Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az árvíz mellett egyre inkább a belvíz is gondot okoz a Szigetközben. A belvizek, az árvízvédelmi rendszeren átszivárgó vizek, a fakadóvizek utat találnak a szennyvízcsatornákba és túlterhelik azokat. Arra kérik az ár- és belvíz miatt érintett területek lakóit, hogy ellenőrizzék a csatornatisztító nyílásokat. Azt kell elkerülniük, hogy a belvíz ezeken keresztül a csatornába kerüljön. (Kisalföld)

  • Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) éjfélkor kiadott, 23:00-ra vonatkozó közleményéből kiderül, hogy Nagymarosnál a Duna már három centimétert apadt. Bár a budapesti érték mellett a nyílt növekedést jelez, már órák óta 891 centiméter a vízállás.

    Állomás

    Aktuális vízállás (cm) június 09. 23:00

    Mértékadó tetőzés magassága (cm)

    Mértékadó tetőzés időpontja

    Eddigi leg-nagyobb vízszint (cm)

    A legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    813 cm

    907 cm**

    jún. 7. 21:00-tól jún. 8. 05:00-ig

    872

    2002

    Komárom

    818 cm

    845 cm

    jún. 8. 17:00-23:00

    802

    2002

    Esztergom

    805 cm

    813 cm

    jún. 9.
    04:00-07:00

    771

    2002

    Nagymaros

    748 cm

    751cm

    jún. 9. este

    714

    2006

    Budapest

    891 cm

    890-892 cm

    június 9. késő este

    860

    2006

    Dunaújváros

    736 cm

    750±10 cm

    június 10. napközben

    742

    1965

    Dunaföldvár

    698 cm

    720±10 cm

    június 10-11.

    703

    1965

    Paks

    862 cm

    890±15 cm

    június 11. hajnalban

    872

    1965

    Dombori

    878 cm

    915±15 cm

    június 11. este

    894

    1965

    Baja

    923 cm

    990±20 cm

    június 12.

    976

    1965

    Mohács

    876 cm

    965±20 cm

    június 13.

    984

    1965

  • Elöntött házak Szentendre mellett és a Pap-szigeten

  • A Tímár utcánál jelenleg (éjfélkor) is kb. 3-400 önkéntes pakolja a homokzsákokat, fáklyák fényénél, hogy megvédje a Rozmaring kertvendéglőt. Egészen elképesztő látvány. Az Árpád fejedelem útja viszont ezen a szakaszon járható

    – jelentette Szilárd a látottakat.

  • Rendkívüli módosításokat léptetnek életbe a fővárosban, mert a belváros lezárt útszakaszai miatt az autósok egyszerűen nem férnének el az utakon. Ideiglenes buszsávok, egyirányúsított utcák, áthelyezett buszmegállók és sűrített járatok. Tarlós István mindenkit arra kér, hogy szálljon inkább buszra vagy villamosra.

  • Vasárnap tetőzött a Duna - a mai nap képes összefoglalója

  • Az éjjel életbe lépett biztonsági intézkedések nyomán a rekord árvíz miatt csak a honvédek és a tűzoltók vehetnek részt a Margitsziget védelmi munkálataiban, és nekik is mentőmellényt kell viselniük. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a vízirendészet a Szent Flórián hajóval és három motorcsónakkal biztosítja a szigetet.

  • Az árvízi védekezés miatt a rendőrség lezárta a Váci utat az Árpád úti csomópontnál. Jelenleg egy-egy forgalmi sáv járható a Váci úton, ezért jelentős forgalmi torlódásokra kell számítani. (BKK)

  • Újraindult a hév a Szentlélek tér és a Margit híd között, a H5-ös hév továbbra is a Margit híd felszíni állomásig közlekedik Békásmegyer és Szentendre felől. Egyelőre minden második szerelvény csak a Szentlélek térig közlekedik, a reggeli csúcsidőben viszont tovább járnak a hév-pótló buszok is. (BKK)

  • A budapesti tetőzés után a déli megyékbe (Fejér, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya) vár önkénteseket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Azt kérik, hogy aki menne segíteni, jelentkezzen telefonon, mert fontos, hogy az önkéntesek szervezetten érkezzenek a különböző helyszínekre. A megyei telefonszámok listája ezen az oldalon található.

