Kívülről szép, de hamarosan robbanhat

Ez történt a gazdaságban az év 6. hetében

HUS 0190
2016.02.14. 14:34
Egész jók a gazdasági mutatóink, de közben egy csomó kezeletlen probléma a kormány körmére ég. Széthullófélben van az oktatás és az egészségügy, elegük van a tanároknak és a tömegközlekedési dolgozóknak, tavasszal sztrájkok jöhetnek. Keményebb fellépést ígérnek az Uberrel szemben, az olimpiát támogató vállalkozásokat adókedvezménnyel támogatnák, és hamarosan új magyar légitársaság és netes kaszinó indulhat Magyarországon. Ez történt a héten a gazdaságban.

Nagyot ment tavaly a magyar állam

Így februárra lassan megérkeztek a tavalyi évre vonatkozó makrogazdasági adatok. A héten derült ki, mekkorát nőtt tavaly a gazdaság, és hogy hogyan állunk az államadóssággal.

Mindkét mutató elég kedvező, a GDP-növekedés egész évre vetítve 2,9 százalékos volt, az utolsó negyedévben pedig a 3,2 százalékot is elérte. Ezzel ugyan nem érte utol a 2014-es, 3,7 százalékos rekordnövekedést, ami 2006 óta a legerősebb volt, de így is felülmúlta a várakozásokat. Az év végi hajrázás annak ellenére sikerült, hogy közben a teljes EU-ban lassult a gazdaság.

Az államadósság 2015. év végi szintjéről egy keddi egyetemi rendezvényen beszélt Varga Mihály. A régi mumus idén a GDP 75,8 százalékát tette ki, ami az utóbbi évek legkedvezőbb értéke, de trendről még egy kicsit korai lenne beszélni.

A Klik körül minden nagyon el van rontva

Az utóbbi időben az oktatási rendszerrel kapcsolatos botrányok tartanak izgalomban mindenkit. Ez a hét sem múlt el eseménytelenül a káoszgazdálkodásról elhíresült Klik szempontjából.

Az Index megszerezte a különösen nagy bajban levő Ceglédi Tankerület teljes adósságlistáját, amelyből kiderül, hogy csak ők 278 millió forinttal tartoznak, gyakorlatilag mindenkinek, aki az utóbbi években bármit is szállított az iskolákba. Közben a tankerület vezetője tervgazdálkodásra emlékeztető módszerekkel, kapkodva próbál irányítani. 

Írtunk arról is, hogy a Klik - amelynek valószínűleg már csak pár éve van hátra - a kezdetektől hibás alapelvekre épült: olyan módszerekkel próbáltak javítani a magyar oktatáson, amelyek maximum a nálunk sokkal elmaradottabb országokban járnának pozitív eredménnyel.

Tavasszal országos sztrájkok jöhetnek

Nem csak a tanárok elégedetlenkedtek mostanában, a héten a tömegközlekedésben dolgozók is a sarkukra álltak. A vasutas szakszervezet bejelentette, hogy ha nem sikerül február 20-ig megállapodniuk a MÁV vezetésével, márciusban sztrájkolni fognak. A MÁV-alkalmazottak kollektív béremelést szeretnének, a társaság jelenleg 3 százalékot ajánl nekik, de ez valószínűleg nem lesz elegendő a munkabeszüntetés elkerülésére. 

A városi tömegközlekedés is forrong: a Miskolci Városi Tömegközlekedési Zrt. dolgozói jövő héttől határozatlan idejű sztrájkot terveznek, és a BKV-alkalmazottaknak is elegük van. A BKV-nál állítólag egy sima béremelés már nem lesz elég a megegyezéshez a szakszervezettel, a fővárosi közösségi közlekedésben dolgozók arról panaszkodnak, gyakran az egészségre és biztonságra veszélyes körülmények között végzik a munkájukat. Az érdekképviseletükért felelős EKSZ kedden sztrájkbizottságot alakított, de egyelőre nem lehet tudni, mikorra terveznek munkabeszüntetést. 

A szakszervezetek háza táján még nem zárult le a Gaskó István távozásával kapcsolatos botrány sem: a január végén önként távozott vezető elvileg 12 milliós végkielégítést kapna, ezt többen nem szeretnék, ezért megtámadták a lemondását és fegyelmi okokból menesztenék.

