Budapest

November közepén nyílhat meg a CET

2011. július 4., 22:05 Módosítva: 2012.04.04 15:39
8

Várhatóan november közepén nyílik meg a ferencvárosi Közraktárak átépítésével elkészülő CET komplexum, ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel, jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján.

Tovább

CET-demonstrációval kezdődött az ülés

2011. június 22., 09:31 Módosítva: 2012.04.04 15:39

A budapesti CET-beruházáson korábban dolgozó vállalkozók demonstráltak a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének kezdetén a Városháza dísztermében. A mintegy tucatnyi vállalkozó plakátokat emelt a magasba, amelyeken Bagdy Gábort, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettest megszólítva az állt: "Ne kenjék másra a pénzünk jogtalan elvételét! Bagdy Úr! Vissza az 1 milliárdot! Valakinek csak jogi tévedés. A vállalkozóknak a kenyere!"

Az egyik demonstráló vállalkozó név nélkül nyilatkozva az MTI-nek azt mondta: arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a főváros januárban lehívta a beruházás teljesítési garanciáját, egymilliárd forintot, ezért az alvállalkozókat nem tudják kifizetni. Hozzátette: hátráltatja a helyzetet az is, hogy Budapest nem veszi át a Duna-parti Közraktáraknál  létrehozott épületet, emiatt a vállalkozók nem jutnak hozzá a végszámlájukhoz sem.

Tüntetni fognak pénzükért a CET kivitelezői

2011. június 16., 00:00 Módosítva: 2012.04.04 15:37
23

Tüntetni fognak a pesti Duna-parton felépített kultúrpláza, a CET kivitelezői, ha nem fizetik ki őket: több vállalkozást is a csőd fenyeget. A beruházó szerint a fővárosi önkormányzat húzza az időt, blokkolja a cégek pénzét és a befejezést. A főváros szerint a beruházó késik, és fizetni is neki kellene.

A főváros 2011 januári műszaki felmérése 95-97 százalékosra igazolta munkánk készültségét, a maradékot akkor azért nem tudtuk befejezni, mert a főváros hibájából nem volt áram és víz, mondta Fulmer Gábor az épületgépészetért felelős Hopferwieser Kft. vezetője. A cég tavaly Építőipari Mesterdíjat kapott a bálnát formázó Duna-parti épületegyüttesen végzett munka minőségéért.

Fulmer hozzátette, hogy lassan fél éve 600 millió forinttal tartoznak a munkájáért a cégnek. Ez az összeg jelentős része az éves bevételüknek, ezért ha nem kapják meg hamarosan, csődbe mehet a társaságuk. Ezt többször is jelezték a főváros vezetésének, de nem kaptak választ. Ezért Fulmer nem lát más módot, mint a tüntetést arra, hogy felhívják a figyelmet a kilátástalan helyzetre.

Tovább

Pesti-Bagdy vita a CET bankgaranciáján

2011. április 5., 12:44 Módosítva: 2012.04.04 15:39
48

Főpolgármester-helyettes nem dönthet kiemelt vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról, állapította meg a kormányhivatal Pesti Imre kormánymegbízott meghatalmazásával készült állásfoglalásában, amit a Közraktárak helyén épülő CET bankgaranciájával kapcsolatban adott ki. Ebből következik, hogy Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jogszerűtlenül döntött a beruházás bankgaranciájának lehívásáról januárban. A főváros utólagosan tervezi jóváhagyni a lépést a szerdai közgyűlésen.

Utólagosan jóváhagyatná a CET bankgaranciájának lehívásáról szóló január 19-i döntését a fővárosi közgyűléssel Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerdán. Mint arról korábban beszámoltunk, a főváros január végén lehívta az egymilliárd forintos teljesítési bankgaranciát a generálkivitelező és alvállalkozói számlákról. A cég álláspontja szerint ehhez nem lett volna joga a fővárosnak, ezért beperelte az önkormányzatot.

