Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Élő
FullSizeRender

A legfontosabbak

2015. szeptember 18., 11:39
Bezárnak a fővárosi tranzitzónák
2015. szeptember 17., 19:54
A szlovének már készülnek
2015. szeptember 17., 14:31
Teljes a káosz Tovarnikban
2015. szeptember 17., 13:03
500-1000 ember maradhatott Röszkénél
2015. szeptember 16., 16:15
Kövekkel is dobálják a rendőröket
2015. szeptember 16., 12:02
Háborognak a menekültek Horgosnál
2015. szeptember 15., 12:57
Hatályba is lépett a válsághelyzet
2015. szeptember 15., 11:27
Kihirdetik a válsághelyzetet
2015. szeptember 15., 00:55
Nyitva van a kapu Kelebiánál
2015. szeptember 15., 00:33
Beért a röszkei hosszú vonat
2010. szeptember 18., 21:33
Lefegyvereztünk 40 horvát rendőrt
2015.09.20. 19:06

Fontosabb részletek

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nyolc busz indult el Magyarbólyba, ott egy üres szerelvény várja a menekülteket. Több mint három és fél óra volt az átszállás. A beremendi határátkelő megnyílt. (Bama.hu)

  • Az osztrák hatóságok este fél hétkor megnyitották a határátlépési pontot Nickelsdorfnál. Megszűnt a forgalomterelés, megint teljes szélességében járható az autópálya. (Police.hu)

  • A szerb határnál lévő horvát település vasútállomásán történik mindez az M1 munkatársa szerint. Vonat helyett buszok jöttek értük, tízesével-húszasával engedik ki őket. Nagyon sok rendőr van a helyszínen.  A rossz idő miatt is egyre feszültebb a helyzet, délben elkezdett esni az eső, 20 fokig hűlt a levegő. Közben folyamatosan érkeznek a menekültek Szerbia felől.

  • Mindenki szírnek vallja magát, sok a családos menekült. A vártnál kevesebben jöttek, körülbelül 700-800 migráns lehet most a beremendi határnál. A ruhaátvizsgálás zajlik, bicskákat, borotvákat, öngyújtókat vesznek el a rendőrök. (Bama.hu)

  • „A törvényességet és a rendet próbáljuk helyreállítani határainkon. Ahogy a szerb határon is látható volt, ennek a rendnek vannak korlátai” – mondta a Sky News magazinműsorában Kovács Zoltán kormányszóvivő. Szerinte Magyarország a nemzetközi szabályoknak próbál eleget tenni, és biztosítani szeretné, hogy csak azok léphessék át a határt, akik erre jogosultak. (MTI)

  • Tizenöt busz jön értük, de még így is maradnak vagy négyezren. Az A4-es autópálya továbbra is zárva van, nem tudni, meddig lesz ez így. A burgenlandi tartományi rendőrfőnök szerint előfordulhat, hogy ezrek éjszakázhatnak a szabad ég alatt, jelentette az M1 tudósítója az osztrák-magyar határról.

  • Már taxikkal is szállítják a migránsokat a magyar határra. Hét kocsi érkezett huszonnégy emberrel Zágrábból, százötven eurót fizettek a fuvarért, jelentette a letenyei határátkelőről az M1 tudósítója.

  • Interjút adott a hétvégén menekültügyben a CDU egy másik fontos politikusa, Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke is. A Welt am Sonntag című lapnak az MTI-s szemle szerint ezeket mondta:

    • Nemcsak Olaszországban és Görögországban kellene kialakítani menedékkérő-regisztrációs központokat, hanem tranzitországokban is, köztük Egyiptomban, Libanonban,  Jordániában, Törökországban és Szerbiában.
    • A menedékjogi kérelmeket már ezekben a központokban el kellene bírálni.
    • Akiknek sikerült megszerezni a menekültstátuszt, azokat biztonságos körülmények között kellene az EU-ban szállítani.
  • A Tovarnikban lévő Migration Aid csoporttól kapott tájékoztatás szerint a horvát hatóságok azonnali hatállyal bezárják az eddigi tovarniki gyűjtőtábort, az önkénteseket a helyszín elhagyására szólították fel. A menekülteket ezentúl nem engedik ki a vasútállomás területéről, kordonokkal és rendőrséggel körbezárták. Mostantól buszokkal viszik őket az onnan 20 km-re lévő újonnan megnyílt központi gyűjtőtáborba, amit a Vöröskereszt üzemeltet, és ahol az önkéntesek számára megtiltották a segítségnyújtást. (Segítsünk együtt a menekülteknek Facebook-csoport)

  • "A legsúlyosabb menekültválsággal nézünk szembe a második világháború óta, és szerintem az Egyesült Államoknak többet kell tennie" - mondta a demokraták elnökjelöltje vasárnap a CBS-en.