Adókedvezménnyel a budapesti olimpiáért

Varga Mihály kedden érdekes törvényjavaslatot nyújtott be: ha megszavazzák, adókedvezményt kap minden olyan vállalkozás, amelyik támogatja a budapesti pályázatot lebonyolító céget. A javaslat szerint az olimpiai pályázat előkészítését szponzoráló cégek ugyanolyan adóelőnyben részesülnének, mint azok, akik most előadó-művészeti szervezeteket, filmalkotásokat, illetve a látvány-csapatsportokat támogatnak.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, mintha az egyébként is a rendezvény megpályázására költött pénzen felül még többet költenénk az olimpia ügyére, mivel a tao-támogatással a költségvetés egyébként befizetendő adóról mond le.

Fenyíti az Ubert a kormány

A héten a kormány bekeményített az Uberrel szemben. Fónagy János a taxisokkal való egyeztetés után bejelentette, hogy az eddigieknél sokkal szigorúbban kívánnak fellépni a szabálytalanul uberező sofőrök ellen. A tervek között szerepel az is, hogy a rajtakapott autósoknak rögtön a helyszínen levennék a rendszámot a kocsijáról. A taxisok kérésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban állítólag vizsgálják az alkalmazás betiltásának lehetőségét is, bár az továbbra is rejtély, hogyan képzelnék ezt el.

Fónagy szerint próbáltak kapcsolatba lépni az Uber hollandiai központjával, de a cég minden együttműködést megtagadott, azt mondta, ennek is köszönhető a belengetett vasszigor. Az Uber teljes betiltása sok fogyasztónak rosszul jön, de a taxisok mellett a munkásjogok szószólói örülhetnek, a sharing economy ugyanis szép lassan eltünteti azokat a vívmányokat, amelyeket a munkások az utóbbi évtizedekben kiharcoltak maguknak.

Megérkeztek a kőbe vésett csok-szabályok

Szerdán megjelent a csokot részletező rendelet, az otthonteremtési kedvezmény szabályai ezzel elvileg véglegesedtek. Az új verzióba bekerült többek között a 30 milliós plafon eltörlése, lazítottak az építés helyszínével és az összkomforttal kapcsolatos elvárásokon is. Ugyanakkor a rendelet tartalmaz szigorítást is: akinek régebben óta épült háza, az most pórul járt, mert az áfa-visszaigénylés számláit már csak 2015 január elsejétől fogadják el. 

A legújabb banki adatok fényében egyébként kérdéses, hány embert fognak egyáltalán érinteni az új lakásokkal kapcsolatos szabályok: az eddigi érdeklődőknek csak 9 százaléka venné fel új lakásra a pénzt. Vagyis most úgy tűnik, nem olyan elsöprő az érdeklődés a 10+10 milliós verzióra, mint arra számítottak. A csokról rengeteg infót és elemzést megtalál az Index csok-címkéje alatt.

És még néhány dolog, amiről nem árt tudni:

  • Már így is elképesztő nagyot zuhant az olaj ára az utóbbi másfél évben, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pedig arra figyelmeztetett kedden, hogy az árcsökkenés akár folytatódhat is. A Mol sem számít a következő időszakban drámai emelkedésre.
  • Szerdán kiderült, az EU szerint is elindulhat az MNB rossz bankjaként is emlegetett MARK Zrt., amely a problémás ingatlanhiteleket veszi majd át kereskedelmi bankoktól
  • Ne kiabáljuk el, de 4 évvel a Malév megszűnése után szóba jött, hogy ismét lesz magyar nemzeti légitársaság. Neve még nincs, de a tervek szerint orosz gépekkel futna.
  • És ha már repülés: ősztől indulnak a Ryanair olcsó németországi járatai Budapestről.
  • Úgy tűnik, mégsem veszi meg a Bálnát a Magyar Nemzeti Bank, vagy legalábbis nem most. Állítólag már szinte megállapodtak a fővárossal a több milliárdos üzletről, amikor Tarlós István az utolsó pillanatban kihátrált.
  • 4,2 millióan dolgoznak ma Magyarországon valamilyen formában. Cikkünk segítségével képbe kerülhet a foglalkoztatási alapfogalmakkal is.
  • Amerika első számú családi étteremlánca, a Denny’s Magyarországon terjeszkedne, kezdetnek öt étteremmel indítanának.
  • Tárcát cserél a turizmus, a jövőben a Nemzetgazdasági Minisztériumtól átkerül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz.
  • A nagy budapesti kórházak gazdálkodása egy lyukas hordóra hasonlít, amibe hiába öntik a pénzt, mégis csak a tartozások híznak milliárdosra.
  • Andy Vajna megnyitja az első magyar online kaszinót, ami a fizikailag is létező Las Vegasnak lesz a kibertérbeli megfelelője, és állítólag már idén elindul.