Budapest

Gyémántbolt és oxigénbár a Bálna tüdejében?

2013. szeptember 24., 07:29 Módosítva: 2013.09.24 12:16
177

A Bálna épülete belülről egyelőre még ugyanolyan csupasz, mint korábban, de most már egy csomó munkás sürgölődik benne. Egyetlen helyiségben rendezkedtek be: a jobb tüdő magasságában nyílt meg az OlimpiCafé, aminek Szécsi Zoltán háromszoros vízilabdázó olimpiai bajnok a tulajdonosa, a többi még üresen porosodik. Az épületre még 1,3 milliárdot költ a főváros.

Tovább

A Porto tagadja a CET hibáit

2013. március 26., 13:18 Módosítva: 2013.03.26 15:30
16

A CET üvegteteje  több mint két éve nem törik és nem ázik be, áll az épület beruházójának a levelében, amit a főpolgármesternek küldött. A Porto Investment képviselője, Márton Imre ennek fényében nem érti, hogy milyen javítási munkákat akar elvégeztetni a fővárosi önkormányzat 400 millió forintért.

Márton szerint ha vannak is kisebb hibák, nedvesedés, 2010 előtti üvegtörés, azt a kivitelezőnek garanciálisan és ingyenesen ki kell javítania. Ha a főváros a Porto szerint bizonyítottan szükségtelen munkákra 400 millió forint közpénzt akar költeni, az büntetőjogi kérdéseket vet fel.

A cég leszögezi, hogy mint a CET épületeinek tulajdonosa, ezért nem járul hozza a javítási munkák elvégzéséhez. Álláspontja szerint a főváros által vitatott minőségű üveghéj acélszerkezetet az önkormányzat a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ javaslatára elfogadta és jóváhagyta, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft bevizsgálta és megfelelőnek találta, valamint az önkormányzat által kijelölt mérnökcég sem észlelt rendeltetésszerű használatot akadályozó hiányosságot benne.

Mint arról beszámoltunk, a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén tárgyalja azt a szakvéleményt, ami szerint nettó négyszáz millió forintba kerül a Duna-parti kulturpláza, a CET üveghéjának rendbetétele, a munkát júliusban el is kezdenék. A javítást az üvegtetőn vándorló, felfújható sátrakban végeznék.

Vándorló sátrak a CET üvegtetején

2013. március 25., 14:09 Módosítva: 2013.04.11 11:42
219

Nettó négyszáz millió forintba kerül a Duna-parti kulturpláza, a CET üveghéjának rendbetétele egy nemrég elkészült szakvélemény szerint, a munkát júliusban el is kezdenék. A javítást az üvegtetőn vándorló, felfújható sátrakban végeznék.

2013 júliusban megkezdődhet a még át sem adott CET épületének felújítása, ami egy szakértői vélemény szerint nettó négyszázmillió forintba kerül majd, áll a szerdán a fővárosi közgyűlés által tárgyalandó tájékoztatóban. A szakvéleményt az épület eredeti terveit készítő ONL Hungary Tervező, Építő és Tanácsadó Kft., a Bánáti és Hartvig Építész Stúdió Kft. és az FRT Raszter Kft. állította össze.

Tovább

Garázs lett a CET-ből

2013. január 17., 13:15 Módosítva: 2013.01.17 13:18
138

Mélygarázs nyílt a szépreményű Duna-parti kulturpláza, a CET helyett, erről nagy kifeszített reklányponyva tájékoztatja az arra járókat.

Az épület üzemeltetéséről már két éve vitatkozik a beruházó-építtető Porto Investment, és a tulajdonos fővárosi önkormányzat. Az önkormányzat nemrég még maga kérte a beruházó által kért használatbavételi engedélyezési eljárás megszüntetését, ezért azután érdeklődtünk az időközben birtokba jutott főpolgármesteri hivatalnál, hogy megvannak-e a szükséges engedélyek.

A főpolgármesteri hivatalnál cáfolták azt az információnkat, hogy nincsenek meg ezek a papírok. Ám annak a kérésünknek, hogy mutassák be a jogerős és végrehajtható használatbavételi engedélyt a CET épületére, vagy ha külön van, akkor a CET épületében megnyitott garázsra és a csatlakozó lépcsőházakra, valamint mutassák be a két darab jogerős és végrehajtható, ideiglenes vagy végleges forgalombahelyezési engedélyt a garázshoz vezető útvonalakra, kérésünket nem teljesítették. Akkor sem, amikor hivatalos adatigényléssel fordultunk az önkormányzathoz az információszabadságról szóló törvény alapján.