  • Svájcot eddig megkímélte a május végén kezdődött, rekordokat döntő európai árvíz, most azonban Vaud és Fribourg nyugati kantonokban olyan sok eső esett hirtelen, hogy áradást okozott. Kilépett a medréből a Mérine folyó, elárasztotta Moudon óvárosát és barlangjait. Elővigyázatosságból kiköltöztettek 13 embert. (MTI)

  • Nyolc óra tetőzés után csökkenni kezdett a Duna vízszintje Budapesten, a hajnal 4 órás adatok szerint a vasárnap esti 891 centiméterhez képest egy centimétert apadt a folyó. Hétfő reggel 6 órára tovább csökkent a Duna vízszintje a fővárosban, a legfrissebb adatok szerint újabb 1 centimétert apadt a folyó, jelenleg 889 centiméteren áll.

    Nagymarosnál 6 órakor 744 centiméter volt a vízállás, éjjel 2 órához képest 3 centimétert apadt a Duna. Esztergomnál pedig 795 centiméter volt a víz szintje, 5 centivel alacsonyabb a négy órával korábbinál.

    Komáromnál is folytatódott a nagyobb ütemű apadás, az éjjel 2 órás 812 centiméterhez képest 10 centimétert csökkent a vízszint reggel hat óráig. Nagybajcsnál 20 centiméterrel lett alacsonyabb a vízállás négy óra alatt, reggel 6 órakor 782 centimétert mutatott szintjelző. (MTI)

  • a péntek este kitelepített lakók visszatérésének engedélyezéséhez azonban másfél méter kell. Nagy Imre Attila, a település polgármesterének elmondása szerint a korábbinál kevesebb új buzgár keletkezett a gátnál. (MTI)

  • Vasárnap éjféltől újra lehet közlekedni a 11-es főút budakalászi szakaszán, mivel a helyi védelmi bizottság elnöke a munkába járás, az áruszállítás és a lakossági ellátás biztosítása érdekében  feloldotta a forgalomkorlátozást.

    update: A 11-es út továbbra is teljes szélességében le van zárva Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, Esztergomban, Visegrádon; Leányfalun és Tahitótfaluban pedig félpályás útzár van.

  • A jelentős budapesti forgalomkorlátozások miatt a MÁV-Start valamennyi járatát több kocsival közlekedteti hétfőtől – írja a MÁVINFORM.

    Az elővárosi Stadler Flirt motorvonatok dupla szerelvénnyel közlekednek, a távolsági vonatok pedig több kocsival. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon a gyorsvonatok Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen is megállnak.

    A Budapest-Győr-Hegyeshalom, valamint a GYSEV vonalain a feláras vonatokra továbbra sem kell a felárat megfizetni.

  • A magyarországi autógyárakat is hátrányosan érinti az áradás, mivel dolgozóik egy része a veszélyeztetett területekről jár munkába. A Suzukinál hétfőn nem lesz termelés, az Audi pedig a műszakok átszervezésével próbálja kezelni a helyzetet. A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában egyelőre nem tudják, hogy kedden folytathatják-e a gyártást.

