Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.06.05. 14:29

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    22 ezren kapták meg eddig az új vírust

    Összesen 69 országban, közel 22 ezer ember szervezetében mutatták ki az új típusú influenzát okozó vírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrisebb adatai szerint eddig 125 halálos áldozatot követelt a kór.

  • cikkünk a témában:

    Alulbecsülték az influenzás disznók szerepét

    Mexikói tudósok csütörtökön tettek közzé egy jelentést, ami az új típusú influenza eredetével foglalkozik. A szakértők a H1N1 influenzavírussal megfertőződött emberektől származó mintákat elemezték. Már 64 országban, összesen 19 ezer fölött van a regisztrált fertőzöttek száma, mintegy 120-an haltak meg, mindez azonban a valós esetszám töredéke lehet csak az amerikai egészségügyi hivatalnokok szerint.

  • cikkünk a témában:

    Újabb H1N1-beteg Budapesten

    Diagnosztizálták az új influenzavírussal fertőződött harmadik beteget Budapesten, közölte az Egészségügyi Minisztérium csütörtökön. A H1N1 vírussal fertőződött budapesti férfi influenzás tünetekkel jelentkezett a Szent László Kórház ambulanciáján, a laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy megbetegedését az A/H1N1 influenzatörzs okozta.

  • Egy harmadik beteg szervezetében is kimutatták az új vírust Ausztriában - jelentette be szerdán az osztrák egészségügyi minisztérium szóvivője. Az első osztrák eset április végén, a második kedden vált ismertté. A fiatal férfi május 30-án érkezett vissza New Yorkból repülővel és influenzára emlékeztető tünetekkel fordult orvoshoz. Először járóbeteg-ellátáson kezelték, majd miután a vizsgálatok kimutatták a szervezetében a H1N1-vírust, felvették a Sankt Pölten-i kórházba. A beteg, a családja és mindazok gyógyszeres kezelést kapnak, akik huzamosabban a környezetében tartózkodtak. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Már hat új influenzás van Romániában

    Hatra nőtt az új influenzás betegek száma Romániában, miután szerdán egy bukaresti fiatalemberről is bebizonyosodott, hogy szervezetét a H1N1 vírus fertőzte meg. A férfi annak a 28 éves hölgynek az ismerőse, aki az Egyesült Államokból tért haza betegen. A férfi kedden jelentkezett a fertőző betegeket kezelő bukaresti kórházban magas lázzal. Az eddig új influenzás beteggé nyilvánított személyek közül valamennyi bukaresti lakos. Kedden egy kolozsvári középiskolás diák esetében is felmerült az új vírussal való fertőzés gyanúja.

  • cikkünk a témában:

    Újabb influenzás eset Magyarországon

    Egy budapesti, fiatal férfi hétfőn influenzás tünetekkel jelentkezett a László Kórház ambulanciáján. Az elvégzett torokváladék-vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzést az új A (H1N1) influenzatörzs okozta, áll az Egészségügyi Minisztérium Indexnek küldött közleményében. A közlemény szerint a férfi szombaton érkezett haza New Yorkból, tünetei már Magyarországon jelentkeztek. A betegség csak enyhe hőemelkedéssel, fáradékonysággal járt, így a kórházi kezelés szükségtelen volt, gyógyszer alkalmazása elégségesnek bizonyult. A beteg barátnőjével együtt utazott, aki szintén megbetegedett, de antivirális szer szedését követően még a hazaérkezése előtt meggyógyult. Az ő mintáinak vizsgálata során már nem lehetett a vírust kimutatni. Az ÁNTSZ vizsgálja, hogy a beteg környezetében továbbterjedt-e a fertőzés, áll a közleményben.

  • cikkünk a témában:

    Afrikát is elérte a H1N1

    Egyiptomban is kimutatták az új influenza vírusát egy 12 esztendős, egyiptomi származású amerikai kislány szervezetében. A kislány a közelmúltban érkezett Kairóba az Egyesült Államokból az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) keddi közlése szerint. Ez az első eset Afrikában és a 24. a Közel-Kelet térségében - mondta a WHO illetékese. A beteget hétfőn a repülőtér hőérzékelője jelezte és a teszt kedden erősítette meg a gyanút. A kislányt kezelik, anyjával együtt jól van.