CET-követelést vesz a főváros

2012. október 15., 15:59 Módosítva: 2012.10.15 15:59
2

Meggyőzte a Fidesz-frakció Tarlós István főpolgármestert arról, hogy jó üzlet megvásárolni a CET generálkivitelezőjének a beruházó Porto Investment felé fennálló, 800 millió forintos követelését 95 százalékos diszkontáron. Igaz, ehhez két főpolgármester-helyettesnek kellett "felelős jogi nyilatkozatot tenni, hogy az előterjesztés előnyös a fővárosnak".

Diszkontáron (95%-on), 2,7 millió euróért átveszi a CET-projekt generálkivitelezőjének a beruházóval szembeni követelését a főváros; cserébe több garanciát is kap, a WHB ki tudja fizetni az alvállalkozókat, és az épületegyüttest fokozatosan megnyithatják - mondta Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján, a Fővárosi Közgyűlés zárt ülése után.

A városvezető tájékoztatása szerint a testület elfogadta a WHB konzorciummal kötendő megállapodást, így az önkormányzat át tudja venni azt a követelését, amely a beruházó Portóval szemben áll fenn. Ezzel a generálkivitelező ki tudja fizetni az alvállalkozókat, a főváros pedig jótállási, szavatossági garanciákat kap, a lehető legkisebb költséggel be tudják fejezni az építkezést és a létesítmény megszerezheti a használatbavételi engedélyt. Bagdy Gábor azt is elmondta, hogy a Porto a követelést beszámíthatja majd a fővárossal szemben fennálló követeléseibe.

Tovább

12,5 milliárdra perli a CET építője a fővárost

2012. október 12., 09:03 Módosítva: 2012.10.12 09:28
5

Mivel a fővárosi önkormányzat képviselője, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a beruházó többszöri kérése ellenére sem tett semmit a felek közötti viták korrekt és tisztességes rendezése érdekében, a Porto Investment bepereli az önkormányzatot, jelentette be a cég közleményben. A társaság 12,5 milliárd forintot követel.

A CET beruházója 2011. augusztus 30-án mondta fel a duna-parti épület felépítéséről és üzemeltetéséről szóló szerződést a főváros súlyos szerződésszegésére hivatkozva. A beruházó szerint a főváros az elmúlt egy évben a súlyos szerződésszegéseket meg sem kísérelte orvosolni, így esedékessé vált a 12,5 milliárdos összeg megfizetése.

A Porto közleménye szerint vitarendezés helyett Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a fővárossal szerződésben nem álló generálkivitelezővel, annak nem létező, alá nem támasztott és idő előtti követelése megvásárlásáról egyeztetett csupán, amelynek 850 millió forintért javasolt megvásárlását a 2012. október 03-i ülésén a fővárosi közgyűlés elutasította.

Tovább

CET: hűtlen kezeléssel fenyegetik a fővárost

2012. október 4., 12:17 Módosítva: 2012.10.04 12:17
3

Nincs szerződés szerinti aláírt műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv, nincs aláírt teljesítési igazolás, ezért nem is lehet végszámlája vagy követelése a CET-et felépítő generálkivitelezőnek. A beruházó Porto Investment szerint a főváros ezért jogalap nélkül kívánja megvásárolni a követelést 850 millió forintért  A főváros továbbá milliárdokat költene javításra, amit a kivitelezőnek kötelessége lenne ingyen megcsinálni. Ez a Porto szerint felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésére Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes egy olyan előterjesztést illetve határozat javaslatot nyújtott be, amelyben ahhoz kérte a képviselők hozzájárulását, hogy követelésvásárlás jogcímen a főváros több mint 850 millió forintot fizessen ki közpénzből közvetlenül a CET generálkivitelezőjének, áll a Porto Investment lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Tovább

Tarlós szemében szálka lett a CET

2012. október 3., 19:44 Módosítva: 2012.10.04 10:33
15

A kellő többség hiányában nem fogadta el a fővárosi közgyűlés a Közraktár épületekkel kapcsolatos tájékoztató és szükséges döntések meghozatala című előterjesztést, ami lényegében arról szólt volna, hogy a főváros a beruházó cég helyett kifizet a generálkivitelezőnek mintegy 800 millió forintot. A többség azért nem volt meg, mert Tarlós István nem szavazott a Fidesz-frakcióval, mondták az Indexnek közgyűlési képviselők.

