Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában: HH

    Kínában is pusztít az árvíz

    Az áradások miatt 15 ember meghalt, kettő pedig eltűnt Dél-Kínában.

  • Menő videót rakott fel a Magyar Honvédség a honlapjára a győrújfalui gátépítés akciójeleneteiről. Áder János 1 perc 8 másodperctől látható.

    Győrújfalu - a köztársasági elnök a gáton
  • Ivóvízre, műanyag pohárra és leégés elleni szerre van szükség Győrújfaluban. A Hit Gyülekezete győri székházába (Tihanyi Árpád u. 23.) is lehet vinni az adományokat.

    A gyűjtést Horovitz Ildikó koordinálja, telefonszáma: +36 30 965 3010

  • „Kizavarnak mindenkit gátról. Csak katonák és rendőrök mehetnek be. A káosz alakul, várjuk hová küldenek minket″ – írja Pilismarótról Twitteren az egyik Greenpeace-aktivista, aki az árvízi védekezésben vesz részt társaival.

  • Orbán Viktor Győrújfalu határában nyilatkozott újságíróknak. „Eddig jól állunk, mert embert még nem veszítettünk, és súlyosabb fizikai sérülés sem történt”, a gát pedig egyelőre se nem szakadt át, se nem sérült meg olyan súlyosan, hogy onnan az egységeknek le kellett volna vonulniuk. Győrújfalunál három napig intenzív védekezésre lesz szükség. (MTI)

  • Az Országos Roma Önkormányzat közleménye:

    Ma hajnalban 4 órakor a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére az Országos Roma Önkormányzat riasztotta az ORÖ és a Lungo Drom képviselőit, hogy azonnal induljanak Pilismarótra, mert veszélyben a település.

    A hívó szóra 550 emberünk indult útnak szinte azonnal több megyéből és településről, Nógrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, hogy mielőbb odaérjenek és megkezdhessék a mentési munkálatokat. Jelenleg teljes létszámmal, minden erejükkel dolgoznak a gátakon.

  • Instagramot használ? Tagelje az árvizes fotóit #arvizindex cimkével, az oda érkező képek egyenesen a szerkesztőségünkben landolnak. A beérkezett képekből hasznosítható információkat felhasználjuk tudósításunkhoz, a képeket pedig galériába gyűjtjük!

    instagram fehivas
    Fotó: lvnte / instagram
  • Esztergomban lezárták a Mária Valéria hidat, miután a hídhoz vezető út víz alá került. Esztergom polgármestere, Tétényi Éva az Indexnek elmondta, jelenleg éppen homokzsákokból építenek járdát a hídhoz, melyen korlátozták a gyalogos forgalmat is: helyi lakók, dolgozók és meghatározott céllal sétálók mehetnek csak át. Nemrég egy kismamát a Palóc Mentőcsoport quadjával szállítottak át a hídon – mesélte a polgármester.

  • Ismét pontosította előrejelzését a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet: Komáromnál délután három óra körül 885 centiméteren várható a Duna tetőzése, Párkányban pedig vasárnapra virradó éjszaka 810 centiméteren. (Új Szó Online)

  • Állomásnév

    Aktuális vízállás
    (cm) június 08. 11:00

    Mértékadó tetőzés magassága (cm)

    Mértékadó tetőzés időpontja

    Eddigi legnagyobb vízszint
    (cm)

    A legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    903

    907 cm**

    jún. 7. 21:00
    jún. 8. 05:00

    872

    2002

    Komárom

    842

    845±5 cm

    jún. 8. késő este

    802

    2002

    Esztergom

    797

    810±10 cm

    jún. 9. hajnal

    771

    2002

    Nagymaros

    725

    740±15 cm

    jún. 9. napközben

    714

    2006

    Budapest

    855

    885±15 cm

    június 9-10.

    860

    2006

    ** a bekövetkezett tetőzés magassága

    (OMIT)

  • Tégy minket eszközeiddé, hogy önzetlenül, jókor és jó helyen vigyük a vigasztaló szavakat és kétkezi segítő munkánkat a rászorulóknak. Különösen is imádkozunk az idősekért, a gyermekekért a várandós édesanyákért és a betegekért.

