Tudblog

Károsítják a géneket a növényvédőszerek

2008. május 19., 16:55 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Egy indiai kutatás szerint a növényvédőszerek DNS-károsodást okozhatnak a mezőgazdasági dolgozóknál, és ezáltal növelhetik a falusi közösségekben a rákos daganatok előfordulását. A Pandzsáb-állambeli Patiala Egyetem tudósai egy többhónapos kutatás keretében vizsgáltak egy csoport farmert. A kutatók jelentős DNS-változásokat figyeltek meg, amelyeket a permetezőszerek számlájára írtak. A vizsgálatot irányító Szatbir Kaur professzor szerint a DNS-elváltozások oly kiterjedtek, hogy jelentősen növelhetik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

Szalil Szinghal, az Indiai Növényvédő Szövetség képviselője ugyanakkor lehetetlennek tartja az ok-okozati összefüggést. Mint rámutatott, Indiában jelenleg nincs forgalomban rákkeltő növényvédőszer. Állítása szerint a farmerek emellett szezononként csupán néhány alkalommal permeteznek.

Bőrpetyhüdtséget vizsgál a cigarettakiadó automata

2008. május 19., 13:23 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Ráncokat számlál és bőrpetyhüdtséget vizslat az a cigarettakiadó automata, amelyet Japánban fejlesztenek ki, hogy kiszűrjék a kiskorú vásárlókat. A törvény szerint júliustól a gépek üzemeltetői is büntethetők, ha masináik kiszolgálnak fiatalkorút. A szigetországban dohánytermék csakis 20 éven felülieknek adható el. A korbecslésre képes gép arcelemző technológia révén dönti el, hogy gyanús-e a vevő. Ha igen, kéri a személyi igazolványát. A pofavizitszoftvert százezer ember arcképe alapján fejlesztették ki, a szarkalábszámláláson és szemtáska- elemzésen túl az arc csontszerkezetét is kiértékeli. Japánban 570 ezer cigarettaautomata van. 2004-ben - egy akkori felmérés szerint - a 17-18 éves fiúk 14, a lányok 4 százaléka dohányzott naponta. Azóta valamelyest csökkent a fiatalkorú füstölők aránya. (mti)

Tengericsillag-várost találtak a mélytengeri hegységben

2008. május 19., 13:09 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Milliónyi kígyókarú tengeri csillagot találtak egy Új-Zéland partjaitól délre fekvő mélytengeri hegységben. Az eddig sosem tapasztalt tüskésbőrű-populáció új információkkal szolgálhat a rejtélyes víz alatti hegyvonulatokról. Az új-zélandi partoktól dél felé 1400 kilométer hosszan az Antarktisz felé húzódó Macquarie Ridge egy több száz millió éve szunnyadó vulkáni hegyvonulat, egyike a világ százezernyi tenger alatti hegységének.

Egy nemzetközi kutatócsoport e viszonylag ismeretlen tájak közül 200 hegy geológiai és biológiai vizsgálatát végezte, amelynek során a Macquarie Ridge egyik, a tengerfenéktől számított 750 méter magas csúcsán felfedezték a kígyókarú-kolóniát. "Úgy tudjuk, hogy eddig még nem figyeltek meg hegytetőn effajta populációt" - mondja Ashley Rowden, az Új-zélandi Nemzeti Vízi és Atmoszférakutatási Intézet munkatársa. Ezeken a vidékeken ugyanis főként szivacsok és korallok találhatók. A robot-tengeralattjáró felvételein a csillagváros 100 négyzetkilométeres területen, a hegy fennsíkszerű tetején fekszik, holott ezek az állatok inkább a hegyek derekán szoktak megtelepedni.
Tovább

Egészségesek az űrcsótányunokák

2008. május 19., 12:39 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Már harminc egészséges unokája van Nagyezsdának, az orosz űrcsótánynak. A svábbogár, tizenkét napot töltött a kozmoszban és közben termékenyült meg, tavaly szeptemberben.

Orosz tudósok közlése szerint Nagyezsda gyermekei - melyek már a Földön születtek - a normálisnál gyorsabb fejlődést és érést mutattak, unokái viszont teljesen átlagosnak mondhatók, nem látszik rajtuk semmiféle űrhatás, tipikus háztartási svábbogarak. (mti)

Éticsigákat vittek az űrállomásra

2008. május 17., 00:36 Módosítva: 2009.02.07 11:06
A Progressz orosz teherűrhajó szombatra virradó éjszaka sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén 90 újabb éti csigával, amelyeket nem az űrhajósok fognak elfogyasztani - segítségükkel tanulmányozzák a súlytalanság hatását az egyensúlyrendszerre és a szövetek regenerálódására. A Progressz egyébként 2,5 tonnás terhet - élelmiszert, vizet, üzemanyagot és felszerelést szállított a Nemzetközi Űrállomásra, valamint ajándékokat a legénység orosz tagjai, Szergej Volkov és Oleg Kononyenko számára. A Progressz M-64 megérkezésével ismét foglalt az ISS valamennyi dokkoló egysége, az orosz teherűrhajón kívül itt van kikötve a Jules Verne teherűrhajó és a mentőcsónak szerepét betöltő Szojuz is, amellyel Volkov és Kononyenko áprilisban az űrállomásra érkezett. (mti)

Vizeletből lesz víz az űrállomáson

2008. május 16., 13:42 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének tagjai hamarosan saját vizeletükből készült vízzel fogják csillapítani a szomjukat – írja az ABC News. A NASA évtizedek alatt tökéletesítette azt a gépet, ami ezt lehetővé teszi, és amit ősszel az Endeavour űrsikló fog az űrállomásra szállítani. A 250 millió dolláros szerkezet megszabadítja a vizeletet a szennyezésektől és hat lépésben vizet állít elő belőle. A NASA szakértői szerint az így készült víz tisztább, mint ami az amerikai háztartásokban található csapokból folyik. A szovjetek már fejlesztettek ilyen gépet a nyolcvanas években, de az nem működött tökéletesen, és ezért érthető okokból nem is használták.