  • cikkünk a témában:

    Amerika után már Ausztráliában a legtöbb fertőzés

    496-ra ugrott kedden Ausztráliában az új típusú influenzás megbetegedések száma. Ezzel Ausztrália lett az ázsiai-csendes-óceáni régió legfertőzöttebb országa. Az amerikai földrész után rögtön Ausztrália következik az esetek számában: Ausztrália a 496 esetével a világon a negyedik helyre került az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada után.

  • A paraguayi egészségügyi minisztérium egyik járványügyi szakembere szerint célszerű volna, ha a szombati, asuncióni labdarúgó világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött rendeznék meg. Maria Cristina Talavera arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy a Paraguay-Chile mérkőzés alkalmas terepe lenne az új influenzavírus, a H1N1 terjedésének. A szakértő emlékeztetett arra, hogy Dél-Amerikában Chilében regisztrálták a második legtöbb megbetegedést. A mérkőzésnek egyébként komoly tétje van, Paraguay az első, Chile pedig a harmadik helyét szeretné megőrizni a selejtezős sorozatban. Dél-Amerikából négy csapat vehet részt automatikusan a jövő évi dél-afrikai világbajnokságon. Az ötödik helyezett a CONCACAF-zóna negyedikjével csap össze a vb-részvételért. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Amerikában már tízezren kapták el a H1N1-et

    Az Egyesült Államoknak már mind az 50 szövetségi államában okozott fertőzést az új típusú influenza vírusa - közölte hétfőn az amerikai járványügyi központ (CDC). Országszerte több mint 10 ezer emberről bizonyosodott be, hogy elkapta a vírust. A megerősítettek esetek száma azonban a szakértők szerint csak mintegy huszada az összes fertőzésnek, amelyek száma így 200 ezerre tehető. A CDC közölte: a H1N1 vírus eddig bizonyíthatóan 17 ember halálát okozta az Egyesült Államokban.

  • Bulgáriában is felbukkant az új influenza: egy az Egyesült Államokból érkezett férfi betegedett meg az A/H1N1 vírustól, jelentette be hétfőn a bolgár egészségügyi minisztérium. A beteget kórházban kezelik, és jól van. Az Egyesült Államokban lakik, onnan érkezett Szófiába május 27-én egy New Yorkból induló járattal, Amszterdamon át. Megvizsgálták a vele kapcsolatba lépett emberek közül négyet, de ők mindannyian jól vannak, és nem láthatóak rajtuk a betegség tünetei. Az új influenzavírus már közel 16 ezer embert fertőzött meg világszerte. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Két új embert fertőzött meg a H1N1 Romániában

    További két ember fertőződött meg az új típusú influenzavírussal Romániában, jelentették be hétfőn Bukarestben. A bukaresti Cantacuzino intézet laboratóriumában azonosították bennük az A/H1N1 influenza kórokozóját. Egyikük egy huszonnyolc éves nő, a másik beteg pedig annak az ötvenhat éves anyja, aki lányától kapta el a fertőzést. Mindkettőjüket a Matei Bals nevét viselő, fertőzéses megbetegedéseket kezelő kórházban helyezték el. Állapotukat jónak minősítik az orvosok.

  • cikkünk a témában:

    Meggyógyult és elutazott az új influenzás brazil

    Az országos tisztifőorvos tudomása szerint elutazott Magyarországról az a brazil férfi, akinél itthon először diagnosztizálták az A(H1N1) vírust. Falus Ferenc hangsúlyozta: a férfi meggyógyult és az ÁNTSZ nem talált fertőzést egyik embernél sem, akivel Magyarországon kapcsolatba került.

    A szakemberek szerint egyébként azért is enyhébb lefolyású az új influenza Európában, mint más kontinensen, mert ide az utazók hozzák a H1N1 fertőzést. Az ő szervezetük viszont többnyire erős, így könnyen megbirkóznak a betegséggel. Krisztalovics Katalin, az Országos Epidemiológiai Központ főtanácsosa az RTL vasárnapi híradójának azt nyilatkozta: az utazók egy eléggé jól körülhatárolt réteg, viszonylag fiatalok, illetve aktív idősek, akinek nyilvánvalóan az egészségi állapota jobb, mint az átlagé.

