2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Utolsó rohamot indított a tél

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy-Britannia egyes részein még hétfőn is ezrek voltak áram nélkül, miután az országban a hét végén az elmúlt fél évszázad egyik leghevesebb hóesése és hóvihara okozott súlyos ellátási és közlekedési gondokat. A szigetország szinte teljes területét sújtotta a múlt pénteken kezdődött havazás és vihar. Skóciában, Észak-Írországban, Walesben és Angliában százezreknél szűnt meg az áramellátás. (MTI)

  • A Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerint Oroszország európai területének középső részén a havazás és a hófúvás miatt katasztrofálissá vált a helyzet. A hó Moszkvát és környékét is beborította. Dél-Oroszországban az árvíz veszélyezteti a lakosságot. (MTI)

  • Mondjuk máshol sem érdemes, de a Pest megyei katasztrófavédelem külön megkért mindenkit, miután másodfokú riasztást adott ki Pest megye nagykátai és ceglédi kistérségeire, hogy „az este, éjszaka folyamán inkább ne üljenek autóba. Amennyiben mégis halaszthatatlan dolguk lenne óvatosan és türelmesen vezessenek, tartsanak nagyobb követési távolságot az esetleges ráfutások elkerülése érdekében, és főként az éles kanyarokban figyeljenek a megfelelő sebesség megválasztására!”

  • Ukrajnának néhány nap kell még, hogy a három napon át tomboló hóvihar után helyreálljon a rend. Kijevben hétfőn az évszakhoz képest szokatlanul hideg volt, mínusz 4-10 fok közötti a hőmérséklet. A tömegközlekedés kezd fokozatosan helyreállni, a hétvégén csak metróval lehetett közlekedni. Ukrajna főbb országútjai a hivatalos közlések szerint már járhatók, a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében viszont továbbra is még 50 település van elzárva a külvilágtól. (MTI)

  • Romániában a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfő estétől kedden 14 óráig nagy mennyiségű csapadék és erős szél várható Erdély déli peremvidékén és az ezektől délre fekvő területeken. A figyelmeztetés Erdélyben Krassó-Szörény, Hunyad és a székelyföldi Kovászna megyére, valamint Brassó és Szeben megye déli részeire érvényes. A csapadék elsősorban hó formájában hullik le, és az óránkénti 55-60 kilométeres sebességgel fújó szél hótorlaszokat képezhet az utakon. A meteorológiai szolgálat kedden a hajnali 4 és a 14 óra közötti időszakra adta ki a narancssárga riasztást Bukarestre és a fővárostól nyugatra eső romániai megyékre. Itt a széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják. (MTI)

  • Az olasz polgári védelem riasztást rendelt el Venetóban a kritikusnak tartott időjárási helyzet miatt. A riasztás egyelőre kedden 14 óráig érvényes. Padova, Vicenza, Verona, Velence és Treviso területén földcsuszamlástól tartanak a nagy mennyiségű jeges eső miatt. Triesztben hétfőn havazás és havas eső váltotta egymást. A városon végigfújó bóra szél erőssége elérte az óránként 120 kilométert. Triesztben kedden zárva tartanak az iskolák. A Trenitalia olasz vasúttársaság bejelentette, hogy kedden félóránként induló dízelvonatokkal biztosítja a Trieszt-Velence-Udine összeköttetést. A rossz időben megbénult az Adriai-tengeren fekvő anconai kikötő forgalma is. (MTI)

  • Helyközi autóbuszjárat akadt el Somogybükkösdön, Bodrog és Kürtöspuszta között, Torvaj és Lulla közti útszakaszon, Kaposváron és Oroszlónál – írja a Sonline.hu. A járatok a műszaki mentést követően folytatni tudták útjukat. Kaposdada és Zsippó kivételével a buszok minden településre eljutottak hétfőn Somogyban.

  • A BKK jelenti

    A 8-as buszok a 239-esek vonalára terelve, a 91-191-291-es és a 149-es buszjáratok pedig egyáltalán nem közlekednek. A pesti külvárosi és a további budai hegyvidéki buszjárataink kisebb-nagyobb késéssel járnak.

  • Somogy megyében nincs elzárt település, de a 67-es főutat a hóakadályok miatt Mernyénél le kellett zárni, és az útjukat folytatni nem tudó autósoknak melegedőhelyet nyitottak – írja a sonline.hu.

  • A II. kerületben a Gábor Áronon fel-le állnak a buszok, az autokat pedig sorban toljuk fel a Rózsakert felé – írja Tamás.