Az ISS-en jelenleg is szokatlan forrásokból nyernek ivóizet: az űrhajósok a mosáshoz használt vizet és saját izzadságukat tisztítják meg egy orosz géppel. A NASA-nak nagy gondot okoz, hogy a legénység túléléséhez szükséges vizet előteremtse – különösen most, hogy az ISS legénysége hamarosan három főről hatra növekszik. A víz felszállítása magától értetődő megoldás lenne, de a több hónapra elegendő vízadag nehéz lenne és csak foglalná a rakteret. A vizeletátalakító gépezet a tervek szerint a legénység vízszükségletének felét fedezni fogja.

Indiana Jones egy archeológiai társaság vezetőségében

2008. május 16., 12:53 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A világ leghíresebb archeológusát, a mozihős Indiana Jonest megtestesítő Harrison Fordot beválasztották az Amerikai Archeológiai Intézet (AIA) igazgatótanácsába.

Indiana Jones nagy szerepet játszott az archeológiai feltárások iránti érdeklődés élénkítésben - méltatta a filmhős érdemeit Brian Rose, az AIA elnöke. A bostoni székhelyű szervezet az archeológiai feltárások és kutatások, valamint az archeológusképzés támogatásával és a régészeti leletek megőrzésével foglalkozik. Tevékenysége az egész világra kiterjed.

"A múlt megértése hozzájárul a jelen és a jövő kérdéseinek megoldásához" - fogalmazott közleményében a 65 éves színész, akinek legújabb kalandját, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmet május 22-én mutatják be a mozik.

(MTI) 

Rézkori temető a 47-es út mellett

2008. május 15., 13:58 Módosítva: 2009.10.07 16:06
Rézkori település temetőjét találták meg a régészek a 47-es út mellett folyó ásatáson Hódmezővásárhely és az algyői Tisza-híd között - közölte Tóth Katalin, a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeum ásatásvezető régésze csütörtökön az MTI-vel. Az ásatás, melyet a 47-es út négysávosra bővítése miatt végeznek, április végén indult és június első napjaira fejeződik be - mondta a szakember a feltárásról a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Tovább

Miért okoz tüdőrákot a dohányzás?

2008. május 15., 13:57 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Egy, a sérült DNS kijavításáért felelős fehérje lehet az a láncszem, mely magyarázatot ad arra, miként okoz tüdőrákot a dohányzás - közölték amerikai kutatók. A cigarettafüstnek kitett tüdősejtek kevesebbet termelnek a FANCD2 jelű fehérjéből, állapították meg az oregoni egyetem rákkutató intézetének munkatársai. Az említett fehérje nélkül a sérült DNS ellenőrizetlen osztódásra késztheti a sejteket, ahelyett, hogy programozottan elpusztítanák magukat.
Tovább

Az inka gyógyítók képzett agysebészek voltak

2008. május 15., 13:55 Módosítva: 2009.02.23 10:30
Az inka gyógyítók képzett agysebészek voltak, az általuk végzett koponyalékelést a páciensek kilencven százaléka túlélte - derült ki egy amerikai kutatás során. A koponyalékelést, azaz trepanációt Dél-Amerikában már Kr.e. 400 körül végezték, de a beavatkozás a világ más tájain is ismert volt. A régészek régóta vitatkoznak arról, hogy a műtétet a betegek gyógyítására alkalmazták-e, vagy rituális célból. Ezt a vitát döntheti el a Dél-Connecticuti Állami Egyetem tudósai által végzett kutatás, akik 11 temetkezési helyett tártak fel Cuzco, az inkák ősi fővárosa környékén - olvasható a National Geögraphic News hírei között.
Tovább

Elindult egy Progressz a Nemzetközi Űrállomásra

2008. május 15., 07:18 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Elindult egy Progressz orosz teherűrhajó szerda este a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte a moszkvai repülésirányító központ. A Progressz M-64 teherűrhajó több mint 2,5 tonna terhet - élelmiszert, vizet, ruházatot és ajándékokat - szállít az ISS legénysége számára, valamint egy konténert éti csigákkal, amelyek 5 hónapot töltenek majd a világűrben. A Progressz M-64 a tervek szerint május 17-re virradóra dokkol a Nemzetközi Űrállomáson. (MTI)

