új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk pénteken is!

  • Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter csütörtökön Kijevbe látogatott, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélései során megvitatta a közös fegyvergyártás lehetőségét – közölte az elnöki hivatal.

    Megvitattam a minisztereikkel, hogy a francia ipar hogyan tud segíteni önöknek. Mi természetesen folytatni fogjuk ezt a munkát

    – mondta Lecornu abban a videóban, amelyet Zelenszkij a Telegram üzenetküldőn tett közzé.

    Lecornu és Zelenszkij megvitatták Ukrajna légvédelmének megerősítését a tél előtt – áll az elnöki hivatal közleményében. Kijev attól tart, hogy Oroszország légi csapásokat fog mérni télen a kritikus energetikai infrastruktúrára – közölte az al-Dzsazíra.

    Az ukrán elnök hálás Emmanuel Macron francia elnöknek a katonai segítségért. Külön kiemelte a légvédelmi rakétarendszerek, a Caesar önjáró tüzérségi egységek és a Scalp cirkálórakéták szállítását.

  • Péntek reggelig lezárták a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő kercsi hidat. A részletekről itt írtunk.

  • Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Oroszország szándékosan egy NATO-tagország ellen akart csapást végrehajtani, de az kijelenthető, hogy az oroszok „felelőtlenül” cselekedtek – ezt mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról, hogy pár hete egy orosz drón maradványai zuhantak le Romániában, a román–ukrán határ közelében.

    A RIA Novosztyi szerint Stoltenberg az ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatóján beszélt erről. Az orosz külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a román hatóságok egyelőre nem tudták tényszerűen bizonyítani, hogy valóban az ő drónjuk zuhant le ott. 

  • Lengyelország tagadta, hogy bármelyik helikoptere megsértette volna Belarusz légterét – közölte a Sky News.

    Mint írták, nemrég Belarusz azzal vádolt meg egy lengyel repülőgépet, hogy ma délután „ismételten” átlépte a határát.

    A hadműveleti parancsnokság egyértelműen tagadja ezeket a jelentéseket. Egyetlen lengyel helikopter sem lépte át Belarusz légterét

    – közölte a fegyveres erők műveleti parancsnokságának szóvivője. Belarusz már korábban, szeptember elején is megfogalmazott egy hasonló vádat.

  • Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporizzsja megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek – közölte az MTI csütörtökön az orosz védelmi minisztérium híradása alapján.

    A tárca szerint az itteni harcokban az ukrán fél veszteségeinek és sebesültjeinek száma 105, beleértve a 110. területvédelmi dandár egy diverzáns és felderítőcsoportját, valamint két páncélozott harcjárművet és öt gépkocsit. A hadijelentés szerint a front teljes hosszán az ukrán fegyveres erők hét sikertelen támadást indítottak, amelyekben 575 katonát veszítettek el.

  • Magyarország és az Európai Unió négy másik tagországa (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Csehország) külügyminiszterei szerdán arról értekeztek Bécsben, hogy az EBESZ-en keresztül nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat Oroszország felé, mert ez megkönnyítheti a tárgyalásokat az ukrajnai békéről is – számolt be a Euronews.

    Az öt közép-európai ország (Central 5) külügyminiszterei több, a térséget érintő kérdésről tárgyaltak Bécsben. Az egyik fontos téma az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) nemzetközi szerepének megerősítése volt. Ez azon kevés páneurópai szervezetek közé tartozik, amelynek Oroszország még a tagja. 

    Úgy vélem, nyitva kell tartani a kommunikáció és más platformok ajtaját, amelyekre idővel szükség lehet

    – idézte a Euronews Alexander Schallenberg osztrák külügyminisztert. A tárcavezető hangsúlyozta:  Ausztria elkötelezett támogatója Ukrajnának, de az EBESZ az egyetlen páneurópai platform, ahol még szóba állnak Oroszországgal, ezért úgy véli, hogy a szervezetnek kulcsfontosságú szerepe lesz a jövőben. 

    Kollégái egyetértettek az EBESZ fontosságában és a kommunikációs csatornák fenntartásában is – ezt különösen Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hangoztatta. A tárgyalásokon szó volt a migrációról is, erről már korábban is írtunk. 

  • Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

    Nagyon fontos, hogy egy olyan ország, mint Kanada, levonja a tanulságot megszégyenüléséből, és hogy a későbbiekben, az Oroszországi Föderációnak a nácizmus elítélésére irányuló kezdeményezéseiről értesülve kinyilvánítsa álláspontját

    – tette hozzá a Kreml szóvivője.

    Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese csütörtöki Telegram-bejegyzésében megjegyezte, hogy Kanada tavaly a nácizmus dicsőítését elítélő orosz határozattervezet ellen szavazott. Kifejezte abbéli reményét, hogy idén ez másképp lesz – írja az MTI.

    Azzal kapcsolatban, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök nem említette az ukrán nacionalisták orosz áldozatait akkor, amikor nyilvánosan bocsánatot kért Yaroslav Hunka múlt pénteki parlamenti köszöntése miatt, Peszkov kijelentette:

    Nem az a legfontosabb, hogy kitől kérnek bocsánatot, hanem annak tudatosítása, hogy ilyesmi nem történhet meg többé.

  • Előzőleg írtunk arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön személyes megbeszélést folytatott Ramzan Kadirov csecsen vezetővel a Kremlben. A RIA Novosztyi most közölte, hogy miről esett szó. 

    Az orosz állami hírügynökség szerint Kadirov biztosította Putyint arról, hogy a parancsait „100 százalékig” végrehajtják az ukrajnai hadműveletben szolgáló katonák.

    Vlagyimir Vlagyimirovics, ha az ön parancsait nem hajtjuk végre, akkor nem élhetünk ebben az államban

    – mondta a RIA Novosztyi szerint a csecsen vezér Putyinnak.

    Kadirov arról is beszélt, hogy Csecsenföldön „most nincsen semmilyen komolyabb probléma”, méghozzá azért, mert Putyin „már rég megoldotta ezeket”. Azt mindemellett elismerte, hogy gazdasági nehézségek vannak a régióban, és ebben továbbra is szükségük van az orosz elnök segítségére.

  • Csütörtök délután Kosztyantinivka és Krasznohorivka városait bombázták az oroszok – írja az rbc.ua a Donyecki terület regionális ügyészségének közleménye alapján.

    Krasznohorivkában nem sokkal 12 óra után csapódott be egy vélhetően 152 milliméteres tüzérségi lövedék. Két ember meghalt, hárman (két nő és egy férfi) megsérültek. 

    Nem sokkal később, közel egy órán belül Kosztyantinivkát érte két tüzérségi támadás, az előzetes vizsgálati adatok szerint ehhez KAB–100-as bombát használtak. Abban a csapásban három ember sérült meg, akik épp az utcán tartózkodtak, ők töréseket, felszíni sérüléseket szenvedtek. Ezenkívül számos épületben (üzletek, lakóépületek, oktatási épületek) kár keletkezett. 

  • Oroszország közölte, hogy jövőre csaknem 70 százalékkal tervezi növelni a védelmi kiadásokat, hatalmas erőforrásokat irányítva az ukrajnai offenzívába, hogy felvegye a harcota Nyugat által kirobbantott hibrid háború” ellen.

    Egy csütörtökön közzétett pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a védelmi kiadások éves szinten több mint 68 százalékkal, csaknem 10,8 ezermilliárd rubelre (nagyjából 44 ezermilliárd forint) ugranak meg - ez több, mint a szociálpolitikára szánt kiadások – írja az al-Dzsazíra.

    Nyilvánvaló, hogy egy ilyen emelés szükséges, feltétlenül szükséges, mert hibrid háborús állapotban vagyunk, folytatjuk a különleges katonai műveletet

    – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

  • Kína nagy mennyiségben vásárolt takarmánykukoricát Ukrajnától az elmúlt két hétben – közölték az ázsiai és az európai kereskedők. A Sky News szerint a felvásárlás nagy mértékben fellendítette a háború sújtotta ország gazdaságát.

    A portál információi szerint Kína több százezer tonnát vásárolt a terményből. „A kínai importőrök körülbelül 10-12 Panamax rakomány ukrán kukoricát vásároltak november és decemberi szállításra” – mondta egy nemzetközi gabonakereskedelemmel foglalkozó vállalat szingapúri kereskedője.

