2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még mindig bajlódnak az árammal

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Emberemlékezet óta nem voltak ilyen időjárási viszonyok" - mondta Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtti sajtótájákoztatóján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján legalábbis az elmúlt közel 10 év leghidegebb március 15-éje volt a mai. A hajnali -1°C,  -7°C-ot utoljára csak megközelíteni tudta a 2006-os 0 °C-os leghidegebb hajnali csúcshőmérséklet. Az országos márciusi melegrekord 2012. március 17-én Baján 24.5°C-kal dőlt meg.

  • A rendőrség új közleményt adott ki az M1-es autópályáról, a régi pedig eltűnt a police.hu-ról. Bár korábban arról volt szó, hogy megnyitották a Budapest felé vezető teljes szakaszt, most azt írják, hogy a rendőrség megnyitotta az M1-es autópálya (bal pályatest) Tata és Budapest közötti, főváros felé vezető szakaszát, a Győr és Hegyeshalom közötti szakasz pedig mindkét oldalon járható.

  • A korábbi öt helyett már csak egy település, Pötréte van a megyében elzárva a külvilágtól, mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás, és a legtöbben hazamehettek már az ideiglenes melegedőhelyekről, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. (MTI)

  • Milyen igaza van Taz-nak, aki azt írja: Nagyon sok helyen hiányoznak a hófogók az országban, és mivel sok fát kivágtak, az is növeli a hófúvás veszélyét.

  • Emlékeznek még a CBA Fidesz-támogató magánkampányára 2010-ből? Mi igen.

    v2010 plakatok5 16
    Fotó: Nagy Attila
  • Orbán szerint 8048 rendőrt, 1140 katasztrófavédelmist, összesen mintegy 10 000 hivatásost mozgósítottak az elmúlt két napban. Adatai szerint mintegy 227 túlélőhelyet állítottak fel, ahová 12 006 főt mentettek ki. A miniszterelnök köszönetet mondott a katasztrófavédelem parancsnokának és a belügyminiszternek, illetve kiemelte a széleskörű szolidaritást. Ez utóbbira példaként hozta fel a középületek megnyitását, illetve az önkéntesek áldozatos munkáját. A jelenleg is a hó fogságában lévő embereket - az érthető fáradtság és ingerültség ellenére is - kitartásra biztatta.

  • A miniszterelnök állítása szerint beszélt az E.On-nal, és ez alapján azt ígérte, hogy Kelet-Magyarországon csak szombaton reggel tudják megkezdeni az áram visszakapcsolását. A péntek éjszakát így "egymást segítve kell átvészelnie az embereknek".

  • Orbán Viktor elmondta, tisztában van azzal, hogy az emberek leginkább magukban bíznak, és különösen félnek otthagyni az úton rekedt autóikat, mégis arra buzdította őket, hogy hallgassanak a hatóságokra.

  • 155 ember és 285 jármű van kint a hóban, a legnehezebb a helyzet az M1-es autópályán, ahol egy 12 kilométeres szakaszon magas hófal van, mondta Orbán Viktor a rendőrség Teve utcai igazgatási központjában. Orbán Viktor külön kiemelte, hogy az osztrákok gyorsan és hatékonyan léptek föl, hómaróikkal nyugatról közelítették meg a kritikus szakaszt és segítenek a hótorlaszok felszámolásában. Az erős szél miatt a helikopterek bevetése is nehézségekbe ütközik. Két ember halt meg, amikor csütörtökön 47 autó egymásba csúszott az autópályán. Megfagyott és kihűlt embert nem találtak. Egy ember van közvetlen életveszélyben, aki egy elakadt mentőben vesztegel.

  • A rendőrség megnyitotta az M1-es autópálya (bal pályatest) Budapest felé vezető teljes szakaszát., közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

  • Helyreigazítás: Ezennel szeretnénk megkövetni Szanyi Tibort, amikor azt állítottuk, hogy ő írta ma a legidegesítőbb posztot a Facebookon. A valóság ezzel szemben az, hogy Vujity Tvrtko sokkal nagyobb baromságot írt ki "nagy olvasottságú Facebook-oldalára", amit nagylelkűen megnyitott "a segítő információk számára". A minden valójában fontos dolgot Coelho-tekintettel elaljasító, Tvrtko merchandisingá silányító riporter posztja itt olvasható.

