Belföld

Eredmények

Főpolgármester

  • Demszky Gábor 46.86%
  • Tarlós István 45.20%
  • Feldolgozottság: 100.00%

Választások percről percre

  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... 15 következő 10 » 
« előző   következő » 

Demszky Gábor októberben megválik fővárosi és parlamenti mandátumától is, de előtte még Budapestről fog szólni a honatyáknak. Kuncze Gábor tavasszal már nem jelöli magát az SZDSZ elnöki tisztségére. A liberálisok bizalmat fognak szavazni pénteken Gyurcsánynak az Országgyűlésben, derült ki az SZDSZ hétfői sajtótájékoztatóján.
10.02. 17:48 Hat és fél év összbüntetés három tüntetőnek 
Újabb gyorsított eljárásokban hozott ítéletet hétfőn első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a budapesti zavargások miatt, egy férfit 2 év hat hónap, társát 2 év 10 hónap, egy másik ügyben egy férfit egy év két hónap börtönbüntetésre ítéltek.

Az egyik ügyben D. Dánielt és B. Gábort csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatali személy elleni erőszakkal vádolták. A másik ügyben G. Ádám Bélát garázdaság bűntettében és rongálás vétségében mondták ki bűnösnek. (MTI)

10.02. 17:35 Ismét távozásra szólította a magyar kormányt az Európai Néppárt 
Ismét távozásra szólította a magyar kormányt az Európai Néppárt elnöke hétfőn Brüsszelben kiadott közleményében, és egyben gratulált a Fidesznek az önkormányzati választáson elért "nagy sikerért".

A pártcsoport honlapján olvasható állásfoglalás szerint Wilfried Martens úgy ítéli meg, hogy az országosan 52,62 százalékosra kalkulált Fidesz-győzelem azt mutatja, hogy a lakosság elvesztette a miniszterelnökbe és a kormánykoalícióba vetett bizalmát. Az elnök szerint ez nem is meglepetés, miután a kormányfő beismerte, hogy tavasszal hazudott a népnek a választás megnyerése érdekében.

10.02. 17:10 Dávid: Az ország politikai válság felé sodródik 
Magyarország bajban van, az ország politikai válság felé sodródik, írta hétfői, A békés Magyarországért című nyilatkozatában Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke. "Magyarország békére vágyik. A nemzet fejlődni és gyarapodni akar. Ma Magyarországon a békétlenség az úr. Magyarország bajban van, és az ország politikai válság felé sodródik."
10.02. 17:09 Ülésezik az MSZP elnöksége 
Elkezdődött az MSZP elnökségi ülése Lendvai Ildikó frakcióvezető fehérházi irodájában. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök öt órára meghírdetett kezdés előtt húsz perccel érkezett meg a helyszínre. A tanácskozáson jelen van Lamperth Mónika, Ujhelyi István, Szekeres Imre, Mesterházy Attila, Juhász Ferenc, Kiss Péter, Veres János és Hiller István is.
10.02. 17:02 Kuncze Gábor nem indul újra az elnöki posztért 
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn bejelentette: nem indul újra az elnöki posztért a párt tavaszi küldöttgyűlésén.
Az SZDSZ öt, 16 éve regnáló polgármestere közül, négy megbukott. Veszprém, Békéscsaba, Szekszárd és Jászberény eddigi vezetői levegő után kapkodnak.
10.02. 16:39 A rendőrséggel egyeztet a Fidesz 
A rendőrséggel már felvették a kapcsolatot az esetleges Fidesz-nagygyűlés szervezői hétfőn, erősítette meg a BRFK szóvivője. Schőn Péter egyelőre csak annyit mondott el, hogy a szervezők felvették a kapcsolatot a rendőrséggel. Arról, hogy mikor és pontosan hol lenne a Fidesz által hétfőn délelőtt bejelentett rendezvény, információ hiányában a szóvivő nem tudott tájékoztatást adni. Amennyiben csütörtökön 13 óráig nem történik meg az első döntő lépés a miniszterelnök menesztése érdekében, akkor a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja az embereket, jelentette be a párt elnöke, Orbán Viktor hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján. (MTI)
10.02. 16:29 Budapesti végeredmények 
Megállapította a főpolgármesteri és a budapesti területi listás szavazás végeredményét hétfőn délután a Fővárosi Választási Bizottság (FVB). Demszky Gábor (SZDSZ–MSZP) megválasztott főpolgármester esetében a hivatalos végeredmény 17-tel kevesebb szavazatot (362 289) tartalmaz az éjszaka közöltnél.

Tarlós István (független) esetében a jogi eredmény 16-tal kevesebb (349 412) az előzetes eredménynél. Katona Kálmán (MDF) szavazatainak száma 7-tel lett kevesebb a végeredménynél, ami így 46 367 lett. Zsinka László (MIÉP) szavazatainak száma 6-tal csökkent, 10 791 lett a végeredmény. Székely Péter (Munkáspárt) szavazatainak száma 4-gyel csökkent, és így 4212 lett.

