Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Útinform jelentése szerint az alábbi utak bizonyos szakaszain lépett életbe félpályás, vagy teljes lezárás: 1, 2, 10, 11, 12, 14, 111, 1011, 1113, 1119, 1401, 1402, 11324, 11325, 11326, 11342, 11343, 12303, 13301, 51307 (Útinform)

  • A dunai árvízi védekezési munkálatok miatt gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti vasúti hídon, Budapest belső területein pedig jelentősen megnőtt a forgalom az alsó rakpartok lezárása miatt, írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az esetleges késések a 2-es villamospótló, az 5-ös, 8-as, 9-es, 15-ös, 86-os, 112-es, 178-as buszokat és a 7-es buszcsaládot érintik. A BKK azt kérte, aki teheti, kerülje el Budapest belső területeit.

  • Hamarosan megerkezunk Scheiring Gaborral es ket aktivistaval Komarom fele, hogy ott segitsunk az arviz elleni vedekezesben. Csapatunk tobbi tagja szinten uton, vagy mar a helyszinen van, osszesen kb huszan fogjuk segiteni a helyiek es a katasztrofavedelem munkajat

    – írta Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő (PM) pár órája Facebookon. „Az áradó Duna tekintetünkön″ – kommentálja a lenti fotót Scheiring Gábor, és úgy tűnik, elszánt arckifejezéssel és gumicsizmával felszerelkezve meg is érkeztek a balos-zöld képviselők felvenni a harcot a felelőtlen emberiség által okozott globális felmelegedés pusztító következményeivel.

    971741 589342351098831 826798799 n
    Fotó: Sheiring Gábor
  • Elindult az árvízi védekezés helyszínére a Heves megyei mentőszervezeteket tömörítő, önkéntesekből és hivatásosokból álló Mátra Mentőcsoport. A gumicsónakokkal, nagy teljesítményű szivattyúkkal és quadokkal felszerelt egység 18 embere Dunabogdányban, Tahitóthfaluban és Visegrádon segíti az árvízvédelmi munkálatokat. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanakkor várja az adományokat és azon önkéntesek jelentkezését is, akik szeretnének részt venni az árvízi védekezésben.

  • Kétmillió homokzsákot és ötezer köbméter homokot használtak fel az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) működési területén, ahol 2328-an vesznek részt az árvízi védekezésben – áll a szervezet csütörtök délelőtti tájékoztatójában. Szlovákiában, Dévénynél tovább emelkedett a vízszint; a reggeli vízállás 964 centiméter volt. Nagybajcs térségében az árhullám folyamatosan emeli a vízszintet, a vízállás reggel 812 centiméter volt – ott 875 centiméter az eddigi csúcs. (MTI)

  • A Magyar Cserkészszövetség tagjai szervezetten is a gátakon vannak a folyó mellett, elsősorban Dél-Budán kérték a segítségüket, de a Margitszigeten is ott vannak. A homokzsákok pakolásában a 18 éven felüli cserkészek segítenek, akik egy rövid képzést is kapnak a katasztrófavédőktől mielőtt a gátakra mennek. (MTI)

  • A Margitszigetet is 9 méterig tudják védeni, már 100 ezer darab homokzsákot raktak le. Itt próbálják ki a tengeri kígyót, ami 70 darab vízzel megtöltött 20 köbméteres ikertömlőből áll. Ez lesz az ideiglenes gát 1600 méteren. A Margitsziget kerülete 5500 méter, ezt körbe kell zsákolni, de a nagyrésze már megvan.

  • Tarlós: 55 ezer embert is evakuálhatnak

    A hullámtéren kívüli részen a legrosszabb forgatókönyv szerint előfordulhat, hogy 55 ezer embert ki kell telepíteni Csillaghegyről, mondta Tarlós István főpolgármester a budapesti árvízi védekezés fejleményeiről tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. Csillaghegynek három olyan pontja van, ami mélyebb fekvésű, ezekről kell evakuálni, de csak akkor, ha a vízszint 875 centiméter fölé megy, és ezzel együtt megsérül a védmű. Tarlós szerint nem lesz erre szükség, ha mégis, akkor a katasztrófavédelem a Hungexpo területén szervezte meg nekik az átmeneti szállást.

