Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A MÁV lemondta a holnapra tervezett Jegyvizsgálók Szakmai Napját, és a megrendelt 1800 adag ebédet a főváros dunai szakaszán védekezők között fogja szétosztani. Marhapörkölt tarhonyával és rizzsel készült hentestokány lesz a menü. (MÁV-START)

  • ... hogy miért különbözik a magyar és a szlovák vízszintadat. A jelzett vízállásokat nem a folyómedertől, hanem a valaha mért legalacsonyabb vízszinttől számítják, így a jelzettnél több méterrel mélyebb lehet a valós vízmélység. (bumm.sk)

  • A gáttól 8-10 méterrel hátrébb újabb védvonalat építenek ki Nagymaroson. A Dunával párhuzamos házsor 100-120 éves, viszonylag magasan fekvő ingatlanjai a korábbi áradásokat egyetlen repedés nélkül átvészelték, de mivel most rekordmennyiségű víz várható, szükség van a második védvonalra is. Így remélhetőleg senkinek sem kell kiköltöznie, mondja a polgármester. Nagymarosnál most 676 centiméteres vízmagasságot mérnek, vasárnap 742 centiméteren tetőzhet a Duna. (MTI)

  • Az árvíz sújtotta területeken nincs eső, délnyugaton pattant ki néhány zivatar. 25 fok körül van a hőmérséklet. (Időkép)

  • A Nádastói-csatorna és a Dera-patak közötti zsilip elromlott, emiatt szivárog a víz. Búvárok is segítenek a javításban, jelenleg szivattyúkkal emelik vissza a vizet a Nádas-csatornába. (MTI)

  • „A Tett és Védelem Alapítvány, valamint a Tábori Rabbinátus közös szervezésével életre hívtuk havária csoportunkat az árvíz elleni védekezésre” – közölte Köves Slomó vezető rabbi pénteken. Várhatóan hétfő délután és éjszaka fogják segíteni az árvíz elleni védekezést.

  • Az árvíz miatt a Hajógyári szigetről a Flórián térre költöző rendezvény június 8. és 30. között működik, a tervek szerint csak az első hétvégén lesz távol az eredeti helyszíntől. Azért a változásokhoz érdemes figyelni a Gyerek Sziget honlapját. A Gyerek Sziget egyébként most is megtartja a szokásos adománygyűjtő akcióját, az első 2 hétvégéjén összegyűlt adományokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapja majd meg és továbbítja a rászoruló gyerekeknek és családoknak, különös tekintettel az árvíz sújtotta területeken élőkre. A második és harmadik hétvégén összegyűlt játékokat pedig a Tölösi Péter Alapítvány által pártfogolt kórházban ápolt daganatos betegségben szenvedő vagy abból éppen lábadozó gyerekek kapják.

  • Legalább is Farkas Flórián szerint, aki azzal büszkélkedett, hogy országszerte nagyjából 800 és 1000 között van az árvízmentésben "szervezett formában" dolgozó cigányok száma. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke azt is elmondta, hogy nem cigány emberek is visznek ételt és italt a cigány embereknek, és ebből le is vonta a következtetést: "Nem igaz az az ellentét, ellenszenv és előítéletesség, amiről sokan beszélnek".

  • A Groupama Garancia Biztosító a Dunán kialakult katasztrófahelyzet miatt rendkívüli intézkedéseket vezetett be, az árvízi védekezésben leginkább érintett 10 településen 10 millió forintos azonnali támogatással segíti a rászorulókat, amelynek felhasználásáról az önkormányzatok a szükségletek függvényében dönthetnek. A biztosítótársaság a lakossági erőfeszítéseket segítve minden regisztrált önkéntesnek balesetbiztosítást nyújt a védekezési munkálatok alatt. Az árvíz levonulását követően megnövelt ügyfélszolgálati és kárszakértői létszámmal várja a lakossági bejelentéseket, kiemelten, gyorsított eljárással kezeli a kárfelméréseket.

  • A Kisalföld szerint Győrújfalun búvárok javítják a gátaknál több helyen feljött fóliát.