A Fővárosi Közgyűlésbe bejutott négy pártnak az éjszaka közzétett mandátummegosztása nem változott a jogi eredményben sem.

10.02. 16:17 Szijjártó visszaüzent Lendvainak 
Szijjártó Péter szerint Lendvai Ildikó álszent, mert Sólyom világosan értésükre adta, hogy a kormánypártoknak kell cselekedniük. A Fidesz szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján arra nem válaszolt, hogy bemennek-e az MSZP által kezdeményezett pénteki rendkívüli ülésre. Mint mondta, megvárják, amíg letelik a csütörtök délutánig adott ultimátum, utána hoznak döntést.
Az MTV ostromáról tudósító Császár Attila egy éles lõszerrel akart bemennni a Parlamentbe.
10.02. 15:52 Lendvai: Terjessze be Orbán a javaslatot 
Az MSZP arra kéri Orbán Viktort, hogy ha ultimátumot ad, akkor terjessze be ő a bizalmatlansági indítványt Gyurcsány Ferenc ellen. Az MSZP frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a képviselőcsoport kedden már egy előzetesen bizalmi szavazást tart Gyurcsányról; komoly, a magyar demokráciában egyedülálló szavazásra készülnek. Lendvai a hétfő esti elnökségi ülésen is egyhangú döntésre számít.
10.02. 15:47 France Info: Alkotmányellenes a Fidesz lépése 
A rendszerváltás óta először fordul elő Magyarországon, hogy egy politikai párt az alkotmány kereteit átlépve akarja a miniszterelnököt megbuktatni, hangzott el hétfő délután a France Info adón. A párizsi hírrádió arra reagált, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nagygyűlést hirdet a Kossuth térre, amennyiben a kormánypártok nem nyújtanak be bizalmatlansági indítványt az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc kormányfő menesztésének érdekében. A vasárnapi választás a kormány népszerűségvesztését erősítette meg, amelyet a France Info szerint elsősorban a magyar költségvetési hiány miatt elkerülhetetlen megszorító csomag okozott.
10.02. 15:44 Völcsejen időközi választás lesz 
A Győr-Moson-Sopron megyei Völcsejen a két legjobb eredményt elért polgármesterjelöltre leadott szavazatok megegyező száma miatt időközi választást kell kiírni, közölte a hivatalában maradó polgármester hétfőn. Nagy Gyula elmondta, hogy 111-en szavaztak a függetlenként induló Szőke Attilára, és ugyannyi szavazatot kapott ő maga is. (MTI)
10.02. 15:22 Befejeződött a rendszerváltás Várpalotán 
Ritka az a város, amelyet a rendszerváltás óta MSZP-s vagy legalábbis szocialista támogatású polgármester irányít, ilyenek közé tartozott eddig Várpalota. Itt Levkovszki Tibor 1990 óta nyert mindig, most viszont a fideszes Németh Árpád 56 százalékkal súlyos vereséget mért a szocialista politikusra, aki csak 38 százalékig jutott a vasárnapi önkormányzati választáson.
10.02. 14:45 Péterfalvi: A kormányfő köteles hitelesen tájékoztatni 
"A miniszterelnök állami vezetőként köteles a pozíciójához kötődő feladatkörében a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekben a közvélemény rendszeres, pontos és tényszerű tájékoztatására" áll az adatvédelmi biztos hétfői közleményében. A biztostól egy állampolgár kért vizsgálatot a kormányfő balatonőszödi beszéde miatt, de Péterfalvi Attila szerint a konkrét ügyben nem lehet vizsgálatoto indítani.

A biztos azonban általánosságban kifejtette véleményét. Mint állásfoglalásában olvasható: "Az adatoknak pontosnak és tényszerűnek kell lenniük. A nyilvánvalóan hamis vagy meghamisított információk ugyanis az állampolgárok félrevezetését, az állam működésének átláthatatlanságát eredményezik, ezáltal a jogállamiság és a demokratikus alapelvek, valamint az alkotmányos jogok egyértelmű megsértésével járnak." Péterfalvi hangsúlyozta azt is, hogy a jogi és erkölcsi kategóriák mesterséges szétválasztása beláthatatlan következményekkel és veszélyekkel járna.

10.02. 14:40 Gyurcsány valószínűleg túléli a válságot – cseh vélemény 
Nagyon reálisnak tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc túléli a jelenlegi válságot, és hivatalában marad, véli Martina Lustigová, cseh politológus, aki a cseh közszolgálati hírtelevízió, a CT24, hétfő délutáni vitaműsorában mondott véleményt a magyarországi helyzetről.