    Hozzátette: „az ukrán kukorica jelenleg a legolcsóbb a piacon”.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Grant Shapps nemrég kinevezett brit védelmi minisztert fogadta Kijevben. Tárgyalásuk középpontjában Ukrajna légvédelmének megerősítése állt – közölte az MTI az ukrán elnöki iroda hírét.

    A közlemény szerint az ukrán elnök köszönetet mondott Nagy-Britanniának háború dúlta hazája határozott támogatásáért, különös tekintettel a kapott nagyhatótávolságú rakétákra, amelyek növelték az ukrán hadsereg védelmi képességeit.

    Grant Shapps szeptember óta vezeti a brit védelmi minisztériumot a posztjáról lemondott Ben Wallace helyett. Shapps nemrég bejelentette, hogy London átad több tízezer tüzérségi lövedék Ukrajnának, illetve, hogy Nagy-Britannia további 30 ezer ukrán katona kiképzését tervezi.

  • Az oroszok két rakétát lőttek ki az avdijivkai Kokszoló- és Kémiai Üzemre – közölte a település katonai közigazgatásának vezetője, Vitalij Barabas 

    A Hromadske szerint azt is hozzátette, hogy a támadásnak nincs áldozata. Avdijivka a front közelében fekszik, és már az utóbbi hónapokban is számos alkalommal bombázták az orosz erők. 

    Már a háború kezdete előtt is rengetegszer lőtték, nem véletlenül 

    A Bellingcat oknyomozó portál már egy 2017-es cikkében is azon kelet-ukrajnai üzemek közt sorolta fel ezt, amelyekből veszélyes anyagok kerülhetnek a levegőbe egy-egy csapás esetén. Mint írták, az avdijivkai üzem egész Ukrajna legnagyobb kokszolója, és az EU-ban is bekerülne az 5 legnagyobb közé.  

    A létesítményben rengetegfajta vegyi anyagot állítanak elő, azonban 2014 után már a kelet-ukrajnai összecsapásokban is számos alkalommal tüzérségi találat érte. A 2017-es cikk szerint addig legalább 320 lövedék csapódott be az üzem területén, és a csapásokban 10 dolgozójuk meghalt, 50-en pedig megsebesültek. Mint írták, mindez annak is tudható be, hogy – a BBC egy 2015 áprilisi riportja szerint – az ukrán csapatok is saját céljaikra használták az üzemet. 

    A Bellingcat-cikk szerzője a mostani támadásra reagálva azt írta a közösségi oldalán: a videó alapján az incidens súlyosnak tűnik, és nincs kizárva, hogy veszélyes vegyi anyagok kerültek a levegőbe, amelyek károsíthatják a környékbeli lakosság egészségét vagy a környezetet.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében szeptember 30. állami ünneppé válik Oroszországban – írja a RIA Novosztyi.

    Szeptember utolsó napján azt fogják ünnepelni, hogy négy ukrajnai régiót (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja) Oroszország részévé nyilvánítottak 2022-ben. E négy régiót az orosz fél magának követeli, azonban egyiket sem ellenőrzi teljesen.

  • A NEXTA osztott meg egy videót, amelyen az látható, hogy egy nő Odesszában beszélt arról, hogy az oroszok oldalán áll.

    A nőt ukrán fegyveresek – vélhetően az oroszbarátsága miatt – elfogták és kihallgatták, ekkor mondta azt, hogy

    Én egy teljesen oroszpárti nő vagyok. Mondhatnak nekem akármit Putyinról, nem fognak meggyőzni. Tudom, hogy Putyint az Isten küldte, nekem és Önöknek is. Nemcsak Oroszországnak, hanem nekünk is.

    Korábban szintén a NEXTA osztott meg egy ehhez hasonló videót, amelyben ukrajnai ortodox hívők beszéltek arról, hogy Isten küldöttének tartják az orosz elnököt. 

  • A nukleáris rakétapajzs megléte miatt abszurdnak hangzik egyes nyugati politikusok reménye, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra – mondta az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója.

    A nukleáris rakétapajzs eddig megvédte országunkat. És éppen a nukleáris rakétapajzs megléte teszi abszurddá egyes nyugati politikusok azon álmait, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra

    – mondta Szergej Nariskin igazgató.