    Óbudai elöntési térkép
    Óbudai elöntési térkép
  • Mégsem lesz Fröccs- és Barbecue Fesztivál a Kopaszi-gáton. Az első alkalommal tervezett rendezvény a hétvégén lett volna. Kedden még abban bíztak, hogy meg lehet tartani. Ma azonban a főszervező a Katasztrófavédelem ajánlására, bejelentette, hogy a bulira július 19-21-én kerül sor, a tervezett helyszínen. (MTI)

  • Az árvízi védekezéshez reggelig négyszázezer homokzsákot használtak fel Komárom-Esztergom megyében, a munkálatokban hétszáznál több ember vett részt, közülük 230 önkéntes. Komáromban egy szakaszon lezárták a Rákóczi-rakpartot. Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és 5-6 zsák magas fóliázatlan védművet építenek. A munkálatokat a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség végzi 165 katonával. Reggel Komáromban lezárták a Rákóczi-rakpartot a vasútállomás és az 1-es főút között.

  • Újabb három szivattyút állított az árvízvédelem szolgálatába Dunabogdányban az Ökumenikus Segélyszervezet, így a településen már négy szivattyú segíti a munkát. Az árvízi segélyprogramot a 1353-as adományvonalon 250 forinttal lehet támogatni, a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozással lehet csatlakozni az összefogáshoz, átutalással pedig a 11705008-20464565-ös számlaszámra, „árvíz" megjelöléssel lehet eljuttatni az adományokat. Az segélyszervezet folyamatosan várja önkéntesek jelentkezését is az onkentes@segelyszervezet.hu címen.

    Okumenikus Segelyszervezet 01
    Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet
  • A délelőtti sajtótájékoztató után összefutott Tarlós István és az Óbudai Cívis Klub-alapító Puskás Péter óbudai alpolgármester, aki a kerületet képviselte az eseményen. „És mi a helyzet Vietnamban?” – fordult Tarlós szellemesen az alpolgármesterhez, a védjegyévé vált huncut szarkazmussal arra utalva, hogy Bús Balázs polgármester éppen vietnami úton van. Puskás láthatóan zavarba jött, majd megnyugtatta Tarlóst, hogy az ügyek megfelelő kézben futnak össze, mivel most ő a kerület és főváros között a kapcsolattartó árvízügyben.

  • Délelőtt tíz órától másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Szentendre polgármestere. Erre azért volt szükség, mert a Duna vízállása elérte a 620 centimétert a városnál. A lakosságot egyelőre nem fenyegeti veszély, ám az üdülőövezetnek számító Pap-szigeten tartózkodó tíz embert nyaralóik elhagyására szólította fel az OKF, mert a szigetet hamarosan elöntheti a víz.

  • Az Elba még mindig fenyeget

    Drezdánál ma tetőzik az Elba, Bajoroszágban gátszakadás okoz gondot. Ústí nad Labemnél enyhült a nyomás. Bécs ugyan megúszta, de az osztrák fővárostól keletre aggasztó a dunai helyzet. Pozsonyban a vártnál gyorsabban emelkedik a folyó, 1030-hoz közelít. (MTI)

  • Az Öreg-Duna közelsége miatt a főág visszaduzzasztásának leginkább kitett Győrújfalunál korábban több helyen megbontották a töltést, ezért elég komoly szintbeli különbségek vannak, jelentette tudósítónk a helyszínről. Egy 3 kilométeres szakasz az egyébként sem elég magas töltésnél is alacsonyabb, elsősorban ezt kell megerősíteni és szintbe hozni. Közben már áll a víz a töltés másik oldalán. Tudósítónk szerint katonák is várakoznak a helyszínen, de várják, hogy a vízügytől valaki utasításokat adjon nekik, így egyelőre áll a munka.

    05
    Éjszakai munka a dunaszentpáli gátakon. A katonaság világította meg a töltést, így tudtak dolgozni az árvízi védekezésben résztvevők
  • A Budatétényi horgásztelep lakóit maga a XXII. kerületi polgármester tájékoztatta, megkérte a helyieket, hogy készüljenek fel, mert vasárnap el kell hagyniuk a házaikat - jelentette a helyszínről egy szemtanú.

  • Az útlezárások ellenére jelenleg minden település megközelíthető autóbusszal Győr-Moson-Sopron megyében. A Kisalföld Volán Mecsér községbe a Mosoni-Dunán átvezető híd lezárása miatt csak az 1-es számú főút felől lehet eljutni, Gönyű település pedig az 1-es főút érintett szakaszának lezárása miatt csak kerülővel, Nagyszentjánoson keresztül közelíthető meg busszal.
    A Mosonmagyaróvár-Győr-Komárom-Esztergom vonalon egyelőre nem járnak a buszok. Késnek a vonatok is: az eddigi 8-10 perces késések nőheznek, mert csütörtök déltől óránkénti 60 kilométerre módosítják a korábban a dunai vízállás miatt elrendelt sebességkorlátozást. (MTI)

  • Teljes szélességében lezárták a 11-es út Esztergomtól Dömösig tartó szakaszát, ezért Dömös és Pilismarót csak erdei úton közelíthető meg, tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Esztergomtól Tát irányába több helyszínen van félpályás útlezárás, mert az úttest egyik oldalára gátat építenek. Az 1-es főutat Komáromtól Győrig már korábban lezárták, a lezárás alatt a közlekedők díjmentesen használhatják az M1-es autópályát a komáromi és a győri csomópont között.