"Gyurcsánynak csak akkor kellene távoznia tisztségéből, ha elveszítené pártja, illetve a koalíció bizalmát. Ők azonban jelenleg támogatják" - jelentette ki a politológus. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a szocialista-liberális koalíciónak többsége van a parlamentben, ami eldönti minden szavazás eredményét. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Gyurcsányra hatalmas nyomás nehezedik, és a következő órák fejleményei fogják eldönteni, hogy milyen irányba mozdul el a magyar belpolitika.

Kormánya nevében kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésének összehívását péntekre. Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján közölte, bizalmi szavazást kér a kormány programjáról és a kormányfő személyéről is.
Gyurcsány Ferenc a bizalmi szavazással csak azt demonstrálja, az MSZP és az SZDSZ kiáll mellette, a kormányfõi esküszegés azonban gyakorlattá válhat. Az alkotmány sem segít, mert lyukas. Lövétei István alkotmányjogászt kérdeztük.
10.02. 13:47 Ismét Sólyomhoz fordulnak a tüntetők 
Ismét Sólyom László államfőhöz fordulnak a Kossuth téri tüntetők. A köztársasági elnöktől azt kérik, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, amiért a kormányzó koalíció a közérdekű adatok eltitkolásával, illetve meghamisításával került hatalomra, jelentette be a Nemzeti Bizottság 2006 képviseletében Nagy László ügyvéd. A jogász szerint ebben az ügyben nem dönthet másképp az Alkotmánybíróság, mint hogy megsemmisíti a tavaszi országgyűlési választások eredményét.


Egy német emberjogi szervezet (IGFM) képviselője azt közölte, hogy igyekszik az általa politikai foglyoknak tekintett őrizetbevettekkel találkozni, és szeretne közreműködni szabadlábra helyezésükben. Ha ez nem sikerül, tájékoztatja a közvéleményt a magyarországi állapotokról.

Orbán Viktor a Fidesz elnökségének mai ülése után bejelentette, hogy csütörtökön 13 óráig ad haladékot, hogy az MSZP elmozdítsa a kormány éléről Gyurcsány Ferencet. Amennyiben ez nem történik meg, a Fidesz csütörtökön délutánra a Kossuth térre hívott „mindenkit”, hogy ott fejezzék ki békésen véleményüket.

Az Index kérdésére elmondta, hogy mivel a csütörtökre összehívott nagygyűlés a Fidesz bejelentett rendezvénye, tehát a párt a házigazda, ezért természetes, hogy Orbán látja el a házigazdai teendőket.

A miniszterelnök sokkal többet veszíthet, mint nyerhet a bizalmi szavazással. Akár új választáshoz is vezethet a kormányválság.
10.02. 13:37 Ultimátumot adott Orbán a koalíciónak 
Háromnapos ultimátumot adott a koalíciónak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondatásához.
10.02. 13:26 Kicsi volt a kisebbségi részvétel 
Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője szerint meglepően kicsi részvétellel zajlottak a vasárnapi kisebbségi választások. A közel 200 ezer névjegyzékbe vett nemzetiségi választópolgárnak kevesebb, mint kétharmada (63,81 százalék) vett részt a a választáson, mondta el Rytkó Emília.

A vasárnapi választás volt az első alkalom, amikor kisebbségi közösségekbe tartozókat, saját jelentkezésük alapján a választások előtt megelőzően névjegyzékekbe vették. A legaktívabbak a szlovének (75, 37 százalék), a németek (72 százalék), valamint a horvátok (70,49 százalék) voltak, a legkisebb arányban a bolgárok (47,49 százalék) keresték fel a külön szavazóköröket. A legtöbb lelket számláló magyarországi kisebbségnek, a cigányságnak 59,86 százaléka vett részt a választáson, legalábbis azok közül, akik kisebbségi névjegyzékbe felvetették magukat. (MTI)

10.02. 13:14 OVB: Nyugodt körülmények között választottunk 
Rendkívül nyugodt körülmények között zajlottak le a választások, jelentette ki Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke hétfőn, a választási központban tartott sajtótájékoztatón. "Az volt a rendkívüli, hogy nem voltak rendkívüli események, és alapvetően kijelenthetem, az alkotmányos rendben, a törvények és rendeletek betartásával zajlottak le a helyi és kisebbségi önkormányzati választások."


Szigeti Péter

A hétfőn megállapítandó jogi eredmény még megtámadható, ha a jelölt vagy jelölőszervezet ilyen igénnyel élni akar. Az eredmények elleni fellebbezéseket három napon belül kell benyújtani, és ezt újabb három napon belül bírálják el a választási bizottságok. A bizottság döntését bírói felülvizsgálat is követheti. Szigeti azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy hány beadvány érkezett a testülethez.

  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... 15 következő 10 » 
« előző   következő » 

N;
hirdetés