Majdnem elütötték a bringást, aztán nagy szenvedés végén szakaszt nyert

2019.08.28. 21:22

A Vuelta a Espana első hegyi befutós szakaszát a szökevény Angel Madrazo (Burgos-BH) nyerte, aki elég hektikusan versenyzett, és az ötödik etapon még majdnem el is ütötték autóval. Az összetettben újra Miguel Angel López (Astana) vezet. 

A 170,7 kilométeres szakaszból még csak 11 kilométer ment le, amikor Madrazo és csapattársa, Jetse Bol meglépett a mezőnytől. Hozzájuk csatlakozott nem sokkal később a Cofidis versenyzője, José Herrada. A trió szépen összedolgozott a hullámos terepen, 11 perc is fölött volt az előnye. Amikor az utolsó, 11 kilométer hosszú emelkedőt megkezdték, még akkor is nyolc perccel mentek a főmezőny előtt, nem tűnt lehetetlennek valamelyik szökevény győzelme. 

Látszólag Bol és Herrada volt jobb állapotban, Madrazo hol leszakadt róluk, hol visszakapaszkodott rájuk, még a cél előtt 2 kilométerrel is elég nagy hátrányban volt hozzájuk képest. Madrazo aztán 700 méterrel a céltól felért a duóra, és valahonnan még összekapart egy kis energiát, és támadást indított. Elég hamar leszakadtak róla, se Bol, se Herrada nem tudta követni. Madrazo 10 másodperccel verte csapattársát, Herrada pedig már 22 másodpercet kapott. 

A negyedik helyen Miguel Angel López jött meg, aki céltól 2,7 kilométerre robbantott, és szinte állva hagyta a még elöl lévő összetett esélyest. Az elnyűhetetlen, 39 éves Alejandro Valverde vezette az üldözést, Primoz Roglic tapadt rá. Elcsípni már nem tudták Lópezt, 12 másodperccel mögött jöttek be. López teljesítményével vissza is vette a piros trikót Nicholas Roche-tól, aki viszonylag jól tartotta magát az emelkedőn.

A nap egyik vesztese a favoritok közül Nairo Quintana lett, aki közel egy percet kapott Lópeztől, Rigoberto Urán (EF Education) másfél percet veszített.

Madrazo szakasza akár rémálomszerű is lehetett volna, hiszen kis híján saját csapatkísérő autójának áldozata lett. Míg Bolt frissítették, aközben majdnem letarolták az autó előtt tekerő Madrazót. Egy hirtelen kormánymozdulattal és Herrada odébb lökésével azonban megmenekült.

Eredmények:
5. szakasz, L'Eliana-Javalambre, csillagvizsgáló, 170,7 km, hegyi befutó:
1. Ángel Madrazo (spanyol, Burgos-BH) 4:58:31 óra
2. Jetse Bol (holland, Burgos-BH) 10 másodperc hátrány
3. José Herrada (spanyol, Cofidis) 22 mp h.
4. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 47 mp h.
5. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team) 59 mp h.
6. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel 
...14. Nicolas Roche (ír, Sunweb) 2:17 perc hátrány

Az összetett állása:
1. López 18:55:21 óra
2. Roglic 14 mp h.
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 23 mp h.
4. Valverde 28 mp h.
5. Roche 57 mp h.