívóban beharangozott "interaktív szökőkút" is nagyon izgalmasnak hangzott. (Az interakciót ez esetben csak úgy tudtam elképzelni, hogy ő vizet köp rám, én meg visszaköpöm, de mint kiderült, nem erről van szó...)

Tovább

A legjobb lakásokat ne a hirdetések közt keressük, azokat néhány óra alatt gazdára találnak anélkül is - ingatlanosunk a lakásárakról

2010. február 17., 08:39 Módosítva: 2014.06.29 12:25

Folytatódik "titkos ügynökünk" izgalmas sorozata az ingatlanokról. Mizután megírta, miért van szüksége szerinte ingatlanosra, és hogy hányféle vevő van, most az ingatlanárakról küldött egy rövid levelet: megtudhatjuk, milyen az irány-, a reális, a vétel- és a piaci ár, valamint azt is: miért nem ugyanaz a lakáshirdetések kínálata és a lakáskínálat.

Tovább

Fővárosi blog - blog.hu-ra költözött a Budapest jövője

2010. február 17., 08:21 Módosítva: 2014.06.30 15:56

http://easycaptures.com/fs/uploaded/248/7730490843.jpgNevet és blogszolgáltatót váltott az egyik legrégebbi és legfontosabb magyar városblog, a Budapest jövője. Aki eddig a budapestjovoje.freeblog.hu oldalon követte Fidó munkásságát, az ezután szokjon át a fovarosi.blog.hu címre (aki pedig korábban nem ismerte, mindenképp kattintson rá). Most épp a Kontraxról olvashatunk hosszabb cikket az oldalon, de a következő hetekben terítékre kerül a Tüskecsarnok, a Rácz fürdő és a Művészetek Palotája is. A címváltásra azért volt szükség mert az utóbbi időben már nem csak az eredetileg meghatározott témát járta körbe a blog. Vagyis a tartalom marad a megszokott: új épületek Budapesten, a közelmúlt érdekes épületei, parkok és terek, BKV-ügyek stb.

A szerző amúgy új blogsablonjának kicsinosításához segítőt keres, akinek van kedve, ideje helyrepofozni az egyik legpatinásabb budapesti városblogot, írjon a 7788fido (kukac) gmail.com címre.

Életveszélyesen kihelyezett, felesleges választási plakátok

2010. február 16., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:56
kampány

 

Kezdődik a kampány Budapesten… kikerültek újra a helyes kis fából készült plakáthelyek, ám az idén is úgy, hogy több helyen takarják a zebrát, kanyart,…

Irhatnál róla, hátha valamelyik illetékesnek is feltűnik, és pár gyalogos életét megmentheted.  Csak a Budafoki úton 3 rossz helyre épített bigyót számoltam ma egy 1,5 km-es szakaszon.

- írta az Urbanistának egy olvasónk, aki kérésemre egy tavalyi képet is küldött illusztrációnak. Nekem igazából két kérdés ugrott be a témával kapcsolatba:

1. Valami Reklámbuzival keresztezett Török Gábor legyen szíves mondja meg nekem: 2010-ben milyen hatása van még a szavazókra egy A4-es lapnak, amit egy ilyen furnérlemezre ragasztanak ki a városban?

2. Ugye, ha majd én kutyatápot, intimbetétet vagy befektetéshez kötött életbiztosítást szeretnék eladni, akkor majd az én kampányomhoz is járnak ilyen bónuszfelületek?

Gyanús dolgok a Nemzeti Múzeum körül?

2010. február 15., 08:43 Módosítva: 2014.06.30 15:56
James Cage: Buildings by James Cage 16

 

A Múzeumkert körüli visszásságokról már volt szó, az ügyre akkor is a Civilek a Palotanegyedért Egyesület hívta fel a figyelmet. Nyílt levélben fordultak a miniszterhez, de az események azóta furcsa fordulatot vettek. Mint blogjukon írják:

a távozó főigazgató január 19-én elindította a Múzeum épületének és környezetének fejlesztésére irányuló tervpályázatot, az ezt tartalmazó hirdetménynek a Közbeszerzési Értesítőben való feladásával. A pályázati kiírásból (valamint annak különböző portálokon különböző időpontban megjelenő változataiból) és magából a tervpályázati dokumentációból érdekes részletek bontakoznak ki.