Orbán Viktor kezet fog Pesti Imrével (Fotó: Kovács Tamás)
Orbán Viktor kezet fog Pesti Imrével (Fotó: Kovács Tamás)
Tovább

CET: a főváros megdöbbent az építőn

2011. március 8., 10:25 Módosítva: 2012.04.04 15:36
4

Megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Porto Investment a CET projekt késedelme miatt a fővárosi önkormányzatra hárítja a felelősséget, áll Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint az épületkomplexumot már tavaly augusztus végén át kellett volna adni. A Porto késedelme eddig nem adták át, sőt a legújabb hírek szerint a beruházás idén augusztus vége előtt nem is készül el.

Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes (Fotó: Szémann Tamás)
Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes (Fotó: Szémann Tamás)
Tovább

Fellegihez menekült a CET építője

2011. március 7., 17:04 Módosítva: 2012.04.04 15:39
19

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárságához fordult a Duna-parti Közraktárak helyén épülő CET fejlesztőcége, hogy vizsgálja felül a projektet. A Porto Investment szerint az új fővárosi vezetés hátráltatja az épület megnyitását, valamint jogtalanul leemelt egymilliárd forintot a generálkivitelező és alvállalkozói számláiról.

A Porto közleménye szerint a cég azt várja a minisztériumtól, hogy objektív, megalapozott véleményt mondjon a projektről. (A Közraktárak helyén, a régi épületek felhasználásával modern, bálnát formázó üveghéj alatt kulturális központ épül.) Hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzat hivatalnokai és a főváros műszaki kérdésekben eljáró cége, a Fiműv Zrt. hátráltatják a 8,5 milliárdos komplexum átadását.

Tovább

A fővárosi gazdasági bizottság elé kerülhet a CET ügye

2011. február 4., 13:25 Módosítva: 2012.04.04 15:34
3

A fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága elé kerülhet a CET-beruházás ügye; a testület pénteki ülésén Tüttő Kata MSZP-s képviselő javasolta, hallgassák meg a bizottság előtt az ügyben illetékes főpolgármester-helyettest, Bagdy Gábort. Tüttő Kata azzal indokolta javaslatát, hogy a beruházással kapcsolatban "sok bizonytalanság van a levegőben".

Szerinte sok olyan kiírt pályázat van, amelynek nem lett eredménye, és van olyan is, amelynek lett ugyan eredménye, de azt nem írták alá. Tüttő azt szeretné, hogy a gazdasági bizottság ülésén tekintsék át ezeket a szerződéseket, valamint azt, hogyan áll az egész projekt, a pályázatok és a bérbeadások ügye. Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke azt mondta, megpróbálja megkérni a főpolgármester-helyettest arra, hogy jöjjön el a bizottság ülésére.

A jobbikos Losonczy Pál, a bizottság alelnöke a beruházással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros nem fizetett a fővállalkozónak, ezért az sem fizette ki az alvállalkozóit. Szerinte az elmaradt kifizetések miatt negyven alvállalkozó a csőd szélén áll.

A Duna-parti volt Közraktárak helyén a mintegy 27 ezer négyzetméteres CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) elnevezésű komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a fővárosi önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.

Múlt pénteken Márton Imre, a Porto Investment ügyvezetője azt mondta, ha a főváros az ígéretéhez híven aláírja a közműszolgáltatókkal a szerződést, akkor jó eséllyel tavasz végén átadhatják az épületet. Az épület jelenleg 95 százalékos készültségi szinten van, a helyiségek több mint 60 százalékát már kiadták. Szerinte az épület jó minőségben készült el.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes ugyanakkor azt mondta, a szerződéses konstrukció összességében előnytelen és kedvezőtlen a fővárosra nézve: az előnyök pedig inkább a Porto Investmentnél keletkeznek, a kockázatokat pedig Budapest vállalta magára.