  • Hetven dolgozót (műszaki irányítókat és fizikai dolgozókat) vezényeltek át a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól a dunai árvízi védekezéshez. A hétvégére további 56 embert helyeztek készenlétbe a gyors mozgósítás érdekében. A szakemberek Esztergom, Almásfüzitő, Dunaszentpál és Győrzámoly térségében kapcsolódnak be a védekezési munkálatokba. Az igazgatóság tehergépjárművei a Rába folyó torkolati szakaszához vonalvilágítási eszközöket és 230 ezer homokzsákot szállítottak át. Az OMIT átvezényelte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesét és további két műszaki szakembert is a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság területére. Feladatuk hat település - Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Neszmély, Pilismarót, Dömös - területén az önkormányzati védművek kiépítésének felülvizsgálata, valamint műszaki irányítói feladatok ellátása. (MTI)

  • Nem kell aggódnia azoknak a fiataloknak, akik az árvíz miatt nem tudnak megjelenni az érettségijükön - nyugtat az Oktatási Hivatal. Ők ugyanis a vizsgát szervező kormányhivatalnál jelezhetik a vis maior helyzetet. Fellmentést kap az írásbeli alól az a 13 katonai alapismeretekből emelt szinten vizsgázó, amennyiben ők hivatásuknál fogva épp az árvízi védekezésnél segédkeznek. Az Oktatási Hivatal már korábban felhívta a kormányhivatalok figyelmét az árvízi helyzet miatt esetlegesen kialakuló problémákra, és azok megoldására, azzal, hogy adott esetben biztosítsák az érintettek számára a szóbeli vizsga későbbi időpontra való halasztását. (MTI)

  • Az országos katasztrófavédelmi főigazgató június huszadikára módosította az önkéntes tűzoltó egyesületek 2013. évi támogatásáról szóló pályázatának benyújtási határidejét. A döntést a veszélyhelyzet miatt hozták. Június 20-ig kell benyújtaniuk a dokumentációt

  • Két hét múlva vasárnap érdemes lesz a közszolgálati csatornákon szörfözni, az MTVA azt ígéri, hogy minden felületén (MTV1, MTV2, Duna, Kossuth rádió, Petőfi, Bartók, honlapjaik?) egész napos karitatív műsor lesz látható, hallható. Június 23-án a közmédia összes felületén egész napos, karitatív műsorral jelentkezik, így segítve az árvízi mentésben közreműködő segélyszervezetek munkáját, közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A Nem vagy egyedül! című egész napos műsorfolyamban a közmédia folyamatosan hírt ad majd az árvíz utáni munkálatokról, és tájékoztat arról, hogy a nézők, hallgatók milyen módon segíthetik a Nemzeti Összefogás Vonalára, illetve annak számlaszámára küldhető adományaikkal az árvízi védekezésben és mentésben részt vevő humanitárius szervezetek munkáját. A műsor az MTVA és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács együttműködésében jön létre.

  • A 14 órai adatok szerint a Duna vízszintje:

    • Komáromnál 814
    • Esztergomnál 757
    • Nagybajcsnál 900
    • Nagymarosnál 676
    • Budapestnél 804

    Fejér megyében 120 embert kellett kitelepíteni, Kisapostagon 90 ember él az árterületen, ők egyelőre még otthonukban maradhatnak. Baján, a Dunafürdő övezetben az árhullám lakóházakat, üdülőket veszélyeztet. A magas vízállás miatt ezeket nem lehet bevédeni, ezért az ott élőket kitelepítették. Ugyancsak ki kellett üríteni a Nagy-Pandúr-szigetet, összesen 99 embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

    Pest megyében Szobról kellett 34 embernek elhagynia az otthonát az elmúlt pár órában. Komárom-Esztergom megyében eddig 48 főt telepítettek ki. A fővárosban négy kerületben 188 embert érint egyelőre a kitelepítés.

  • Miután az árvíz elmosta a cigányokkal szembeni előítéleteket, most a Tatai Környezetvédelmi Zrt. hirdetett egyoldalú fegyverszünetet nagy ellenfelével, a Greenpeace-szel szemben. Az almásfüzitői vörösiszap-tározó miatti összezördülést közös gátépítéssel enyhítené az állami szerv.