 

Ezután csatolják a teljes levelüket, melyet ismét a minisztériumnak címeznek (akit érdekel, a már említett linken elolvashatja az egészet), ide csak a legfontosabb részletet vágtam ki (kiemelések tőlem):

 

Tovább

Hányféle ingatlanvásárló van? Egy ingatlan-tanácsadó felosztása a lakásnéző turistáktól a konkurencia beépített emberéig

2010. február 12., 17:59 Módosítva: 2014.06.29 12:24

Folytatjuk rejtélyes ingatlanosunk héten elkezdett sorozatát. Második levelében a vevőkről rántja le a leplet. Vajon hogyan látnak minket, vásárlókat-eladókat a szakmabeliek? felesleges mellébeszélés helyett átadom a szót a "titkos ügynöknek":

 

Tovább

Amikor muszáj ingatlanközvetítőhöz fordulni (egy ingatlanközvetítő szerint)

2010. február 9., 08:07 Módosítva: 2014.06.29 12:24

Bár az Urbanista legszórakoztatóbb perceit alighanem az önjelölt ingatlanügynökök bénázásai okozzák, mindig is szerettem volna, ha nem csak erről az oldalról mutatjuk be ezt a foglalkozást. Amíg voltak, lelkesen linkelgettem az ingatlanosblogokat, meg posztoltam kommenteket. Most viszont egy komplett bejegyzést kaptam levélben, ráadásul "Miért van szükség ingatlan tanácsadókra? 4/1. rész" címmel, amely folytatással kecsegtet/fenyeget. Bár van, amivel én is vitába szállnék, inkább további szöveg helyett idekopizom a levelet:

Tovább

A Moszkva teret hirdetik eladásra az Ingatlan.com-on

2010. február 8., 13:12 Módosítva: 2014.10.05 15:22
moszkva tér

Nem is értem miért nem jutott korábban senkinek eszébe egy kis gerilláskodás a legklasszabb magyar ingatlanos oldalon. A II. kerületre szakosodott egyPár blog meghirdette eladásra a Moszkva teret. Kár, hogy képet nem töltöttek fel hozzá, bár gondolom kis költségvetésű akció volt. Íme:

Tovább

A Fidesz kerékpáros tervei Budapesten

2010. február 6., 17:41 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Demszky Gábor és Molnár Gyula mosolyogva tandembiciklizik valamelyik választás előtti időszakban. Többek közt ez a kép is felvillant a Fidelitas mai településkonferenciáján, amelyik a két évvel ezelőtti Városálom 2010 folytatása volt, ezúttal "2 kerék - 4 kerék" alcímmel, a bringázásra kihegyezve. A csipkelődés egyfelől érthető, mert a főpolgármester tényleg inkább csak a választások előtt pattant nyeregbe, másfelől kicsit megmosolyogtató volt a példa - hogy nem érzik az öniróniát. Mert hát ugye most is kampányidőszak van és a konferenciának helyszínt adó A38 előtt egyetlen kerékpárt sem láttam (tudom, tél van).*

Az viszont vitathatatlan, hogy idén még egy párt sem tűzte zászlajára a kerékpározást (hacsak az LMP Peugeot-reklámját nem számítom, amire viszont nem értem miért nem csaptak még le a reklámbloggerek). Na de lássuk, miről is szólt a konferencia (az @urbanistablog folyamatos twitteres közvetítése alapján).