Közös orosz-európai űrrepülő indulhat útnak 2018-ban

2008. május 14., 16:22 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Az orosz űrhivatal bejelentette, hogy az Európai Űrügynökséggel együttműködésben egy évtizeden belül elkészül a tervezett új űrhajó, amely embert visz a világűrbe. A Roszkoszmosz és európai partnere közösen építenék fel az űrjárművet, amely alkalmas lenne a Föld körüli keringésre és akár a Holdra való eljutásra is. Az orosz hivatal szerdai bejelentése szerint hattagú legénység szállítására terveznék az űrhajót, amelyet egy Kelet-Szibériában felépülő kilövőállomásról indítanának majd a világűrbe. Az első tesztrepülést 2015-re tervezik, az űrhajó pedig 2018-ban szállhatna fel az első legénységgel. Az orosz fél az utaskabin, míg az európaiak a műszaki egységek és a motor megépítéséért vállalnának felelősséget. Közben az európai EADS Astrium vállalat kedden Brémában bejelentette, hogy olyan, munkatársai által megálmodott teherszállító űrhajók terveit hozza hamarosan nyilvánosságra, amelyek egyúttal űrhajósok szállítására is alkalmasak lennének. A cég a májusban sorra kerülő berlini légibemutatón számol majd be részletesebben a terveiről. Az EADS Astrium és a német űrügynökség azt a célt tűzte ki, hogy 2017 elejére elkészüljön egy ilyen embert szállító űrjármű. A koncepció szerint a jelenleg teherszállításra kifejlesztett, és márciusban sikeresen bemutatkozott automata szállító jármű technológiáját használnák fel a legénységet is szállító űrjármű megépítésére. Az Astrium és a DLR vezetői szerint az átalakítás nem kerülne eurómilliárdokba. Az első tesztekre már 2013-ban sor kerülhetne, az első emberes repülésre pedig négy-öt évvel később. Az elképzelést még hivatalosan is el kell fogadniuk az európai partnereknek, mielőtt esetleg az Európai Űrügynökség égisze alatt elkezdődhetne a megvalósítása. (MTI)

A csecsemőknek nem szabad egy óránál tovább ülniük

2008. május 14., 12:44 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Ne ültessük az egy hónaposnál fiatalabb csecsemőket huzamosabb ideig, mert az növelheti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát - figyelmeztettek amerikai orvosok egy frissen közzétett tanulmányban.

Az Archives of Disease in Childhood című szaklapban megjelent cikk szerint a váratlan csecsemőkori halálesetek három százaléka ülő helyzetben következik be. Mindegy, hogy a gyerek időre vagy koraszülötten jött a világra, mindenképpen figyelni kell rá, ha autósülésbe vagy hasonló ültetőszékbe teszik - figyelmeztettek a montreali McGill Egyetem egészségügyi központjának tudósai.

Korábbi tanulmányokra támaszkodva azt állították, hogy legfeljebb egy órára lehet ilyen megterhelésnek kitenni a csecsemő szervezetét, ugyanis a fekvő állapotban mért oxigénellátással szemben, üléskor ennyi idő alatt már veszélyesen csökken a vér oxigénszintje.

Aurore Cote és tudóscsoportja tíz év tapasztalatait vizsgálta meg Quebec tartományban a születés és egyéves kor között bekövetkezett hirtelen halálesetek tekintetében. Az orvosi és halottkémi jelentések alapján 99, szívproblémákkal vagy fertőzésekkel összefüggő halálesetet és 409, kideríthetetlen okból bekövetkezett halálesetet találtak a jelzett idő alatt.

Az utóbbi csoportból tíz csecsemő, az előbbiből hét csecsemő ült éppen az autósülésben vagy ültetőszékben, amikor elhunyt. A többi haláleset akkor történt, amikor feküdtek. Az életkor szerinti vizsgálatból kiderült, hogy az egyhónaposnál fiatalabb csecsemők 9,4 százaléka halt meg ülőhelyzetben, míg az idősebbek közül 2,4 százalék.

Az ülő helyzetben töltött idő és a légutak problémája "közrejátszhatott a kisbabák ülő helyzetben bekövetkezett elhalálozásában" - vonták le a következtetést a rendelkezésre álló adatok és a csecsemőkori halálesetek egyenkénti tanulmányozása alapján a kutatók.

(MTI)

60 nanométerig lát az új szupermikroszkóp

2008. május 14., 11:07 Módosítva: 2012.09.21 16:32
Elsőként a világon göttingeni kutatók képesek egy új fénymikroszkóppal élő sejtek különösen parányi részeit is megfigyelni. A 900 ezer euróba kerülő készülék, amely egy göttingeni fizikus, Stefan Hell találmányán alapul, hatvan nanométeres (egy nanométer a milliméter egymilliomod része) felbontású. A göttingeni egyetem kutatói a mikroszkóppal az idegsejtekben lejátszódó kémiai folyamatokat fogják megfigyelni, hogy kideríthessék a neorológiai és pszichikai zavarok előidézőit. A Hell által kidolgozott technika segítségével a fény hullámhossza nem korlátozza többé a mikroszkóp élességét. A német beruházásként előállított Leica STED-mikroszkóp az első ilyen műszer a világon. (MTI)

