2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Utolsó rohamot indított a tél

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ha Budapestre leesik a hó, az elsősorban a hegyvidéki buszjáratokat szokta megbénítani. Most nem ez a helyzet, a 21-es busz közlekedik és az Istenhegyi út felső részét is letakarították már. A környék mellékútjain viszont az utóbbi pár órában nem járt hókotró. A közlekedés lehetséges, bár nem egyszerű.

  • Ébredéskor már hét serénykedő hómunkást láttam. Az már kevésbé tetszett, hogy hómunkást legközelebb a Flórián téren láttam. Feltűnő volt az 1-es villamos megállóinak teljes takarítatlansága: a tegnap este letaposott, majd éjjel megfagyott havon botorkáltak az emberek. A Hungária körút viszont szerint teljesen járható. Látszott, hogy folyamatosan takaríthatták. Két hókotrót is láttam útközben.

  • Egy vonattal közlekedő olvasónk, Tamás jelentése szerint tényleg gondok vannak Szolnok környékén a vasúti közlekedésben - erre a MÁV is felhívta a figyelmet. "A Szentes felől Szolnokra aztán Pestre menő vonat 6:30-kor pontosan indult Martfűről, ahol az információnál azt mondták, nem lesz késés. Tiszatenyőn húsz percet állt, a kalauz annyit mondott, hogy Szolnok valami miatt nem tudja fogadni" - írta. Most éppen megy a vonat, Szajolt már elhagyta, de Tamás nem tartja kizártnak, hogy Szolnok előtt még állni fog.

  • A 81-es út Mór és Székesfehérvár között havas, nem vitték túlzásba a takarítást, hókortrót nem láttam munkába jövet. Balesetet viszont igen, a Székesfehérvár előtti felüljárónál.

  • Az M1 Reggeli Startjának helyszíni jelentése szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben jelenleg is havazik, és a felerősödő szél hordja is a havat. Ennek ellénere elzárt útak nincsenek. A közlekedés ettől függetlenül nehézkés a havas, hókásás utakon.

  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság legfrissebb, kedd 6 óra 45-ös összesítése szerint hétfő óta már 291 esetben rioasztották balesetekhez, elakadásokhoz a tűzoltókat. Kérték, hogy azokban a térségekben, ahol narancssárga riasztást adott ki a meteorológia, ne induljanak útnak.

  • Szombathelyen a főutak se voltak reggel letakarítva. A mellékutakról nem is beszélek! Nehéz a közlekedés.

  • Szegednél járható az 55-ös főút, a Bács-Kiskun megyei szakaszt viszont még nem takarították le. Tiszta jég az egész.

  • Zala megyében tűnik pillanatnyilag a legsúlyosabbnak a hóhelyzet, ott hétfő délután óta már harmincszor riasztották a tűzoltókat balesetekhez és hóban elakadt járművek kiszabadításához. A vasárnap óta tartó havazás miatt átlagosan 14-17 centis a hótakaró a megyében. A főutak hókásásak, a mellékutak havasak. Ha nehezen is, de mindegyik járható, a tehergépkocsik viszont könnyen elakadnak a nagyobb emelkedőkön. A megyében közepesen erős szél fúj, ez hótorlaszokat okozhat.

  • SMS-ben érkezett a jelentés egy olvasonktól, hogy "Maglódon és környékén egyetlen út sincs letakarítva, a 31-es főút sem, ennek ellenére a buszok pár perces késéssel járnak". Köszönjük a tájékoztatást, egyúttal arra bíztatunk mindenkit, hogy küldjenek helyzetjelentéseket akár a poszt címe alatt a nevemre kattintva, akár az ugyelet@mail.index.hu címre.

  • Az Útinform legfrissebb jelentése szerint "téliesek az útviszonyok", ami az egy napja tartó havazást figyelembe véve nem váratlan. Arra kérik a vezetőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el. Ez az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a téli gumi mellett teli tankot, pokrócot, egy napi hideg élelmet és meleg folyadékot jelent.

  • Fejér megyében sincs járhatatlan út kedd hajnalban, de szinte mindegyik havas, hókásás vagy latyakos, ezért helyenként csúszós. Az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalán vizes a burkolat, a Budapest felé vezető oldal egy keréknyomon járható. Dunaújváros térségében havas szakaszokra kell számítani. A vonatok és a buszok menetrend szerint közlekednek.

  • Még mindig tilos 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművekkel közlekedni Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú-Bihar és Tolna megyékben, jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében erős, az ország többi részén Békés és Komárom kivételével gyenge hófúvás várható. Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megyékben még ma is tíz centimétert meghaladó friss hó hullhat.

  • Az Időkép aktuális meteorológiai helyzetképe szerint Baranyában, Bács-Kiskun déli részén és Csongrádban, Illetve, ha Budapesten éppen nem is, az ország északi sávjában Győr-Moson-Soprontól Szabolcs-Szatmár-Beregig most is havazik. Tolnában és Baranyában 20 centis a hótakaró, a budai hegyekben 10, Budapesten 6 centi. A legerősebb szeleket Pest megye déli és Bács-Kiskun középső részén mérték, szerencsére itt viszonylag kevés a hó. Erős az északnyugati szél Kőszeg környékén, illetve az Északi középegységben mértek még nagyobb széllökéseket.