    A vészhelyzet idején a Tatai Környezetvédelmi Zrt. munkatársai nem kívánnak a Greenpeace igaztalan és sokszor megcáfolt vádjaival foglalkozni, hanem inkább az árvíz elleni védekezésben vesznek részt a térségben, valamint a szakhatóságokkal együtt folyamatosan ellenőrzik a gátak állapotát. A veszélyhelyzet elmúltával természetesen ismét részletesen elmagyarázzák a Greenpeace aktivistáinak, mit miért tesznek. Ám most inkább a Greenpeace vezetőit is várják a homokzsákoknál, a környező települések árvízvédelmi gátjainak tetején.

    Mi mást is tudnánk ehhez a közleményhez hozzátenni, minthogy "A farkas és bárány együtt legelnek, az oroszlán, mint az ökör, szalmát eszik, és a kígyónak por lesz az ő kenyere."

  • Ál-evakuálás a Gróf Széchenyivel

    Ál-evakuálás a Gróf Széchenyivel

    A Margitsziget északi csücskénél horgonyoz a Gróf Széchenyi. Vajon hány lemminget vesz fel egy óra alatt? A videórovat új képernyőkímélője.

  • Több száz kilométer hosszú árhullám alakult ki pénteken az Elba németországi szakaszán, a hatóságok elhúzódó védekezésre számítanak, a gátak erősítésén több mint százezren dolgoznak. Drezdánál csupán 16 centiméterrel csökkent a vízállás péntek délutánra az előző nap elért 876 centiméteres csúcsértékhez képest. A szászországi fővárostól légvonalban majdnem 200 kilométerre fekvő Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány fővárosánál pedig ugyanekkor már 700 centiméter feletti vízállást mértek, ami meghaladja a 2002-es nagy árvíz idején feljegyzett 672 centiméteres rekordot. A tetőzést vasárnapra várják. Június elején mindkét városnál 2 méter körüli a megszokott vízállás.

  • Nem kevesebbel mint egymillió forinttal segíti az árvíz elleni védekezést a megyei önkormányzat. A pénzt az általános tartalék terhére biztosítják, és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére utalják el június 10-én, hétfőn. A szervezet vezetése dönti el, hogy a pénzt mire fordítja.

  • Reggel óta Pozsonynál péntek délutánig közel 30 centiméterrel csökkent, Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban ugyanennyivel emelkedett a Duna vízszintje, a folyó alsó szakaszán már az ár tetőzésére készülnek. (MTI)

  • Nagybajcsnál már a 900 centiméteres várt tetőzési szintet is meghaladta a Duna vízszintje. A településen nem szombat napközben, hanem hajnalra várják a tetőzést.

    Vízállás 16.00-kor:

    • Nagybajcs: 902 cm
    • Komárom: 818
    • Esztergom: 761
    • Budapest: 809
    • Nagymaros: 682

    A jelenlegi előrejelzés szerint Esztergomnál vasárnap reggel, Nagymarosnál vasárnap este, a fővárosban hétfőn hajnalban várható a tetőzés.

  • Egyelőre felfüggesztették a péntek déli kitelepítési határidő alkalmazását Budafok-Tétényben. A kitelepítésre való felkészülés a lakosság számára jelenleg is kötelező - közölte Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere.

    A helyi védelmi bizottság arról döntött, hogy helyszíni ellenőrzést tartanak, amint a Duna vízállása Budapest belvárosában a Vigadó térnél eléri a 870 centiméteres vízállást, és akkor döntenek a továbbiakról. Amennyiben elrendelik a kitelepítést, arról hangosbemondón értesítenek mindenkit. 221 embert telepíthetnek ki a kerületben a fővédvonal és a Duna közötti hullámtérből.

  • A PTE EHÖK levelben írta nkünk, hogy szombat reggel 7 órakor, a pécsi 48-as térről indít egy buszt Dunaszekcsőre, hogy az árvíznek igencsak kitett településen egy kis lapátolással vegyék ki részüket a védekezésből. A buszon még van hely, ebben a dokumentumban lehet feliratkozni az önkéntsek közé.