A légszennyezés növeli a vérrögképződés kockázatát

2008. május 14., 10:20 Módosítva: 2009.02.07 11:06
A légszennyeződés növeli a vérrögképződés, s így az alsó végtagok mélyvénás trombózisának a kockázatát - állítják amerikai kutatók. A gépkocsiknak, valamint az iparnak köszönhetően a levegőbe apró szennyeződésszemcsék - korom, nitrátok, fémek - jutnak. Eddig is közismert volt, hogy ezek belégzése növeli a tüdőkárosodás, a szívbetegségek, valamint az agyi érkatasztrófa veszélyét. Andrea Baccareli, a Harvard egyetem kutatója és kollégái Olaszországban a levegőben található apró, 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék koncentrációja és a mélyvénás trombózis közötti lehetséges összefüggéseket tanulmányozták. Vizsgálataikban 870 olyan lombardiai lakos szerepelt, akiknél 1995 és 2005 között mélyvénás trombózist diagnosztizáltak. Kontrollként 1210 személy szolgált, akik kilenc olasz földrajzi régiójában éltek a vizsgálat idején, és soha nem szenvedtek mélyvénás trombózisban. A kutatók megállapították a részecskekoncentráció mértékét a trombózis kialakulása előtti évben a betegeknél és a vizsgálat előtti évben a kontrollcsoport tagjai esetében, ehhez a légszennyezés mérésére szolgáló monitoring rendszerének adatait használták fel. Mint kiderült, a betegek nagyobb légszennyezettségnek voltak kitéve, mint a kontrollcsoport tagjai. Egyéb környezeti és egészségi tényezőket figyelembe véve kiszámították, hogy a betegséget megelőző évben a részecskekoncentráció négyzetméterenkénti 10 mikrogrammos növekedése 70 százalékkal fokozta a mélyvénás trombózis kockázatát. Az összefüggés a légszennyeződés és az alsó végtagi vérrögképződés között szembetűnőbb volt a férfiak esetében. Ugyanakkor a különbség eltűnt a férfiak és a nők között, ha utóbbiak orális fogamzásgátlókat szedtek, vagy hormonális kezelésben részesültek. A harvardi kutatók a légszennyeződés és a mélyvénás trombózis közötti összefüggést azzal magyarázzák, hogy a levegőben lévő részecskék növelik a vér sűrűségét, s ezáltal a vérrögképződés valószínűségét. A kutatás fényében a tudósok szigorúbb környezetvédelmi szabványok bevezetését sürgetnek, valamint további erőfeszítéseket tartanak szükségesnek a légszennyeződés csökkentése érdekében. (MTI)

Genetikai okok miatt lett nagy a paradicsom

2008. május 13., 15:09 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Akár ezerszer nagyobb lehet egy paradicsom ma, mint amekkora vad elődje volt. A méretes paradicsomok rejtélye nem a trágyázásban, vagy tökéletes talajban rejlik, hanem néhány genetikai változásban - közölték amerikai kutatók a Nature Genetics tudományos szakfolyóiratban. A változások nélkül a paradicsom a bokrok bogyóinak méretét érné csak el napjainkban is. "Már a koktélparadicsomot is hatalmas tartanánk a vadon termő őshöz képest" - mondta Steven Tanksley, a Cornell Egyetem genetikusa.
 
Tanksley azokat a genetikai változásokat tanulmányozta, melyek lehetővé tették, hogy az ember próbálkozásai sikerrel jártak a nagyobb paradicsom termesztésére. Olyannyira sikeres volt az emberi kísérletezés, hogy az eredetileg feketeáfonya-méretű paradicsom egyes mai fajtái fél kilogrammnál is nagyobbak.

"Az ember mintegy tízezer éve kezdte háziasítani a növényeket. Nem voltak sem genetikai, sem nemesítési ismeretei, mégis elérte valahogy ezeket a változásokat" - mondta Tanksley. "Azt kérdeztük: hogyan és mit csináltak?" Az amerikai genetikuscsoport vizsgálódása során arra koncentrált, mitől nőtt a paradicsomban lévő üregek, és úgynevezett termőtestpárnák (aszkosztrómák) száma. Az eredeti, vadon termő paradicsomban legfeljebb egy-két ilyen rekesz volt, míg a mai paradicsomokban 10-20 darab található belőlük. A kutatók szerint ezzel hozható összefüggésbe a paradicsom méretének növekedése.

Munkája során Tanksley először feltérképezte a paradicsom mintegy 30 ezer génjét, talál-e változásokat a vad és modern változat között. Tíz gént találtak eltérőnek, melyeket más, gyakori növények génadatbázisában is leellenőriztek. A gyanúba fogott gének közül végül egy maradt, melyet a tanulmányozott vad paradicsomfajták egyikében sem találták meg. A kutatás következő lépésében génmódosítással beillesztették a vad fajtában található génváltozatot egy modern paradicsomfajta génállományába, mely ezután aprócska paradicsomokat termett. Az adott génmutáció gyengíti azt a jelet, amely tudatja a növénnyel, hogy felhagyhat a rekeszek előállításával.

Egy korábbi kutatásukban Tanksley munkatársai egy másik, hasonló génben találtak változást, mely azt közli a sejtekkel, hogy abbahagyhatják az osztódást. Ez a változás már önmagában nagyobb paradicsomot eredményezne, de még nem nagyobbat a koktélparadicsomnál - véli Tanksley. A növény szerkezetét, és a sejtosztódás ellenőrzését befolyásoló genetikai változás együttesen ad magyarázatot arra, hogyan nőtt ekkorára a paradicsom évezredek háziasítása során.
(MTI)

