Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még mindig bajlódnak az árammal

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Helyszíni olvasónk, Andrea ismét jelentkezett, ő is hófogoly, az M1-esen a 71-es kilométernél. „Az éjszaka nyugodtan telt, a család fele a kocsiban, a másik fele a pihenőben lévő büfében aludt. Reggelre megnőtt a büfé forgalma, mert már azok is odajöttek, akik attól több száz méterre vannak elakadva, immáron 15 órája. Néhány perce a szembelévő sávban elhaladt a mi irányunkban két brutál méretű lánctalpas, ők fogják valósznűleg kihúzni azokat az autókat előlről, aki előtt már akár 1 méteres dűnék is tornyosulnak, mert a várakozó autók között megrekett a hó. Azt lenne jó még megtudni, le fogják-e sózni az autópályát, ha elmentek az autók, és lehet-e tovább folytatni az utat Ausztriába, ha valaki most türelmes."

  • Kollégánk helyszíni jelentése a 79 km-ről, Győr felé:

    Most láttak 2 hókotrót budapest felé elhúzni, a bontási munkák jól haladnak, a kamionosok adtak fűrészt és villáskulcsot. Rendőr is volt a helyszínen, azt mondta, nem tud semmit ígérni, és nem szólt semmit a bontás miatt. Bulihangulat van, mindenki mindenkivel barátkozik, bár van akinek vacog a foga és pisilni sincs hol. Most érkezett meg egy busz a túloldalra a 80-as km-hez ide várják a gyerekeket, és azokat akik még beférnek. Itt van meleg tea, víz és étel is.

  • Mintegy százezer ember van még mindig áram nélkül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, de Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is vannak meghibásodások - tájékoztatott az E.ON Hungária Zrt. szóvivője péntek reggel. Az áramellátási problémákat a viharos erejű szél, a jegesedés, fakidőlések okozzák. A hibaelhárítást nehezíti, hogy az utak rendkívül nehezen járhatók, az oszlopokon, vezetékeken vastag jégréteg rakódott le, és az erős szél miatt a közműcég szakemberei nehezen tudnak az oszlopokra mászni. A tiszántúli régióban csütörtök éjjeltől szünetel vagy akadozik az áramellátás, és reggelre további üzemzavarok alakultak ki. Több száz szakember dolgozik a megyékben a hibák elhárításán.

  • A baratnőm, aki a 75 os kilométernél áll tegnap este 6-tól, most látott egy tankot Győr irányába haladni.

  • A havazásra való tekintettel nem kell útdíjat fizetniük az autósoknak az M3-as és az M30-as autópálya Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszain. (MTI)

  • Ezt kéri Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Mint írta, „azzal a tiszteletteljes kéréssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy haladéktalanul utasítsa a katasztrófavédelem parancsnokát és a honvédelmi minisztert, az autóutakon és autópályákon elakadt és órák óta ott veszteglő, ott várakozó, a hó fogságába esett emberek megsegítésére”.

  • Az M1-esen, Győr felé nézve, 79-es km kő, már 16 órája mozdulatlan a kocsisor

    image 1363333510169909
    Fotó: Domonkos Tomcsanyi / olvasónk
  • Gázpalackkal tudnak főzni, telefonjaik merülőben, írja Szilvia:

    Most beszéltem apámmal, Debrecenben több helyen nincs áram, így náluk fűtés sem, éjfél óta. Mázli, hogy gázpalackos tűzhelyük van, legalább abból tudnak csiholni egy kis meleget, és a főzes sem gond. A telefonjaik merülőben, az autojuk befagyott, nem volna nagy baj, ha az eon aktivizálná magat.

  • Gyönyvér írja: Most beszéltem a komáromi autópálya felügyelettel Bp felé 114-78 között kaotikus állapotok vannak, várják hogy valahonnan valami komolyabb munkagép érkezzen, mert a kamionokat nem tudják levontatni a pályáról. A hadsereget most reggel vonták be a mentésbe, pontosabban most csatlakoztak.

  • Néhány székesfehérvári meleg teát, ruhákat és hálózsákokat vitt az úton ragadt autósoknak. Nagy a káosz a körgyűrűn.

    Két barátommal forró teát, élelmiszert, meleg ruházatot, hálózsákot vittünk erre a szakaszra, ami nagy segítség volt az órák óta remény nélkül az úton éjszakázóknak.

    Az utat nem zárták le, tehát mind a két irányból újabb autók érkezhettek és érkeztek is, főleg külföldiek. Végigmentünk a soron, a látottak alapján még jó ideig nem fognak tudni ezek az autók elindulni. A szalagkorlát átvágása lehetne itt is megoldás, csak remélni tudom, hogy az illetékeseknek eszébe jut.