    A témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

  • Az elmúlt 12 órában Budapest kiemelt helyszínein folyamatosan és tervszerűen zajlanak az árvíz elleni védekezési munkálatok - írja Budapest Főváros Védelmi Bizottságának hétfő reggeli hivatalos jelentése. A védekezés építési munkái 100%-ban elkészültek, a védművek hibájáról, megrongálódásáról nem kaptak információt. Védekezéssel érintett területek, a Margitsziget, Római part, IV. Kerület Rév utca, Dagály strand, Lukács Fürdő. Az I. és II. kerület Bem rakpart, Batthyány-tér és Margit-híd közötti, közforgalom elől lezárt szakasza vonatkozásában az épületek védelmét rendelték el: az épületek Duna felőli homlokzatán, a terepcsatlakozási szint alatt elhelyezkedő nyílászárókat homokzsákkal kell lezárni, a terepcsatlakozási szint alatti helyiségekben a szolgáltató tevékenységet, ott tartózkodást szüneteltetni kell. Az épületrészeket áramtalanítani kell. Új védekezési helyszínként jelölték meg a II. kerület Lukács Fürdőt, és lezárták a Bem rakpartot teljes hosszában.

    307 embert telepítettek ki, ebből 46 fő a III. kerületből, 40 fő a IV. kerületből, 97 fő a XIII. kerületből, 2 fő a IX. kerületből, 30 fő a XXI. kerületből kényszerült otthona elhagyására. A Magyar Máltai Szeretszolgálat Bem rakparti szociális intézményéből a gondozottakat az Pátyra költöztették.

  • A Pusztaszeri úton a Törökvész útig áll a kocsisor a Kolosy tértől.

  • Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektáron öntötte el az ártéri területet a víz, miután vasárnap alámosta az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét, ember és lakóingatlan nincs veszélyben. A 200 méteres szakaszon kiömlő víz miatt az 1-es főúton Almásfüzitő és Tata közötti, a 73 és a 74-es kilométer között 400 méter hosszan, 2-3 zsák magasságú nyúlgátat építettek.

    A Nyír Mentőcsoport az elárasztott területről egy őzgidát és egy őzsutát mentett ki.

  • A főpolgármester Orbán Viktorral közös reggeli sajtótájékoztatóján elmondta: a Duna tegnap este 8-kor 891 centiméterrel tetőzött, 7 óra hosszat időzött ezen a szinten, most apad, kb 888-889 centiméteres szintnél jár. Közölte: semmilyen katasztrófahelyzetről nem tud beszámolni. A Margitszigetnél a gát, a Bem rakpartnál a mellvédfalak jól bírják a nyomást. A legnagyobb probléma a közlekedési dugó, ezért Tarlós kéri a nem budapestieket: gépjárművel ne jöjjenek be a városba, a budapestieket pedig, hogy a közösségi közlekedést használják, főleg a belvárosban, elkerülendő a további dugókat.

  • Az Árpád fejedelem útja a Kolossy tér és a Flórián tér között szinte üres volt 8 óra körül, és nem azért, mert le van zárva a forgalom elől.

  • A Duna Budapesttől délre fekvő területein is - ahol még árad a folyó - rekordokat döntöget a vízállás a Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség hétfő reggeli adatai szerint. Adonynál 761 centiméteren állt a Duna reggel 7 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás itt 739 centiméter volt. Tassnál 900 centimétert mértek, korábban 888 centiméter volt a rekord. Dunaföldváron most 703 centiméteres a Duna vízállása, ez pontosan annyi, mint a korábbi legmagasabb érték. Paksnál 870 centimétert mértek, ez 2 centiméterrel alacsonyabb a legmagasabb vízszintnél. Bajánál 938 centiméteren áll a folyó, az eddigi legnagyobb víz 976 centiméter volt.

    Hétfőn napközben Dunaújvárosban tetőzik az árvíz.

  • A mai nap a súlypontáthelyezés napja, közölte Orbán Viktor reggeli budapesti sajtótájékoztatóján. Budapest túljutott a tetőzésen, szerdán megszűnik a fővárosban a vízügyi vészhelyzet is, most már a déli területekre összpontosítanak. A miniszterelnök szerint a rémhírterjesztés megszűnt, bűncselekmények nincsenek. Győrújfalut megvédték, kedden megindulhat a visszaköltözés. A szigetmonostori üdülőövezetet a kivezényelt TEK-esek védték meg éjszaka. Négy veszélypont maradt csütörtökig, amikor az árvíz elhagyja az országot: a tasi zsilip, Báta, Apostag és Baja. Ezen kívül még a dunaföldvári híd környékére kell erősebben figyelni.