    Oroszországot a nukleáris szférában dominánsnak nevezte, ami ellentmond a legtöbb szakértő véleményének, akik szerint az Egyesült Államok nukleáris képességei messze felülmúlják az oroszokéit – írja a Sky News

    Nariskin az A–135-ös, vagy átnevezése után A–235-ös orosz ballisztikus rakétaelhárító rendszerre utalt, amelyet Moszkva körül telepítettek, hogy elfogja a várost vagy a környező területeket célzó beérkező robbanófejeket. Ezt eredetileg még a Szovjetunióban kezdték megtervezni, és 1995-ben állt szolgálatba.

  • A lengyel állami hírügynökség (PAP) közlése szerint Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter közölte: a hivatalos szakértői vizsgálat megerősítette, hogy valóban egy ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban, Przewodówban tavaly ősszel.

    A minisztert Lublinban kérdezték a vizsgálat részleteiről csütörtökön. A tárcavezető ezzel megerősítette a sajtóban pár napja megjelent információkat. A kérdésre, hogy pontosan melyik ukrán egység, és pontosan honnan indíthatta a rakétát, csak annyit tudott mondani: biztosak abban, hogy az ukránok indították a lövedéket. 

    Később utalt arra is, hogy az ügy vizsgálatában az ukrán szervekkel nem volt érdemi együttműködésük. Az ukrán ügyészek nem bizonyultak segítőkésznek, és szerinte az ukrán állami vezetés magasabb szintjein születhetett meg az ezzel kapcsolatos döntés. 

  • Három nappal ezelőtt Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomvállalat vezérigazgatója Bécsben találkozott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjével, Rafael Grosival, hogy a zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról tárgyaljanak – közölte hétfőn a Roszatom.

    A megbeszélés részletei nem világosak, bár Oroszország és Ukrajna többször is azzal vádolta egymást, hogy fegyverként akarják használni Európa legnagyobb, jelenleg Moszkva által ellenőrzött atomerőművét.

    A Greenpeace által összeállított, a nyugati kormányoknak ma elküldött dosszié szerint a nemzetközi szabályozó hatóságok képtelenek megfelelően ellenőrizni az erőmű biztonságát – írja a Sky News. A szervezet két szakértője, Shaun Burnie és Jan Vande Putte mindezt úgy összegezték:

    A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt kockáztatja, hogy normalizál egy olyan, veszélyes nukleáris krízist, amelyre még nem volt példa a nukleáris energia történetében.

    Korábban arról lehetett hallani, hogy szeptember hónapban megerősödött a katonai tevékenység a zaporizzsjai atomerőmű környezetében  írja a Korrespondent.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben – közölte a Sky News.

    Azt mondta, az ukrán erők „fokozatosan teret nyernek” az orosz erőkkel szembeni ellentámadásukban.

    A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón Stoltenberg azt is mondta, hogy az orosz csapatok Moszkva „birodalmi téveszméiért” harcolnak.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön pozitív hangvételű beszélgetést folytatott Ramzan Kadirov csecsen vezetővel a Kremlben, tudósított a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Putyin megjegyezte, hogy Csecsenföld komoly feladatok előtt áll, majd felkérte Kadirovot, hogy vitassák meg az aktuális kérdéseket.

    A találkozóra azután került sor, hogy a nemzetközi médiában felröppentek olyan hírek, miszerint Ramzan Kadirov állapota súlyos. Ezeket az állításokat Andrej Juszov, az ukrán hírszerzés egyik képviselője tette.

    „Úgy értesültünk, hogy Kadirov kómában van. A jelek szerint súlyos állapotban van. Ezt ma már biztosan kijelenthetjük” – mondta Juszov.

    Hozzátette, hogy a Kadirov egészségi állapotára vonatkozó egyéb forgatókönyvekkel kapcsolatban nincsenek megbízhatóan ellenőrzött információk, amelyek felhasználhatók lennének.

    Vannak azonban, akik azt állítják, hogy Kadirovnak semmi baja.

