Menyhért, Mirjam
10 °C
25 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Komoly hibára hívták fel a figyelmet a gépi tanulást tanulmányozó kutatók, akik például a Facebook és a Microsoft által is használt algoritmusokat elemezték. A képfelismerő mesterséges intelligenciák már most szexisták, a tanulási folyamatuk során pedig csak még szexistábbak lesznek. Az nem tiszta még, hogy maguktól ilyenek-e, vagy a fejlesztők terelik ilyen irányba a tanulásukat (akaratlanul is).

  A képelemző szoftverek hajlamosabbak nőkhöz kategorizálni olyan dolgokat, mint a konyha, a háztartás vagy a bevásárlás, míg a sportot és a hasonlóan férfias dolgokat inkább a férfiakhoz társítják.

  Ráadásul, nem csak leképezik a való életben is jelen lévő sztereotípiákat, de fel is erősítik azokat, egyre relevánsabbnak érezve ezeket a kapcsolódásokat. 

  Ez akkor lesz majd igazán nagy probléma, amikor ezek a szoftverek az ismerősök arcfelismerésénél komplexebb folyamatokat is átvesznek az emberektől. Pláne, hogy nem állnak meg a szexizmusnál, és rasszisták is tudnak lenni. 2015-ben például elég nagy port kavart, amikor a Google képfelismerője gorillának tegelte a feketéket, és hol van ez attól, hogy pár év múlva mondjuk egy gépi intelligencia dönti el a HR-es helyett, hogy alkalmasak vagyunk-e egy munkára.

  (Wired)

 • Kuvait partjainál rengeteg kisebb-nagyobb, magára hagyott hajó parkol a Perzsa-öbölben, a térség madarainak legnagyobb örömére. A kormoránok például, ezeket a roncsokat használják pihenőhelynek, amikor a vízen vadásznak. A hajók közül állítólag ez a halászbárka a legnépszerűbb, amit már harminc éve csak madarak laknak. Kísérteties látvány.

 • whatsapp

  Tavaly december óta elérhető Facebookon a színes hátteres megosztás a szöveges posztokhoz, azóta pedig minden ismerősöm szívecskés színátmenetes formátumban kérdezi meg, hogy megy-e valaki kocsival Budapestről a Balatonra a hétvégén. 

  Megkapja most ezt a funkciót a Whatsapp is. A népszerű üzenetküldő, amúgy, szintén a Facebook tulajdona. 

  (Venturebeat)

 • Teljes napfogyatkozást általában egyszer élhetünk át életünkben (ha nem vagyunk nagy világutazók), úgyhogy egészen érthető, ha nagy izgalommal gondolunk rá. 

  Greenville-ben viszont született egy baba, akinek az egész életét végig fogja kísérni a tegnapi esemény, ugyanis pont a napfogyatkozás alatt jött világra, a szülei pedig megegyeztek, hogy ha bejön az időzítés, akkor a gyerek neve Eclipse (napfogyatkozás) lesz.

  És, így is lett. Itt az USA Today sztorija a családról.

  636389267952396334-baby-eclipse
  Fotó: Greenville-i Kórház

  A következő teljes napfogyatkozás, 2019 júliusában lesz, és Dél-Amerikába kell menni érte.