Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még mindig bajlódnak az árammal

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fejér megyében már délután kiszabadították az utolsó két elzárt települést, Bakonykútit és Kislókot, de még mindig van néhány járhatatlan út. Járhatatlan a 8205-es út Fehérvárcsurgó és a 81-es út között, a 8127-es Pusztavám és a megyehatár között, a 6209-es Adony és Káloz között, a 6215-ös és a 6219-es Mezőfalva és Sárbogárd között.

    Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a 81-es út Kisbér után nem járható nehéz gépjárművek részére, ezért a rendőrök visszafordítják a kamionokat Székesfehérvár felé. Alternatív útvonalnak a 8-as számú főutat javasolják Ausztria irányába.

  • Bő tizenöt kilométeres kocsisor torlódott fel Komáromnál az M1-es autópályán, mert mindkét irányban dolgoznak a munkagépek, hogy eltakarítsák a havat a sztrádáról. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint többek közt az okoz fennakadást, hogy daruskocsival emelik trélerre a hadsereg lánctalpas járművét, és újratankolják a folyamatosan dolgozó hókotrókat.

  • Szabolcsban a villanyszerelők szombat délután 16 óráig újabb négyezer fogyasztónál kapcsolták vissza az áramot - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője. Egyházi Nikoletta elmondta, hogy már majdnem ötven órája dolgoznak a hibaelhárítók, de a megyében még mindig 46 ezer fogyasztónál nincs áram.

    A Dunántúlról hetven villanyszerelőt irányítottak át Szabolcsba, és a szakemberek szombat este és éjszaka is folytatják a munkát. Nap közben helikopter, honvédségi lánctalpas járművek és katasztrófavédelmi terepjárók is segítették és segítik a továbbiakban is a munkálatok elvégzését. A hibahelyeket nagyon nehéz megközelíteni, mert a vastag hótakaró alatt kiengeett a föld, emiatt gyakran elakadnak a járművek.

    Egyházi Nikoletta elmondása alapján a következő órákban tovább javulhat a helyzet Szabolcsban, a javítási munkálatok elvégzése után újabb fogyasztói helyekre tudják majd visszakapcsolni az áramot. A szerelők azonnal visszakapcsolják az áramot, amint egy-egy transzformátorállomás környékén elvégzik a munkát. Azok a körzetek kapnak elsőbbséget, amelyekhez sokan kapcsolódnak.

    Az üzemzavar végleges elhárítása azonban áthúzódhat akár a következő napokra is, mert körülbelül 5000 kilométer hosszú hálózaton okozott károkat a vezetékekre lerakódott jég és hó, a viharos erejű szél és a kidőlt fák. A felmérések szerint több mint kétszáz vezetékszakadás, kétszáz oszloptörés történt, és nyolcszáznál is több szigeteléstörést állapítottak meg a hálózaton. Körülbelül 30 kilométer hosszú vezetékrészt teljesen át kell építeni.

    Az E.ON Zrt. igyekszik segíteni azoknak az embereknek, akik az áramszolgáltatás hiánya miatt nem tudják fűteni lakásaikat. Az önkormányzatok által kijelölt melegedőhelyeket igénybe vevőket a cég élelemmel és itallal látja el.

  • Ideiglenes forgalomkorlátozást vezettek be az M1-sen, a közlekedés biztonsága érdekében - írja az MTI. A Budapest felé vezető oldalon a 83-84 kilométerszelvénynél, a komáromi lehajtó után állt meg a kocsisor, szükségessé vált ugyanis az útszakasz megtisztítása, a járható út szélesítése. Helyszínen tartózkodó kollégánk elmondta, hogy egy nagy hómaró próbálja lebontani a sztrára mellett kialakult másfél-két méter magas hófalat, ami lassú folyamat. A hómaró mögötte 8-10 kilométeres kocsisor torlódott fel, előtte azonban szabad a pálya.

  • A csíkszeredai férfi és nő csütörtök óta rostokolt az úton egy elakadt kamionnal. A miniszterelnök autójába beszállva elmesélték: soha életükben nem láttak még ekkora hóvihart. Vajon a TEK rakta őket a oda a felvétel előtt néhány perccel?

  • Néhány terület a honvédség lánctalpas járművei számára is megközelíthetetlen. Az egyik PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas elakadt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Ibrány térségében, amikor egy víz alá került magasfeszültségű oszlophoz próbálta eljuttatni az E.ON Zrt. szakembereit. A járművet tréleren kora délután indították útra a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi bázisáról, hogy segítséget nyújtson a rendkívül nehéz terepviszonyok között dolgozó villanyszerelőknek. A lövészdandár bázisáról újabb kétéltűt szállítanak a helyszínre, hogy kimenekítsék a bajba került lánctalpast, és a két eszköz együtt segítse a szerelőket a javítási munkálatok elvégzésében.

    Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), aki maga is az elakadt járművön tartózkodik, telefonon az MTI-nek elmondta: a magasfeszültségű villanyoszlop környéke víz alatt áll, és a nádas területen még a speciális jármű segítségével sem tudták megközelíteni. (mti)

  • Leszakadt légvezetékeket állítanak helyre a Vasmegyer-Kemecse útszakaszon, illetve az Ibrány-Nagyerdő és a Dombrád-Kistiszahát közötti úton, és a munkálatok idejére két utat lezártak - közölte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye katasztrófavédelmi igazgatóságának szóvivője szombat délután. A megyében továbbra is dolgozik az áramszolgáltató az áramellátás visszaállításán. Szombat délután további 70 szakember érkezett a Dunántúlról, hogy az áramszolgáltatás a térség érintett településein minél hamarabb visszaálljon - mondta a hadnagy. (MTI)

  • Dániel nevű olvasónk videója arról, szombat délben miylen tempóban és látvány mellett lehetett haladni az M1-esen.

  • A közútkezelő tájékoztatása szerint Somogy megyében nincs már elzárt település, nemrég sikerült Eddét is elérni.

  • Fersch Attila olvasónk azoknak nyújt segítséget, akik kikerülnék az araszolást az M1-esen:

    Az Al-Dunáról (Vaskapu) tegnap este nyolc körül hazatértem a nyugati határszélre, és egy kipróbált utat szeretnék a nyugati határszél felé autózóknak ajánlani (elsősorban azoknak, akik nem tehetik azt meg, hogy otthon maradjanak, mert pl. eleve úton vannak valahonnan valahová, vagy más okból). Persze a legjobb otthon maradni.

    Nos, Budapestig minden ok az M5-ös M0 M2 útvonalon. Parassapuszta-Ipolyság között néhány helyen jégbordás utak vannak. Ipolyság után Zólyom felé kell menni pár kilométer teljesen tiszta és száraz úton, majd egy elég kátyús (de hómentes) úton Érsekújvár  felé kell haladni kb. 22 km-t /75. számú főút/. Érsekújvárig nem szabad elmenni, mert ott és Révkomárom környékén az M1-eshez hasonló a hóhelyzet. A 76-os út kereszteződését elérve északra, Kálna felé kell venni az irányt. (Ez az út le ven takarítva, de jégbordás). Majd Kálnától az 51-es főúton Nyitra felé kell menni (teljesen száraz hómentes úton normál sebességgel lehet haladni az 51- úton). Nyitránál pedig fel kell menni az autópályára Pozsony felé, és végig Pozsonyig, majd vissza Magyarországra Óvár, Győr felé az M1-esen, illetve Bécs felé továbbhaladva száraz nyárias útviszonyok várják az utazót. Parassapuszta - Mosonmagyaróvár ezen az úton kb. 3,5 óra alatt tehető meg.

    A Soproniaknak Óvártól Jánossomorja, majd Ausztriában Andau - Pamhagen - Fertőd - Sopron útvonal ajánlaható teljes biztonsággal. Jánossomorja - és Andau között több helyen van jégbordás út, de csak a magyar határig, Ausztriában újra tökélestes az út, és mivel Fertőd-Sopron között nincs hó, utána is az.

  • Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen tájékozódott az M1-es autópályán zajló mentési munkálatokról Tata közelében, írja az MTI. Közöttük Erdélyi Krisztián, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője látható.

  • Veszprém megyében a korábbi tizenötről háromra csökkent az elzárt települések száma szombat délutánra, így már csak Barnag, Felsőperepuszta és Páliháláspuszta van elvágva a külvilágtól - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján. A 82-es főúton Veszprém és Zirc között korlátozás van érvényben a 7,5 tonnánál nehezebb járművekre, a 7301-es út Tapolca és Nagyvázsony között van lezárva, a 710-es főutat egy állatokat szállító teherautó korábbi balesete miatt teljes hosszában le kellett zárni. Tizenhárom útszakasz még mindig járhatatlan. (MTI)

  • A Magyar Vöröskereszt 200 önkéntese és 50 munkatársa 20 ezer embernek segített a rendkívüli időjárással összefüggésben csütörtök óta. Az elmúlt 24 órában Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében fordultak a legtöbben a humanitárius szervezethez segítségért.