Tüttő Kata a bizottság pénteki ülésén javaslatot tett arra is, hogy vegyék napirendre a fővárosi kórházak esetleges állami kézbe adásának ügyét is a testület egyik ülésén, mert a kérdésnek gazdasági oldala is van.
Rogán erre azt válaszolta, hogy amíg vagyonátadásról nincs szó, addig nem tartozik a gazdasági bizottsághoz.

Tavasszal adhatják át a CETet

2011. január 28., 15:17 Módosítva: 2012.04.04 15:33
34

A tavasz végére jó minőségben, 80 százalékos töltöttséggel adhatják át Budapesten a IX. kerületben a CET épületét - hangzott el a beruházók pénteki sajtótájékoztatóján.

Márton Imre, az építő Porto Investment ügyvezetője elmondta, ha a jövő héten a fővárosi önkormányzat megköti a közműszerződéseket, akkor a tavasz végén átadhatják az épületet. Ha ez nem sikerül, csak szeptemberben nyit a CET. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint a cég megkárosította a fővárost a késedelmes átadással, ráadásul nem beszélnek a valódi problémákról.

Tovább

Nem járt jól a főváros a CET-tel

2011. január 25., 13:40 Módosítva: 2012.04.04 15:39
2

A CET-beruházás a főváros számára nehezen megmagyarázható konstrukcióban keletkezett, és a szerződések nem feltétlenül előnyösek az önkormányzatnak, közölte Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes. Jelenleg azt vizsgálják, hogyan alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, történt-e mulasztás, amely megalapozhatja akár polgári, akár a büntetőjogi eljárás kezdeményezését.

A Duna-parti Közraktáraknál a mintegy 27 ezer négyzetméteres CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) elnevezésű komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila
Tovább

Üvegezik már a dunai Bálnát

2010. szeptember 27., 12:55 Módosítva: 2012.04.04 15:31
135

Szeptember végére nyolcvanöt százalékig elkészült Budapest új építészeti látványossága, a Közraktárak bálnája. A CET-nek nevezett üvegépületet a beruházó Porto Kft. vezetője szerint akár október végére befejezhetik, és ha az engedélyeket sikerül megszerezni, akkor talán még idén megnyílik.

Az épület szerkezete valóban okot adott az optimizmusra. A bonyolult fémhálózat már felvette egy bálna gömbölyded formáját, és a burkolat fele is a helyén volt már. Igaz, derékig a Soroksári út forgalmában állva nem lehetett megállapítani, hogy igazak-e a beruházás közeléből eltávolított holland tervező aggályai, amelyek szerint az ő aktív szakmai segítsége nélkül a végeredmény nem lehet az általa megálmodott, tökéletesen fluid forma.

Nézzen körül a bálnában!
Tovább

Üveghéjon csúszhat el a rakparti bálna

2010. április 22., 21:21 Módosítva: 2012.04.04 15:30
13

Épületfizikai problémákat okoz, ha a Bálna néven ismert, a Közraktárak helyén épülő kulturális centrum üvegbuborék-tetejének acélszerkezete összeépül az üveghéjjal a Budapesti Építész Kamara nemrég született állásfoglalása szerint. Az állásfoglalást egy ügyvédi levéllel együtt megkapta a főpolgármesteri hivatal és a holland nagykövetség is.

A Bálna látványterve az üveghéjjal
A Bálna látványterve az üveghéjjal

Szerdán  érkezett meg a főpolgármesteri hivatalba a Budapesti Építész Kamara állásfoglalása, amelyben a szervezet kifogásolja a pesti rakpartnál épülő CET kulturális centrum építésének egyes fázisait. Az állásfoglalást az épületet tervező, de kirúgott holland építész ügyvédje küldte. A kamara szerint megengedhetetlen, hogy a főváros ilyen presztízsberuházásának kiviteli tervezései tervező-szerzői felügyelet nélkül folyjanak.

Tovább