  • Délelőtt fél tizenegy körül eveztem haza, akkor szóltak a rendőrök, hogy azonnal el kell hagyni a házunkat, mert evakuálnak, és az áramot is megszüntetik a Papszigeti úttól jobbra húzódó területen. Azt mondták délig szedjem össze amit kell, addig el kell hagyni a területet. Az itt lakók fel vannak készülve az árvízre, sokan nem akartak menni. Ráadásul a rendőrök csak a Papszigeti úton állnak, így sokan attól tartanak, hogy éjszaka, meg holnap kezdődik a szabad rablás. Ráadásul azt senki nem mondja meg, mit csináljunk az állatokkal, mindenki csak vonogatja a vállát.

    – írta egy olvasónk a Szentendrei Sellő utcából.

  • Komoly kihívója akadt az árvízi védekezés eddigi trendkirályának, Rogán Antalnak: a PM-es Dorosz Dávid fehér Lacoste teniszpólóban pakolja a zsákokat. Looking good isn't important, it's everything.

  • A kormány várja a dunai árvíz miatt kárt szenvedő magánszemélyek és vállalkozók jelentkezését a Belügyminisztérium által létrehozott euszacivil@bm.gov.hu címen Magyarország európai uniós tagállamként jogosult arra, hogy forrásokat hívjon le az EU szolidaritási alapjából a károk utólagos felszámolására, a helyreállítási munkálatok költségeinek fedezésére.

  • A Duna magyarországi felső szakaszán, a szlovák-magyar határon lévő Doborgaznál (szlovákul Dobrohošť) már szerdán megdöntötte a történelmi vízállás-rekordot a folyó, és azóta is árad. A most mért legmagasabb vízszint már 1482 centiméter, míg az eddigi legnagyobb vízállás 1443 centiméter volt.

  • A Duna áradása miatt már 760 kilométeren védekeznek országszerte, ebből több mint 190 kilométeren rendkívüli védekezés van, írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). Több mint 62 kilométeren harmadfokú készültség mellett védekeznek, csaknem 114 kilométeren másod-, több mint 392 kilométeren pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Országszerte több mint háromezer ember dolgozik az árvíz elleni védekezésben.

    A délelőtt tíz órai adatok szerint három óra alatt nagyjából 10 centimétert emelkedett a Duna vízállása. Nagybajcsnál 826, Budapestnél 727 centiméter volt a vízszint. Komáromnál 721, Esztergomnál 667, Nagymarosnál pedig 592 centiméteres vízmagasságot mértek.

  • Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök, a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféregpeték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak, aki ezeket a tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz, tanácsolják.

  • Eközben Somogyban 217 centiméter hosszú, hetven kilós harcsát fogott hajnalban egy kaposvári horgász a Desedán. A horgász gilisztacsokorral csalizott és nagyjából húsz percig fárasztotta a monstrumot, de végül egy puszi kíséretében visszaengedte a bajuszost éltető közegébe, írja a Kapospont.

  • A Facebookon külön árvizi állatmentő csoport alakult, itt lehet jelentkezni, ha segitségre van szükség, írta Katalin nevű olvasónk.

  • Az árvízi helyzetre tekintettel minden hétvégére tervezett rendezvényt lemond Győr önkormányzata. Elmarad a Kismegyeri Történelmi Lovas- és Hadijáték, az Ünnepi Könyvhét, valamint a IV. korcsoportos Országos Diákolimpiai döntő. Borkai Zsolt polgármester szerint a döntés célja az elővigyázatosság és megnyugtatás, „hiszen az erők összpontosítására most a gátakon van szükség".

  • Buszon utaznak hajóról hajóra a vízituristák

    Az utazási irodák a legkülönbözőbb módokon járnak el ilyen helyzetekben, amikor leállítják a hajózást. Az álló hajókon is maradhat az utas, de előfordulhat, hogy a hajó nem tud kijutni a partra.

  • Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) a Duna három Tolna megyei szakaszán, a Báta-Szekszárd, a Szekszárd-Paks és a Paks-Bölcske árvízvédelmi szakaszon. A Duna Dunaföldvár és Sió-árvízkapu közötti szakaszán jövő hét hétfő és csütörtök között várható az árhullám tetőzése, a KDVI előrejelzése szerint a vízszint mindenütt meghaladja majd az eddigi legnagyobb vízállást. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója szerint mindkét szakaszon harmadfokú készültséget tesz szükségessé.