    A Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő, Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat először Etyek térségéből mentett ki egy szülő nőt: mivel a település normál eszközökkel megközelíthetetlen volt, egy 6×6-os meghajtású terepjáróval vitték be az Országos Mentőszolgálat kollégáit a helyszínre. Ezután Móron egy koponya sérültet és egy 84 éves sérült hölgyet kellet kimenekíteni.

    Emellett a budaörsi befogadó központban 400 rászoruló elszállásolását segítette a Pest megyei és Fővárosi Vöröskereszt, emellett több száz adag ételt és teát is kiosztottak szombatig.

  • Kossa György tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője az M1-es 94-es kilométerszelvényénél kollégánknak elmondta, hogy kétszer két sávon, teljes szélességében elindulhat mindkét oldalon a forgalom az autópályán. A határtól Budapest felé már korábban megnyitották az autópályát, most az OKF szerint Budapesttől Hegyeshalomig is megindulhat a forgalom.

    Kollégánk korábban ugyanakkor arról számolt be, hogy hosszan állnak a kamionok, komoly torlódásokra kell még számítani feltehetően Budapesttől, nem tudni, mikorra állhat helyre a közlekedés.

  • Gábor az alábbiakat írja:

    Bécstől Parndorfig lehet autóval, ott lezárták a pályát az osztrákok mert a kamionosok elfoglalták a belső sávot is, 24 km-es a sor. Mi nem mentünk el odáig, inkább Bruck a.d. Leita-nál kimentünk a 10-es útra onnan Parndorfon keresztül Nickelsdorfig, aztán a régi 1-es úton Hegyeshalom, onnan vissza az M1-re. Parndorf központjában volt egy kis torlódás, de utána szinte nincs autó. Már az M1-en vagyunk.

  • Nyíregyháza Városüzemeltető és Vagyonkezelő NKFT. felhívása:

    Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy az áramszolgáltatás
    kimaradása miatt a hűtőszekrényekben, fagyasztókban tönkrement,
    megromlott élelmiszereket szállítsák el a NYÍRVV Nonprofit Kft.
    Állategészségügyi Telepére (Zombori bokor 2-4.), ahol társaságunk
    igazolást ad ki a fertőzésveszélyes termékek átvételéről, mellyel
    később érvényesíthető lesz az E.ON felé benyújtott kártérítési igény.
    Az Állategészségügyi telepen társaságunk munkatársai 8-tól 20 óráig
    veszik át a tönkrement élelmiszereket

    Tehát akinek tönkre ment a hűtőben az áruja, az így kaphat majd
    kártérítést érte. Bár most elég hideg van még, hogyha kiteszi a hóba,
    kibírja hétfőig, amire ígérik az áramszolgáltatás helyreállítását.

  • Egy ismerős reggel negyed 9-kor indult el Budapestről Győrbe, az M1-esre nem engedték fel, azóta az 1-es főúton halad. Délután negyed 5-kor, tehát 8 órával az indulás után még csak Komáromnál tartott. Tehát a lépésben haladást érdemes szó szerint érteni.

  • Sikerült kiszabadítani a hó fogságából Bakonykútit és Kislókot, így Fejér megyében már nincs
    elzárt település, tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nincs már megközelíthetetlen település Tolna megyében, közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

  • Egy szerencsétlenül járt kamionos csütörtök óta vesztegel az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 72-es kilométernél található grédicsi parkolóban, azóta semmilyen segítséget nem kapott - tudta meg a Pest Megyei Hírhatár. A környéken öt-öt kilométer hosszan körülbelül négyszáz kamionos várakozik még. Egy büfés kiásta autóját és elment élelemért, azonban a katasztrófavédelmisek nem engedik vissza.

  • A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fél ötre, az M1-es autópályán Hegyeshalom felé a 94-es kilométerszelvényhez meghirdetett sajtótájékoztatója legalább fél órát, de akár egy órát is késik a közlekedési viszonyok miatt, megvárják az útnak indult újságírókat.

  • MrUtolsodal nevű Youtube-felhasználó videóval mutatja be, mi történt az áramszolgáltató oszlopaival a heves szél hatására. A hangerőt érdemes lejjebb tekerni, kommentár nincs, csak aláfestő zene.

