új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A franciaországi Burgundia borvidékét és a pezsgőről híres Champagne pincészeteit is világörökséggé nyilvánította az UNESCO illetékes bizottsága Bonnban zajló tanácskozásán.

    Champagne az a terület, ahol a habzó bor módszerét kifejlesztették az üvegben történő második erjedésnek köszönhetően a XVII. század kezdetétől a XIX. században kezdődött ipari termelésig

    – idézi az MTI az UNESCO közleményét.

    A listára három terület került fel: a Champagne-tól Épernay-ig vezető út, ahol a nagy presztízsű pezsgőmárkák pincészetei találhatók, és ahol több millió üveg pezsgő érlelődik, a Saint-Nicaise és Reims közötti dombvidék, amelynek ókori és középkori földalatti barlangjait erjesztéshez és tárolásra használják, valamint az Epernay körüli történelmi borvidék. Ezek együtt biztosítják a pezsgőtermelés folyamatát. A világörökséggé nyilvánított másik borvidék Burgundiában a Dijon és Beaune városok közötti terület, mely történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló a világon. Az előzetes becslések szerint az UNESCO örökségvédelem mintegy húsz százalékkal növelheti a turisták által eddig is szívesen felkeresett borvidékek látogatottságát.

  • A magyar olvasóközönségnek akkor esett le, hogy Calais-nál, a La Manche-csatorna francia oldalán milyen borzalmas körülmények között élnek az átkelni próbáló migránsok, amikor egy videón az látszott, a Waberer's kamionját lepik el a menekültek. Bárki jön, ki sem nyithatják az ajtót a sofőrök, tudtuk meg a cégtől, akik ezt a rendelkezést a sofőrök biztonsága érdekében vezették be. Mi is írtunk a calais-i menekülttelepen található áldatlan állapotról. Volt már, hogy le kellett állítani a Csalagút forgalmát a menekültek miatt, de nem árt tudni, hogy ugyanitt sztrájk is okozott nemrég hatalmas káoszt.

     A Telegraph most számokban mutatja be az Új Dzsungelnek nevezett terület lakóit:

    4000

    migráns táborozik Calais közelében.

    100-150

    új migráns érkezik minden nap.

    700

    calais-i migráns kapott Franciaországtól menedékjogot tavaly.

    1200

    migránst deportált Franciaország tavaly Calais-ból.

    21 mérföld, azaz 33 kilométer

    a távolság Dover és Calais között

    12 millió fontot

    költött az Egyesült Királyság a calais-i határ megerősítésére

    18 170-an

    próbáltak potyautasként Nagy-Britanniába átjutni 2015 január 1 és május 21 között.

    A teljes cikket itt olvashatja. 

    Migránsok utaznának a Waberer's kamionján
  • Matthew Stonie (a képen jobbról a második) július 4-én nem kis meglepetésre legyőzte a címvédő Joey Chestnutot a Famous Nathan's hotdogevőversenynén, miután 10 perc alatt 62 hotdogot nyomott le a torkán. A világ eddigi legjobb evőjeként számon tartott Chestnut csak 60-ig jutott.

    De hogy mit is tesz a szervezettel ennyi hotdog? Nos, darabonként 280 kalióra és 18 gramm zsír van bennük, vagyis 10 perc alatt 17360 kalóriát és 1116 gramm zsírt vitt be a szervezetébe Stonie. Hogy vele mi történt pontosan, azt nem tudjuk megmutatni, de 2011-ben az ESPN Sports Science műsora megvizsgálta Chestnutot evés közben, aki ugrálással, vízzel és egyéb trükkökkel éri el, hogy őrült mennyiséget tudjon enni.

    Ebből a videóból derül ki az is, hogy azzal, hogy átlagosan 4 literrel növelik meg a gyomruk befogadóképességét a versenyek miatt az ilyen profi evők, rengeteg testzsír elől veszik el a helyet, ezért is átlagos testalkatúak.

  • Egy utassal pont ez történt Szlovákiában: a zsolnai állomáson szállt fel a vonatra, ahol talált egy elmondása szerint körülbelül pár ezer euró készpénzt tartalmazó csomagot. A Parameter.sk szerint gondolkodás nélkül elvitte  rendőrségre – a szlovák törvények értelmében a megtalálónak joga van a talált összeg tíz százalékára, írja a lap. A rendőrség még várja, hogy jelentkezzen a csomag tulajdonosa.