  • A svéd szövetség elnökségének döntése szerint

    a svéd válogatottak továbbra sem játszhatnak Oroszország ellen sem Svédországban, sem külföldön. Teljes mértékben támogatjuk azt az álláspontot, amelyről a Svéd Sportszövetség a svéd olimpiai bizottsággal, a paralimpiai bizottsággal és a sportági szakszövetségekkel megállapodott.

    A stockholmi állásfoglalás értelmében orosz és belorusz sportolók nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken, amíg az ukrajnai háború folytatódik, s a tilalmat már most kiterjesztették a 17 év alatti lányok 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságára, amelyet május 5. és 18. között rendeznek Svédországban.

    Az elutasító válasz azután született, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága kedden úgy döntött, visszaengedi az égisze alatt zajló nemzetközi sportági eseményekre a 17 éven aluliak alkotta orosz futballválogatottakat.

    A korosztályos Eb-re októberben kezdődik a kvalifikáció, amelynek sorsolása már lezajlott. Az UEFA végrehajtó bizottsága olyan technikai megoldást kért, amely a sorsolás megtörténte után is lehetővé teszi, hogy az orosz válogatottak részvétele biztosítva legyen. Ugyanakkor adott esetben az oroszok minden mérkőzését az ország zászlajának, himnuszának, nemzeti jelképeinek használata nélkül kell lebonyolítani.

    Az ukránok az UEFA-döntés után bojkottot jelentettek be.

    „Nem fogunk részt venni semmiféle versenyben, amely orosz csapatok részvételével zajlik, és az UEFA többi tagországához fordulunk azzal a kéréssel: bojkottálják azokat a mérkőzéseket, amelyeken Oroszországból érkezett csapatok lépnének pályára” – állt az ukrán közleményben. Az angol szövetség az UEFA bejelentése után közölte, utánpótláscsapatai nem játszanak orosz együttesek ellen. Később a lengyel szövetség elnöke jelezte, hogy ők is így járnak el.

    Az UEFA egyszersmind ismételten elítélte az ukrajnai orosz inváziót, és megerősítette, hogy az orosz felnőttválogatottak és klubcsapatok felfüggesztése a háború végéig érvényben marad – tudta meg az MTI.

  • Az orosz erők Kupjanszk irányában kezdik újra felvenni a harcokat, noha korábban ott fegyverszünet állt be az ukránok információi szerint – írja az Unian. Ilja Jevlash, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportja sajtószolgálatának vezetője elmondta,

    az oroszok támadó akciókra készülnek Kupjanszk irányában.

    Hozzátette, „a légicsapások jelentős növekedését regisztráljuk”. 21 alkalommal vetettek be Szu–35-ös támadó repülőgépeket és Ka–52-es helikoptereket. „Különösen Szeversk és Szerebrjanszk közelében volt a legtöbb ilyen csapás az orosz légierő részéről” – mondta Jevlash.

    Ezenkívül hozzátette, hogy az oroszok 517 lövést adtak le az Ukrán Fegyveres Erők állásaira, és két alkalommal volt katonai összecsapás.

    Most az ellenség lassan kezdi újra felvenni a harcot ebben az irányban. Korábban fegyverszünetet jegyeztünk fel, de az ellenség mostanra megerősítette erődítményeit

    – mondta a szóvivő.

    Jevlash megjegyezte, most már a 25. tábornoki hadsereg is bekapcsolódik a harcba. „Azonban rögzítjük, hogy problémáik vannak a katonák kiképzésével, akik most részt vesznek a harcokban Liman–Kupjanszk irányában, valamint a felszerelés és a személyzet biztosításával” – mondta.

  • A NATO növelni kívánja a lőszergyártást Ukrajna és azon tagállamok számára, amelyek fegyvereik jelentős részét Kijevbe szállították – közölte Julian Smith amerikai NATO-nagykövet.

    Az Ukrajinszka Pravda szerint az amerikai nagykövet hangsúlyozta, a szövetség a magánszektorral való kapcsolatok erősítésén dolgozik, hogy megpróbálja felgyorsítani a hadiipari gyártósorokat.

    A kérdés, amit a NATO asztalánál hallunk, hogy mit tehetünk még az ukrajnai barátainkért. Közös az elkötelezettségünk Ukrajna támogatása iránt. Megértjük, hogy mi forog kockán. Ukrajna nem csak a területét védi. Ukrajna azokat az értékeket védi, amelyeket mindannyian védünk

    – tette hozzá.