  • A 165-ös kilométernél lehet kerülni Szlovákia felé.

  • És nagyon nem tetszett neki az, amit látott. Tomislav Karamarko, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke szerint a helyzet katasztrofális és a hatóságok nincsenek felkészülve.

    Megsértettük a dublini egyezményt és számos uniós rendeletet

    – mondta. (MTI)

  • Thomas de Maiziere, az Angela Merkel vezette konzervatív CDU politikusa interjút adott a Spiegelnek, és az MTI szemlézte azt. Összefoglaljuk a legfontosabb állításait:

    • A dublini rendszer kiüresedett, de fenn kell tartani addig, amíg nem vezetnek be helyette új rendszert.
    • Az új rendszerben az EU-nak előre meg kell határoznia, hogy egy adott időszakban mennyi menekültet tud befogadni.
    • Akik már nem férnek bele a keretbe, azokat sem lenne szabad cserben hagyni. Gondoskodni kéne arról, hogy a hazájuk régiójában biztonságban élhessenek.
    • El kéne érni, hogy a tagországokban legalább "megközelítőleg" egyformán bánjanak a menekültekkel.
    • A kerítések nem jelentenek megoldást, de az EU-nak erős külső határokra van szüksége.
    • A magyar kerítéssel kapcsolatban: nem szeretne olyan Európában élni, ahol ismét kerítések épülnek, és a magyar eljárást sok szempontból lehet bírálni, de Magyarország más országokkal ellentétben az uniós jog előírásainak megfelelően regisztrálta a menekülteket, és foglalkozik uniós külső határa védelmével.
    • A Röszkénél történtekkel kapcsolatban: a magyar kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy mindenki emberhez méltó bánásmódban részesüljön, és ne alkalmazzanak erőszakot menekültekkel szemben. "Minden más elfogadhatatlan!"

    A belügyminiszter elképzeléseire már reagált is az SPD elnöke, SIgmar Gabriel alkancellár az ARD közszolgálati televíziónak. Szerinte a kontingensekre épülő megoldás ellentétes a német alaptörvénnyel és "pontosan az ellentéte annak, ami teljes joggal emelt ki Angela Merkel: jelesül, hogy méltányos eljárásra van szüksége minden ember esetében, aki Németországba érkezik és menedéket kér".

  • De még azok sem gördültek ki a műveleti területről, pedig már két órája megérkezett a konvoj. Lehet, hogy az osztrák határzár a lassulás oka? – teszi fel a kérdést a Bama.hu tudósítója.

  • Nehéz megbecsülni, hányan lehetnek az osztrák-magyar határnál lévő Nickelsdorfnál, de az M1 tudósítója szerint ötezernél is több ember lehet. A hangulat „nagyon kellemes, vasárnap délutáni, a fiúk fociznak, a többiek türelmesen várakoznak”. A nickelsdorfi pályaudvarra mennek a buszok, ahonnan különvonatok viszik őket tovább valószínűleg Bécsbe, Grazba vagy Salzburgba. Azok az autósok, akik Ausztriába szeretnének menni, Jánossomorja felé kerülhetnek a 86-os úton, de Sopron és Kópháza is szóba jöhet.

  • A szokott rendben folytatódik hétfőn az óvodai és iskolai munka a horvát határ mentén fekvő, Somogy megyei Zákányban, de ha kell, azonnal lezárják az oktatási intézményeket, mondta Jankó Szabolcs polgármester. A településre folyamatosan érkeznek a migránsok, de nyugalom van. (MTI)

  • Európában nincs senki, aki képes lenne kezelni a menekültválságot

    Mindenki csak magával törődik, és sok a félelem az emberekben. Az Európai Jezsuita Menekültszolgálat vezetője szabad vízumot adna a menekülteknek, nem érti a magyar katolikusok megosztottságát. Azt is mondta: a kerítés csak több halált hoz.