  • Érkeztek jó hírek is Jász-Nagykun-Szolnokból, a helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a megyében nincs elzárt település és minden út járható. A megyében kedd hajnalig nyolc baleset történt, de csak egynek voltak súlyos sérültjei. Az éjszaka folyamán mindössze egy elakadt kamiont kellett kimenteni Szolnokon a Mester útnál.

  • A havazás, hóátfúvás miatt nincs elzárt vonal a MÁV hálózatán. A vasúttársaság szerint minden vonatuk közlekedik, de késésekre, ebből adadóan pedig később járatkimaradásokra Szolnok környékén számítani lehet. A szolnoki állomáson váltóállítási problémák vannak, emiatt akár 30-40 perccel is megnyúlhat a menetidő. A vasút vonalain amúgy több száz hómunkás dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésén. Készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a hóolvasztó gépek.

  • Kedd hajnalra az FKF sószórói és hókotrói csak a legfőbb közlekedési utak - és tényleg csak azok, tapasztalataink alapján a budai felső rakpart például nem tartozik ezek közé - letakarításával végeztek, így a legtöbb út jóesetben hókásás, de inkább öt centi hó borítja. Ennek megfelelően közel sem ideálisak az útviszonyok, indokolt az óvatosság, ahogy érdemes a szokásosnál korábban elindulni is, mert az utazás meghosszabbodik.

  • Éjjel egy környékére a fővárosban a hókotrók letakarították a BKK buszai által használt útvonalakat, és az éjszakai járatok is elindultak. Az autópályákon is lehet közlekedni, persze a megszokott tempónál sokkal lassabban. Néhány vidéki főútvonalon és autópályákon éjszakára kamionzárat rendeltek el.

    Mindenkit arra kér a rendőrség, hogy ha nem muszáj, ne üljön autóba. Az utak síkosak, és az éjszakai mínuszokban jegesedésre kell számítani. A havazás nem csendesedik el, de mi most igen, majd hajnalban folytatjuk.

  • Éjjel fél 12 körül a Zala Megyei Védelmi Bizottság úgy dömtött, hogy a megyében mindkét sávban lezárja az M70-es autóutat a kamionforgalom előtt. A személyautók közlekedhetnek, de a szélsőséges időjárási viszonyok miatt mindenkit arra kérnek, hogy csak nagyon indokolt esetben induljon útnak.

  • Kedd reggel 5 órától a honvédség sebesültszállító járműveket bocsát a Tolna megyei védelmi bizottság rendelkezésre, hogy Medina térségéből a dialízisre szoruló betegeket kórházba tudják szállítani. (MTI)

  • A 91-es autóbuszok elindultak, így most már (még?) nincs olyan járat a fővárosban, amely a hó miatt ne közlekedne. A 33-as autóbuszok is mindkét irányban az eredeti útvonalukon haladnak.

  • Éjjel 11 körül szalagkorlátnak ütközött egy autó jármű az M43-as autópályát az M5-ös autópályával összekötő úton Röszke irányába. Az utat várhatóan éjfélig nem lehet használni, az 5-ös főút irányába lehet kerülni.

  • Az FKF közölte, hogy a "közösségi közlekedési útvonalak prioritást élveznek", magyarán először a buszok útvonalát takarítják le, és csak utána küldik be a síkosságmentesítő munkagépeket a többi utcába. Igyekeznek nagy erőkkel elhárítani az akadályokat.

  • "Pécelen és a 17 kerületben mért nem járnak hókotrók nem lehet közlekedni akkora hó van" - írja valaki a BKK Facebook-oldalán, ahol az is kiderül, hogy

    • a 28-as és a 37-es villamosok ismét teljes vonalhosszban közlekednek.
    • a 33-as autóbuszok közlekedése egy elakadt vonat miatt a Dózsa György úti átjárónál nem tudnak átjutni, ezért a buszok mindkét irányban az Angeli út és a Párhuzamos út érintésével közlekednek.
    • a 91-es autóbuszok az út síkossága miatt nem közlekednek, helyettük a 11-es és a 149-es buszokat javasolják
  • Írja egy olvasónk az M7-esről. A rendőrség pedig nem győzi hangsúlyozni, hogy az utak havasak, csúszósak, és a sebességet a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően kell megválasztani. Ugyanez lesz a helyzet holnap reggel, vagy még még ennél is rosszabb, ha az éjjeli órákban jég fagy az utakra. Érdemes lehet egy kicsit korábbra állítani a vekkert, hogy ne kelljen holnap rohanni.

  • A belügyminiszter a közbiztonság védelme érdekében részleges határzárat rendelt el, amellyel megtiltotta az államhatár átlépését a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű tehergépjárművek számára a szerb, a horvát és a román határszakaszon. (MTI)

  • A rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel hétfőn este – néhány kivétellel – megtiltották a kamionok belépését a nagylaki és a röszkei határátkelőhelyen. Nagylaknál és Röszkénél a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarországra, kivételt képeznek azonban a magyar kamionok, amelyek magyarországi telephelyre közlekednek vagy élő állatot, romlandó árut szállítanak, és elkerülik az M7-es autópályát.

  • A 31-es úton este fél hét körül frontális karambol történt. Éjjel fél tízig félpályás útlezárás mellett mentették a sérülteket, és zajlott a helyszínelés – tájékoztatott minket Fülöp Tamás, a Gyömrői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.