Nem ez volt életünk legjobb hete

2010.12.26. 11:52
A héten elfogadták a 2011-es büdzsét, ami Matolcsy György miniszter szerint a talpra állás költségvetése. Nos, talpra állni lesz honnan, a hét ugyanis rossz hírek sorát hozta. Ismét leminősítették az országot – bár ezzel nem voltunk egyedül –, a svájci frank drágul, a forint az újabb kormány–jegybank-konfliktust kiváltó kamatemelés ellenére gyengül, szinte naponta jöttek csődhírek. De legalább a nyugdíjforradalom dübörög dinamikusan, bár nem a kívánt legteljesebb nemzeti egység jegyében.

Hétfőn, a piaci elemzőket nem meglepve, de a kormány értetlenkedését kiváltva, ismét kamatot emelt a jegybank. A novemberi után ez volt a második, már egy kamatemelési ciklust jelző kamatnövelés, így az alapkamat így 5,75 százalékon fejezi be az évet.

Ahogy várható volt, kormányzati körökből több kritikát is kapott a döntésért az MNB. Előbb a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca oktatta ki a jegybankot a bölcs monetáris politizálásról. Majd maga Orbán Viktor is megszólalt, bár ő elsősorban arról beszélt, mennyire nem jó, hogy két malomban őröl a kormány és a jegybank, és arról, hogy szerinte nem javítana a helyzeten az sem, ha ő és Simor András beszélnének egymással.

Pedig a helyzeten jó lenne javítani, mert londoni elemzők szerint lejtőre kerül a forint, ha a kormány nem hagyja békén az MNB-t. Jobb nem belegondolni, mire is gondolhatnak, mert már a hétfői kamatemelés sem hatott, legalábbis a forintnak nemigen tudott erőt adni. A svájci frank a héten 220 forintra is drágult, bár erősödését részben az euró gyengülése magyarázta. És persze az, hogy a héten leminősített minket a Fitch is, miután a piacok nem hisznek a kormány lépéseiben és kételkednek a februárra ígért reformokban (csekély vigasz, hogy nemcsak minket, hanem a horvátokat és Portugáliát is, de meglebegtette a görögök bóvlikategóriába sorolását is).

Az euró gyengülése összefüg az euróövezet iránti aggodalommal, már Jean-Claude Trichetnek, az Európai Központi Bank elnökének kellett arról beszélnie, hogy abszurd feltételezés az eurózóna felbomlása. Ha másként nem, kínai pénzből megmenthetik az európai pénzt, legalábbis Peking most nagyon fogadkozott (és ha már uniós ügyek, a héten bejelentették, hogy vizsgálja az EU a Malév állami támogatásait, és az is a héten dőlt el, hogy még három évig maradhat a magyar földmoratórium).

Visszatérve a gyengülő forintra: az árfolyamromlás hatása egyre jobban látszik a hiteltörlesztésen, pontosabban nemtörlesztésen: nagy iramban dőlnek be a lakossági hitelek, és miután pénzünk tizennégy százalékát törlesztésre költjük, a korábbinál kevesebbet jut karácsonyra, miközben a Visa felmérése szerint idén Európában megdőlhet a vásárlási rekord.

A pénzügyi nehézségek a vállalati szektort is jellemzik, a héten három közismert, jelentős cég csődjéről vagy csődközeli helyzetéről jelentek meg hírek. Hétfőn derült ki, hogy csődbe ment az Aeroviva, de a csőd szélére sodródott a Vegyépszer, az előző Orbán-kormány házi autópálya-építője, és ami a legtöbbeknek fájhat: csődbe mehet az Emfesz is, vagy – legalábbis a cég ügyvezetője szerint – ha nincs is csőd, jelentősen drágulhat a gáz, ha nem jön állami segítség. Az eladósodott, bankhitelben reménykedő gázszolgáltató a héten újabb haladékot kapott, de csak december 27-ig (a cég sorsától független, de az ágazathoz kapcsolódó hír, hogy a rövid távú gondolkodás miatt aggódik a magyar energetikáért az Eurogas, a gázipar nemzetközi szervezete.

Aggodalomra itthon is volt ok, legalábbis a szocialisták szerint nem túl jó a nemzeti kockázatvállalást sajátosan értelmező nyugdíjforradalom, ezért azAlkotmánybírósághoz fordultak a nyugdíjtörvény miatt. A törvény egyébként a héten hatályba lépett, vagyis lehet nyilatkozni a kasszaválasztásról. És voltak, akik ezt már meg is tették: az első napon kétszázan nyilatkoztak magánpénztári tagságuk megtartásáról (Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is pénztártag marad). A héten a parlament a pénztári reálhozam adómentessé tételével és a tb-nyugdíj egyéni számláinak személyes kormányfői garanciájával tett újabb, az állami nyugdíj felé csábító lépéseket, mi pedig kiszámoltuk, hogy a nyájas olvasó nagyjából mennyit bukik a nyugdíjpénzek államosításán.

És ami még a héten történt: elfogadta a parlament a 2011-es költségvetést, kaszinót vehet az állam Andy Vajnától, 150 milliárd folyt be a különadóból, a PSZÁF-elnök Szász Károly megszüntetné a bankadót és szakmailag örül a magánnyugdíjpénztárak megszüntetésének. A kormány az egészségügyi törvénnyel szünteti meg a neki nem tetsző költségvetési tanácsot és felhatalmaztatta magát egy pár százmilliárdoss lazításra. Az adóellenőrökről pedig kiderült, hogy ők viszont még pizzázás közben sem lazítanak.