  • Teljes útzár van a 44-es úton a Tisza-hídnál, mert egy kamion keresztbe fordult az úttesten. A 44-es út 25-ös kilométerénél is keresztbeállt az úton egy kamion, de ott félpályán megindult a közlekedés. A katasztrófavédelem ennek a kamionnak a műszaki mentését kezdte először, majd a 32-es kilométernél veszteglő kamion mentése következik. (MTI)

  • A 1104. számú főutat Piliscsaba és Tinnye között baleset miatt a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárják. (police.hu)

  • Ádám reagált István helyzetjelentésére:

    Mi Tarvisioból jövünk, immáron hetedik órája (Bled óta 2x2 sávon). Jelenleg Nagykanizsánál járunk, eddig teljesen azonos útviszonyokkal találkoztunk mind itthon, mind Szlovéniában, folyamatosan havas úton haladunk. A Horvátok vagy nagyon tudnak valamit, vagy dezinformáltak téged.

  • Pécsen és Baranya megye jelentős részén 20 centiméter friss hó hullott – írja az idokep.hu, ami szerint éjszaka tovább fog folytatódni a kemény téli idő.

  • A Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerint az Ukrajnával és Fehéroroszországgal határos Brjanszki területtől egészen a Moszkvától északkeletre lévő Kosztromáig, északról dél felé haladva pedig Tvertől Voronyezsig erős szél és havazás jellemzi az időjárást. A hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek ki 13 régióban, így a Kurszki, a Brjanszki, a Vlagyimiri és a Tulai területen. Voronyezsben a nyomozóhatóság büntetőeljárást indított körülbelül kétmillió rubel (24 millió forint) elsikkasztása miatt. A pénzt a hó eltakarítására kellett volna fordítani. Moszkvát és környékét is beborította a hó. A hóhoz hozzászokott moszkvaiak főleg a mellékutakról hiányolják a munkagépeket, és azt is kifogásolják, hogy az utóbbi 24 órában már a járdákat sem mindenhol takarították le.

    Dél-Oroszországban az árvíz veszélyezteti a lakosságot. A Rosztovi területen a Don folyó több mint 20 települést öntött el, köztük Azovot és Taganrogot. Az Azovi-tenger partvidékén is több 100 lakóház került víz alá. Az árvizet ott az erős szél keltette hullámzás okozta. Szaratovban is számítani kell árvízre. Ugyancsak árvízveszély van a szibériai Novoszibirszk környékén. A régióban a hadsereg segítségével robbantják szét a folyókon feltorlódott jeget. Vlagyimir Putyin orosz államfő is intézkedni kényszerült a rendkívüli helyzetben: utasította a régiók kormányzóit, hogy minden erőt mozgósítsanak a lakosság támogatására és a természeti viszontagságok leküzdésére. (MTI)

  • kamionos kicsi
    Fotó: Police.hu

    A kamionokat a Zala megyei rendőrök a pihenőhelyekre, benzinkutakra és a leállósávba terelik.

  • Északnyugaton és a hegyvidéki részeken sűrű havazás nehezítette a közlekedést, a Tengermelléken, Rijeka és Senj környékén jegesedés és viharos szél miatt korlátozták a forgalmat, több szakaszon le kellett zárni az Adria felé vezető utakat. A dél-dalmáciai Dubrovnikban szélvihar tombolt, időnként 120 kilométeres széllökésekkel.

    Zágrábban a reggel óta nem szűnő havazás miatt 13-20 centiméteres hótakaró alakult ki. A csapadék a reggeli és délutáni csúcsidőben közlekedési káoszt okozott a horvát főváros egyes részeiben. A nyolcszázezres város néhány nyugati negyedében tovább rontotta a helyzetet, hogy csőtörés miatt a távhő- és melegvíz-szolgáltatás is szünetelt vasárnap estétől hétfő délutánig. A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország északnyugati részében, valamint a hegyvidéken folytatódik a havazás, a tengerparton, különösen Dalmáciában esőre, jegesedésre kell számítani. A csapadékfelhők felszakadozása legkorábban szerdára, csütörtökre várható. (MTI)

  • Kitartóan és intenzíven havazik Fejér és Komárom-Esztergom megyében, ezért a rendőrség korlátozza a 13-as és 81-es számú főutak forgalmát. (police.hu)

  • Az Alvinci és a Gábor Áron út között egyre több a hó a Bimbó úton. Panka, aki már a fehér húsvétra készül, így látja a helyzetet:

    Az autók már csak lassan gurulna (egy tűzoltó autó is csigalassan ment), egy autós az előbb állt keresztbe, miután egy kicsit bőgette a motort, egy másik is volt, hogy megcsúszott. Kísértetiesen emlékeztet a helyzet a múltkori fővárosi hókáoszra. Hókotrót még nem észleltem.