Az amerikai nők fele teherbe esik a védekezés ellenére is

2008. május 13., 14:57 Módosítva: 2009.02.07 11:06
A teherbeesés ellen elvileg védekező amerikai nők fele mégis állapotos lesz, mert rosszul, vagy egyáltalán nem használja választott fogamzásgátló eszközét - jelentették be amerikai kutatók.
A New York-i Guttmacher Intézet tanulmánya szerint a helytelen fogamzásgátlással évente 28 millió nő kockázatja a nem kívánt terhességet. Négy nő közül egy nagy valószínűséggel állapotos marad a fogamzásátlók nem megfelelő használata miatt. Az esetek egy része abból ered, hogy sokaknak nincs egészségbiztosítása, nem engedhetik meg maguknak az olyan korszerű fogamzásgátlási módszert, mint a hormontabletta, amelyet csak orvos írhat fel.
A kutatás során nőket és családtervezési tanácsadókat kérdeztek ki országszerte. Egyebek közt azt találták, hogy azoknak a nőknek a fele, akik helytelenül használták a fogamzásgátlókat, a megelőző hónapban nagyobb életeseményt élt át, például egy kapcsolat felbomlását, költözést, állásváltoztatást, vagy személyes krízist. Sokan elégedetlenek is azzal a védekezési móddal, melyet éppen alkalmaznak.
Az egészségügyi statisztikákat kezelő országos központ az elmúlt hónapban jelentette, hogy 2004-ben 6,4 millió terhesség volt az Egyesült Államokban, ez hat százalékkal alacsonyabb, mint 1990-ben. Az érintett nők 45 százaléka nem élt házasságban, 1,22 millió abortuszt hajtottak végre és 1,06 millió terhesség ért véget vetéléssel vagy koraszüléssel. A szakemberek szerint az orvosok azzal segíthetnek a legtöbbet, ha támogatják a nőket a számukra leginkább megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztásában.
(MTI)

Kétezer éves indián temetőt találtak Kolumbiában

2008. május 13., 10:58 Módosítva: 2009.08.11 11:56
Kolumbiában, a Bogotától délre fekvő Usme településen egy lakópark építése során emberi maradványokat, vas- és kőeszközöket találtak. A helyszínen vizsgálódó antropológusok megállapították, hogy a tetemek több mint kétezer évesek. Az építkezést leállították és kiderítették, hogy egy régi temetőt találtak, ahová kr.e. 1. - kr.u 5. század között temetkeztek az őslakók. Az 1500 sír a Herrera és a Muisca kultúra idején élt indiánok maradványait tartalmazza.
Több tetemnél megállapították, hogy élve kerültek a sírba. A Muisca kultúrában ez rituális eljárás volt: az elsőszülött lányokat droggal elkábították és élve eltemették, hogy a sír fölé építhessék meg otthonukat. Erre a szörnyű sorsra jutott az a 20-30 éves nő is, akinek karjait a válla mögé csavarták, s akinek görcsbe rándult ujjai ennyi idő után is kifejezik a rémületet és a fájdalmat.
Van olyan elképzelés, hogy a 30 hektáros területből régészeti parkot csinálnak, ahol helyben lehet a leleteket tanulmányozni, de az antropológusok szerint a legjobb választás az lenne, ha a maradványokat az ország különböző múzeumaiban helyeznék el, mivel ha otthagynák őket, még urnákban vagy vitrinek alatt is félő, hogy a nedves levegő kárt okozna bennük.
(MTI)

Hínárt ettek az első amerikaiak

2008. május 9., 13:48 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Steak és krumpli helyett egészséges hínárokat fogyasztottak az első amerikaiak 14 ezer évvel ezelőtt, írja a New Scientist. A bizonyítékot Chilében, Monte Verde mellett fedezték fel. Kilencféle hínárt találtak, és a tudósok azt feltételezik, hogy nemcsak ennivalóként, hanem gyógyszerként is fogyasztották a tengeri zöldségeket. Számos hínárfajt a lelőhelytől tizenöt kilométerre lévő sziklás parton szedhettek össze, három faj azonban a kilencven kilométerre lévő homokos óceánparton fellelhető. Persze a szárazföldi növények és az állatok sem hiányoztak az akkor élt emberek étrendjéből, tehát Monte Verde lakossága nagyon jól ismerte a környezetében lévő tápanyagforrásokat.

Plazmával meghajtott repülő csészealj készül?

2008. május 9., 13:38 Módosítva: 2009.02.07 11:06
7
Plazmával meghajtott kisméretű repülőszerkezetet szabadalmaztatna Subrata Roy floridai kutató, írja az Engadget. Már régóta ismert tény, hogy a folyékony vezető közegen átvezetett áram vagy mágneses mező hat a közeg áramlására, de ezt a jelenséget eddig senki sem használta repülő szerkezet mozgatására. A magnetohidrodinamika segítségével Subrata Roy tizenöt centiméter átmérőjű csészealjakat röpítene a levegőbe, aminek egyelőre nem sok értelmét látjuk.

Duplán veri át az orchidea a darazsat

2008. május 8., 16:21 Módosítva: 2009.03.30 16:46
A nőstény darazsakat utánzó orchideák nemcsak a hímek idejét vesztegetik: azok értékes spermája is kárbavész a gyönyörű virágokon - állapították meg ausztrál botanikusok.

A virágok viszont kettős nyereséget is elkönyvelhetnek, mert egyrészt a párosodni próbáló, mocorgó rovarok beporozzák őket, másrészt indirekt úton több - növényi szempontból hasznos - hímdarázs megszületését segítik elő.

"A beporzók átverésére irányuló szándék már régen bebizonyosodott, de most látjuk csak, hogy a darazsak igen kemény árat is fizetnek a virágszaporítás oltárán. Az ausztrál Cryptostylis-fajhoz tartozó orchideák kelyhében a darazsak gyakran ejakulálnak is, ezzel rengeteg értékes szaporítóanyagot vesztenek" - állapította meg Anne Gaskett, a sydneyi Macquarie Egyetem kutatója, aki csoportjának eredményeit a The American Naturalist című folyóiratban publikálta.