  • cikkünk a témában:

    Cipruson és Vietnamban is megjelent a H1N1

    Cipruson is megjelent az új influenza vírusa, közölte szombaton a szigetország egészségügyi minisztere. Vasárnap Vietnamban is feljegyezték az első ilyen megbetegedést, Chilében pedig közölték: huszonhat új megbetegedést észleltek, ezzel 250-re emelkedett az ottani fertőzöttek száma.

  • cikkünk a témában:

    Libanonban is megjelent a H1N1

    A libanoni egészségügyi miniszter megerősítette szombaton, hogy a közel-keleti országban is megjelent a Mexikóból eredő újfajta influenza: három olyan embernél mutatták ki, akik repülőgéppel érkeztek az országba. Egy Spanyolországban élő libanoni férfiról, egy kanadai nőről és a nő gyermekéről van szó. Egy héttel ezelőtt diagnosztizálták náluk a betegséget, azóta bizonyosságot nyert, hogy valóban a H1N1 jelű vírussal fertőződtek meg, de gyógyulófélben vannak.

  • cikkünk a témában:

    Valószínűleg nem fertőzött meg senkit a brazil férfi

    Valószínűleg senkit sem fertőzött meg környezetében a sertésinfluenzás brazil turista Magyarországon, jelentette ki Falus Ferenc országos főtisztiorvos. A brazil turistánál pénteken azonosították a H1N1 vírusos fertőzést, addigra már meggyógyult. A közvetlen környezetéhez tartozók adatait felvették, de semmi jel nem mutat arra, hogy elkapták volna a kórt. Azért a következő 7-10 napban megfigyelés alatt tartják őket. Falus pontos számot nem tudott mondani, néhány tíz emberről lehet szó szerinte.

  • Észtországban is felbukkant a Mexikóból eredő újfajta influenza, közölték pénteken a tallinni egészségügyi hatóságok. Egy 29 éves férfinál mutatták ki a fertőzést. Az illető az Egyesült Államokból érkezett, és kórházba ment, mert rosszul érezte magát. Kórházba kérettek kivizsgálásra két embert, aki közeli kapcsolatba került a beteggel. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Megérkezett Magyarországra a H1N1

    Új influenza vírust találtak egy brazil férfitől vett mintában az Országos Epidemiológiai Központban. A 27 éves férfi turistaként érkezett Magyarországra, három nappal ezelőtt belázasodott, ekkor fordult orvoshoz Egerben, az első teszt azonban negatív lett. A férfi már meggyógyult, de még itt maradt, hogy segítsen az ÁNTSZ-nek feltérképezni, kivel került kapcsolatba.

  • cikkünk a témában:

    Egy csecsemő is megbetegedett Szlovákiában

    Egy nyolc és fél hónapos gyermek is elkapta a H1N1-influenzát Szlovákiában, közölte pénteken Ivan Rovny tiszti főorvos. A gyermek annak a 37 éves szlovák férfinak a fia, akinél a H1N1 vírust csütörtökön diagnosztizálták az egészségügyi hatóságok. A gyerek anyjánál a tesztek ismételten negatív eredménnyel végződtek.

  • cikkünk a témában:

    Már 103 áldozat világszerte

    Már 103 halálos áldozata van az új típusú influenzának, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint az utóbbi 24 órában 4 mexikói és egy amerikai halt meg az A(H1N1) vírus fertőzésének következtében. Jelenleg a világ 54 országában regisztráltak igazolt eseteket, az utóbbi egy napban a legtöbbet a trópusokról és a Föld déli féltekéről jelentették.

  • cikkünk a témában:

    Már 97 halálos áldozat

    Összesen 97 halálos áldozata van már szerte a világon az új típusú H1N1 influenzavírusnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, miután összesen öt újabb halálesetről érkezett bejelentés Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából.

  • Kanadában már a második ember halt meg az új influenzavírus miatt - jelentették be hétfőn a közegészségügyi hatóságok. Az áldozat egy 44 éves torontói férfi, aki krónikus betegségben szenvedett. A beteg május 23-án halt meg, másnap a laboratóriumi teszt kimutatta szervezetében a H1N1-es vírust, de azt nem tudni, hogy konkrétan milyen szerepet játszott a vírus a halál bekövetkeztében.