  • 22 órától kamionstop lép életbe Fejér megyében. Ez azt jelenti, hogy a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók közlekedését a rendőrök korlátozzák, és a kamionokat a legközelebbi parkolóba terelik. (police.hu)

  • A rendőrök az M7-es autópálya érdi leágazásánál a Budapestről kifelé tartó teljes forgalmat a 7-es számú főútra terelik – írja a police.hu.

  • Miklósi kolléga már befelé tart a Móricz Zsigmond tér felől a Bartók Béla úton, és azt mondta, hogy ott már sokkal jobb a helyzet, mert arra már jártak hókotrók. „Az FKF kezdi utolérni magát” – mondta.

  • A BKK a Facebookra azt írta ki, hogy az utak síkossága miatt:

    • a 8-as buszok a 239-es járat vonalára terelve
    • a 22-es buszok jelentősen lelassulva
    • a 29-es buszok jelentősen lelassulva
    • a 102-es buszok csak az Apor Vilmos térig
    • a 105-ös buszok a Gyöngyösi utca irányában terelt útvonalon járva nem érintve a Kis János altábornagy utca és a Tartsay Vilmos utca megállókat
    • a 112-es buszok a Thomán István utcai szakaszt nem érintve
    • a 149-es buszok a Fillér utca síkossága miatt nem
    • a 165-ös buszok jelentősen lelassulva
    • a 172E jelzésű buszok jelentősen lelassulva
    • a 212-es buszok csak a Boráros tér H és az Apor Vilmos tér között
    • a 250-es buszok pedig jelentősen lelassulva
    közlekednek.
  • Elakadt kamionok miatt a műszaki mentés idejére a zalai rendőrök lezárták a 75-ös főutat Baki tető és Pölöske között, valamint a 74-es főutat Bak és Fakospuszta között. Zala megyében most nincs külvilágtól elzárt település. A sármelléki repülőtér bizonytalan ideig nem indít és nem fogad járatokat. (police.hu)

  • A havazás miatt továbbra sem léphetik át a szlovén-magyar határt Szlovénia felé Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók. A kamionokat a zala megyei rendőrök a pihenőhelyekre, benzinkutakra és a leállósávba terelik.

    A horvát-magyar határon Letenyénél Horvátországból csak az élő állatot, romlandó árut szállító magyar kamionok léphetnek be Magyarországra.

    A személyautók mindkét határszakaszon zavartalanul közlekedhetnek. (police.hu)

  • Miklósi kolléga a Flórián tér felől megy a Kelenföldi pályaudvar felé, és már a Tétényi útnál jár, de még egyetlen hókotrót sem látott. Mint mondta, az út tiszta fehér, és rengetegen csúszkálnak. Egy sofőr azt mondta neki, hogy valószínűleg sokan már átálltak nyári gumira, mint például ő, aki nem tudott felmenni a Hegyalja úton.

  • Ukrajnában a napok óta tomboló hóvihar talán jótékony hatása, hogy sok embert juttat némi plusz pénzkeresethez, ugyanis hirtelen megugrott a hóeltakarítást ajánló hirdetések száma. Egy autó letakarítását például már 50 hrivnyáért, azaz körülbelül 1500 forintért vállalják, egy üzlet előtti járdáról pedig négyzetméterenként 35 hrivnyáért, mintegy 1000 forintért készek a hirdetők a havat ellapátolni. Különleges szolgáltatás az úgynevezett traktoros úttisztítás, ami óránként 400 hrivnyába (12 ezer forintba), a hó elszállításával együtt pedig 600 hrivnyába (18 ezer forintba) kerül. Kijevben a múlt hétvégén több mint fél méter hó hullott, ukrán meteorológusok szerint hasonló esetet március végén utoljára 1881-ben jegyeztek fel. (MTI)

  • Este hét órától teljes létszámban dolgozik a hóeltakarító személyzet a Liszt Ferenc-repülőtéren, a forgalomban nem okoz fennakadást a havazás – közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. 20 gép dolgozik, főként a kifutópályák hómentesítésén, a pályákon eddig nem volt szükség intenzívebb beavatkozásra – mondta Hardy Mihály, aki szerint a repülőtér ettől eltekintve normál üzemben működik. 25 hómunkás kézi erővel takarítja a havat a terminálok környékén és a parkolókban. (MTI)