  • Ghyczy Kálmán főhadnagy, a 12. cs. és kir. gyalogezred 3. zászlóaljának tisztje hagyatékából előkerült fotósorozat darabjai a komáromi vasdandár mindennapi életét mutatják be a lövészárokban és a frontvonalon túl, írja a Bumm.sk. A lap Soponyai Istvántól kapta a képeket.

    unnamed
    Fotó: Ghyczy Kálmán főhadnagy / bumm.sk

    Az első világháborúban a 83. gyalogezredet a komáromi 12. gyalogezreddel együtt hívták vasdandárnak (hivatalos nevük a 66. dandár volt). Még több elképesztő fotó itt.

    unnamed (1)
    Fotó: Ghyczy Kálmán főhadnagy / bumm.sk

    „A komáromi 12. cs. és kir. gyalogezredről nem sokat beszéltek eddigelé a világháború folyamán. Pedig ha majd egykor a hadtörténetírás tudományos tárgyilagossággal feldolgozza a népek csatájának eseményeit, örök emléket fog biztosítani a tizenketteseknek. A komáromi tizenkettedik gyalogezred a háború kezdetétől fogva a legcsodálatosabb kitartást és helytállást tanúsította a támadásokban és a védelemben egyaránt, s mindenesetre méltó arra, hogy megemlékezzünk róla, ha még ezidőszerint nem sorolhatjuk is fel teljesen az ezred dicső tetteit″ – írta a Komáromi Lapok 1915 nyarán a hős tizenkettesekről″.

  • Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben. A legtöbben, 35 ezren az MTI szerint pénteken voltak, amikor mások mellett a Motörhead, a Parov Stelar Band és David Guetta adott koncertet. A második legerősebb nap a szombat volt, akkor 33 ezren voltak kíváncsiak többek között a Wellhellora, Ákosra, John Newmanre és Fatboy Slimre. Az első két napon és a nulladik napon mintegy 55 ezer látogatója volt a fesztiválnak. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is tízezer sátornak volt hely a fesztivál területén, és órák alatt elkelt a rendelkezésre álló 150 faház is. A soproni és környékbeli szálláshelyek szintén megteltek, voltak, akik csak Ausztriában tudtak szállást foglalni.

  • Vagy nem is tudom, hogy hogyan lehetne frappánsan magyarítani a "Bath tub race"-t. Mindenesetre saját építésű járgányokkal szálltak vízre, volt, aki egy Minyont épített a csapatával.

  • "Ezúton is szeretném megköszönni annak a két rendőr hölgynek, hogy az árokba borulást választották a velem való ütközés helyett!!!!!! (Hátsó ülésen a fiam ült, és a rendőr autónak nem működött a fékje.) Köszönöm, hogy a saját épségüket kockára téve előzték meg a szinte elkerülhetetlen balesetet" – írta a Facebookon egy hálás autós.

    11216570 921414161238275 7165070087093611604 n
    Fotó: Facebook
  • Gyorsan ismételjük át, hogy

    • A piacokra nem vonatkozik a vasárnapi nyitva tartás tilalma.
    • Ezer négyzetméter a bolt alapterülete, de piacnak minősíttette magát a balatonakali után a balatonfenyvesi CBA is.
    • Mindez pofonegyszerűen ment: tulajdonos kezdeményezte, hogy az üzletet nyilvánítsák piaccá, a jegyző szerint pedig minden feltétel teljesült, ezért kiadta az engedélyt.

    Az RTL Klub Híradója nyomán írtuk meg mi is a hírt. Cikkünknél az 5,9 ezer megosztás arra utal, sokan felháborodtak azon, hogy hogy lehet még újabb versenyelőnyhöz juttatni egyes cégeket a törvényi szabályozás személyre fazonírozásával. Balatonakaliból most olvasói fotót kaptunk, így néz ki ott az újdonsült piac, csak úgy nyüzsögnek a kofák és a standok közt andalgó banyatankos vásárlók:

    A lakosságot a gonosz multiktól megvédő boltbezárás kapcsán egyébként a kedvenc látleletem: Mit adtak nekünk a hipermarketek? Vajon melyik boltok hatékonyabbak, a magyar kisboltok vagy a külföldi nagy láncok? A Defacto mérte meg, erre jutottak.