Tovább

Rádayval reklámozzák a Rádayt: ingatlanhirdetésben a városvédő, kérdés tud-e róla

2010. február 5., 08:54 Módosítva: 2014.06.30 15:56
raday-kis.png

 

A lakás fotója helyett feltöltött vicces képek először meghökkentettek, de egy idő után úgy elszaporodtak, hogy már az ingatlansalátába sem szoktam szemezgetni ilyeneket. Ez a hirdetés, azonban úgy mellbe vágta egy kedves olvasónkat, hogy azonnal elküldte az Urbanistának:

Tovább

Felújítják az egyetlen közkézen levő püspöki palotát

2010. február 4., 08:03 Módosítva: 2014.06.30 15:56
Sümeg - fotó: muemlekem.hu

 

Felújítják ez egyetlen közkézen levő barokk püspöki palotát - kaptuk a Váti közleményét, és bevallom ennyiből nem találtam volna ki, hogy a sümegiről van szó. Kicsit (na jó nagyon) mostohán kezelték az épületet az elmúlt évtizedekben: a középkori vár mellett teljesen háttérbe szorult mostanáig, pedig valójában a kettő együtt alkot egyedülálló tájképi értéket. A színe törtfehér-kékesszürke lesz, ugyanis ilyen is volt - így nagyon nem fog elütni a jelenlegitől. Ez nagy szerencse, mert ugye Eszterházy-kastély rózsaszínesre festése kicsit mellbe vágott pár embert, pedig állítólag az volt az igazi, nem a sárga. Aesculus, a Táj-kert bloggere hívta fel a figyelmemet arra, hogy igazi barokk kert jelenleg csak egy van Magyarországon, a nagycenki (bár alakulgat a fertődi is). Mindenesetre klassz lesz! teljes közlemény alant. [Fotó: műemlékem.hu]

Tovább

Budapest-klip: Tengs-Lengs és a józsefvárosi italbolt

2010. február 3., 20:06 Módosítva: 2014.06.30 15:56

Végre egy dal, amely nem csak a helyszín és a témaválasztás miatt kapott helyet a Budapest-klip sorozatban, hanem azért is mert nagy kedvencem a zenekar.

Terézvárosi szálloda, mázaskerámia-ráépítéssel

2010. február 2., 09:56 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Nagymező - Ó

 

Illik/nem illik kérdésben valószínűleg nem fogja annyira kiverni a biztosítékot a Nagymező és az Ó utca sarkára tervezett bővítés, mint a Clark Ádám téri aranyfog. A korábban ideálmodott koronához képest (ó Istenem, mennyi fogászati szakkifejezés) is jóval visszafogottabb az új elképzelés, de senki ne valami unalmas dologra gondoljon. Ez a mázaskerámia-burkolat szerintem remek ötlet. Egyedi, mégsem túl elütő  - mondjuk a környék már így is elég tarkabarka, vagyis nagyon kirívót akarattal is nehéz lenne csinálni.

Tovább

Bejárat a konyhapadlón át. Első emeleti lakás a Belvárosban saját lépcsőházzal

2010. február 1., 13:34 Módosítva: 2014.06.30 15:55
csigaházas

Ennek a Párizsi utcai lakásnak először csak a meglehetősen szokatlan színezésű konyhabútorára figyeltem fel, de ennél sokkal nagyobb furcsaság is van benne. Az alaprajzát nézve azt hittem egy pillanatig, nincs bejárata, aztán rájöttem, hogy a konyhapadlón van. Illetve oda fut be egy csigalépcsőház a földszintről.

Vagyis nincs túl nagy átmenő forgalom a lakás előtt, igaz a lépcsőház-takarítás is minden héten a tulajra esik. Aki viszont valami titkos csapóajtót képzel el, amibe beleeshet a háziasszony főzés közben, az téved. Ha jól értelmezem az alaprajzot, az a kétszárnyú üveges (?) műanyag (?) ajtó zárja le a konyhapult mellett.

Mindezzel együtt izgalmasnak tűnik, főleg, hogy ennyi ablaka van. (Bár a hirdetés már nem aktív, még elérhető.)