  • Szinte 100 százalékban helyreállt szombat kora délutánra az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében. Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok ismertetése szerint az E.ON szakembereinek a megye csaknem minden részén sikerült elhárítaniuk a viharos időjárás okozta áramellátási zavarokat. Mindössze néhány település egy-egy utcájában lehetnek még kisebb kimaradások. A csütörtök este leállított debreceni villamosforgalmat szombat reggel újra tudták indítani.

  • Lehet, hogy csak jövő héten lesz valamikor áramellátás Szabolcs-Szatmár megyében – legalábbis ezt mondták a szakemberek László szüleinek, akik Nyírtéten laknak. A dolog már csak azért is aggasztó, mert a lemerülő telefonok miatt egyre kevesebb embert lehet elérni.

    Csütörtök óta nincs áramszolgáltatás. Igaz dolgoznak a szakemberek a hiba elhárításán, de sok jóval nem bíztattak. Mondták, hogy jövő héten valamikor áll helyre a szolgáltatásuk. Persze a szüleim szerencsésebbek, mert van vegyestüzelésű kazán, de akinek nincs az fagyoskodik ha nem tud elmenni senkihez.
    És mi van a hűtőkkel, a fagyasztókkal? Anyukáméknak és sok hasonlónak több fagyasztója is van, amit sok hónapi vásárlással töltöttek fel, sok tízezer forint értékben. Reméljük az E-On pozítívan fog majd a biztosítási kártérítésekhez hozzááálni.
    A másik, hogy nincs áram, nem lehet a mobilokat feltölteni, nem lehet őket és sok embert elérni.

  • Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében az MSZP vádjaira reagálásként azt írja: miközben ma is tízezrek dolgoznak azon, hogy a rendkívüli időjárás miatti helyzetben keletkezett károkat elhárítsák, és segítsenek a bajbajutottakon, „a magyar emberek többségével együtt elképedve tapasztaljuk azt, hogy a baloldalt továbbra is csak a gátlástalan politikai haszonlesés érdekli".

  • Befejeződött az önkéntesek toborzása a budapesti Hősök terén – közölte a tűzoltóság. „A társadalmi összefogásnak köszönhetően rövid idő alatt elegendő létszámban jelentkeztek önkéntesek” – olvasható a közleményben.

  • Úgy tűnik, a közlekedési helyzet Komárom-Esztergom megyében az elmúlt órákban tovább romlott. A közútkezelő már nem a járhatatlan, hanem a járható utak listáját tette közzé néhány perccel ezelőtt.

    Komárom-Esztergom megye közúthálózatán a korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt a megye nagy részén a közlekedés nem biztonságos. A sorozatos balesetek és a személygépkocsi elakadások miatt társaságunk munkagépei nem tudnak teljes kapacitással dolgozni. Ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy csak az 1-es, 10-es és 81-es főutakat, valamint a Tát-Tokod-Sárisáp-Uny vonaltól keletre lévő közutakat használják.

  • Papp Károly, országos rendőrfőkapitány szerint az M1-es autópálya Hegyeshalom felől Budapest irányába járható, a főváros és Tatabánya között a határ felé tartó szakasz azonban továbbra is zárva. Papp néhány órával ezelőtt 700 rendőrt irányított az M1-es sztráda térségébe, hogy közreműködjenek a mentésben. A rendőrök mind az utakon hagyott járműveket, mind pedig az áramellátási gondokkal küzdő településeket folyamatosan biztosítják. (MTI)

  • Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy tevékenységük súlypontja szombaton az M1-es autópályára koncentrálódik. Budapestről buszokkal önkénteseket szállítanak a helyszínre segíteni, a Hősök terén várják a jelentkezést. A fővárosból folyamatosan indulnak az önkénteseket szállító buszok a havazás által leginkább sújtott térségekbe.

    Az ország északkeleti részében továbbra is gondot okoz a sok helyen szünetelő áramellátás, azonban Hajdú-Bihar megyében már szombaton, a többi helyen pedig legkésőbb vasárnapra helyreállhat az áramszolgáltatás. (MTI)

  • Az M1-es autópálya megyei szakaszán zavartalan a közlekedés mindkét irányba, tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. Budapest irányába ugyanakkor visszatorlódott a forgalom a 60-70 km szelvénynél lévő – kollégánk jelentése szerint ezekben a pillanatokban felszabadított – hótorlaszok miatt.

    A 81-es főúton még tart a beragadt kamionok műszaki mentése, emiatt alkalmanként váltakozó irányú terelés mellett haladhatnak a gépjárművek. A 82-es főúton Veszprémvarsánynál, Veszprém megye kérésének megfelelően a rendőrség visszatartja a 7,5 tonna össztömegű tehergépjárműveket.