Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Győrújfalunál bontottak az építés előtt

    Győrújfalunál egy EU-s pályázattal épp a töltések megerősítésén dolgoztak, ez azonban a töltés bontásával indult. Most azt is gyorsítottan kell magasabbra építeni, mielőtt elér az ár. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság helyszínről nyilatkozó vezetője szerint mindennel időben készen lesznek.

  • Legalább újabb esőtől nem kell tartani

    Sőt, a következő napokban melegszik az idő, így enyhe párolgás segítheti a védekezést.

  • A Barát patak gátjának és a gát mellett fekvő lakóterületek, ingatlanok védelméhez a Budakalászi önkormányzat kezdeményezte a patak torkolatának eltömedékelését, amire megkapták az engedélyt, írja a polgármester a Facebookon. Megkezdik a több száz köbméternyi föld szállítását és a patakmeder eltömítését.

  • A Kárpátaljai Református Egyház is felajánlotta segítségét a Református Szeretetszolgálaton keresztül, önkéntesekkel és adományokkal is segít a védekezésben. A várhatóan péntek este érkező csoport gyakorlott tűzoltókat és nagy teljesítményű szivattyúkat is hoz magával. (MTI)

  • A másfél órája 1030 centimétert mértek, most egy centivel alacsonyabban áll a víz Pozsonynál. Igaz, ez még nem jelenti, hogy ennyivel tetőzött a folyó a szlovák fővárosban. A délelőtt folyamán egyszer már mértek csökkenést, később azonban újra emelkedett a Duna szintje.

  • A várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések az almásfüzitői vörösiszap-tározónál, mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a helyszínen tájékozódott a helyzetről. Az államtitkár szombat estig 24 órás ügyeletet rendelt el a tározónál, írja a kormany.hu.

  • cikkünk a témában:

    Győrújfalunál bontás is nehezíti a védekezést

    A lehető legrosszabbkor jött az árvíz, pont a gát erősítésén dolgoztak, a bontásnál tartottak.

  • A polgárőrség katasztrófavédelmi törzse kihelyezett mobil részleggel erősítette meg árvízvédelmi munkáját, jelentette be az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ). A mobil részleg folyamatos kapcsolatban áll a helyi polgárőrségekkel, az OPSZ-szel, a központi ügyelettel, a katasztrófavédelem megyei ügyeletével, a megyei rendőr-főkapitánysággal, a dunai vízi rendészettel, a vízügyi központi ügyelettel, a magyar honvédség törzsösszekötőjével és minden együttműködő szervezettel. A polgárőrség Győr térségében 400 emberrel vesz részt az árvízi védekezésben.

  • A világklasszis irányító a BL-győzelmet hozó kézilabdaszezon után már a töltéseken dolgozik – fedezte fel a Kisalföld. „Most itt kell lenni, minden kézre szükség van. Én csak töltöm a zsákokat, a fiúk pedig cipelik" – mondta Görbicz, aki saját házának védelmén is dolgozik. "A mi házunk viszonylag magasabban van, de nem kockáztatunk. Délelőtt itthon pakolok, délután pedig a töltésen dolgozom." Amit hallunk, hogy Győrújfalu, Győrladamér, Győrzámoly és Dunaszentpál van a legkritikusabb helyzetben. "A zsákok közül, amit teletöltünk, sok oda is kerül" – mondta Görbicz. De hol lehetnek a futballbajnok Győri ETO játékosai?

    2 640
    Fotó: Kisalföld.hu
  • A regisztráció folyamata a Margitszigeten, várunk, míg összejön nyolc-tíz ember, aztán visznek tovább.

  • 600876 4249759542468 2139789967 n
    Fotó: Kata / Olvasónk
  • cikkünk a témában: SzBF

    Az év katasztrófavédelmi párbeszéde

    Szereplők: Orbán, Bakondi és a vízügyi szakértő.

  • Szerbiában is rendkívüli készültséget rendelnek el az érkező árhullám miatt. A Duna visszaduzzasztása miatt a horvát vízügy szerint a Száván is gondok lehetnek. Eszéken 200 ezer homokzsákot halmoztak fel. (horvatorszag.net)

  • Az alsó rakparti utak lezárása miatt Budapest belső területein és gerincútvonalain jelentősen megnövekedett a közúti forgalom, ezért az ott közlekedő járatok menetideje nőtt. Jelenleg az alábbi autó- és trolibuszjáratainkon kell hosszabb menetidőre számítani:

    • 7-es buszcsalád
    • 8-as busz
    • 9-es busz
    • 15-ös busz
    • 83-as trolibusz (BKK / Facebook)
  • A legújabb előrejelzések szerint kedd hajnalban tetőzik a Duna Budapestnél 885 centiméteren (+-20 centiméter), hangzott el a katasztrófavédelem óbudai sajtótájékoztatóján. A gátak tervezett magassága már 9,5 méter a Római-parton és a Margitszigeten. Az ártérben péntek délig fejezik be a felkészülést az evakuálásra, délután már nem lesz áramellátás az érintett területeken. Ezek közül különösen Halásztelket emelték ki.

  • Aki teheti, kerülje el Budapest belső területeit – az észak-déli tranzitforgalomra a nagy kerülő ellenére mindenképp az M0-s körgyűrűt javasolják, még Budapest külső kerületei között is – vagy válassza a kötöttpályás közösségi közlekedést: elsősorban az M2-es és az M3-as metrókat ajánlják. (BKK)

  • Az S.O.S. blog legfrissebb posztjában összegyűjtött pár segítségkérést. Többek között önkénteseket és meleg ételt várnak Győrújfalura, homokzsákozókat a Dagály Fürdő védelmére, segítőket Surányba és a XXII. kerületbe. Bővebb információk a blogon.