Tovább

Elbontották a bódésort a Várban, nagyobbat és rondábbat húztak fel helyette

2010. február 1., 09:02 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Bódék

Egy olvasónk szerint miközben a budai Várnegyedben egy tetőablak vágása is óriási jogi hercehurcával jár, a Dísz tér foghíjtelkén a korábbinál rondább és magasabb bódésort húztak fel. Ráadásul úgy tűnik, az ügyben senki sem illetékes:

Tovább

Kitiltanák az autókat a Hősök teréről

2010. január 29., 11:10 Módosítva: 2014.06.30 15:55
mufracsek: IMG 5244

 

Idén májusban kezdődik a Szépművészeti Múzeum bővítése a Hősök tere alatt, ami gondolom elég nagy felfordulást, meg forgalomkorlátozást jelent majd. A múzeum főigazgatója most azzal állt elő, hogy mi lenne, ha ez így is maradna - mármint nem a felfordulás, hanem a forgalomkorlátozás.  Baán László azt nyilatkozta a Figyelőnek, hogy szerinte

Tovább

Milyen lenne a földrengés sújtotta Budapest?

2010. január 28., 09:50 Módosítva: 2014.06.30 15:55
keleti - forrás: origo.hu

 

A Haitit sújtó földrengés után elég sokan elmerengtek azon, vajon hogy érintené egy hasonló természeti katasztrófa a világ más nagyvárosait. Budapesten szerencsére elég hipotetikus a kérdés, de a Gazdasági Rádiónak eszébe jutott megkérdezni egy professzort, hogy mégis mi történne a magyar fővárossal ilyen esetben.

Tovább

Mi lesz Budapest legértékesebb telkén? A Clark Ádám téri "Aranyfog" már biztosan nem épül meg

2010. január 27., 12:27 Módosítva: 2014.06.30 15:55
clark http://m.blog.hu/ur/urbanista/image/clarkhotel.jpg

 

http://bit.ly/aDsr1f Egyre inkább úgy néz ki hogy sírni fogunk, mert megvalósul a Clark Ádám téren az utoljára nyilvánosságra került bénaság

- pittyegte a Városképp bloggere a Nol linkjét, ugyanis eldőlt: ez a bal oldali képen látható épület fog megvalósulni Budapest legértékesebb foghíjtelkén. Eddig a jobboldali, "aranyfognak" becézett változat volt a befutó, amelynek ugyan nem voltak ablakai, viszont perszkóppal be volt vetítve minden szobába a látkép. (Ez meg itt a többi tervpályázaton díjazott változat - nem ez volt az egyetlen merész elképzelés).

Tovább

Megszűnik Makovecz Imre építészirodája

2010. január 27., 06:00 Módosítva: 2014.06.29 12:23

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/0/0d/Makovecz-Sevilla.gifMegszűnik Makovecz Imre 1983-ban alapított építészirodája, a Makona.  Az Inforádió riportere épp a római La Sapienza Egyetemen szerzett díszdoktori címe miatt beszélgetett az építésszel, és csak egész véletlenül említette a cégét, amire rögtön jött a válasz, hogy azt bezárták. Mint Makovecz elmondta:

Tovább

Újabb ronda hotel épül Pesten. Tényleg le kell mondani a Hungária körútról?

2010. január 26., 10:48 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Új hotelre hívta fel a figyelmemet Nak, az Index és a Nakedeye fotósa:

"láttad már? irtó ronda egy valami lesz az MTK pályával átellenben. igaz hogy amúgy sincsenek ott szép házak, de minek egy ilyet is még oda felhúzni? az azért érdekes, hogy ugyanaz a cég tervezte, mint amelyik az Art'otelt."

A fotósorozatán egy nagyon szürke kaszárnya látható, amely alighanem a befejezés után sem lesz sokkal szívderítőbb.

Tovább

Budapest-film: mi lenne, ha Józsefvárosban állna a világ legmagasabb épülete?

2010. január 25., 13:40 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Lőrincz Áron újabb pompás videót rakott fel a blogjába. Nem húzom az időt, tessék megnézni! Támpontként: a SOTE tornya, ma is a legmagasabb "felhőkarcoló" hazánkban.

Budapestet mintázó kövekkel rakják ki Pécs tereit?