A fővárosi közgyűlés zárt ülésen tárgyalta a CET fantázianévvel futó Közraktárak helyzetét, de nem sikerült elfogadni az erről szóló előterjesztést. A kudarc oka az volt, hogy Tarlós István főpolgármester nem szavazott a Fidesz-frakcióval, így nem volt meg a szükséges számú szavazat. Tarlós információink szerint a szavazás előtt a kétségeit hangoztatta, és kérte, hogy halasszák el a döntést. Az ügyben kerestük Tarlós Istvánt, aki elmondta, hogy azért nem szavazta meg az előterjesztést, mert a pulpituson szembesült két komoly problémával. Az egyik, hogy a csatolt teljesítés-igazolás nem is volt aláírva, a másik pedig az, hogy túl magasnak tartotta a követelés kivásárlási árát. A halasztásról szóló döntéssel a frakció minden tagja elégedett volt - tette hozzá.

Tovább

CET: két év múlva sem lesz átadva?

2012. szeptember 18., 14:17 Módosítva: 2012.09.18 15:53
70

Még nettó 986 millió és 1,6 milliárd (bruttó 1,2-2 milliárd) forintot kell költeni a duna-parti CET kulturpláza javítására, ahhoz, hogy az építkezés befejeződhessen, tartalmazza a főváros közgyűlési zárt ülésen elhangzott tájékoztatója. A javítás még közel két évig is eltarthat, közben a jogi iszapbirkózás is folytatódik a főváros és a beruházó között. A beruházó szerint a többletköltség nagyon eltúlzott, csakúgy mint az átadási határidő.

Szakértői jelentés készül a CET épületegyüttes műszaki befejezéséhez szükséges munkákról, amelynek becsült, áfa nélküli nettó költségei nagyságrendileg 986 millió és 1,6 milliárd forint között lesz, állapítja meg az az előterjesztés, amit napokban zárt ülésen tárgyalt a fővárosi közgyűlés. Az előterjesztés mellékletként tartalmazta a jogi eljárásokat folytató ügyvédi iroda szerződés-tervezetét is, amit egyelőre nem sikerült megszereznünk.

Tovább

A főváros átnevezi a CET-et

2012. július 27., 12:09 Módosítva: 2012.07.27 14:00
52

Budapest önkormányzata gondolkodik a CET-épületegyüttes átnevezésén, és új funkciókkal is ellátná a Duna-parti épületet – közölte Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes pénteken Budapesten.

Tovább

Birtokba vette a CET-et a Főváros

2012. július 25., 19:21 Módosítva: 2012.07.27 12:09
43

A Fővárosi Önkormányzat szerda délelőtt birtokba vette a CET Közraktárak Épületegyüttest, miután a Fővárosi Önkormányzat felhatalmazott képviselői és a CET-et kivitelező konzorcium megállapodási szándékukat jegyzőkönyvben rögzítették – írja az önkormányzat közleményében. A generálkivitelező, a WHB Építő Kft. a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének megfelelően – a beruházóval, a Porto Investment Hungary Kft-vel szembeni díjvitája miatt – délután 2 órakor lehetővé tette, hogy a Fővárosi Önkormányzat az ingatlant birtokba vegye.

Ezzel egy másfél éves huzavona zárult le, megnyílt annak a lehetősége, hogy az Önkormányzat a létesítmény építését befejezze, és mihamarabb megnyissa az épületet – írják. Az önkormányzat azt ígéri, hogy a CET építésekor kifizetetlen alvállalkozók hozzájussanak díjköveteléseikhez. További információkat egy pénteki sajtótájékoztatón ad a főváros.

Korábban arról számoltunk be, hogy a CET kivitelezői szerint a fővárosi önkormányzat az utolsó pillanatban felrúgta a két hónap alatt összehozott elszámolási megállapodást és akadályozta a műszaki átadás-átvételt. Márton Imre, a Porto Investment vezetője szerint a főváros félreértelmezte a bíróság ítéletét, ami ellen felülvizsgálati kérelemmel fordultak.

