Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A lélegeztetőgép meg a focilabda

2015.12.30. 15:58

Tegnap este a Fidesz-frakció kiadott egy egészségüggyel kapcsolatos közleményt, aminek az első felében arról írtak, hogy a Fidesz és a kormány mindent megtesz az egészségügyért, de nincsenek könnyű helyzetben, mert a 2010 előtti baloldali kormányok az összeomlás szélére sodorták az ágazatot. (Erre mondaná kórusban a baloldali ellenzék, hogy stadionok helyett lélegeztetőgépekre kellene költeni a közpénzt.)

2016 hajnalán még mindig ott tartunk, hogy a Fidesz mossa kezeit, mert amit az elmúlt nyolc évben Gyurcsányék elkúrtak, azt több mint öt év alatt sem sikerült helyre hozni, normalizálni?

Ez a közlemény két okból is nagyon tanulságos. Egyrészt rávilágít arra, hogy annyira egyedül van a Fidesz, hogy létező politikai ellenfél hiányában a baloldal tetemét szedi elő újra és újra, mert valamivel vitatkoznia kell, önmagával pedig nem teheti meg a nyilvánosságban.

Másrészt felveti a kérdést, hogy mi lett azzal – a költségvetési törvény alapján – nagyjából 6500 milliárd forinttal, amit 2010 óta egészségügyre költött a kormány? Ezt a maga módján Orbán Viktor is firtatta, amikor a februári Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésen kifejezetten türelmetlenül reagált az egészségüggyel kapcsolatos kérdésekre mondván, a pénzért cserébe eredményeket akar látni.

6500 milliárd forint nagyon sok, az éves magyar GDP ötöde. A baloldali huhogók szemszögéből nézve pedig horribilis, hiszen a kormány focira mindennel együtt nagyjából 150-180 milliárd forintot költött (ebből 100 milliárd a ki nem fizetett Népstadionra megy majd), 

tehát nagyságrendileg negyvenszer több ment lélegeztetőgépekre, mint stadionokra!

A 2015-ös év egészségügyi fejleményei azt mutatják, hogy ezt a pénzt nem költötték el jól. Volt egyszer egy tüntetés, amin több ezer egészségügyis követelt azonnali és jelentős bérfejlesztést. Aztán jött a Merényi, a Szent Imre, a veszprémi Csolnoky, majd egy petíció, amire több mint 600 orvos írta oda a nevét és szakmai azonosítóját, hogy azonnali változásokat sürgetve nyomást gyakoroljon a kormányra.  A Magyar Orvosi Kamara szerint az egészségügy állapota nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A rezidensek pedig arról beszélnek, hogy ha fél év alatt nem egyeznek meg a kormánnyal, akkor petíció helyett radikális lépések következnek. 

Ezek önmagukban is elég súlyos fejlemények és állítások, együtt viszont azt mutatják, hogy 2015-ben nagyon rossz állapotban van az egészségügy. Öt év kormányzás és 6500 milliárd forint elköltése után ezt már nem lehet a baloldalra fogni, egy ilyen közlemény kiadása pedig új mértékegységet ad a cinizmusnak.