2010. január 25., 10:35 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Pest Pesten Pest Pécsett

A pécsi térkövezésekről már nagyon sokan írtak mostanában, úgyhogy nem is foglalkoznék a témával, ha Judit nem szúr ki valami érdekeset. Nem nagy dolog, inkább csak apró furcsaság: a Kiskörútra tervezett, formájában a pesti belvárost és a körútra utaló K-t szimbolizáló köveket raktak le Pécsett. Lehet mondani, hogy ciki, vagy épp azt, hogy a "pesti körútkő" ezentúl ennek a formának lesz a neve, amit bárhol alkalmazhatnak (vö: debreceni páros kolbász vagy a brassói aprópecsenye). Esetleg a K eztán Kelet-Pécset jelöli majd? Vagy felejtsük el, miért is lett ilyen ez a kő és csak használjuk? Mindenesetre érdekes...

Tovább

Elsőre guminőnek vagy megkövült lakóknak tűnnek. Pedig csak kényelmetlen bútordarabok

2010. január 22., 08:56 Módosítva: 2014.06.30 15:55
mellek

 

Mindig is szerettem volna lakáshirdetésben valami igazán pikánsra lelni. Egy előszobafogasra akasztott dominaszerkóra vagy egy szekrényből kikandikáló guminőre, de sajnos még egy használt óvszert sem találtam. Már épp azon voltam, hogy nem érdemel meg engem ez az ingatlanpiac és elköltözöm valami viccesebb ingatlanhirdetésű országba, amikor rájöttem, hogy végül is amerikai ingatlanokat innen is lehet böngészni. Itt van mindjárt ez a rejtélyes, négy hálószobás, gázfűtéses, épp százéves lak.

Tovább

Miért nincs szuperfelbontású kép Budapestről? Pláne Pécsről? A kulturális főváros fillérekből tehetne szert világhírre

2010. január 21., 09:20 Módosítva: 2014.06.30 15:55

"Budapest is bekerülhetne a hírek közé, Drezdát sem kell újra lebombázni" Ilyen tacitusi tömörségű mondatban foglalja össze Trurl és Klapanciusz, a Belváros blog Lem rajongó, skizoid bloggere, milyen előnyei is lennének, ha a netre kerülne valamelyik városunk szuper felbontású óriásképe. Vagyis ahol kilométerekre ellátunk teljes nagyításban, de ha rázoomolunk egy pontra, akkor azt is látjuk, milyen viágot visz épp valaki a nőjének.

Tovább

27 négyzetméteres, mesebeli házikó a Dohány utcában

2010. január 20., 09:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

mézeskalács

 Volt már ugyan udvaron álló házikó a szigorúan vett Belvárosban is, de az egyrészt nem volt eladó, másrészt nem volt ilyen mesebeli. (Igaz viszont, hogy olyan zöldbe volt burkolva, amit egy-két ingatlanos már-már ősfásnak nevezett volna). Ez a Dohány utcai kulipintyó viszont olyan, mintha a Vasorrú bába beköltözött volna a VII. kerületbe, de ragaszkodott volna hozzá, hogy a mézeskalács házikóját is magával hozza. Szerintem nem rossz - na persze jó lenne látni azt az udvart közelről is. Nektek tetszik?

Tovább

Teherszállító metrók és villamosok. Ilyen lenne a jobbikos Budapest

2010. január 18., 11:05 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Isten, Haza, Család

 

Tyű még csak január közepe és nálunk már egymást érik a kampánytémák. A hétvégén megjelent a Jobbik programja (pdf), amit azonmód szét is szedett a Mandiner közönsége. Ezúttal csak az urbanistás dolgokkal foglalkozunk - vigyázat kegyetlenül szenzációhajhász módon. Természetesen kiemelések lesznek, mint az már az MDF panelbontása kapcsán joggal felmerült, ugyanis az olyan alapvetéseket, amelyek minden párt programjában szerepelnek, nem érdemes cincálgatni. Lássuk tehát milyen a Jobbik programja.

Tovább