  • A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság összefogásának köszönhetően sikerült azoknak a pálfai gyerekeknek élelmiszert vinni, akiknek az intézményét elzárta a hó a külvilágtól, írja a police.hu. A két napra elegendő ellátást a Vajtai és a Pálfai Önkormányzat ajánlotta fel a pálfai Tolna Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Otthon lakóinak. A szállítmányt Vajtáról rendőri felvezetéssel traktorral vitték át a szomszédos településre.

  • Nyíregyházán három melegedőhelyiséget jelöltek ki az áramkimaradás miatt fűtés nélkül maradt lakóknak, közölte az önkormányzat szóvivője. A nyírszőlősi Szőlőskerti Általános Iskola, a Wesselényi Miklós Szakközépiskola és a Bánki Donát Műszaki Középiskola kollégiumába várják az embereket. A négyezer lakosú nyírszőlősi városrészben délutántól nincs áramszolgáltatás, és eddig csak néhány utcában tudták a vezetékszakadások, oszloptörések miatti hibát elhárítani az E.ON Zrt. szakemberei. Nyíregyháza több külterületi részén is nehézséget okoz az elhúzódó áramkimaradás. Az Ózon Panzió is befogad éjszakára ingyen olyan nyíregyháziakat, akik otthon nem tudnak fűteni. (MTI)

  • "A vihar érkezését a meterológiai szolgálat jóval korábban jelezte" (...) "A vihar nyomában támadt káoszban úgy tűnt, az országnak nincs gazdája, csak a mentők, a tűzoltók és a rendőrök lelkiismeretes és megfeszített munkájának köszönhető, hogy a sebesülteket ellátták, és megkezdődött a rend helyreállítása. A kormánnyal ellentétben ők tudták, mit kell tenniük." Nem, ezek a szavak nem valamelyik ellenzéki politikus havazással kapcsolatos nyilatkozatából valók, hanem Navracsics Tibor Magyar Nemzetben megjelent írásából, melyben a jelenlegi miniszter a Gyurcsány-kormány 2006. augusztus 20-i teljesítményét értékelte. Az akkori, négy halálos áldozattal járó vihart követő cikkben Navracsics nemzetközi példákkal érvelt amellett, hogy a kormányzat tehetetlensége esetén illene beadnia a lemondását a felelős politikusoknak. sőt, az akkori frakcióvezető a Nap-keltében kerek-perec ki is jelentette: "Az Orbán-kormány idején ebben az esetben egy miniszter felajánlotta volna a lemondását"  (A találat a Vastagbőr érdeme)

  • A tatabányai Földi Imre sportcsarnokban körülbelül 350 ember melegedik, többségük már reggel hat óra óta tartózkodik itt - jelentette fotóriporterünk. Az M1-es autópályán jutottak bajba, most a Vörös Kereszt gondoskodik róluk, kapnak pokrócokat, meleg teát és ételt, a gyerekeknek pedig a Némó kapitányt vetítik kivetítőn, jó a hangulat. A Vörös Kereszt néhány munkatársa nemrég indult el az M1-es felé, hogy pokrócokat és 100 adag ételt osszanak szét, de az alakulat még nem biztos benne, hogy célba tud érni a nagy hótól.

  • „Eleinte a rossz látási viszonyokkal, széllel és hóval kellett küzdenünk. Olykor több méteres hóakadályokat is láttunk. Később a hó olvadni, kezdett, majd visszafagyott és ezért aztán a jég okozott problémákat. Ahol az Ural nem ment el, ott mások sem igen próbálkoztak” – elevenítette fel az elmúlt órák eseményeit a honvedelm.hu-nak Vincze István főtörzsőrmester, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred szakasz-altisztje, aki egy Ural tehergépjármű gépkocsi-parancsnokaként segített a bajba jutott embereknek. A katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és a helyi hókotrókkal jól együttműködve szabadították ki a hóban ragadt buszokat, kamionokat és személyautókat. „Örültek nekünk az emberek. Sokan voltak olyanok, akik már 13-14 órát töltöttek a gépjárműben, mire a helyszínre értünk. Úgy érzem, beleadtunk mindent, megtettük, amit lehetett. Ezért vagyunk, ez a kötelességünk.”