  • Ma a vasutat választóknak sem lesz egyszerű dolguk, olvasónk 20 perces késésről számolt be a Vác-Budapest vonalon 30 perces követési idővel járó vonatról. A Vonatinfo oldalán tájékozódhatnak a csúszásokról. Ócsa és Inárcs-Kakucs között meghibásodott egy Lajosmizséről a Nyugati pályaudvarra közlekedő személyvonat mozdonya, és jelenleg áll a vonatforgalom, 25-30 perces késésre kell számítani ezen a vonalon - írja a Mávinform.

  • A szokásos Megyeri híd–Szentendrei út helyett Káposztásmegyer felé kerültem, de ha megkínoznak, akkor sem tudom felidézni a pontos útvonalat. Fél nyolc körül nem találkoztam különösebb dugóval, Újpest-központ, a Váci út és az Árpád híd is jól járható volt.

  • Egy szakaszon leállt a kék metró

    Baleset történt a Kálvin térnél,  a Deák Ferenc tér és a Nagyvárad tér között pótlóbuszok járnak.

  • A szlovákiai szakaszokon már mindenhol apad, de a szivárgásokat még mindig nehéz féken tartani.

    • Dévény 637 cm (apad, 974 volt a csúcs), már nincs riasztás
    • Pozsony 686 cm (apad, 1032 volt a csúcs) már csak elsőfokú riasztás
    • Bős 624 cm (apad) már csak elsőfokú riasztás
    • Medve 831 cm(apad, 948 volt a csúcs), harmadfokú riasztás
    • Komárom 840 cm (apad, 888 volt a csúcs), harmadfokú riasztás
    • Párkány 791 cm (apad, 812 volt a csúcs), harmadfokú riasztás (bumm.sk)
  • A Margit hídon a Buda felé vezető két sávból csak az egyik járható, ezért a Szent István körúton nagy dugó alakult ki. Mivel az árvízi védekezés miatt a rendőrség lezárta a Váci út egy részét az Árpád út és az Árva utca között, jelenleg csak egy-egy forgalmi sáv járható a Váci úton, így jelentős torlódásokra kell számítani itt is - közölte a BKK.

  • A BKK ma reggel kiadott árvízi tájékoztatója szerint terelt útvonalon járnak a 9-es, 86-os, 160-as és 260-as buszok.

    • A 9-es autóbusz Óbuda, Bogdáni út felé eredeti útvonalán közlekedik. Kőbánya irányában az Árpád fejedelem útja - Üstökös utca - Török utca - Margit körút - Margit híd módosított útvonalon, majd innen eredeti útvonalán közlekedik. A Margit híd budai hídfőjénél a busz a híd felhajtójánál lévő, a 91-es buszmegállóban áll meg. Innen eredeti útvonalán közlekedik tovább.

    • A 86-os busz Óbuda felé a Clark Ádám tér után a Fő utcába tér be, megáll a Halász utcánál és a Batthyány térnél, majd a Török utcán keresztül tér vissza eredeti útvonalára. (Ideiglenes megállóhelyek: Halász utca, Batthány tér, Fazekas utca, Margit körút, Török utca)

      Újbuda irányában a busz a Császár-Komjádi uszoda után a Török utca érintésével közlekedik. (Ideiglenes megállóhelyek: Török utca, Bem József tér, Fő utca)

      A busz a Margit körút - Török utca sarkon áll meg mindkét irányban a budai hídfőnél!

    • A 160-260-as buszok belső végállomása a Batthyány tér helyett a Nyugati tér. Mindkét járat a Margit híd budai hídfőjénél a 9-es busszal megegyező módon közlekedik, a szokásos megálló helyett a Nyugati pályaudvar felé a hídon, a 91-es busz megállójában állnak meg.

    Autóba továbbra sem érdemes ülni a fővárosban, itt elolvashatja, miért.