A rovarok sok esetben jobban kedvelik a virágokat, mint a saját nőstényeiket (például idő előtt befejezik velük a párosodást, hogy egy virágot felkereshessenek), és ez nem csak egyszerű kényelmetlenséget okoz számukra, mivel a szaporítóanyag termelése jelentős energiát követel meg az állatoktól, ami miatt csökken a testméretük és az élettartamuk - írták a tanulmányban.

Viszont ez kettős előnnyel jár a csaló orchideának: a darazsak beporozzák és ezzel megtermékenyítik, de a darázs úgynevezett haplodiploid faj: azaz nőstényei képesek aszexuális úton is utódokat létrehozni.

A darazsak párzásából nőstény utód születik, míg a nőstények aszexuális úton képesek hímet létrehozni. Azok a nőstények, amelyek az orchideák trükkje miatt nem jutnak hím társhoz, nagyobb számban termelnek belőlük – ami persze ismét csak a virágoknak jó, hiszen az új hímek szíve is hamar az orchideáké lesz. A hihetetlenül hatékony porzási stratégia mindössze egyetlen revansot tartogat a darazsak számára: a hímek tanulékonyak, és lassacskán rájönnek a virágok csalására.
(MTI)

Három éven belül kihalhatnak az indonéziai orangutánok

2008. május 8., 13:41 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Állatvédők szerint gyors kihalás fenyegeti a világ legnépesebb vadon élő orangutánpopulációját, az indonéziai Borneó szigetén élő emberszabásúakat, mert gyorsan bővülnek az olajpálma-ültetvények. A Központ az Orangutánok Védelmére nevű szervezet jelentése szerint 20 ezer veszélyeztetett orangután él Közép-Borneó trópusi erdeiben, míg 2004-ben a számuk még 31.300 volt. Ha a kormány nem védi meg az élővilágot a kereskedelmi célú felhasználásától, az illegális fakitermeléstől és a vadorzóktól, az orangutánok 2011-ig kihallhatnak - mondta Hardi Baktiantoro, a szervezet vezetője.

Hardi Baktiantoro szerint 2004 óta több mint ötezer orangután pusztul el évente, főként az élőhelyek szűkülése miatt. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az indonéz hatóságok az egyesült államokbeli Rhode Island területénél nagyobb, 455 ezer hektár védett területet terveznek megnyitni az olajpálma-ültetvényesek előtt - tette hozzá.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a tavaly Balin tartott klímakonferencián nagyszabású kezdeményezést jelentett be az orangutánok védelmére, de úgy tűnik, ez a program nem kapott elegendő politikai támogatást. Toni Suhartono, az erdészeti minisztérium vezető vadvédelmi illetékese szerint a kormány környezetvédelmi programjainak megvalósítását akadályozza a pénz, illetve a szükséges ismeretek hiánya. Nagyon alacsony szintű a tudatosság a veszélyeztetett fajok megőrzése területén. Nem könnyű erre a célra költségvetést javasolni - mondta Suhartono. (mti)

A szoptatás növeli a gyerekek intelligenciáját

2008. május 7., 10:48 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Egy kanadai tanulmány bizonyította, hogy a csecsemőként csak szoptatással táplált gyerekek később okosabbak lesznek, mint tápszeren cseperedő társaik.

A kanadai McGill Egyetem tudósai közel 14 ezer gyermeket kísértek figyelemmel, és arra a megállapításra jutottak, hogy a szoptatott babák hatéves korukra magasabb IQ-val rendelkeznek, mint a tápszerrel etetettek. Az továbbra sem egyértelmű, hogy vajon önmagában az anyatejnek köszönhető-e ez az eredmény, vagy a szoptatás aktusának is.
 
Korábban is születtek tanulmányok, amelyek hasonló eredményre vezettek, ám azoknál nem lehetett kizárni azt a faktort, hogy a gazdagabb háttérrel rendelkező anyukák jobban hajlottak a szoptatásra, és az ilyen jó családi környezet szintén pozitív hatással volt a gyerekek intelligenciájának fejlődésére. A kanadai kutatók ezért fehéroroszországi kórházakban született kisbabákat teszteltek.

Az eredmények alapján az első három hónapban kizárólag szoptatott kisbabák - akik közül sokat végül legalább egy évig így tápláltak - átlagosan 5,9 ponttal többet értek el a későbbi IQ-teszteken, mint a tápszeres kontrollcsoport. A tanáraik is úgy értékelték, hogy jelentős tudásszintbeli különbség figyelhető meg a két csoport között a csecsemőkorukban szoptatással táplált gyermekek javára.

Michael Kramer, a kutatás vezetője szerint hosszútávon a kizárólag szoptatással táplálás javítja a gyerekek megismerő képességét. Ugyanakkor elismerte, egyelőre nem világos, hogy az anyatejben keresendő a titok nyitja, vagy abban a lelki, társadalmi kölcsönhatásban, ami a szoptatáshoz kötődik. Az anyatejben zsírsavak vannak, amelyek a tudósok szerint segítik az intelligencia fejlődését, a szoptatás fizikai és érzelmi folyamata azonban szintén elősegítheti az agy fejlődését.