  • Az, hogy önkénteseket vár a katasztrófavédelem a Hősök terére, már nem aktuális, csak délután ötig vártak ott.

  • Olvasónk számolt be erről:

    Lányaim reggel indultak Szegedről Szombathelyre vonattal, mivel azt tanácsolták nekik, busszal ne vágjanak neki az útnak. Szegedről Budapestre késéssel ugyan de különösebb gond nélkül eljutottak. A Budapest Keletiből 14:10-kor induló vonattal szerettek volna továbbjönni Szombathelyre. Helyjegyet a katasztrófahelyzetre való tekintettel nem adtak. A vonat jókora késéssel, de elindult. Nem csak helyjegy nem volt, ülőhely sem volt a második osztályon, ezért sokan ültek le az első osztályon. A kalauz menetközben mindenkivel kifizettette az első és másodosztály különbözetet, holott a reggel óta úton levő utasok nem bliccelni akartak, csak már nem bírtak tovább állni!

  • Fejér megye rendőr-főkapitánya feloldotta a gépjármű-vezetési tilalmat az egész megyében, de a kamionstop vasárnap este tízig érvényben marad, közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség még mindig azt kéri, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

  • Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kelljen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük - nyilatkozta a Hír Televíziónak péntek délután Pintér Sándor, aki a helyszínen tekinti meg az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet. A belügyminiszter szerint annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy a 100 kilométer/órás sebességű szél ilyen hótorlaszokat emel és emiatt elakadnak a járművek. Pintér megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, mégis több jármű útnak indult. (MTI)

  • Dadon a közösségi házban elférne egy kis segítség: ott nincs étel és ital, de még fürdési lehetőség sem, pedig több gyerek is ott ragadt. A helyet Tatabányáról lehet megközelíteni.

  • „Az Érd közelében bajba jutottakon szívesen segítenénk, amiben csak tudunk, kérlek tudasd velünk, ha valaki errefelé bajba jutott” – írta olvasónk. Balogh Dániel azt írta, hogy terepjárója nincs, de van jó téli gumija és lapátja. A telefonszáma: +3630-487-2686

  • Cukorbeteg román állampolgárhoz vittek segítséget a rendőrök, írja a police.hu. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes tisztjének koordinálásával a mentő megtalálta a férfi. Kórházba szállították.

  • Elkezdtek dolgozni az M1-es autópályán az osztrák hókotrók, közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat. (MTI)

  • Délutánra felizzottak a napsütéses március 15-éken edződött politikai reflexek. Miután Mesterházy Attila videonyilatkozatában felkészületlenséggel vádolta a kormányt, és követelte egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, a Fidesz válaszközleményében ízléstelennek nevezte a szocialista pártelnököt. A kormánypárt szerint Mesterházy célja nem más, mint a "gátlástalan politikai haszonlesés". Estére várjuk a viszont-viszontválaszt is!

  • Az áram nélkül maradt települések többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén van - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője péntek délután. A két megyében napközben javult a helyzet, 100 ezerről 70 ezerre csökkent azon fogyasztók száma, akik a vezetékszakadások, oszloptörések miatt áram nélkül maradtak. Este, éjszaka változatlanul dolgoznak az üzemzavar elhárításán, de még nem lehet tudni, mikorra fejeződhet be a munka, de az biztosnak látszik, hogy lesznek még olyan települések, ahová nem tudják visszakapcsolni szombat reggelig az áramot. (MTI)

  • A katasztrófavédelem és a rendőrség nagyjából 100 önkéntest vár a Hősök terén. Jármű van.