    Kaotikus a helyzet, az önkéntes segítőket senki nem koordinálja, pedig biztosan sokkal hasznosabb lenne, ha nem ad hoc jelleggel, és saját fejük után járnának azok, akik segíteni akarnak. Mi is hiába kérdeztük az egyetlen rendőrpárost, akivel találkoztunk, hogy hol van ránk leginkább szükség, nem tudtak válaszolni.

  • A budapesti repülőtérről jelenleg gyenge havazást és hófúvást jelentenek. A vízszintes látástávolság 1200-1400 méterre csökkent, erős az észak-nyugati szél és -4 fok van a repülőtéren. Mindkét futópályát vékony porhó fedi, a fékhatás lecsökkent. Jelenleg a kettes (31R) futópályát hóeltakarítás miatt lezárták, a másik 31L futópálya jelenleg nyitva van. Az érkező repülőgépek a légtérben várakoznak, köztük a Brussels Airlines, az ElAl járata és a FedEx cargo repülőgépe is. A Lufthansa müncheni járata nem tudott leszállni Ferihegyen, hosszas várakozást követően kitérő repülőtér felé vette az irányt. A Lufthansa düsseldorfi járatát törölték. (airportal.hu)

  • Az M1-esről kifogyhatalanul jönnek a panaszok. László nevű olvasónk a következőről számol be: M1, Bábolna után, Nagyszentjánostól ~2km-re. 14órája várakozunk, egy centit sem haladtunk. Egyszer csak kijutunk innen... Hókotrót útközben 1et, sószórót 1et láttam, hatalmas lehet a géppark...

    Olvasónk fotója
    Olvasónk fotója
  • Ágnes írja aggódva:

    Férjem hajnali fél háromkor lemerült, most írt Enyingből e-mailt. Többekkel együtt próbált eljutni Lepsényből Pest felé, addig jutottak. Azt az infót kapták, hogy délben elindulhat a forgalom, estére már itt is lehet (Göd).

  • A rendkívüli időjárási viszonyok miatt hétfőn tartják az írásbeli érettségi vizsgákat magyar nyelv és irodalomból. (Új Szó Online)

  • Megérkezett a lengyel ünneplőket szállító vonat Budapestre, de a március 15-i programok elmaradnak.

  • Győrben sem rózsás a helyzet, ott sem takarítottak éjszaka. Péter írja Győrből:

    akit Győrbe terelnek, óvatosan közlekedjen, mert a városban se történt semmi. Mindenhol tükörjég van plusz némi hórakás a szél miatt. Ja és autóforgalom nincs, csak a halaszthatatlan dolgukra siető nyugdíjas biciklisek esnek-kelnek. Kitartás minden érintettnek.

  • Egyes útszakaszokon már 1-2 méteres hóakadályokat emelt a viharos szél. A szél számottevő enyhülésére az előrejelzés szerint a mai nap folyamán nem lehet számítani. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a Fejér megyében közlekedőket, hogy semmiképpen ne induljanak útnak, írta Pécsi Norbert Sándor szóvivő.

  • A köztévén Obersovszky Péter cseveg Csizmadia Lászlóval, a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum alapítójával. Megállapodtak abban, hogy igazi hősök azok a lengyelek, akik ilyen időjárási körülmények között is eljöttek újra, hogy magyar testvéreikkel ünnepeljenek. Vonattal jöttek, nem autóval.

  • ... a tisztújító kongresszust és az azt követő sajtótájékoztatót, közölte Pál Gábor, a párt sajtófőnöke.

  • Az M1-esen nem azért nem segítenek mert nem akarnak, hanem azért mert nem tudnak eljutni oda - reagált egy olvasónk arra a panaszra, hogy az autópályán elakadt autós nem lát sehol segítséget. Egy kis bennfentes információt kaptunk: a hókotrók el vannak akadva a kétméteres hókupacokba, olvasónk testvére is ott van. Itt akadt el az autópályán rendőröket szállító busz is, ami egész éjszaka élelem és lehetőségek nélkül segített a bajbajutottakon, ásták ki az autókat a pajzsaikkal. Róluk miért nem szól semmi? Ennyit a "nyoma sincs mentésnek", kijelentésről - írja olvasónk. Szerinte nem a türelem fogyott el az emberekben, hanem az út, nincs tovább. A honvédségnek kellene kijönni a katonai járműveikkel, amik hegyen-völgyön átmennek.