  • Már 20 helyen alakítottak ki központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Jelenleg 760 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés van több mint 191 kilométeren, további több mint 63 kilométeren harmad-, mintegy 199 kilométerem másod-, csaknem 306 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

  • Hogyan is működnek a mobilgátak?

    Alul szélesedő, földből készült töltés? Keskeny mobilgát? Zömök kis homokzsákok? Víznyomás, áramlás, átnedvesedés, szivárgás, csurgás. Összefoglaltuk, hogyan lehet jól védekezni az árvízben.

  • Csepelen az Auchan körforgalmánál lévő Rákóczi úti házaknál már homokzsákok jelzik, hogy közeledik a víz. Az ártéren lakó kilenc család önkormányzattól 2500 zsákot kapott, hogy ebbe pakolják a homokot, az utcában lakó időseket, gyerekeket már elhelyezték, az állatok is védett helyen vannak. A Rákóczi úton lakó Háaszék már a negyedik árvízi helyzetet élik át, ahogy mondják, soha nem volt még ilyen magasan a víz.

    Az elektromos művek már kikapcsolta itt az áramot; és figyelmeztetnek, a fúrt kutakból senki ne igyon. A Fácános néven ismert területen lakók már nem, viszont állatok még mindig voltak, rajtuk a Vöröskereszt munkatársai segítenek. A rendőrség a Klapka utcától kezdve ezt a területet hamarosan lezárja, az itt lakók csak személyes tárgyaikért, illetve az árvízi védekezés miatt mehetnek vissza a házaikhoz, és az éjszakát nem tölthetik ott. A Csete Balázs Szakközépiskolában helyezik el azokat, akiknek az árvíz miatt el kell hagyniuk a lakásukat.

  • Kiterjeszti a légtérhasználati korlátozást a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala. Pénteken 18 órától - a Tát és Esztergom körzetére csütörtökön kiadott korlátozás érvényben tartása mellett - hétfőn 21 óráig korlátozást rendelt el Tát és Esztergom újabb térségére, a Duna Szlovákiával nem határos szakaszán a Duna középvonalától jobbra és balra 3-3 kilométeres sávban, a Szlovákiával határos részen pedig a Magyarország felé eső 3 kilométeres sávban a Duna középvonalától számítva.

    A korlátozás a földfelszíntől számított 600 méteres tengerszint feletti magasságig érvényes, az alól mentesülnek a kutató-mentő repülést, a mentőrepülést, a honvédelmi, rendészeti célból végzett repülést, valamint a Nemzeti Veszélyhelyzetkezelő Központ által a veszélyhelyzet elhárításában közreműködésre kijelölt repülést végző járművek.

  • Hamarosan több mint ezer önkéntes tartalékos katonát vonultatnak be az árvízi védekezéshez. Kun Szabó István dandártábornok elmondta, az MH több ezer katonája van kint a gátakon, köztük 700 önkéntes védelmi, illetve műveleti tartalékos katona. Ők a Duna teljes szakaszánál töltik a homokzsákokat, segítik a védművek megerősítését. A dandártábornok ismertetése szerint a bevetett tartalékosok többsége tavaly vett részt kiképzésen. Dandárjához éppen hétfőn vonult be kiképzésre újabb 276 műveleti tartalékos. Az árvíz miatt őket egyből kivitték a terepre.

  • Órákkal később, de megérkezett a miniszterelnök a víz által körülzárt Pilismarótra. Tudósítónk a helyszínről, vagyis mivel oda nem engedték be a sajtót, annak közeléből jelenti:

    Bár a helyi hivatalos szervek már délután egykor azt mondták, Orbán negyedóra múlva itt lesz, és erre hivatkozva nem engedték be a sajtót a gát közelébe, a miniszterelnök végül csak négy órával később, öt körül érkezett Pilismarótra. Azóta több stáb is érkezett, a Hír tv műholdas közvetítőkocsival, de csak bosszankodni tudnak, mert a sajtót továbbra sem engedik be. Azt
    tippeljük, egyedül facebookvideósával tettek csak kivételt. Kérdésünkre, hogy mennyit marad itt Orbán, egy polgárőr azt mondta: még fél órát biztos, mert csak most viszik csónakázni. Ennyi spoiler elég is a következő Orbán-videóból.