    Kanada hivatalos adatai szerint a sertésinfluenzás fertőzések száma 805. Ezzel Kanada a harmadik az Egyesült Államok és Mexikó után.

  • Újabb három országban - Hondurasban, Izlandon és Kuvaitban - észlelték az új influenzavírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ezzel 46 országban mutatták ki a kórt. Eddig összesen 12515 estet regisztráltak. Az új típusú influenza eddig 91 ember halálát okozta. Az esetek körülbelül felét az Egyesült Államokban észlelték. A WHO közölte: Hondurasban és Izlandon egy-egy esetet jegyeztek fel, míg Kuvaitban egy amerikai katonai támaszpontról 18 esetet jelentettek. A WHO kimutatása szerint Mexikó szombat óta 282 friss megbetegedésről és öt halálesetről számolt be.

  • Oroszországban vasárnap megtalálták a második H1N1-esetet: egy újdonsült férj, aki egy hete tért vissza a Dominikai Köztársaságból a nászútjáról. A feleségének nincs baja. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Tíz halott az Egyesült Államokban

    Egy ötvenes éveiben járó nő az új típusú influenza második halálos áldozata New Yorkban, egyben a tizedik az Egyesült Államokban - jelentette a The New York Times című napilap vasárnap.

  • cikkünk a témában:

    Újabb H1N1-esetek Ázsiában

    Két újabb újinfluenzás megbetegedést erősítettek meg vasárnap Ázsiában, egyet Kínában, egyet pedig a Fülöp-szigeteken. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Elért a Perzsa-öbölbe a H1N1

    Kuvaitban amerikai katonák szervezetében kimutatták az új influenza vírusát: a kórokozó először bukkant fel a Perzsa-öböl térségében - közölte egy kuvaiti kormányzati tisztségviselő. (MTI)

  • Eddig összesen 12 022 embert fertőzött meg 43 országban az új H1N1 influenza-vírus és 86-an haltak bele a betegségbe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb, szombaton közzétett adatai szerint. A WHO újból arra figyelmeztetett, hogy az adatok nem fedik a teljes valóságot, mert az új vírus által leginkább érintett országok, köztük az Egyesült Államok, lemondtak arról, hogy a jövőben összesítsék a fertőzéses eseteket.

    A világszervezet adatai szerint az elmúlt 24 órában 854 új esetet regisztráltak, de újabb elhalálozást nem. Az új megbetegedések túlnyomó többségét, 788-at, az Egyesült Államokban vették nyilvántartásba, és jelentősen nőtt a betegek száma Japánban (27-tel) és Spanyolországban (13-mal). Első ízben diagnosztizáltak új vírusfertőzést Tajvan szigetén.
    A 86 áldozat közül 9-en az Egyesült Államokban, 75-en Mexikóban haltak meg, míg Kanadában és Costa Ricában 1-1 ember halt bele a fertőzésbe. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Oroszországban is megjelent a H1N1

    Az új típusú influenza első megerősített esetét regisztrálták pénteken Oroszországban - közölte az Interfax hírügynökség egy magas beosztású minisztériumi forrásra hivatkozva. (MTI)

  • Több tucat katonát zártak karanténba a spanyol hadsereg egyik laktanyájában, miután az orvosok gyanúja szerint 11 társuk az új influenzavírustól betegedett meg - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. A katonák közül hatot egy katonai kórház speciálisan lezárt kórtermében vizsgálnak, hogy azzal a H1N1 vírussal kerültek-e kapcsolatba, amely világszerte már több mint 11 ezer embert fertőzött meg, és legkevesebb 85-nek a halálát okozta.

    A karantén az előírt eljárás, amíg tisztázódik, hogy a szóban forgó vírusról van-e szó - mondta el a szóvivő. Ilyen esetből nagyon kevés van, néhány tucat - tette hozzá. Az orvosok kikérdezik a katonákat, hogy jártak-e Mexikóban, a járvány kitörésének központjában, vagy kapcsolatba kerültek-e ilyen személlyel - tette hozzá.