  • Billy Joel zongorista-énekes, negyedik, kurrens feleségét Alexis Rodericknek hívják. 2009 óta vannak egyébként együtt, nyárra várják első gyereküket. Christie Brinkley, az énekes volt felesége az Instán kívánt sok boldogságot nekik és lányának, Alexának, "aki csodálatos barátra talált Alexisben":

    Ha a képről nem ismerte volna fel elsőre, így nézett ki Billy Joel a hőskorban – ami tulajdonképpen még ma is tart, épp szerdán lépett fel hatvanötödször a Madison Square Gardenben, ahol biztos az első és máig legismertebb slágerét is eljátszotta:

    Billy Joel.()

    Joel egyébként már gimnazista korában bárzongoristaként támogatta elvált anyját, leérettségizni sem tudott, mert épp fellépése volt, amikor egy angol vizsgán lett volna jelenése. Akkor határozta el, hogy a zenei pályát választja, amikor látta a Beatles-t az Ed Sullivan Show-ban (ez tavaly volt 50 éve, itt írtunk arról, hogy Johnny Cash lánya is már fél órával a kezdés előtt tűkön ült, és másnap a gimiben csak az volt menő, aki látta őket).

    Joel a Piano Mant Los Angelesben írta, amikor a The Executive Room bárzongoristája volt, a hely törzsvendégeit örökítette meg benne, máig ez a legismertebb száma, pedig amikor az első albumán megjelent, nem lett azonnal világraszóló siker. Végül egyébként 25 évvel a középiskola után mégiscsak leérettségizett: leadott néhány esszét, ami alapján az iskola a már világhírű zenészt érdemesnek találta.

  • Helyszíni tudósítónk lőtt egy fotót, de elfelejtett szólni, úgyhogy most önön a sor: mondja el a pénztárnál, hogy narancs figyelmeztetés van az egész országban a hőség miatt.

  • Miután pénteken megjelent a cikkünk a a közterületi szeszesital-fogyasztást tiltó önkormányzati rendeletekről, egy olvasónk azt írta: rendőr járőr ismerősétől úgy tudja, hogy Budapesten az az elfogadott és általános eljárás, hogy engedik az alkaholfogyasztást azokon az utakon, ahol a BKK által üzemeltetett tömegközlekedési eszközök járnak. A budapesti önkormányzati rendeletekben mi nem láttunk ilyen kivételt.

    Remek lenne, ha segítenének eldönteni a kérdést!  Van esetleg, aki tapasztalatból biztosan tudja, hogy nincs ilyen? Ha büntették meg már ivásért olyan helyen, ahol busz, villamos, troli jár, írja meg nekünk!

  • Feleségcipelő vb-t rendeztek Finnországban. Az asszony – legyen akárkié is – nem lehet fiatalabb 17 évesnél és könnyebb 49 kilónál. Ezek után már csak fel kell kapni, és a 235,5 méteres, akadályokkal nehezített pályán célba érni vele.

  • Örült, amikor hajléktalanokat hívott meg díszvendégnek?

    Vagy amikor velük ünnepelte a születésnapját?

    Vagy hogy ingyenes borbélyszolgáltatást indított nekik?

    A Magyar Katolikus Egyház országszerte vasárnap tartja a péterfillérek gyűjtését a templomaiban, az adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják, közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel. A péterfillérek gyűjtését minden évben a június 29. (a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe) utáni vasárnap tartják. Tavaly 50 millió forint jött össze így.

    A hagyományról XVI. Benedek nyugalmazott pápa azt mondta: "A péterfillér a legjellegzetesebb kifejeződése annak, hogy minden hívő részt vesz Róma püspökének az egyetemes egyházat pártfogoló jótékony kezdeményezéseiben.

    E gesztusnak nemcsak gyakorlati értéke van, hanem erős szimbolikus jelentősége is, a pápával való közösségnek és a testvéreink szükségleteire való odafigyelésnek a jele

  • Ez a felirat áll Leo, a tavaly meghalt dakszli szobra alatt. Leo tavaly halt hősi halált a szerbiai Pancsovában, amikor egy tízéves kislányt mentett meg egy masztiff keverék támadásától, a nála jóval nagyobb kutya és a gyerek közé ugrott ugatva és vicsorítva. A helyiek idén szobrot állíttattak a bátorságáért életével fizető kutyusnak.