A Duna-parti Közraktáraknál, Ferencváros területén megépített 27 ezer négyzetméteres létesítményt 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET (Central European Time) tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.

Újra csapkodnak a hullámok a CET körül

2012. július 11., 14:06 Módosítva: 2012.07.27 12:09
25

A CET kivitelezői szerint a fővárosi önkormányzat az utolsó pillanatban felrúgta a két hónap alatt összehozott elszámolási megállapodást és akadályozza a műszaki átadás-átvételt, így a CET továbbra is szellemház marad. A főváros egy friss bírósági ítéletre hivatkozva táncolt vissza, az alapján követeli, hogy a kivitelező távozzon feltétel nélkül. A cég nem szándékozik menni, folytatódik a másfél éves huzavona.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A Duna-parti CET épülete újabb színfoltokkal gazdagodott: hatalmas táblák tudatják az arra hajókázókkal, hogy az épület a főváros önkormányzat taktikázása miatt továbbra is szellemház marad.

Tovább

Itt a CET kivitelezői szerződése

2012. április 27., 15:19 Módosítva: 2012.07.27 12:09
2

A CET beruházója, a Porto Investment a kivitelező WHB Kft-vel egyeztetve lapunkban nyilvánosságra hozta a 2009-ben kötött kivitelezői szerződést. A dokumentum szerint a Közraktárak helyén felépült, de a viták miatt még üresen álló kulturális és kereskedelmi központ 26,3 millió euróba, azaz 7,7-7,8 milliárd forintba került.

A generálkivitelezői szerződést az építmény felépítésének és 25 éves működtetésének jogát pályázaton elnyert Porto Investment kötötte 2009. február 10-én a WHB Építő Kft és a West Hungária Bau Kft konzorciumával. A kivitelező fix díjért, 26,3 millió euróért (jelenlegi árfolyamon 7,7-7,8 milliárd forintért) vállalta a CET felépítését.

A Porto a szerződés nyilvánosságra hozatalával együtt hangsúlyozta, hogy a projektnek a kivitelezésen kívül még számos költségeleme van-volt, a terveztetéstől, bonyolítástól kezdve, az ellenőrzésen, hatósági díjakon keresztül az őrzésig, banki hitelköltségekig. Azaz az úgynevezett softcost érték (a kivitelezés összegén felüli költség) a teljes beruházás 20%-ára, 6 millió euróra (jelenlegi árfolyamon 1,7-1,8 milliárd forintra rúg.)

Tovább

CET: 11,5 vagy 6,6 milliárdba került?

2012. április 16., 08:29 Módosítva: 2012.07.27 12:09
111

A fővárosi önkormányzat szerint számos sebből vérzik a Duna-parti CET-projekt. Egy kirendelt igazságügyi ingatlan-értékbecslő szakvéleménye szerint az épület messze nem ér annyit, amennyit a beruházó felszámolna érte. Egy másik becslés szerint a bevétele, az eredetileg tervezettnek mindössze a harmadát hozná a fővárosnak. A beruházó cég cáfolja ezt. Indul a Halpénz rovat.

A pesti Duna-part díszének szánt CET kapui zárva, a projektet finanszírozó MKB 8 milliárd forintot és a kamatokat, a beruházó Porto Investment pedig a bank 8 milliárdja felett további 3 milliárd forintot követel perben a fővárosi önkormányzattól. A főváros nem tud bejutni a CET területére, annak ellenére, hogy a telek az ő tulajdona, így lehetne összefoglalni a jelenlegi állást CET-ügyben. A dolgok ott akadtak el, amikor 2010 végén az épület műszaki átadás-átvétele meghiúsult: a főváros szerint a Porto, a Porto szerint a főváros hibájából.

Tovább

Demonstráltak a CET kivitelezői

2012. március 22., 16:57 Módosítva: 2012.04.12 15:22
41

Demonstrációt tartottak a Közraktárak helyén épült CET kulturpláza kivitelezői a fővárosi városháza mellett, majd petíciót nyújtottak át a főpolgármester képviselőjének, amelyben a pénzüket követelik. A főváros szerint a pénzt a beruházó cégtől kellene követelniük.