Magyarországon 2005 augusztusi adatok szerint a kórházból hazatérő kismamák 58 százaléka táplálta kizárólag szoptatással a kisbabáját, holott 98 százalékuk lett volna képes rá. A védőnői szakszolgálat adatai alapján a négyhónapos csecsemők 63 százalékát, a hathónaposoknak pedig a 42 százalékát szoptatták. Az illetékesek szerint ez lelki okokra, a kismamák kiegyensúlyozatlanságára vezethető vissza.

A szoptatás népszerűsítésére a magyar kórházakban, bevásárló központokban és közintézményekben meghirdették a Bababarát terület programot, ezeken a helyeken nyugodt környezetben szoptathatnak az anyukák.
(MTI)

Nem is veszélyes az amalgámtömés?

2008. május 7., 09:59 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Egy nagy volumenű tanulmány szerint többnyire indokolatlan az amalgámtömések eltávolítása fejfájás vagy aluszékonyság esetén, ugyanis ez a kettő és számtalan más tünet is megszűnik, ha egészséges életmódot folytat valaki. Erre az eredményre jutott egy több szakterületet átfogó, tizenkét éven át tartó kutatási projekt, amelyet több német egyetem bonyolított le.
Az amalgám higanyt és más fémeket tartalmaz. A kutatók kiderítették, hogy a szervetlen higany mennyisége az amalgámtöméssel rendelkező emberek vérében négyszer akkora volt, mint azokéban, akiknek nem volt ilyen tömésük. De még így is messze a kritikus határérték alatt maradt, mondta Stefan Halbach, a Helmholtz Kutatóközpont toxikológusa. Azonkívül a szervetlen higany sokkal kevésbé ártalmas, mint a szerves, amelyet halételekkel viszünk be a szervezetbe. Az amalgám eltávolításával csak a szervetlen higanyértékek csökkentek a vérben, a szervesek ugyanazon a szinten maradtak.
A tudósok szerint nem létezik olyan módszer, amelynek segítségével meg lehetne állapítani az amalgám által okozott esetleges károkat. Többek közt kipróbáltak egy immunológiai tesztet és a bőr elektromos ellenállásának mérését, de egyik módszer sem mutatott ki különbséget az egészséges és amalgámmal terhelt páciensek között. Egy kérdőíves felmérés szerint nem volt szignifikáns összefüggés bizonyos panaszok fellépése és intenzitása valamint az amalgámtömések száma között. Tehát elmondható, hogy egyedül az amalgám nem okolható ezen panaszok felléptéért.
(MTI)

Kézirat- és ősnyomtatványok az interneten

2008. május 6., 15:37 Módosítva: 2012.05.03 16:40
Az Európa különböző kulturális intézményeiben fellelhető kézirat- és ősnyomtatvány-vagyon digitalizált formája nyártól érhető el a www.manuscriptorium.com internetes oldalon. A gyűjtemény létrehozásáért indított Enrich projektben Magyarországot a Budapesti Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár képviseli.
A projekt keretében az európai nemzeti könyvtárak eddig digitalizált kézirat-, ősnyomtatvány-, régi és ritka könyvállományának 85 százalékát egységesen és közvetlenül szeretnék hozzáférhetővé tenni az interneten. A BME Műszaki Információs Központ és Könyvtára a XVI-XVIII. századi régi könyvállomány digitalizált formában történő közreadásához 50 ezer euró (több mint 12 millió forint) támogatást kapott.

A hatmillió eurós (csaknem 1,5 milliárd forintos) költségvetésű projekt lehetővé teszi, hogy a dokumentumok tulajdonosai, a könyvtárak, a múzeumok és az archívumok, a kutatók, a hallgatók, a politikusok és a kulturális múlt iránt érdeklődők olyan dokumentumokat is elérjenek, melyekhez más módon nehezen férnének hozzá. A rendszeren keresztül történelmi dokumentumok teljes szövege, audio- és videó anyagok, illetve számos történelmi térkép is elérhető.

A tavaly decemberben Prágában elindított programot az EU eContentPlus, a digitális formában rendelkezésre álló információk nemzetközi hasznosításának továbbfejlesztését támogató programja keretében finanszírozza. A projekt a prágai Nemzeti Könyvtár által kialakított Manuscriptorum digitális könyvtár eddigi tapasztalataira és anyagára épül, amely 46 cseh és külföldi gyűjtemény digitalizált változatához biztosít hozzáférést. Ez jelenleg a leggazdagabb digitalizált kézirat-gyűjtemény Európában: egymillió oldalnyi anyagot tesz hozzáférhetővé.

Villognak a pókok

2008. május 6., 12:31 Módosítva: 2009.02.07 11:06
A pókok rávillantanak potenciális partnerükre. Legalábbis ezt állítja egy, a Current Biology-ban megjelent tanulmány. A tudósok azt találták, hogy a hím ugrópókok UVB sugarakat bocsátanak ki, és ezen keresztül kommunikálnak a nőstényekkel. A tudósok kimutatták, hogy a nőstények sokkal szívesebben barátkoztak azokkal a pókokkal, amik ellenállás nélkül villoghattak, mint azokkal, amiknek a sugarait egy speciális szűrővel felfogták.