  • Ahmet Davutoglu török miniszterelnök felhívására menekültek százai – többségükben szírek – fordultak vissza a törökországi Edirne városból, ahol kedd óta próbáltak átkelni az előttük lezárt görög határon. Egy 500 főből álló menekültcsoport, amely meglehetősen nehéz körülmények között a határhoz vezető autópálya mellett táborozott, és amely az elmúlt napokban többször összecsapott a rendőrökkel, szombat este a hatóságok által biztosított egyik buszon elhagyta a helyszínt, és visszatért Isztambulba. A városban ugyanakkor még nagyjából 1500 menekült maradt. (MTI)

  • Megjelent a Szegedi Törvényszék friss tájékoztatója a vasárnapi tárgyalásokról. Ma 26 tiltott határzárátlépési ügyet tárgyalt a Szegedi Járásbíróság gyorsított eljárásban. 23 esetben már ki is mondták a bűnösséget: az ítélet most is 1 (11 esetben) vagy 2 év (12 esetben) kiutasítás Magyarország területéről. Mindegyik ítélet jogerős, fellebbezés most nem volt. Volt egy vádlott, aki szabadlábon védekezett, és nem jelent meg a tárgyaláson, a maradék két ügyben pedig elhalasztották a tárgyalást. Az elítélt migránsok közül 1 iráni, 7 pakisztáni és 15 afgán állampolgárságúnak vallotta magát.

  • Az osztrák hatóságok biztonsági okokból lezárták az autópályát Nickelsdorfnál, így a hegyeshalmi határátlépőhelynél torlódik a forgalom. A rendőrség az M1-es autópálya 165. kilométerszelvényénél a gépjárműforgalmat az M15-ös autóút irányába tereli – írja a police.hu.

    Az autópálya elektronikus tájékoztató tábláin folyamatosan tájékoztatják az autósokat az esetleges torlódás mértékéről, valamint a lezárásról. Aki Ausztria felé akar eljutni, választhatja a soproni, kópházi, illetve a jánossomorjai határátlépési pontokat, írja a rendőrség.

  • 13 óriásvállalat, amely segít a menekülteknek

    Német, amerikai és francia vállalatok mellett egy magyar cég is felkerült a Portfolio.hu által összeállított listára. A Magyar Telekomot a tranzitzónákban nyújtott ingyen wifik miatt listázták.

  • Még nem véglegesítették a német menekültügyi rendszer reformjáról szóló csomagnak azt az elemét, amely szerint nem kaphat szállást és ellátást Németországban olyan menedékkérő, akinek ügyében a dublini szabályok alapján nem Németország az illetékes - írta az MTI a Der Tagesspiegelre hivatkozva.

    A napokban kiszivárgott tervek szerint azon menedékkérők, akiknek ügyében Németország nem illetékes, csak arra kaphatnak támogatást, hogy visszautazzanak abba az uniós tagállamba, ahol regisztrálták őket.

    A Der Tagesspiegel szerint a javaslat komoly ellenállást váltott ki, így nem biztos, hogy az eredeti formában megvalósul. A lap név nélkül nyilatkozó forrásai azt is elmondták, hogy a reform előkészítését irányító belügyminisztériumban sem arra gondolnak, hogy egyszerűen el kell küldeni mindenkit, akinek ügye nem Németországra tartozik. Például egy Magyarországon regisztrált menedékkérő esetében a német hatóságok a magyar partnerekkel egyeztetve irányítanák át az illetőt, juttatásait, ellátását pedig csak a visszafogadásra irányuló eljárás végeztével, a Magyarországra utazás elrendelésével szüntetnék meg.

  • Az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása, illetve a szerdai brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó előtt a V4-országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) külügyminiszterei hétfőn Prágában egyeztetnek - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap az MTI-vel.

    A KKM közleménye szerint a prágai tanácskozáson részt vesz az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminisztere is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Prágából Törökországba utazik tovább, hogy ott kedden ismertesse a magyar kormány javaslatát, amely szerint az EU-nak át kellene vennie a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozását.

  • "Jézus is menekült volt" felkiáltással a saját londoni rezidenciáján fogad be szíriai menekülteket a Canterbury érsek, az anglikán egyház feje, írja a Guardian.  Justin Welby egy vagy két családot fogadna be a birtokán található négy hálószobás "kunyhóban".  A házikót jelenleg felújítják és a családok fogadására alkalmassá teszik.

    A napokban egyébként Ferenc pápa is hasonló felajánlást tett, de a Canterbury érsek szerint nem ez befolyásolta a döntésében, mert már régóta fontolgatta ezt a lépést.

  • A vártnál egy-két órával később, de befutott az első buszkonvoj Beremendre.

  • Az összes menekültet elszállították már Zákányról, a helyiek pedig azonnal összeszedték az utánuk maradt szemetet, írja a Sonline.hu. A településen a rendőri jelenlét folyamatos, de a helyiek semmiféle negatív dolgot nem tapasztaltak. Közöségi oldalukon a Zákányiak arról is beszámoltak, hogy polgármesteri hivatal és a helyi civilek vízzel, kávéval, étellel látják el a menekülteket és a rendőröket, ebben a helyi vállalkozók is nagy részt vállalnak.