Az építők megtették, amit vállaltak, megépítették a CET-et, most az önkormányzaton a sor, vegye át az épületet, és fizessék ki, mondta Kanász István, a CET vállalkozói körének megbízottja. Kanász szerint a fővárosi önkormányzat több mint egy éve halogatja a műszaki átadás-átvételi eljárás megkezdését, az épület-együttes átvételét.

Tovább

Másfél milliárdra bírságolták a CET-et

2012. március 2., 15:56 Módosítva: 2012.04.04 15:46
64

Újabb ütésváltás indult a Közraktárak helyén felépült CET kulturpláza ügyében a főváros és az épületet "megszállva tartó" kivitelező között: a főváros jogellenes közterülethasználat miatt napi 14 millió forint bírságot állapított meg, és visszamenőlegesen 1 milliárd 538 millió forintot követel. A kivitelező megfellebbezte a döntést. Közben egy zenés klip indult útjára a videómegosztókon, amelyben Szerednyei Béla a CET viszontagságairól énekel.

Napi 14 millió forintot, tavaly október 30-ig visszamenőlegesen összesen 1 milliárd 538 millió forint közterület-használati bírság 15 napon belüli befizetésére szólította fel a CET kivitelezőjét és beruházóját a fővárosi önkormányzat.

Tovább

CET: még messzebb úszott a nyitás

2012. február 28., 22:49 Módosítva: 2012.04.04 15:46
38

Egyre távolodik az az időpont, amikor megnyithat a Közraktárak helyére épített kulturpláza, a CET a Duna-parton. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén felbontaná az eddig megkötött 13 bérleti szerződést, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes pedig az épület használatbavételi eljárásának megszüntetését kérte az eljáró ferencvárosi önkormányzattól.

Újabb szakaszába érkezett a Közraktárak helyén felépült üvegbálnáért, a CET-ért folytatott háború a fővárosi önkormányzat és a beruházó cég között. Bagdy Gábor, a beruházásért felelős főpolgármester-helyettes az épület használatbavételi engedélyezésének megszüntetését kérvényezte a IX. kerületi önkormányzatnál, annak ellenére, hogy a szakhatósági engedélyek többsége már megvolt.

Tovább

Megvennék a CET-et a fővárostól

2012. január 13., 15:00 Módosítva: 2012.04.04 15:45
15

A beruházó cég ajánlatot tett Tarlós István főpolgármesternek, hogy korrekt piaci áron átvenné az önkormányzattól a Duna-parti CET-et, valamint átvállalná a teljes fővárosi pénzügyi kötelezettségvállalást, amely jelenleg több mint 11 milliárd forintra rúg, áll a cég lapunknak küldött közleményében. A fővárosnál nem tudnak az ajánlatról.

A közlemény szerint a beruházó Porto tavaly decemberben tett javaslatot az átvételre, amelyet a cég szerint az önkormányzat üdvözölt, konkrét vételi ajánlatot kérve. A konkrét ajánlatot a beruházó cég képviselője csütörtökön juttatta el Tarlós Istvánnak. A cég nem árulta el a CET-ért felajánlott összeget.

Tovább

Áram nincs, vita van, tönkremehet a CET

2012. január 13., 00:48 Módosítva: 2012.04.04 15:45
394

Kikapcsolták az áramot a CET épületében, ezért nincs temperáló fűtés, ennek következtében szétfagyhat a vízvezeték-rendszer. A héjszerkezet üvegtábláinak tömítése ridegedik és beázik. A pinceszint vízben áll, a tűzoltórendszer néma. Az üres épületen egy éve vitáznak, az áramhiány miatt is egymásra mutogat a kivitelező és a tulajdonos főváros, miközben tönkremehet az új épület.

Sajtóbejárást szervezett a már majdnem teljesen kész Duna-parti kultúrpláza, a CET generálkivitelezője, amelyen bemutatták, hogy a nemrég kikapcsolt áram hiánya hogyan veszélyezteti az épület épségét. A WHB generálkivitelező helyszínen elhangzott álláspontja szerint az áramot az épület tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat kapcsoltatta ki.

Tovább

Egymásnak feszült a CET beruházója és a főváros

2011. október 28., 12:55 Módosítva: 2012.04.04 15:44
48

Fél tucat közterület-felügyelő és féltucat zord biztonsági őr nézett farkasszemet a Közraktárak kerítésének két oldalán péntek délelőtt. A főváros emberei megpróbálták átvenni a megépült létesítményt, ám a beruházó meghatalmazás hiányában nem engedte őket be.