    Küldd minél több imádkozva zsákoló és lapátoló hívedet a gátakra, és fakassz imára minden segítő szándékú embert.

    Köszönjük, hogy a hivatásosok és önkéntesek összefogásának nagyszerű példáit láthatjuk ezekben a napokban. Köszönjük, hogy a nemes célt szolgáló összefogás erejét Te megáldod és tovább erősíted. Így kérjük a Te egységet teremtő kegyelmedet egyházunkra és hazánkra.

    – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalának munkatársai nevében dr. Fabiny Tamás püspök tette közzé az alábbi imádságot.

  • A Főpolgármesteri Hivatal közleménye:

    Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójával és a Városháza árvízvédelmi osztályvezetőjével közösen jelenleg ellenőrizteti a Római-parton a Királyok útján húzódó elsőrendű védmű valamennyi csatlakozási pontját és teljes nyomvonalát.

  • Komáromban a Vág-hídhoz várják az önkénteseket gyorsan és minél nagyobb számban, ugyanis szivárog a töltés

    – twittelte pár perce az Új Szó.

  • Szombati légifotók Budapest térségéből

  • A Királyok útja és a Temesvári utca sarka teljesen vízben áll, kb. egy méter magas lehet a vízszint, jelentette tudósítónk a helyszínről. A lakókat nem szólította fel a rendőrség, hogy hagyják el otthonukat, sokan a kerítésre támaszkodva figyelik a víz emelkedését. „26 éve nem láttunk ennyi vizet" – mondták páran. Az Őrtorony utca és a Királyok útja sarkán csak a grillterasz teteje látszik a vízből. Az ott lakók szerint nagyon lassan épül a gát, miközben kb. 30 centire van a vízszint a tetejétől, így félnek, hogy a Királyok útját is elönti a víz. A közterületesek rádióján negyed órája elhangzott, hogy senki nem mehet be a Duna felőli oldalra, de láttunk arra néhány lakót csónakkal.

  • Szőnynél a legkritikusabb a helyzet, jelenleg 840 cm a vízszint, és még 15 centit várnak. Szőny és Komárom között a tehervonatok egy vágányon haladnak legfeljebb 15 km/órás sebességgel, mert a víz több helyen alámosta töltést.

  • Tahi központjában a 11-es úton a víz, gőzerővel folyik a munka, félpályásnak sem mondható a közlekedés, hisz a víz oldalán állnak a homokzsákos autók és pakolják a zsákokat, a másik oldalon a csatornából feltörő vizet próbálják visszaszorítani. A Volánbuszok egyelőre még járnak, bár a közlekedés egyre nehezebb. Ha valakinek nincs sürgős dolga a térségben, ne induljon el autóval erre felé, mert nemcsak a közlekedést, a munkát is akadályozzák.

    – jelentette Andrea a helyszínről.

  • Ha van, aki előre behajtogatja a zsákok szélét. Ezt csinálják épp a visegrádi asszonyok Dancs Attila kollégánk fotóján.

    És persze nem árt a hideg frissítő sem a hőségben!

  • Komáromban, a Rákóczi-rakparton, a pályaudvar közelében buzgárok jelentek meg a védművek oldalában. A kórház kitelepítési tervéről kevés az információ, itt egyelőre homokzsákokat sem láttunk. Egyébként a városban nyugodtak az emberek, sokan kimentek a hídra nézelődni.

  • Pilismaróton elrendelték az üdülőövezet kitelepítését, 83 embernek kell elhagynia a területet, a kiürítést haladéktalanul meg kell kezdeni. A helyszínre várják Orbán Viktor miniszterelnököt. A döntést a védelem irányítója, Tóth Tibor mérnök ezredes hozta meg, aki a Békés megyei katasztrófavédelmi szervezet vezetője. Az üdülőövezetből kevéssel 12 óra előtt minden védekező egységet visszarendeltek, és csak mentőmellényben mehetnek vissza a területre.

