Tele volt a Kossuth tér és a Szabad sajtó útja

2012.10.23. 10:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Fotók az állami megemlékezésekről

  • „1956 októbere az 1848-ban megszületett politikai nemzetünk 20. századi magára találásának ünnepe. Az összefogásé, az egyetértésé, a közös értékeink melletti hitvallásé. Annak a belátásáé, hogy az az 56 évvel ezelőtti felszabadító nap nem pusztán gránitnál szilárdabb talapzat az ünnephez méltó szónoklatoknak. Sokkal több ennél. Közös alap, amelyre jövőnket építhetjük” – írta Áder János.

  • Egy budapesti iskolában állítólag kis 5-ös jár azért, ha a diákok részt vesznek valamelyik állami vagy önkormányzati (vagyis nem ellenzéki) megemlékezésen. Mindezt fotóval kell igazolni. Ha valaki nagyméretű nemzeti zászlóval jelenik meg, akkor plusz kis 5-ös jár érte.

    Baj ez?

  • A Vajdasági Magyar Szövetség központi 56-os megemlékezésén Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is részt vett. „Szabadkára, a Vajdaságba jönni egy magyar ember számára kitüntetett kedvességet jelent. Vajdaság kicsiben mintázza Közép-Európa sokszínűségét” – mondta. (Magyar Szó)

  • Fekete-fehér fotókkal tűzdelt visszaemlékezések, történész-kerakasztal, archív videók és 56-os játékfilmek helyett az olasz horrorfejedelem, Lambero Bava egyik B-kategóriás kosztümös fantasy meséjével, a Koldus és királylánnyal ünnepelte délelőtt a forradalmat a királyi televízió. Az 1997-ben forgatott filmben a cuki állatok, manók és gyerekek mellett ronda főgonoszt és béna speciális effekteket is láthattunk, a történet viszont nem emiatt izgalmas, hanem azért, mert a főszerepet a tehetségét óriás keblekkel és fotómodell arccal kompenzáló bombázó, Anna Falchi kapta.

  • 11 órakor elkezdődött a főváros megemlékezése a Bródy Sándor utcában, ahol Tarlós István főpolgármester is felszólal. Ugyanebben az időben az MSZP és Táncsics alapítvány tart megemlékezést a Flamenco Hotelben.

    Délben az SZDSZ és az LMP külön-külön, de egy helyszínen és időpontban koszorúz és beszél a 301-es parcellánál.

  • Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerint ma is harcolnunk kell a szabadságunkért, habár egészen másféle harcot kell vívnunk, mint 56-os elődeinknek. A politikus a kerületi megemlékezésen azt mondta: szabadságunkat ma nem erőszak, nem katonák veszélyeztetik, hanem a pénzügyi kiszolgáltatottság, a gazdasági fenyegetettség, vagyis a válság, amelynek a legfőbb előidézője a gátlástalan individualizmus. (MTI)

  • Flamenco hotel, MSZP: Baja Ferenc kérdésünkre azt válaszolta, hogy hagyományosan nem tartanak demonstrációt, mégpedig azért, mert nem akarják átpolitizálni, politikai célra felhasználni az ünnepet, nem akarnak megosztók lenni.

  • Orbán sámlinak használta Nagy Imre koporsóját? – tette fel a kérdést Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese október 22-én Tatabányán, egy Nagy Imrére emlékező demonstráción.

  • Felvonták a lobogót

    A közjogi méltóságok jelenlétében, a Himnusz hangjaira felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament épülete előtt.

  • A Flamenco konferenciatermében 100-150 fő gyülekezik, köztük ismertebb szocialisták, Mesterházy Attila, Steiner Pál, Molnár Csaba, Török Zsolt. A pulpituson Kossuth-címer emlékeztet a hősies napokra.

  • Bródy Sándor utca: Megvan a két legbátrabb politikus! Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester és Losonczy Pál, a Jobbik frakcióvezetője az omlásveszély táblával dacolva issza Tarlós István szavait a Bródy Sándor utca 14. eresze alatt.

  • Flamenco, MSZP: Orosz István történész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő 56-os emlékeiről beszél, Debrecenben töltötte akkoriban egyetemi éveit. Őt Ripp Zoltán történész követi, aki 56 hagyományairól olvas fel.

  • Bródy Sándor utca: Szokatlanul aktuálpolitika-mentes beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, aki belefáradhatott abba, hogy az utóbbi hetek hírei másról se szóltak, mint a városházi politikai vitákról.

  • Bródy Sándor utca: „Kell legyen nemzeti minimum” – buzdított az összefogásra Tarlós, hozzátéve hogy „egyszerre kell lépni, ha nem akarunk egyszerre elsüllyedni.”