Péntek délelőtt a fővárosi önkormányzat jogászai és Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes emberei megpróbálták birtokba venni a CET épületét. A beruházó Porto Investment ugyanis korábban meghívta a főváros képviselőit, hogy átadja a CET kulcsait, mivel két hónapja a főváros szerződésszegésére hivatkozva felmondta a szolgáltatási szerződést. A felmondási határidő szombaton jár le.

Tovább

Nyithat a CET és a Rác fürdő

2011. október 17., 07:02 Módosítva: 2012.04.04 15:42
44

A Napi Gazdaság információi szerint elvi megállapodás született a Duna-parti CET megnyitásáról a főváros és a befektető Porto Investment között, valamint hamarosan nyithat a Rác fürdő is. (Ez utóbbit mi már bejártuk és meglepő dolgokat tapasztaltunk.)

Tovább

Felmondta a közszolgálati szerződést a CET beruházója

2011. augusztus 31., 10:17 Módosítva: 2012.04.04 15:42
11

Felmondta a Fővárosi Önkormányzattal között szolgáltatási szerződését a Duna-parti CET kulturális központ beruházója, a Porto Investment. Közleményükben az önkormányzat súlyos szerződésszegésével indokolták döntésüket. Az "elmúlt hónapok törvénytelenségei, súlyos szerződésszegései és a városvezetés cinikus, a projekt megvalósítását akadályozó magatartása nem méltó egy világvároshoz", írták.

Tovább

Feljelentéstengerben fuldoklik a CET

2011. augusztus 1., 12:41 Módosítva: 2012.04.04 15:41
33

A Duna-parti CET fejlesztője, a Porto Investment Hungary Kft. feljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál ismeretlen tettes ellen, különösen nagy kárt okozó csalás és hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt. A beruházás ügyében korábban már a főváros és az Állami Számvevőszék is feljelentést tett.

A Porto a Nemzeti Nyomozó Irodától annak kivizsgálását kéri, miként fordulhatott elő, hogy a fővárosi önkormányzat a fővárosi közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül, 2011. január 19-én jogellenesen lehívta a beruházás bankgaranciájának az összegét, több, mint 1 milliárd forintot, áll a cég közleményében. A cég szokatlanul durva hangnemű közleményében olyanokat ír, hogy "A beruházó arra is kíváncsi, hogy Tarlós István főpolgármester meddig nézi el helyettese, Dr Bagdy Gábor ámokfutását."

Tovább

Elmaradt a CET műszaki átadása

2011. július 14., 18:25 Módosítva: 2012.04.04 15:41
3

A főváros nem tudta megkezdeni a Duna-parti Közraktáraknál létesült CET-épületegyüttes (Central European Time, azaz közép-európai idő) műszaki átadás-átvételét, mert a beruházó több feltételnek nem tett eleget, közölte Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

Bagdy Gábor közleménye szerint a beruházó Porto Investment június 9-én kulcsra készre jelentette az épületet. Budapest csütörtökre tűzte ki a műszaki átadás-átvétel kezdő napját, de az eljárásnak több előfeltétele van, így például a kivitelezési szerződés és a kiviteli tervek hiánytalan átadása.

Tovább

A CET beruházója áll a vizsgálat elé

2011. július 8., 11:07 Módosítva: 2012.04.04 15:40

Az Állami Számvevőszék feljelentésével kapcsolatban a Duna-parti CET beruházója, a Porto Investment készséggel áll bármilyen vizsgálat elé, áll a cég közleményében. Az üresen álló kulturpláza ügyében a főváros és a számvevőszék hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett.

A közlemény szerint a fejlesztő eddig a vizsgálatról csak a sajtóból értesült, és arra gyanakszik, hogy a feljelentés a főváros előző vezetése ellen irányulhat, eddig általa ismeretlen tényekre hivatkozva. Mivel a Porto  kizárólag a főváros vagyonát gyarapítva ruházott be a projektbe, így semmilyen kárt nem okozhatott, ezért vele szemben nem állhat fenn semmilyen bűncselekménnyel kapcsolatos gyanú, hűtlen kezelésről nem is beszélve, hiszen a fejlesztő nem kezel önkormányzati vagyont, áll a közleményben.

Tovább