    Mi az az S.O.S. blog?

    A Blog.hu és az Index közösségi blogja árvízben, fagyban, hóban. Bajban. Itt mindenki ott segít, ahol tud. Itt oszthatsz meg információt, és itt tudhatod meg pontosan hogy, hol és mikor van szükség rád a gátakon. Vagy ahol baj van.
  • A Nemzeti Közlekedési Hatóság ma délután egy órától elrendelte a hajózási zárlatot a Duna magyarországi szakaszán. „A hajózási tilalom nem terjed ki az élet-, az egészség, a köz- és vagyonbiztonság megóvása, valamint a károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükséges tevékenységet végző úszólétesítményekre, valamint a katasztrófavédelmi, a honvédelmi, a vízirendészeti és a folyamfelügyeleti szervek úszólétesítményeire.”  (NKH)

  • A Nemzeti Sportközpontok (NSK) továbbra is számít az önkéntesek segítségére a Margitszigeten, ahol a Hajós-Széchy Sportuszodát veszélyezteti a rekordárvíz.

  • Ma a Margitszigetre megyünk, hogy segítsük az árvíz elleni védekezést! Sok helyen van még szükség segítő kézre. Aki teheti, kérjük, maga is vegyen részt a védekezési munkában a hozzá legközelebb lévő gátaknál.

    – írja Bajnai Gordon a Facebookon. Vajon ő fogja továbbadni a homokzsákokat Gyurcsány Ferencnek, vagy Gyurcsány őneki? Mindenesetre az Index önkéntesei is ott vannak a szigeten. Ha tudunk, beszámolunk a nagy találkozásról és a két exminiszterelnök közötti munkamegosztásról!

  • Rogán Antal mai divatdiktátorkodása beindította a mémgyár fantáziáját is.

    946960 495479437187906 638486295 n
    Fotó: Vastagbőr
  • Néhány óra múlva körbezárhatja a Duna a Szentendrei-sziget északi csücskében fekvő Kisoroszit, a község várhatóan egy hétig lesz elzárva, addig csónakkal és légi úton lesz megközelíthető. Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy az árvízi védekezéshez a településen minden eszköz és ember rendelkezésre áll, az orvosi ellátástól kezdve az élelmiszerig. A településen most 130-140 ember vesz részt a védekezésben. Eddig két családot kellett kitelepíteni, további kitelepítésre nem számítanak. Egy lovardából harminc lovat menekítenek. A Nógrád megyei földrengés nem okozott károkat a gátakban.

  • A hazai gyorsforgalmi utak nincsenek veszélyben, az ÁAK Zrt. által kezelt útszakaszok biztonságosak és mindenhol jól járhatóak. Ennek ellenére a mérnökségek munkatársai fokozott gondossággal és gyakorisággal ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett szakaszokat és a vízszintemelkedéssel potenciálisan veszélyeztetett műtárgyakat. (autopalya.hu)

  • Több mint száz tűzoltó indult Csongrád megyéből Komárom-Esztergom megyébe ma délelőtt, hogy részt vegyen az árvíz elleni védekezésben. (MTI)

  • Hiába jelentkezett alig tizenkét óra alatt több mint ezer sportoló, edző, sportvezető a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Úszó Szövetség közös kezdeményezésérem, írja közleményében a MOB:

    Tekintettel arra, hogy az árvízvédelmi előkészületek a tervezettnél is jobb ütemben haladnak, a Katasztrófavédelem megköszönte a MOB és a MÚSZ felajánlását, de Budapesten a munkálatok jelentős része már befejeződött, így a péntek reggel 9 órára meghirdetett önkéntes árvízvédelmi akció elmarad.

    A MOB és a MÚSZ ezúton is köszöni mindazoknak, akik első szóra vállalták a munkát, és biztos abban, hogy a következő napokban, hetekben a sportolók, a magyar sport képviselői még kivehetik részüket az árvízi védekezésből, illetve az árvízkárok enyhítéséből.

  • Két Indexes kollégánk is kint van a Margitszigeten önkéntesként homokzsákokat tölteni és pakolni, folyamatosan be fognak számolni a fejleményekről.

    Szemerkel, pont a Komjadival szemben pakoljuk a zsakokat, amiket a sziget Margit-hidi vegehez visznek a Bobcatek. A szel is erosodik, ugy hirlik, hogy viharosabb ido lesz.

  • Több mint száz újabb önkéntessel segít Visegrádnál az Ökumenikus Segélyszervezet. A reggeli harminc újabb önkéntes mellé hamarosan Szendrőről hetvenen csatlakoznak homokzsákokat tölteni.

  • Baján a vártnál intenzívebb áradás miatt két szigetről nyolcvan embert kell kitelepíteni.  Hajnalban Baja-Dunafürdőről negyven embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget negyven lakójának pedig péntek reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét. (MTI)

  • A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dolgozói Szentendrén segítenek az árvizi védekezésben. Navracsics Tibor tárcavezető tegnap jelentette be, hogy minisztériumának dolgozói önként jelentkezhetnek segíteni, ő maga pénteken csatlakozik hozzájuk.

  • Boross Norbert az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója szerint 50-60 helyen van  áramellátás-korlátozás. Boross kérdésünkre elmondta: a korlátozást minden esetben a hatóságok rendelik el, ők a katasztrófavédelem utasításait követik, de a pontos helyszínekről nem nyilatkoznak.

    Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője sem tudott kapásból válaszolni az áramellátásra vonatkozó kérdésünkre, de azt ígérte, hogy megírja nekünk a pontos helyeket.

    Olvasóink egyelőre Tahitótfaluról írták, hogy megszűnt az áramellátás, pedig, mint írják, 2006-ban, amikor alacsonyabb volt a vízállás, nem került erre sor.