  • Orosz lövések megrongáltak egy dél-ukrajnai hőerőművet az ország nemzeti hálózatüzemeltetőjének közleménye szerint – írja a Sky News.

    Az állami Ukrenergo nem közölt további részleteket az erőmű helyéről vagy a szerda késő este történt támadásban keletkezett kár mértékéről.

    Tegnap este a déli régióban egy hőerőmű megrongálódott a masszív ellenséges ágyúzás következtében

    – közölte az Ukrenergo.

  • Ukrajna nemrég kinevezett védelmi minisztere, Rusztem Umerov fontosnak nevezte brit kollégája, Grant Shapps kijevi látogatását.

    Köszönjük brit barátainknak a megingathatatlan támogatásukat. Tájékoztattak bennünket a jelenlegi harctéri helyzetről és a sürgős szükségletekről. Fókuszban a légvédelem, a tüzérség, a drónelhárító rendszerek. Jön a tél, de mi készen állunk. Együtt erősebbek vagyunk

    – írta az X-en Umerov.

  • Az újonnan kinevezett brit védelmi miniszter, Grant Shapps Ukrajnába érkezett, és találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel – jelentette az ukrán elnöki hivatal.

    A jelentés szerint Zelenszkij méltatta az Egyesült Királysággal való együttműködés mértékét a védelmi ágazatban, ami lehetővé teszi az ukrán hadsereg képességeinek jelentős bővítését a harctéren, különösen a nagy hatótávolságú fegyvereknek köszönhetően.

    Az elnöki hivatal közlése szerint a felek megvitatták Ukrajna légvédelmének megerősítését is, ami „különösen fontos a téli időszak előestéjén” – írja a radiosvoboda.org.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozót tart a dél-szudáni elnökkel. A jelenlegi konfliktus egyik mellékterméke, hogy Oroszország egyre inkább igyekszik nemzetközi támogatást szerezni a világ történelmileg kevésbé erős országai körében – írja a Sky News.

    Salva Kiir elnök csütörtökön tárgyal az orosz elnökkel, miután szerdán megérkezett a dél-szudáni fővárosba. Dél-szudáni tisztviselők szerint a találkozón szó lesz a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére vonatkozó tervekről, valamint regionális és nemzetközi kérdésekről.

    Egy közlemény szerint a páros a dél-szudáni személyekre kivetett fegyverembargó és célzott szankciók feloldásáról is tárgyalni fog.

    Oroszország tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsának májusi szavazásán, amelyen a Dél-Szudánnal szemben bevezetett szankciók megújításáról szavaztak, melyek közé tartozik a vagyon befagyasztása, az utazási tilalom és a fegyverembargó.

  • Kijev állítása szerint több mint 30 orosz drónt lőtt le az ukrán légvédelem szerda éjszaka – írja a Sky News.

    A Moszkva által indított 44 Shahed drónból összesen 34-et semmisítettek meg az ukrán légierő közleménye szerint.

    Vadászrepülőgépek, légvédelmi rakétaegységek és mobil tűzcsoportok vették be a támadás visszaverését

    – közölte a hadsereg.

    A dróntámadások rendszeres éjszakai eseménnyé váltak Ukrajnában, mivel Oroszország gyakran számos, pilóta nélküli légi járművet indít az ország fölé. Ukrajna is használt már drónokat Oroszország elleni támadásra, de kisebb mértékben.

  • Az ukrán Telegraf portál szerint az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása jól halad, ugyanis sikerült elérniük a Zaporizzsja területén lévő, Verbovétól nyugatra fekvő lövészárkok vonalát, és áttörést elérni a Robotino–Verbove vonalon.

    A védők állítólag már átjutottak az aknamezőkön és a „sárkányfogaknak” nevezett páncéltörő erődítményeken.

    A szeptember 26-i felvételek szerint az orosz megszállók megtámadták az ukrán gyalogságot egy Verbovétől nyugatra lévő lövészároknál. Az oroszok drónhasználata megerősíti, hogy az ukránok kiszorították őket a mintegy egy kilométer hosszú lövészárokból.