  • A rendkívüli időjárási helyzet miatt tegnap 22.10-kor a kormány a BM javaslatára úgy döntött, hogy az állami megemlékezéseket lemondják, a programok többségét zárt helyen próbálják megrendezni. A 2006. augusztus 20-i tragikus események óta az állami eseményeket egy operatív törzs irányítja, ez tegnap hétkor összeült. Úgy döntöttek, hogy az emberek épségét óvni kell, hangzott el a KIM sajtótájékoztatóján.

  • A Budapest–Bamako ralli résztvevőin, akik Afrikából több mint 10 ezer kilométer megtétele után az este értek vissza Magyarországra, a 86-os úton fogott ki a hó. A társaság a terepjáróban töltötte az éjszakát Szil mellett, alig 50 kilométerre úticéljuktól, Győrtől. A 86-os azon szakaszán még legalább 150 autó ragadt a hóba. A bamakósok jelentése szerint az út egyes részein 3 méteres hótorlaszok alakultak ki.

  • Közben az emberek megelégelték a várakozást és saját maguk próbálják megoldani a helyzetet. Ezt írja kollégánk:

    Barátnőm és néhány kamionos megelégelve a helyzetet nekilátott a szalagkorlát bontásának. Mindenki serényen dolgozik. 79-es km M1 autópálya.

  • A legtöbben azon háborodtak fel, hogy nem tájékoztatják őket a kialakult helyzetről. Krisztián a szüleiért aggódik.

    Az imént beszéltem szüleimmel telefonon, akik jelenleg 13 órája állnak gyakorlatilag egy helyben az M1-esen Tatabánya környékén. Nekik még jobb a helyzetük, mert síelni indultak, így étel, ital, üzemanyag van, de mi lehet azokkal, akik csak egy rövid útra indultak felkészületlenül? Semmilyen tájékoztatást nem kaptak eddig, továbbra sem tudják, hogy mikor lehet útnak indulni. Nehezen lehet elhinni, hogy ennél jobban szervezett megoldást vagy legalább tájékoztatást ne lehetett volna kivitelezni.

  • A Kossuth- és a Széchenyi-díjakat a rendkívüli időjárás ellenére átadják a Parlamentben, mondta Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Ezen az ünnepségen Áder János köztársasági elnök is részt vesz.

  • Továbbra is le van zárva az M7-es autópálya és az M70-es autóút Zala megyei szakasza. A zalai rendőrök egész éjjel dolgoztak az út mentén, autóikban rekedt utasok mentésén. A sármelléki repülőtér nem indít, és nem fogad járatokat. Az elzárt települések és utak listáját itt találja.

  • Zoltánék a padlón éjszakáztak 30-40 bajba jutott társukkal.

    Tegnap este fél 6-tól álltunk a dugóban az M7esen éjjel fél 1-ig, amikor letereltek minket az első lehajtónál. A menhelyeken káosz volt, végül a Székesfehérvári Novotel jóvoltából eltölthettünk egy éjszakát a Konferencia terem padlóján 30-40 másik emberrel együtt. Az összes panzióban és az említett hotelben is teltház volt. Nekünk még jutott takaró. Egyelőre az emberek a recepción és az étteremben várakoznak.

  • A nyugati országrészben a szél továbbra is 100km/órás lökésekkel tombol. Az egész országban havazik, a nyugati roszágszélen észlelőink szerint viszont már kezd felszakadozni a felhőzet. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatt van, ami az erős széllel párosulva sajnos nagyon kedvez a hófúvások kialakulásának. (Időkép)

  • Tegnap estétől ma reggelig 11 és fél óra a hó fogságában. Ítéletidő - írja a Facebookon reggel fél hetes bejegyzésében a fideszes EP-képviselő. Deutsch azzal folytatja: „Erejüket megfeszítve dolgozó udvarias rendőrök, szolgálatkész katasztrófavédők, közútkezelők. Tényleg. És az emberek nagyon türelmesek. De teljes a fejetlenség, a felkészületlenség. Káosz. Totális a káosz. Felháborító az egész, úgy ahogy van!"

  • Férjem tegnap kb. fél 6 óta áll a Győri körgyűrün, kb. a 110 km -nél Bp felé - írja Krisztina. Arról az oldalról semmi hír sincs, Mintha elfeledkeztek volna róluk. Most reggel 7 körül vágták át a szalagkorlátot. A hókotró nem takarította le az utat azon az oldalon sem, hanem csak ott áll.

    A győri katasztrófavédelem elmondta, hogy kb. 20 kamiont mentenek folyamatosan. Nem egy van elakadva!  Most a Hegyeshalom felé vezető oldalon áll párom, ott sem történik semmi. Pedig gondolta visszamegy Ausztriába, de nem tud. Bevezetik őket Győrbe.