    A vízállás 797 centiméter, az üdülőterületen a telefonszolgáltatás 650 centiméternél, az áramellátás 670 centiméternél megszűnt. A polgármesteri hivatal egy hete felhívta a Duna-parti hétvégi házzal rendelkező ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az üdülőkben lévő vagyontárgyaik biztonságba helyezéséről gondoskodjanak, a berendezéseket áramtalanítsák. (MTI)

  • És a víz éjjel sem áll meg
  • Fejér megye hét, árvízzel érintett településéből négynél a várható legmagasabb vízállás szintje fölött elkészültek a védművek, Kisapostagon, Kulcson és Ercsiben tart még a védekezés. Ercsiben tizenkét veszélyeztetett ingatlan védelme nagyrészt elkészült, de még kell magasítani a gátakon. Kulcson az áradó folyó még nyolc nyaralót veszélyeztet, az áramszolgáltató egy transzformátorkörzetet kikapcsolt. A korábban megcsúszott partfalszakaszokat háromóránként ellenőrzik. Kisapostagon az árterületen lévő Panoráma úti harminchét ingatlan védelmén még dolgoznak.

  • Tahitótfaluban és Szentendrén már elegen pakolják a zsákokat, innen az önkénteseket Leányfalura irányítják, ide viszont sok erős ember kellene most, mert folyik a gát - számol be egy úton lévő önkéntes. Egy olvasónk közben azt írja, néhány perce lezárták a 11-es főutat Leányfalunál a 28-as km-nél. A helyszínen lévő önkéntes szerint pont ide, a 28-as km-hez várják a férfiakat pakolni.

  • A Magyar Közút Útinform szolgálatának 12.30 órai összesítése alapján több mint 152 kilométernyi fő- és mellékúton kellett forgalomkorlátozást bevezetni: 49 szakaszon van érvényben teljes, míg 11 szakaszon félpályás útzár van érvényben. Országos közúton továbbra sem közelíthető meg Kisoroszi, Pilismarót és Dömös. (Útinform)

  • Az Árvíz 2013 Összefogás csoport interaktív térképéről válogathat, melyik településen szeretne ma homokzsákot pakolni. Mielőtt elindulnak, érdeklődjenek a megadott telefonszámokon!


    Árvíz 2013 Összefogás - a térkép nagyobb méretben.

  • Tudósítónk beszélt két lakóval a Pók utcai lakótelep legszélén, a Nánási útnál a Duna felé legközelebb eső házban. Nem kaptak felszólítást, hogy költözzenek ki, szerintük ez csak rémhír. A Nánási út teljesen le van zárva a forgalom elől, csak teherautók szállítják a homokot, a rendőrök gyalogosan sem engednek át senkit. A Nánási út-Vitorla utca sarkáig már bejött a víz, de még egy méter van a töltés tetejéig. A Vitorla utca elején nagyjából térdig áll a víz.

  • Komáromban három utcányira a rakparttól egy boltos arra panaszkodott, hogy rászólt egy közterület-felügyelő: ne pakoljon homokzsákokat a Dunától ilyen távolságra, mert pánikot kelt. Egy órát kapott arra, hogy eltüntesse a nyomokat.

  • Almásfüzítő-Dunaalmás út lezárva, 50 tűzoltó küzd az úton lévő vízzel. A faluba nem lehet behajtani, mindenkit visszafordítanak a rendőrök az 1-es útról. A 10-es út Neszmely után lezárva, méteres a víz az úton, Süttő felé nem lehet menni. Dunaalmaáson mindenki üldögél, homokzsákok sehol, csak civilek dolgoznak a töltés mentén. A vasúti töltés mindkét oldalán mély a víz. Tűzoltók szivattyúznak, katonát egyet sem láttunk. A sínekre/töltésre nem lehet felmenni, a rendőrök fel-alá autóznak a faluban, de ezen túl nem sok mindent csinálnak (igaz, van pár jófej is köztük, de ők sem tudnak semmit). Tata polgármesterét láttuk az egyik gátnál őgyelegni, elég gatya a helyzet

    – jelentette önkéntesként dolgozó olvasónk a helyszínről.

  • 14.00 órakor lezárják a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es utat, jelentette be Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott Dunakeszin egy sajtótájékoztatón. (MTI)

  • ... a nagyon hosszú nevű Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnél.

    A központi ügyelet elérhetősége: +36 30 459 6018 vagy +36 30 554 7537

    e-mail cím: orszagos@zoldhatosag.gov.huzoldhatosag@gmail.com