Sérülésbiztos autó a Volvótól

2008. május 6., 07:48 Módosítva: 2009.02.07 11:06
A svéd gyártó már évtizedek óta a biztonság ígéretével akarja eladni autóit, most azonban eggyel növelte a tétet: a Volvo bejelentette, hogy 2020-tól lényegében sérülésbiztos gépjárműveket készül piacra dobni. Azért lényegében, mert az őrült vezetőket nem lehet megvédeni, de amennyiben normálisan közlekedünk, az elektronikai berendezéseknek hála biztonságban leszünk. A cég nem árulta el pontosan, hogy milyen kütyükkel tervezi felszerelni autóit, de az például kiderült, hogy mindenféle radarokat akar elrejteni a karosszéria alatt. Ezek folyamatosan érzékelik a külvilágot, és balesetveszélyes helyzetekben segítenek fékezni, sőt, akár át is veszik az irányítást a sofőrtől. A Volvo szerint már 15 kilométer per órás sebességcsökkentés is ötven százalékkal kevesebb halottat jelent, nem mindegy tehát, hogy mikor, vagy hogyan kezdünk el fékezni. A Mercedes egyébként már kínál hasonló berendezést az S-osztályhoz, de azt hibátlannak nevezni talán még korai lenne.

Megkezdődött az MTA közgyűlése

2008. május 5., 11:12 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Tisztújító közgyűlés kezdődött hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián. Az MTA 178. közgyűlése első napján Szörényi László, az irodalomtudomány doktora tartott Emlékbeszéd Mátyás királyról címmel előadást. A közgyűlésen átadják az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjakat, valamint a Wahrmann Mór-érmet. Délután kerül sor a külső tagok fórumára, amelyen egyebek között beszámolnak a magyar diplomások elvándorlásáról készülő kutatásokról, valamint átadják az Arany János-díjakat és az Arany János-érmeket. A közgyűlés második napján titkos szavazással három évre megválasztja az Akadémia elnökét, főtitkárát, alelnökeit és főtitkárhelyettesét, a választott akadémikus elnökségi tagokat, valamint a közgyűlési állandó bizottságok választott tagjait, a Doktori Tanács tagjait és az Akadémiai Kutatók Tanácsa közgyűlés által választandó tagjait.

(MTI)

Megbocsátóbbak a férfiak

2008. május 5., 11:00 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Amerikai kutatók azokat az okokat vizsgálták, amelyek egyes embereket a sértések megbocsátására, másokat bosszúra késztetnek. A clevelandi Case Western Reserve University kutatói a téma tanulmányozása során érdekes eredményre jutottak. Mint azt a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban közzétett tanulmányból kiderül, megállapították, hogy a megbocsátás békésebb életre ad lehetőséget, viszont sokba kerülhet az egyéni érdekek és a büszkeség szempontjából.

Azt is kiderítették, hogy a megbocsátásban három elem játszik meghatározó szerepet. Könnyebben megbocsát az, aki a sértést nem ítéli súlyosnak, aki képes empátiát érezni a sértő iránt, vagyis azonosulni tud vele, aki képesnek tartja magát arra, hogy elkövesse ugyanazt mind súlyosságban, mind típusban. Ugyanakkor a személyiségi jegyeknek is megvan a maguk helye. A nárcisztikus hajlamú ember kevésbé megbocsátó, mert szívesen minimalizálja az általa elkövetett sértéseket, vagy úgy vélekedik, hogy soha nem sértett meg senkit. Aki viszont nagyra értékeli magát, az lehet bosszúálló is és nagylelkű is. Bosszúálló azért, mert nem tudja magát beleképzelni a sértő szerepébe, nagylelkű, mert azt gondolja: le tudja magáról rázni a kapott pofonokat.

Általánosságban nehezebben felejti el a sérelmeit az az ember, aki kevésbé barátságos, vagy akinek kevés az önbecsülése. Viszont a vallási meggyőződés ebből a szempontból alig esik a latba. Érdekes felfedezés, hogy a megbocsátás kérdésében különbség van a férfiak és a nők között. A férfiakra jellemző főleg, hogy azonosulni tudnak a sértővel, hogy magukra is tudnak gondolni, mint lehetséges agresszorra és ez enyhíti a sértés megítélését. A nők ezt nehezebben teszik meg és ha mégis, szégyellik magukat, ami végül szigorúbb elbíráláshoz vezet.

(MTI)

Egyre több gyerek ájul el védőoltás miatt

2008. május 2., 19:28 Módosítva: 2009.10.16 15:07
Váratlanul nagy számban ájultak le az amerikai fiatalok a védőoltások után - hívták fel az orvosok figyelmét a veszélyre a szövetségi egészségügyi szakértők.
2005. és 2007. között egy 18 hónapos periódus alatt 463 páciens ájult el, miután beoltották - jegyezte le az amerikai járványügyi és megelőzési központ. Bár az ilyesfajta ájulás nem szokatlan, mégis veszélyes, sőt életveszélyes lehet, ha például az illető esés közben beveri a fejét. A központ jelentése szerint a vizsgált időszakban egy 15 éves fiú így lelte halálát, egy 13 éves lány pedig tíz perccel az oltás után esett össze a kórház folyosójának szőnyegén, de olyan szerencsétlenül, hogy koponyatörést szenvedett, amiből azért végül felépült.
A szakértők szerint a kisbabák és a kisgyerekek sorozatban kapják az oltásokat, ám a nagyobb gyerekeket és a tinédzsereket az utóbbi időkig nem nagyon oltották. Az ájulásos esetek számának megnövekedése annak a következménye, hogy új oltásokat vezettek be az ifjúság számára, így például az agyhártyagyulladás és a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus ellen kapnak vakcinát. A központ ajánlása szerint az orvosoknak az oltást követő 15 percben még feltétlenül szemmel kell tartaniuk a pácienseket.