  • „Vannak, akik szeretnének felejteni, de mi nem felejthetünk. Nem felejthetjük, hogy ki volt Kádár János és Biszku Béla, és társaik, nem felejthetjük, hogy hazaárulók, sehonnai bitangok voltak” – mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. (dehir.hu)

  • A Békemenet egyik, Dunántúlról a főváros felé tartó buszáról jelentjük: "Szorít a menetbe simulás kedvéért felvett szépruha, hányingerem van az amúgy csak vezetéshez hordott, szemüvegtől, és jövök egy szívességgel a Segítőnek, akit rávettem, hogy kísérjen el, mert egy magányos ember gyanúsabb, mint kettő. Keménynek ígérkezik a nap."

  • Bródy Sándor utca: Beszédében Tarlós kétszer is kitért arra, hogy mit kellene csinálnia egy felelős ellenzéknek. Nem saját rövid távú aktuálpolitikai érdekeit kellene nézni, hanem a nemzet felemelkedését kellene szem előtt tartani. Tarlós a megemlékezés helyszínválasztását azzal indokolta meg, hogy itt ezen a helyszínen, a rádió épülete előtt kezdődött minden 1956-ban, innen indult a fegyveres ellenállás.

    Tarlós hosszan ecsetelte beszédében az 56-os eseményeket, de a forradalmat lexikonszerű tömörséggel jellemezte. 1956 röviden a magyar nép diktatúra elleni szabadságharca.

  • Bródy Sándor utca: A főpolgármester beszédét 200-300 érdeklődő hallgatta végig. Majdnem minden párt képviseltette magát. Losonzy Pál Jobbik frakcióvezetőjétől kezdve, Molnár Gyula volt szocialista polgármesteren át, Kocsis Máté 8. kerületi fideszes polgármesteréig.

    Tarlós helyettesei közül György István, akivel az elmúlt hetekben nagyobb vitái voltak, kezdetben nem volt ott, de később mégis felbukkant. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes eközben a hallgatóság soraiban állt.

  • Flamenco, Mesterházy: Orbán nem vezeti, hanem megvezeti az országot, fenyegető ellenségkép kell neki, hogy igazolni tudja a politikáját.

  • A bősi erőmű üzembe helyezésének huszadik évfordulóját ünnepli szerdán a szlovák kormány. A kihelyezett kormányülésen menesztik Peter Hatiar erőműért felelős kormánybiztost, és Ladislav Lázárt nevezik ki a helyére. (Új Szó Online)

  • Elkezdődött az LMP fővárosi frakciójának megemlékezése a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál. A frakció nevében Somfai Ágnes frakcióvezető-helyettes beszél, körülbelül 2-300 fős tömeg hallgatja. Ezzel egy időben az SZDSZ is emlékezik, Mécs Imre fog beszédet mondani.

  • Flamenco, MSZP: Mesterházy elmondta, hogy a megemlékezés résztvevőinek Kossuth-címeres kitűzőt adtak, hogy ez legyen az Orbán-rendszerrel szembenállók jelképe. Mindenki hordja ezt addig, javasolta a pártelnök, amíg az új köztársaságot meg nem teremtik.

  • A Békemenet buszáról jelentjük: Még bőven van idő az indulásig, de már félig tele a busz. Középkorúak és nyugdíjasok vannak többségben. A felszállóktól nem kérdeznek semmit, , nincs lista, nem kell nevet mondani. A hangulat jó, az idő napsütéses, a busz szép.

  • Flamenco, MSZP, Mesterhátzy: Orbán elárulta 56 emlékét, a köztársaságot, a szabadságot, gátlástalan félázsiai rendszert épít a köztársaság helyett.

  • a negyedik köztársaság kikiáltásáig?

  • Somfai Ágnes, a Lehet Más a Politika fővárosi frakcióvezető-helyettese a 301-es parcellánál „az Új köztemető egykor elhanyagolt területén, ott ahol Nagy Imrét, Borbíró Piroska néven temették”, az LMP-t Magyarország legfiatalabb és legdinamikusabb politikai erejének nevezte.

    Somfai mellett jelen van még Karácsony Gergely és Schiffer András is.

  • A Békemenet buszáról jelentjük: Már javában suhanunk Budapest felé. Annyian gyűltünk össze a találkozóhelyen, hogy páran aggódni kezdtek, hogy jutnak el Budapestre, de a jobban informáltak megnyugtatták őket: lesz még busz. És tényleg, jött is még egy.

  • Tarlós: Az ellenzék is köteles volna segíteni

    Most az ország megaláztatásának elkerüléséért kell küzdeni, mondta a főpolgármester a Rádió épülete előtt.