  • Újabb csónak süllyedt el Leszbosz partjainál, 26-an eltűntek, köztük gyerekek. Szombaton is elsüllyedt itt egy hajó, akkor egy szír kislány fulladt a vízbe.

    A vasárnap eslüllyedt hajóból 20 ember sikerült kimenteni, és huszonhatan feltehetően a vízbe fulladtak, írja a Hvg.hu. Az ANA állami hírügynökség szerint gyerekek is voltak az eltűntek között, de erről a parti őrség nem nyilatkozott.

  • Németországban a lakosság többsége támogatja a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását egy vasárnap ismertetett felmérés szerint, írja az MTI.  

    A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a német lakosság 51 százaléka teljes mértékben egyetért azzal, hogy Németország és több más európai ország ideiglenesen visszaállította a határok ellenőrzését a beutazó menedékkérők nagy száma miatt. További 27 százalék inkább jó, mint rossz intézkedésnek tartja ezt.

    Teljesen rossz elgondolásnak a lakosság mindössze 11 százaléka tartja a határellenőrzés visszaállítását, és 5 százalék szerint inkább elhibázott, mintsem hasznos intézkedésről van szó.

    Ugyanakkor csupán 20 százalék vélekedik úgy, hogy a határellenőrzés alkalmas a Németországba érkező menedékkérők számának korlátozására, az ebben kevésbé, vagy egyáltalán nem bizakodók aránya pedig 39 százalék a 18 éven feletti német lakosságra nézve reprezentatív felmérés szerint, amelyben 1108 embert kérdeztek meg szeptember 14. és 18. között.

  • “A megafonos srácot Jaszirnak hívják, egy helyre kerültem vele az őrizetbe vételek után. Hallottam, amint csillapítja a menekülteket, akik elvesztették az önkontrollt, és haragosan elkezdtek nyomulni a kerítés ellen. Azt kiabálta nekik, hogy álljatok le, a rendőröket pedig kérte. Emlékezniük kell erre, mindannyian látták. Mégis itt ül, terrorizmussal gyanúsítják” - írja a KettősMérce blog a komáromi származású Tímea Beck a cikkére hivatkozva. A cikk eredetileg a  Dennik N szlovák oldalon jelent meg.

    Az újságírónőt a rendőrség Röszkén állította elő szeptember 17-én, a vízágyús, könnygázos akció után. Beck beszámolója szerint egyébként azért tört ki az összecsapás Röszkénél, mert a menekültek között elterjedt, hogy kinyitják a kaput, így mindenki a odanyomult, a nőket meg a gyerekeket pedig előre tolták, hogy minél előbb átjussanak. Ezért is lett a rendőrség brutális ellencsapásának sok nő és gyerek áldozata.

    A rendőrség még aznak délután bejelentette, hogy a lázongó tömegben terroristát fogtak, majd kiderült, hogy ez annyit, hogy terroristának nyilvánították azt a fiatal férfit, aki szerintük megafonnal a kerítés áttörésére buzdította a többieket.

  • Horvátország és Szlovénia irányából jelentős számú bevándorló érkezését várják az északkelet-olaszországi határtérség tartományaiban is, ahol megkezdődött felkészülés az esetleges emberáradat fogadására, írja az MTI.

    Angelino Alfano olasz belügyminiszter hétfőre sürgősséggel értekezletet hívott össze a határ menti térségek rendőrségi és más hatósági vezetőivel. Jelen lesznek az olasz-francia és az olasz-svájci határszakaszok idegenrendészeti képviselői éppúgy, mint a migrációtól jelenleg inkább érintett keletolasz határtérségeké.

    Korábbi olasz hatósági nyilatkozatokból kiderült, a római kormány attól tart, hogy az európai uniós tagállamok egymás utáni határlezárásai után ismét Itália irányába tolódhat vissza a migráció útvonala, de a bevándorlók most már Olaszországból sem tudnak majd továbbmenni más európai országba.

    Készültség lépett már életbe az Ausztriával és Szlovéniával határos Friuli-Venezia Giuliában, amelytől nincsen messze Horvátország sem. Az Il Sole24Ore olasz gazdasági napilap vasárnapi jelentése szerint az 1,2 millió lakosú Friuliban minden készen áll a bevándorlók befogadására. A tervek szerint nemcsak a befogadó állomásokra irányítják őket, hanem szükség esetén az eddigi gyakorlat szerint a tartomány területén szétosztva kaszárnyákban, szállodákban és üres lakásokban is elszállásolják őket.

    Friuli rendőrsége júniustól a szlovén és osztrák határellenőrzési szervekkel aktívan együttműködik a közös határ felügyeletében. Ausztria szeptember 15-től ideiglenes határellenőrzést vezetett be újra az emberkereskedők kiszűrésére.